Страници: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 19   Надолу

Автор Тема: Изчезва ли капитализмът?  (Прочетена 44286 пъти)

ray

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1447
    • Профил
Re: Изчезва ли капитализмът?
« Отговор #210 -: Nov 25, 2018, 13:02 »
so·cial·ism
/ˈsōSHəˌlizəm/
noun
a political and economic theory of social organization that advocates that the means of production, distribution, and exchange should be owned or regulated by the community as a whole.

Социализъм-а е един тюрлю гювеч и другарите и до ден днешен не знаят накъде да хванат.
Собствеността е заболтена в мозъка на човека и всички опити това да се промени са се проваляли с гръм и трясък.
БСП и до ден днешен не знаят каква точно партия са и за какво се борят, Путинова Русия тоже - затова и икономиката им е почти липсваща. Китайците правят същото като в БГ през соц-а (но в по-голям мащаб), а именно половината държава плаща сметките на другата и живее в мизерия за да имат лъскаво лице, да демонстрират технологии и благополучие. От високо се пада много лошо.

Много точно казано: Margaret Thatcher once said that "The trouble with Socialism is that eventually you run out of other people's money."

Проблема не е толкова в това че някой има повече, но при условие че законно и честно си го е заработил, осмелявам се да твърдя че в момента едва ли има подобна личност. Просто системата и правилата са така направени, че едните (тези които имат повече) не само че го имат но имат и законови привилегии пред другите
хора (това за честния старт и възможността всеки да стана богат "със собствен труд" отдавна не е вярно и се поддържа за заблуда на масите).

И пак един очеваден пример, как бе съсипана дребната търговия в България още от 199.. година. Много просто появиха се веригите (примерно Била), строи голям супермаркет който е едно поле на което се полага асфалт за магазина и паркинга, после едно метално скеле на два етажа и за него се закрепват едни готови "стени" и следва вътрешното обзавеждане и оборудване и остава само персонала и си готов в голяма степен (не е кой знае каква голяма финансова инвестиция).

Обаче тъй като зад себе си имаш компанията-майка със всичките и активи и възможности, няма проблем да пуснеш стоките с минимална надценка, дори без печалба а може и на загуба (но за относително кратко време). Минават примерно 6 месеца, малките магазинчета по блоковете няма как да се конкурират толкова време и затварят. След това започваш постепенно да вдигаш цените (няма нужда да бързаш, вече част от конкуренцията я няма).  Следващите акции досъсипват останалите мохикани и някои от по-големите магазини и така да сегашното състояние. Всеки може сам да го види. Същото се получи и със търговците на едро и дребно, останаха само едрите и се разбраха помежду си до голяма степен.

Е как ще влезеш честно и справедливо в този бизнес, при условия че той вече има политическа протекция и лично участие на политици ? А ако някой все пак успее да докрета донякъде съществуват и мутрите или техните наследници, а отскоро и официалната съдебна и данъчна система и всякаки закони, наредби, инструкции и т.н. които обаче за другите остават на хартия, но за теб важат с пълна сила, еми няма как да стане !
 
От доста време капитализма се е превърнал в "империализъм", такъв свързан с политиката и силовите методи както спрямо собствените граждани, така и спрямо цели държави.

Пак един пример, какво значи президента на САЩ да каже че "Южна Корея" няма право да вземе някакво политическо решение (взето от собственото си правителство) а трябва първо да пита САЩ. Това да ви прилича на "независима държава", или тъй наречения "канцлерски акт" (който се подписва от всеки нов канцлер при съответно посещение в Америка), това не мога да го докажа, но мисля че и днес броя на американските войници в Германия е няколко десетки хиляди, подобни примери - бол.

@jet: освен САЩ и другите "капиталистически" страни (поне по-големите от тези уж 99 и повече за които писа) също имат доста големи "държавни външни дългове":
https://data.oecd.org/gga/general-government-debt.htm

Силно опростено, но може да се каже че едни държави вземат изработеното от други като използват сложна комбинация от финансови, политически. военни и др. средства. Съответно и живеят доста по-добре.

Това вече е валидно и за политиката, всеки можел да основе партия, добре нека опита но ако не е предивдено и не се договори със сега съществуващите и управляващи, едва ли ще успее. Е както се казва и в Матрицата - всяко начало си има и край ! (въпреки всички усилия да се избегне този край).

Както писа по-горе и @go_fire, съвременен Китая, Русия и всички други цитирани държави са капиталистически но със "социален елемент" (това не е социализъм а подкрепа на една част от хората към друга). Не помня от кой беше цитата, но го помня добре "За нивото на развитие на дадена държава може да се съди по нейното отношение към децата, възрастните, тези в неравностойно положение и бедните".

Реално в момента борбата е да не се допусне друга система освен сегашната, тъй като може да се окаже че хората ще я предпочетат (или поне част от тях). Да няма алтернатива като мироглед и реализацията му.

Май стана малко разхвърляно и не много систематизирано, но си запазвам правото да пипна тук-там (естествено само с цел уточняване и прецизиране, иначе писаното си остава доколкото успях да го изложа смислено).
Активен

jet

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3472
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
Re: Изчезва ли капитализмът?
« Отговор #211 -: Nov 25, 2018, 13:22 »
"Липсващата икономика пък е причината да се питам, как е възможно да имаме толкова малък дълг, а не нещо от порядъците на Гърция да речем" - щото почти всички си имаме панелка или селска къща от на баба времето и не се налага прибягваме до ипотечка.

"Просто системата и правилата са така направени, че едните (тези които имат повече) не само че го имат но имат и законови привилегии пред другите" - да ама не можеш да идеш с полицията у някой и да кажеш "в името на народа това вече не е твое"

А след десети да раздадеш предприятията на другарите и да им речеш - "от днес другарки и другари ви назначавам за милионери" и се пръкват Корнелии, Герговци, Баневи, Пеевски, Доганци, Маринчевски, Меджидиеви, Василеви, и пр. с които до вчера бяхме "равни"

Какво стана с моите дялове от "масовата" приватизация и къде са ми дивидентите?! А вашите?!

Капиталът/бизнеса не може да функционира без кредити. Всичко започва с тях иначе нямаш нищо и и за никъде. Да САЩ-ски дълг е големичък, но и икономиката е големичка. А другите като са много умни защо им купуват дълга, а не ги оставят да фалират?! Харесва им като лапат лихви, а?

"За нивото на развитие на дадена държава може да се съди по нейното отношение към децата, възрастните, тези в неравностойно положение и бедните".  Живея в капиталистическа държава и повярвай ми - не знаеш какво говориш, ако ми обясняваш че тези неща са "на високо ниво" в БГ.

А тия социални елементи в Китай/Русия, май си ги чел от партийната пропаганда.
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

ray

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1447
    • Профил
Re: Изчезва ли капитализмът?
« Отговор #212 -: Nov 25, 2018, 14:50 »
Така, да караме поред:

Ето удобен случай да изясним какво представлява "външния дълг" на България в края на социализма и същия дълг сега.
Ако примерно в края на социализма имахме 10-12 милиарда задължения (цитирам по памет) то имахме и доста повече или поне в пъти повече активи от сега. Тоест можехма да покрием дълга ако продадем някакви активи и пак да ни останат неща (нагледан е примера с Румъния, не го оправдавам като политика, но гладуваха 1-2 години и си изплатиха целия външен дълг) това се използва и като повод за недоволството на хората, което бе и съвсем оправдано.

Сега обаче имаме външен дълг и нямаме никакви активи с които да го погасим (затова и се прибягва до сметките по колко дължи всеки гражданин, вкл. децата и пенсионерите). Дължат защото държавата им няма активи да покрие задълженията си (при това официални), BTW нали скоро и ние пак взехме едни 16 милиарда, да запълваме дупките.

В момента икономиката ни до голяма степен  разчита на еврофондовете (които отгоре на това се крадат по съответния ред). И за миналата година най-голям инвеститор са били хората работещи в чужбина и изпращащи пари на роднините си. Къде е тук икономиката ни.

Аз и не искам да им ги вземам, нека си ги държат и им се радват. Обаче е полезно да се знае че никой нищо не е отнесъл от този свят и няма гаранция че тези пари и "активи" ще отидат при техните деца а не при някой по-голям хищник или дори сегашен враг. Това е лично мнение само :-)

Тук пак намесваш партиите, но те са съставени от хора, подобни хора има и сега и то във всички партии и те се сдружават за да запазят заграбеното. Другото е пиеса за пред публиката.

Еми лично аз съм доволен че имах възможност да уча и да се лекувам почти безплатно, стоките особено храните и дрехите бяха по-качествени и здравословни и въздуха бе по-чист, прибирал съм се по нощите без да мисля за някакви опасности (не че сега мисля, но това е друга тема). Тоест ползвал съм нямалко неща, и нямам намерение да правя точна сметка колко е дало семейството ми и колко е взело, мисля че повече е дало но това не ме ядосва защото предполагам че голяма част от това е дадено на хора които са в нужда и нямат възможности сами да оправят.

Лихварството, което сега се нарича "кредитиране" са един от основните лостове за преточване на парите на хората, реално банките дават на кредит от парите на вложителите (те нямат свои или са много по-малко от активите на банката) и разликата в лихвите остава като печалба, обаче лихвата е сложна и с тези суми и срокове печалбите никак не са малки (всеки може да си сметне или потърси инфо ако иска).

Не излизай е номера като "икономиката е големичка" това е за заблуда, гледай че дълга в пъти надвишава всички активи на държавата им, ето кое е важното.

Другите купуват ценните им книжа по много проста причина, за да не им се случи нещо като "Азиатска пролет" или "Латиноамериканска пролет" и т.н. "пролети".

Тук вече започваш да си съчиняваш неща които не съм писал. Става дума за нивото на развитие на дадена държава. Нокъде не пиша че важи или имам предвид България, става дума за принцип валиден за всички държави. Ти обаче го насочи само към БГ (дали защото така ти е изгодно).

Тук само мога да кажа че не членувам в партия и не симпатизирам на никоя партия (много съм капризен). BTW затова и не съм гласувал на последните 3-4 избора, няма за кого. Ето и поредната пиеса, като не гласувате нямате влияние и после право за критики. Е да ами ако няма за кого да гласуваш или ако има системата (политиците, бизнеса, съдебната система и медиите) го отрязват и оплюват как тогаважще има реална/истинска алтернатива !

А иначе мисля като пиша по-нататък да слагам едно пояснение от сорта на "не е предназначено за @jet" или нещо подобно, не се обиждай но не мисля че имам способности да те убедя за нещо, mea culpa :-)
« Последна редакция: Nov 25, 2018, 14:52 от ray »
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Изчезва ли капитализмът?
« Отговор #213 -: Nov 25, 2018, 18:05 »
Аз също не членувам в никоя партия, защото у нас няма либерални партии, ако не броим ДПС, в която няма как да членувам по етнически причини. Има и НДСВ, ама пък тя е монархическа, което не знам, точно как се съвместява с либерална идеология.

=*=

Бих бил много разтревожен, ако някой може да убеди друг да вярва в нещо, което не вярва. Това го превръща в плебей. А това е нежелателно в развита страна.

Това е по повод последното ти изречение.

=*=

Проблема да пишеш по теми, които не разбираш е, че често влизаш в логическо безсмислие.

Знаеш ли причината Боко Тиквата да се хвали тия дни? Това е, защото нашия БВП за 2017-та беше 100 млрд. Да-а-а, я! Държавата на Боко е по-богата от тази на Тошо.

И е нелогично да говориш за чист въздух (и екологична продукция) по татово. Да ти припомня, че Тато (формално) го свали Екогластност. И го направиха точно, защото комунетата бяха тези, които съсипаха природата. Направиха го с тежката си индустрия и индустриалната химия в земеделието. Нямаше педя земя, на която да не се употребяват химически торове и препарати за растителна защита.

Така, че днес, когато тази тежка индустрия (почти) я няма, няма как екологично да сме по-зле. И има стотици ферми сертифицирани за биологично земеделие.

И в момента се лекуваш и учиш почти безплатно. Сметни собствените си разходи (излезли директно от джоба ти) спрямо съвкупните разходи от републиканския бюджет по тези две направления и ще видиш, че даваш жълти стотинки. Знаеш ли, колко е годишния бюджет на НЗОК? А знаеш ли, колко струва издръжката на едно училище или дори детска градина?

Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

ray

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1447
    • Профил
Re: Изчезва ли капитализмът?
« Отговор #214 -: Nov 25, 2018, 20:47 »

...
Бих бил много разтревожен, ако някой може да убеди друг да вярва в нещо, което не вярва. Това го превръща в плебей. А това е нежелателно в развита страна.

Това е по повод последното ти изречение.
=*=
Проблема да пишеш по теми, които не разбираш е, че често влизаш в логическо безсмислие.

Знаеш ли причината Боко Тиквата да се хвали тия дни? Това е, защото нашия БВП за 2017-та беше 100 млрд. Да-а-а, я! Държавата на Боко е по-богата от тази на Тошо.

И е нелогично да говориш за чист въздух (и екологична продукция) по татово. Да ти припомня, че Тато (формално) го свали Екогластност. И го направиха точно, защото комунетата бяха тези, които съсипаха природата. Направиха го с тежката си индустрия и индустриалната химия в земеделието. Нямаше педя земя, на която да не се употребяват химически торове и препарати за растителна защита.

Така, че днес, когато тази тежка индустрия (почти) я няма, няма как екологично да сме по-зле. И има стотици ферми сертифицирани за биологично земеделие.

И в момента се лекуваш и учиш почти безплатно. Сметни собствените си разходи (излезли директно от джоба ти) спрямо съвкупните разходи от републиканския бюджет по тези две направления и ще видиш, че даваш жълти стотинки. Знаеш ли, колко е годишния бюджет на НЗОК? А знаеш ли, колко струва издръжката на едно училище или дори детска градина?

Лично аз ще съм и съм доволен ако някой ме убеди в нещо в което не съ вярвал, дори го считам за успех стига да изложи доводи, примери и т.н. То и реално при мен постоянно нещо се променя, научавам нови неща, други отхвърлям. Тук не виждам трагедия или дори казус.

Виж една държава не може да бъде богата или бедна, богато може да бъде единствено населението й !
Но ако един българин притежава 99 милиарда от 100 значи ли това че държавата е богата (така излиза гледайки само цифрите). Реално хората в тази държава са безкрайно бедни в богатата държава.

По моите спомени бай Тошо го свалиха неговите авери от Политбюро (и той искаше да подаде оставка). А както доста по-късно се изясни на първите протести и после пред Кристал е имало повече агенти на ДС отколкото протестиращи (Румен Воденичаров ако ти говори нещо и т.н.). И е напълно вярно че природата започна да се съсипва тогава и то за цели десетилетия.
Но нещо промени ли се след това или продължи по-малко по различни начини (това което взехме от Запада). Нещо ново да се чува за двойния стандарт при храните (и лекарствата също).

За валидността на сертификати направо не ми се говори, работих 2-3 години точно по време на прехода в Комитет по Стандартизация и Сертификация (май беше Комитет по качеството и после стана друго). Тогава отмениха стандартите, които чак преди година две започнаха пак да използват. Честно казано не ми се иска да си спомням, наистина !

Явно по някакъв каприз на съдбата през 2010-2012 г. пък работих като системен адмнистратор към една Регионална дирекция на НЗОК за София-област, от другата страна на стълбището беше Столичната дирекция към НЗОК. Там реално се обработват данните от болниците, лекарите и аптеките в град София.
Отново не ми се коментира каква е ситуацията в НЗОК, нещата са потресаващи. Само един пример - при три поредни справки за броя на здравно осигурените в София излизат различни данни като разликата е няколко десетки хиляди (но както разбрах това е в допустимия толеранс). Не говоря за парите и данните когато се приемат отчети на болници или лекари.
Ако започна да си спомням някои комични и едновременно тъжни истории за Касата темата ще премине към "Вселената, живота, земята и смешните хора на нея :-)

И накрая само да спомена, не разбирам (все още) въпреки че вече се научих да го приемам защо някой ми казва че не разбирам нещо и толкова. И ето започвам да си мисля че нещо наистина не разбирам, но отново какво точно не разбирам и как мога да го разбера, няма отговор само една категорична констатация. Както писах и преди не правя констатации, единствено изказвам мнения и то гледам да са базирани на някакви реални примери или данни. Друг може да посочи други и така да стигне до друго заключение. Ако това ми се струва вярно и правилно защо да не го приема: "знам че нищо не знам" :-)

PS: тъй като доста писах тук мисля малко да се оттегля, ако някой се интресува от моето мнение да каже. Просто се изморих а и сигурно дотегнах на доста хора.

Поздрави.
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6152
    • Профил
Re: Изчезва ли капитализмът?
« Отговор #215 -: Nov 25, 2018, 21:17 »
И аз не разбирам. Не разбирам, как може данните да се разминават с няколко десетки при три различни справки! Как става тази работа? Ако наистина е така, ако и в другите държавни  институции е така, тежко ни.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

bot

  • Гост
Re: Изчезва ли капитализмът?
« Отговор #216 -: Nov 25, 2018, 22:44 »
...
« Последна редакция: Nov 26, 2018, 00:28 от bot »
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Изчезва ли капитализмът?
« Отговор #217 -: Nov 25, 2018, 23:18 »

И накрая само да спомена, не разбирам (все още) въпреки че вече се научих да го приемам защо някой ми казва че не разбирам нещо и толкова. И ето започвам да си мисля че нещо наистина не разбирам, но отново какво точно не разбирам и как мога да го разбера, няма отговор само една категорична констатация. Както писах и преди не правя констатации, единствено изказвам мнения и то гледам да са базирани на някакви реални примери или данни. Друг може да посочи други и така да стигне до друго заключение. Ако това ми се струва вярно и правилно защо да не го приема: "знам че нищо не знам" :-)

Това е най-смислената (в обществен план) част от изказването ти и нея ще коментирам. Другата е не по-малко ценна, но тя е споделяне на личен опит и отива в „друга графа“.

Истината е, че „200 фамилии“ не притежават 99% от националното богатство. Ножицата между най-богатите и бедните не е чак такава. Това е вярно дори по отношение на европейските фондове. Около 70% наистина се крадат, но има 30%, които отиват в целевите бенефициенти (на български: получатели).

Тънкия момент в цялото нещо е „усещането“. Българина никога не е живял по-добре от днес. Това се отнася дори до циганина с десет деца, който е учил до втори клас. Всички днес живеят по-добре, десетки пъти по-добре, от коя да е епоха от развитието ни. Днес сме по-добре включително от тошово и Тиквони не  случайно се хвали. Къде е проблема?

45 години живеехме в безвремие. Времето нямаше значение.

ТО ПРОСТО СИ ТЕЧЕШЕ.

Но това се промени. Днес не всеки ден, едва ли не всяка секунда, е налага да взимаш решение. А това за народ, дето е научен 1 300 години да не взима решения, е чиста трагедия. Затова в днешното пребогато време, по-богато, от когато и да било, повечето се чувстват нещатни. Те просто са недоволни. Имат всичко, но не го желаят. Желаят да нямат избор. Не става така. Не трябваше да слизат от клона. И определено не трябваше да живеят в този конкретен век.

От друга страна, тяхното желание ще бъде изпълнено. Те отново ще станат роби. И това ще се случи буквално в следващите няколко години. И ще са щастливи. Ама ние малкото, от които си и ти, ще сме нещастни.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

vektorman

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 206
    • Профил
Re: Изчезва ли капитализмът?
« Отговор #218 -: Nov 26, 2018, 11:01 »
Цитат
Българина никога не е живял по-добре от днес...днешното пребогато време, по-богато, от когато и да било...И в момента се лекуваш и учиш почти безплатно.

Go-fire, какво взимаш - таблетки ли пиеш, пушиш нещо или смъркаш? - питам понеже и аз искам така да ги виждам нещата. Аз съм от нещастните за които пишеш и искам да стана щастлив като тебе - да виждам пред себе си само числа, а не реални примери:

1.  За пръв път видях българи да ровят в казаните за боклук след 1990г и продължавам и днес да ги виждам в това богато и пребогато време.

2. Ако (недай Боже) се наложи да ти правят операция на гр.стълб за стабилизация по повод фрактура на прешлен или деструкция на прешлен от онкологичен процес  или метастази (какъвто беше и случая с една моя роднина), самата операция, която струва някъде около 1000-2000лв ще е наистина безплатна - тоест, покрива се от здравните ти осигуровки (жълтите стотинки за които пишеш), но не покрива болтовете и железата които струват 5000лв. Та тая моя роднина трябваше точно за 3 дни да събере 5000лв за въпросните железа, защото ако се беше забавила повече, щеше да получи трайни увреди на гр.мозък, които щяха да направят операцият безсмислена. Толкова по въпроса за безплатното здравеопазване.

3.Вчера гледах документален филм в който един свещеник в Ломско разказа за един нов, местен много любопитен обичай - да се опяват старците докато са още живи. Интервюираха и хора, които вече са опяти живи. Те разказаха че понеже близките им нямат пари за панихида и погребение и се притесняват че ще си отидат от тоя свят без съответните ритуали, са си събрали пари и са си направили собствено погребение с един кат дрехи, музика и ресторант както си му е реда.

4.Не е вярно че българите не са решителни - имам много такива приятели и познати - те в момента живеят навсякъде из Европа и в САЩ. Можеш ли да ми обясниш защо не останаха тук да ги взимат тези решения ами отидоха там въпреки че не им се искаше?

--p.s.--
В богатите държави не ти се налага да взимаш по 100 решения в минута. Затова са богати държави, защото са осигурили на гражданите си езистенц-минимума и доста над него. Взимането на 100 решения в минута е характерно за държави и общества в криза, там където хората се борят перманентно за оцеляване.
 Има един хормон, който се отделя от надбъбречните жлези в състояние на стрес - всички са чували за него. Нарича се Адреналин. Той се отделя за части от секундата когато мозъка реши че е в опасност и подготвя също за толкова време тялото и мозъка за бой - прави така че мозъка да работи на по-висока скорост (забавя времето), разширява бронхите (увеличава притока на кислород), увеличава сърдечната честота, увеличава притока на кръв към мускулите и прави така че кръвта да се съсирва по-лесно. Ако веднага след отделянето на този хормон не последва битка или бягство, то разпадните продукти от адреналина сред които най-вреден е холестерола циркулират дълго време в кръвообращението, отлагат се в кръвоносните съдове и предизвикват инфаркти и инсулти. За това сме на едно от първите места в света по отношение на тези заболявания. Когато ти се налага да взимаш по 100 решения в минута, щеш не щеш си в постоянен стрес, който предизвиква постоянно отделяне на адреналин.
 В такива общества в които хората се борят непрекъснато за оцеляване, освен че животът е много кратък, няма и прогрес, защото прогресът изисква свободно време за творчество извън непосредствените проблеми свързани с оцеляването. За исторически пример на общества които се борят непрекъснато за оцеляване могат да послужат ескимосите и племената живеещи в джунглите на амазония и африка. Понеже и едните и другите живеят при крайно враждебни климатични условия, то и едните и другите не са прогресирали до ден днешен след изобретяването на копието и лъка.
« Последна редакция: Nov 26, 2018, 12:36 от vektorman »
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Изчезва ли капитализмът?
« Отговор #219 -: Nov 26, 2018, 20:59 »
Векторе, нека ти кажа, какво друсам. Друсам истината и паметта. Това са две неща, от които българина бяга като дявол от тамян.

Нормално е да виждаш ровещи в кофите през деветдесетте. Ако не си спомняш да ти кажа, че това беше време на преход. Преход продължил цели девет години. Всъщност оправянето ни дойде чак след края на прехода. Нелогично щеше да е, ако бе друго. Негово нищожество освен да открадне, каквото докопа, все пак изпълни своето обещание за 800 дни. Иронията е, че върховата точка я постигнахме при партизански син. След него имахме нещастието да попаднем в всеобща, световна криза. От друга страна, излязохме от нея доста сухи. Определено сме шибания народ с най-голям късмет на планетата. Каквото и да се е случвало последните две хилядолетия, нас почти не е успявало да ни засегне. Евреите трябва да се запитат, дали наистина те са богоизбрания народ.

На кратката ретроспекция, би отговорил, че клошари си виждал не само през безпътните деветдесетарски години. Виждаш ги и днес. Аз също ги виждам. Но я си признай на себе си, защо ги виждаш?

Дали е защото са хора без никакви шансове?! Категорично не са. Това са хора, които отказват да работят. Избрали са да не са полезни за обществото. Ровят в кофите, защото искат. Това е много радикално и диметрално различно от клошарството преди 20 години.

=*=

Искрено съжалявам за бедите на твоята близка. Единствено мога да ти обещая да се моля за изцелението ѝ. Но не обещавам чудеса. Аз съм лош християнин.

Да, трагедии съществуват. Някъде да съм казвал, че планетата Земя е рай??? Напротив непрекъснато повтарям, че е една гнусна, миризлива дупка. Такава сме я пожелали, такава сме я направили. Ако да бяхме желали рай, да не бяхме яли ябълката. Ама те, изядохме я. Сега ще си носим последствията.

Но все пак по същество за „жълтите стотинки“. В твоя случай е простено да си заслепен от сполетялото те семейно нещастие. Но трезвата преценка (която дори не съм я правил аз) казва, че в най-лошия случай доплащането от пациента е не повече от 30% от цялата медицинска процедура. И това е в наистина най-крайните случаи. Обикновено е доста по-малко.

И сега съвсем ще те изненадам. Не е тайна, че в Европа най-социалистическата държава е Франция. Ами дори там има доплащане. А там осигуровките са в пъти по-големи в процентно отношение. В абсолютни стойности дори няма скала за сравнение. Е ти какво искаш? Нищо да не плащаш и да получаваш всичко??? Сигурен ли си, че никога не си гласувал за БСП или ГЕРБ?

=*=

Интересен филм си гледал. Само да вметна, че някак е некултурно да бъркаш простащината с бедността. Едното е примитивизъм от най-животинския вид, другото е социален статус.

=*=

Прав си. Ама и не е новина, че всичко читаво си дигна чукалата, а тук останахме само ние идиотите. И ти де. Ти си изключението, дето не е идиот, за да потвърди правилото.

п.п. Това, което пишеш в послеписа е най-оригиналното, байганьовско оправдание, което съм срещал. За затлъстяването на нацията ни (и на всяка друга развита нация) е виновен недоимъка, който поражда (?!) адреналин, който се превръща в холестерол. Това последното може и да е вярно. Бях слаб по химия. Със зор връзвах четворки. Но за затлъстяването определено е виновна не описаната химична реакция, а нагъването като за световно, сякаш няма да има утре. И това, че ядем като разпрани, което е неоспорим факт, е далеч по-логичния причинител на въпросното болестно състояние.

Щеше да е прекрасно, ако не ни сравняваш с хора, с които нямаме никакви допирни точки. Ние живеем при прекрасни климатични и природни условия. Кажи-речи всички на планетата могат да ни завиждат. Не могат например САЩ, но само защото са държава с размера на континент и имат буквално всичко. Една РФ например, която е дори по-голяма от САЩ по територия, има много, за какво да ни завижда като климат и природа. Всъщност не вярвам да съществува друга територия с подобен размер, която да включва в себе си толкова много и такова разнообразие. Евентуално Югославия, но тя също се намираше на същия полуостров и беше по-голяма по територия.

Но това настрани. Твоята спекулация издиша в основния си мотив. Противно на произтичащото от тезата ти, ако да бе вярна, нашето население е с растяща продължителност на живот, а не намаляваща. При това това е устойчив растеж, който е неизменен от освобождението насам. Единствено са го прецаквали лакомите кобурги с техните безсмислени воини.



Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

spec1a

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3852
    • Профил
Re: Изчезва ли капитализмът?
« Отговор #220 -: Nov 26, 2018, 21:47 »
go_fire:
"Българина никога не е живял по-добре от днес. Това се отнася дори до циганина с десет деца,
който е учил до втори клас. Всички днес живеят по-добре, десетки пъти по-добре, от коя да е
епоха от развитието ни. Днес сме по-добре включително от тошово и Тиквони не  случайно се хвали. Къде е проблема?"
...
"Да-а-а, я! Държавата на Боко е по-богата от тази на Тошо."
...

   Не е вярно !
Уж си икономист ,учил си поне 2 семестъра статистика, а се хващаш на
такива евтини манипулации.Просто тенденциозно се подбират факти,
с които се доказва "правилната" теза (т.е. на "поръчващите музиката").
   По соц време разходите за транспорт бяха значително по-ниски
( 6 ст. билет за гр. транспорт (при около 260 лв. средна заплата) го
сравни с 1.60 лв. билет при 1100 лв. средна заплата.
   Да не говорим за цените на тока,водата,парното (много рядко
сметката надвишаваше 20 лв. на месец), и т.н.  и т.н.
   Може да се намери и на кое място беше България навремето (много
по-напред) в т.нар HDI (Human Development Index).
   Така че,пич,по соц време се живееше по-добре. ФАКТ.
« Последна редакция: Nov 26, 2018, 21:49 от spec1a »
Активен

jet

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3472
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
Re: Изчезва ли капитализмът?
« Отговор #221 -: Nov 26, 2018, 22:36 »
Не знам за какви факти говориш, но аз например след 10-ти дори не знаех цената на билетчето, щото си карах колата, която дори не можех да помириша през соц-а. Всички "евтини" неща бяха на държавна дотация и това си го признаваха дори Партията (което ти очевидно игнорираш).
Ако ти харасваше да се влачиш по осмърдяните Чавдари и да пътуваш от единия край на БГ до другия с "влака" за "само" 12часа - да това е голяма загуба. Сигурно и манифестациите ти липсват.

Свършиха парите и дотам бяха дотациите, дойде време да се плаща.
Подорението в живота след 10-ти като например да можеш напуснеш кочината без да те застрелят на границата или да ти искат белеШка на летището е само достатъчно новата "система" да е по-добра от предишната.

Някои хора не знаят какво да правят със свободата, когато им се даде (заветното Софийско жителство (б?х мааму)).

Междувременно капитализма приземи днес още една сонда на Марс (засега там само американците успяват да приземяват успешно апарати без засечка)
« Последна редакция: Nov 26, 2018, 22:52 от jet »
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Изчезва ли капитализмът?
« Отговор #222 -: Nov 26, 2018, 23:01 »
Опасявам се, че няма как да не се съглася с Джет, макар най-новия ни модератор, вероятно да ме обвини в „русофобия“.

Някой софиянец да се изкаже, но мисля, че месечната карта за транспорт е нещо от сорта на 30 лв., което към 1 000 лв. минимална заплата в столицата не ми се вижда чак толкова различно от 6 ст. спрямо 100 лв. (майка ми през 89-та работеше за 190, а е почнала на 60).

Не е само статистика. Ти да не мислиш, че комунетата не лъжеха в статистиката?

А и като един ежемесечен донор на същия тоя НСИ, знам, точно, колко са неверни данните им.

Но си прав, че енергоносителите са по-скъпи. Изненада. Такива са в целия свят. Има световна тенденция за покачването им, която със започване на свършването им (предвижда се след около 50 год.) ще се усили съвсем.

Но това е едно на ръка. По-важното е, че от СССР ни ги даваха срещу домати и консерви. Съвсем спокойно можеха да са безплатни. А факта, че не бяха, означава само, че дори комунетата си бяха търгаши. Между другото: в арабския свят, където добива им струва, колкото на нас ни струваха внос от руснаците, са съвършено безплатни.

Е кой е по-голям комунист? БКП или шейховете, дето ти дават 4 л бензин за 5 цента и безплатен ток от газови централи?
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

Yasen6275

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 553
    • Профил
Re: Изчезва ли капитализмът?
« Отговор #223 -: Nov 27, 2018, 08:20 »
....
Проблема да пишеш по теми, които не разбираш е, че често влизаш в логическо безсмислие...
Мдаа. Интересна теза.
И е нелогично да говориш за чист въздух (и екологична продукция) по татово. Да ти припомня, че Тато (формално) го свали Екогластност. И го направиха точно, защото комунетата бяха тези, които съсипаха природата. Направиха го с тежката си индустрия и индустриалната химия в земеделието. Нямаше педя земя, на която да не се употребяват химически торове и препарати за растителна защита.
Интересно как щепа хора са по силни от целия репресивен апарат на татовата държава. Също така ми е интересно имаш ли бегла идея какви са разликите в добивите на земеделска продукция със и без гадните химикали. 

Така, че днес, когато тази тежка индустрия (почти) я няма, няма как екологично да сме по-зле. И има стотици ферми сертифицирани за биологично земеделие.
Известно ли ти е какво се позволява в така нареченото "биологично земеделие".

И в момента се лекуваш и учиш почти безплатно.
Или нямаш деца в ясла/градина/училище или лъжеш безобразно. Дефакто няма родителски срещи на които да не се мрънка за пари. В здравеопазването пък е такъв батак че няма на къде повече. Всеки смислен консуматив или изделие не се покрива изцяло или изобщо от касата. И бъркането в джоба започва от дребни суми от по 1000 лева.
Сметни собствените си разходи (излезли директно от джоба ти) спрямо съвкупните разходи от републиканския бюджет по тези две направления и ще видиш, че даваш жълти стотинки. Знаеш ли, колко е годишния бюджет на НЗОК? А знаеш ли, колко струва издръжката на едно училище или дори детска градина?
За НЗОК знам приблизително. Около 3.5 милиона за под 7 милиона население или под 50 стотинки на човек.
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6152
    • Профил
Re: Изчезва ли капитализмът?
« Отговор #224 -: Nov 27, 2018, 08:25 »
@go_fire, за някои неща съвсем забравяш да мислиш, докато ги пишеш. Ако ти си работодател и ти дойде един дето смърди на кофи, да търси работа при теб, ще го вземеш ли? Силно се съмнявам. А че човека може да е загубил дома си поради измама, само преди две седмици? Напълно достатъчно са, да се разсмърдиш до небесата, брадата ти да порасне, да няма къде дрехите да си изпереш, защото няма обществени перални. Да няма и къде да се изкъпеш. Та, две седмици са достатъчни, за да си отрежеш почти всякаква възможност. Нямаш достъп и до медии, та няма и как да научиш, че някой дава три бона заплата, за да работиш във стопанството му. Нито пари, за да стигнеш до там. Никой няма да те качи на стоп. Ако нещо такова ти се случи, какви са възможностите ти? Няма значение, колко си образован, какви дипломи имаш? Никой няма да те вземе в този вид. След месец ще започнеш да премисляш визията си за света, в който си живял до този момент. След два месеца ще започнеш да се озлобяваш. След това ще започнеш да страниш от хората, защото и те странят от теб, само защото няма къде да живееш и поради това не можеш да се погрижиш за най-обикновените хигиенни нужди. Чисти дрехи и опрятен външен вид. Знаеш, как започва една поговорка - по дрехите посрещат... Е, да но за да те изпратят по ума, първо трябва да те посрещнат. Никой няма да те посрещне в този вид. Това сме хората.

Забравих предният път да кажа още нещо, защо капитализма е по-лошият вариант. Ипи по-скоро тъй наречената пазарна икономика. Цените са такива, каквито пазарът може да понесе. Ето затова горивата не тръгнаха да гонят левче за литър, когато петролът беше четиридесет долара за барел. На практика, никаква пазарна икономика не може да има при това положение. Има пазарни отношения. Хората не осъзнават, че могат сами да контролират този процес обаче. Просто като не купуват това, което не им харесва. Никой търговец или производител не може да издържи на този натиск.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.
Страници: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 19   Нагоре
« назад напред »