Покажи Публикации - dilyan_rusev
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 [2] 3 4 5
16  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Slackware и 3d десктоп -: May 17, 2007, 12:11
Ами да ти кажа честно, и аз по тази причина се опитах да си компилирам сам (тогава) новия Xorg 7.1, но нещо преебах нещата. На мен пък не щеше да ми се стартира ако не съм root. Реших (открих топлата вода), че трябва да задам на съответните устройства в /dev собственост root:xorg, например, а после на всички потребители да дам втора група xorg. И така някъде по средата се отказах и аз като тебе. Иначе новите драйвери за моето ati (с 9550 съм) ги слагам на магия и са необяснимо бавни (дааа, дава ми direct:yes). Не мога да си го обясня защо, но използвах същата процедура под openSuSE и бяха доста по-бързи.
А, за 3д-то. Някъде в нета бях чел, че някакъв изрод успял да го подкара на Slackware 11. Май беше в Slashdot, не си спомням. Но общо взето това, което беше направил, бе:
1) напълно премахва Xorg 6.9 - или там каквото има Slackware по подразбиране. Ама под махане разбирай ВСИЧКО.
2) компилация и настойка на 7.1
Останалото бяха май default-ните настройки на beryl или compiz, не си спомням кое мъчеше. Това, което си спомям със сигурност, е че обясняваше колко било важно да се махне стария Xorg.

Ами ако имаш нерви - късмет. Дано съм ти казал нещо ново '<img'>
17  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Linux за даден компютър -: May 16, 2007, 01:18
Цитат (the_real_maniac @ Април 30 2007,00:20)
ми зависи за какво и от кой ще се ползва

според мен имаш два избора:

Ubuntu И Gentoo < азл инчо повече клоня към второто инсталирано от stage3 , защото мноог врме ще ти отнеме от stage1 Или 2.

ЪЪ, не че съм пробвал, ама компилация на 350Mhz? Хмм, както и да е, нямам намерение да плюя или подценявам Gentoo, просто ми се стори малко странно... То на моя компютър е бавно (Duron 1800+), пък какво остава за процесора на бедния човечец...

Иначе за пц-то ти биха могли да тръгнат достра дистрибуции (особено като гледам че имаш доста място и предостатъчно памет). Типичните примери в такива случай: Debian, Slackware. Някой казват, че Mandriva и SimplyMEPIS са добри на слаби машини, но поне за второто от личен опит мога да кажа, че не е така. Аз лично съм фен на Debian и Zenwalk (Slackware-базирана). Най-добрия начин да си избереш е да отидеш на http://distrowatch.com , да отвориш всяка една дистрибуция и да прочетеш по няколко статии за нея. После пробваш с една, втора, трета и прочее докато някоя не ти хареса.

Късмет!
18  Преводи / Преводи на програми / Превод на geany -: May 16, 2007, 00:56
Ами преведох Geany ( http://geany.uvena.de/Support/I18N ). Доколкото тествах превода, има грешки само в ускориелите. Изпратих го на човека по поддръжката, дано го включат в следващата версия. Ще дам връзка, за да го тествате и дооправите грешките, защото в близките дни на дали ще имам време да се занимавам.

http://bloodrager.data.bg/proekti/geany/bg.po

Ако някой направи промени, да ги прати както си е написано на сайта (то аз и затова пуснах темата, де). От днешното svn съм го построил.
19  Нетехнически теми / Идеи и мнения / какъв линукс да си сложа? -: May 14, 2007, 02:28
По темата: нямам такъв компютър, но Zenwalk, бидейки Slakware-базирана, ми се струва, че би се справила.

За телта: ами то нали тъкмо това разправят *BSD-потребителите. Да си кажа честно, съгласен съм със тях, но кофтито на *BSD е, че няма driver-и за видеокартата ми. То linux и без друго едвам се справя с периферията (имам предвид че всички фирми си ги пишат за Windows и тези, с които linux разполага, са доста по-малко), пък представям си какво ще бъде ако мина на *BSD. Направо следващия път като си купувам принтер или web камера ще се моля на бога, че тестовете на еди-кой-си от някакъв си интернет сайт ще се окажат истина.

Малко извън темата:
Да, фен съм на Дебиан, но Сусето има едно нещо, което МНОГО ми харесва - това са шрифтовете. Направо бях забравил какво е '<img'>

Още по-извън темата:
Ей, синтаксисът на тоя Python не е бил чак толкова противен!



20  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Gentoo -: May 14, 2007, 01:25
На въпроса "Заслужава ли си" аз лично бих казал не, но това си е личен избор. За да ти помогна да стигнеш до отговора сам, ето няколко въпроса, които може да са ти полезни (поне така се надявам):

1) Защо точно Gentoo? Достатъчно добре ли си запознат с тази дистрибуция, за да й се нахврърлиш?
2) Какво точно искаш от Gentoo, ако си запознат с тази дистрибуция? Бързина? Свобода?
3) Имаш ли време? Харесва ли ти да се занимаваш с компютъра си? Какво искаш да правиш - да учиш за компютъра си или да го ползваш?
4) Имаш ли познати, които могат и биха ти помогнали?
5) Лаптоп ли имаш или обикновен компютър (за бюро, както се вика)? Защото ако е лаптоп не си заслужава определено - непрекъснатите компилации ще изхабяват батерията му много бързо.
6) Лесно ли се отказваш? Защото определено с Gentoo ще имаш проблеми и може набързо да те отчая като при чиста инсталация се опиташ да emerge-неш world и ти даде грешка в зависимостите.
7) Шумен ли ти е компютъра? А къде е? Ако е в спалята или стаята на децата ти ще изгубиш най-удобното време за компилиране (инсталиране) - вечерта. Това не е за подценяване.

Общо взето мнението ми за Gentoo не е много добро, но пък за сметка на това очевидно много хора в този форум го харесват и ползват с кеф. Следователно това не е "Мисия невъзможна", а просто ти трябват нерви и време. От моя скромен опит съм стигнал до извода, че като настроиш една дистрибуция тя вече заспива, както се казва и главоболията свършват.

За гмуркането на дълбоко - ако искаш да се гмурнеш в нещо "дълбоко", можеш да пробваш FreeBSD или PC-BSD. А ако държиш на "трудна" linux-базирана дистрибуция, можеш да пробваш Slackware или Zenwalk. "Малката" разлика е, че докато е простовата, Slackware е стабилна, иска много по-малко усилия (по-точно време) за първоначалната настройка и не ти се налага да прекомпилираш за най-малкото нещо. 100% сега ще се появят няколко индивида, които ще кажат че са несъгласни с мене на свой ред, но най-важното е да запомниш, че в света на linux и bsd ТИ си този, който избира. Така че избери това, което ще ти е най-удобно и най-много ще ти подхожда.

Дано съм бил полезен.
21  Игри за Linux / Общ форум / Кои игри играете под Линукс? -: May 13, 2007, 21:27
Аз съм доста приятно изненадан от Battle for Wesnoth. Доста добре изглеждаща и е приятна за игра. Доскоро нямах никакви игри, а сега са ми останали само 4% свободно място на / и трябва да правя магарии, за да си инсталирам нов софтуер (за съжаление в повечето служаи това означава инсталиране от сорс).

Иначе какво играя: FreeCiv, Battle for Wesnoth, X-Moto, Chromium BSU, Frozen-Bubble, Super Tux, Planet Penguin Racer и Белот(през wine), разбира се.
22  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / проблем с pppoe -: May 13, 2007, 19:57
Ами и аз имах проблеми с pppoeconf, но ги реших по следния начин: премахнах pppoe и pppoeconf, като предварително се бях сдобил с кода на rp-pppoe (виж в google). Компилация + pppoe-setup и след това ти трябва само и единствено pppoe-start и pppoe-stop. Ако имаш knoppix под ръка май той ще ти свърши работа: той има *работещ* pppoeconf. Аз със него свалих кода на rp-pppoe.

Дано съм бил полезен и късмет!
23  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Коя е дистрибуция е най-добра и защо ? -: Apr 15, 2007, 23:41
Ами аз съм пробвал Gentoo, Slackware, *buntu, Debian, Zenwalk, SimplyMEPIS, Fedora и далеч в миналото - Mandrake и SuSE. От всички най-дълго се задържа Debian. Просто ми харесва - бързо, лесно, вкусно ':p'.

А за това дали има най-добра дистрибуция - май вече казаха няколко пъти това, което мисля и няма смисъл да повтарям.

Мога да кажа само: бих пробвал FreeBSD с удоволствие, ако имаше поддръжка от ATI - тоест driver-и. Някак си не бих се лишил от 3D ускорението.
24  Програмиране / Общ форум / проблемация с timer-ите в sdl -: Apr 06, 2007, 14:41
Ами няма какво толкова да се говори. Кодът е достатъчно красноречив, както и изходът на програмата:
Примерен код
Uint32 testCallback(Uint32 interval, void *param);
....
SDL_TimerID id = SDL_AddTimer(1000, testCallback, NULL);
   
SDL_Event e;
bool done = false;
while (!done) {
   while(SDL_PollEvent(&e)) {
       switch (e.type) {
             case SDL_KEYDOWN:
                    if (e.key.keysym.sym == SDLK_ESCAPE)
                          done = true;
                    break;
       }
   }
}
   
SDL_RemoveTimer(id);
...
Uint32 testCallback(Uint32 interval, void *param) {
     static int counter = 0;
     printf("Test timer callback\nInterval:\t%d\nTimes called:\t%i\n",
                interval, counter);
    counter++;
}


И сега идва голямата ебавка... изходът от програмата: htp://store3.data.bg/bloodrager/gluposti/blaaa

Това, което ме убива, е, че започва с 1000 и после какво и защо - не мога да разбера. Уж давам SDL_INIT_TIMER... не мога да разбера защо се получава така...


редакция:
ааа яко съм тъп........
та начи за тези, които също като мене биха забравили:
всеки callback трябва да връща новия интервал (или по-точно този, който иска). демек за да работи както трябва (да се извиква на всяка секунда) трябва да стане следното:
Примерен код
Uint32 testCallback(Uint32 interval, void *param) {
     static int counter = 0;
     printf("Test timer callback\nInterval:\t%d\nTimes called:\t%i\n",
                interval, counter);
    counter++;
    /* !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! */
    return interval;
    /* !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! */
}




25  Нетехнически теми / Коментар / Линукс "Минт" -: Apr 05, 2007, 15:50
Аз лично съм останал с впечатлението, че почти всички в топ 10 се справят безупречно с разпознаването на хардура - SimplyMEPIS, *buntu, Debian, че даже и симпатичния Zenwalk (единствената дистрибуция, на която 3д-то ми работоше веднага след инсталацията без да се налага да пипам каквото и да е (дори xorg.conf).Само това, че mono хвърляше някакви необясними грешки и беше яко бъгав ме отказа от тази дистрибуция. Но ако не си програмист и ти дреме на шапката за такива неща, определено Zenwalk ще ти хареса. Най-малкото, че е различна от всички debian/ubuntu/red hat базирани дистрибуции.

От споменатите - мисля, че MEPIS ги има уникално добър подбор от инсталирани по подразбиране програми.. Единственото, което не ми хареса в нея, е, че прекалено лесно се забозва. Просто не ти позволява да пипаш наляво-надясно.

Ами щом казваш, че ти харесва толкова, ще взема да я пробвам и да кажа и моите впечатления от нея. Абе и аз съм нов тука, само от няколко месеца  (в смисъл без windows на харда). Но пък аз ти препоръчвам Zenwalk и Debian '<img'>
26  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Yahoo messenger -: Apr 05, 2007, 15:32
Аз пък ще ти предложа любимото си gaim. Можеш да го намериш на http://gaim.sf.net . Изтегли си двойката, нищо, че пише, че е beta. Аз си я ползвам и досега проблеми не съм имал. То gaim само skype не поддържа май '<img'>
27  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Fc-cache не намира конфигурационния си файл -: Mar 28, 2007, 15:33
Ето какъв ми е проблема:

Реших да си направя нещо като Linux From Scratch, само дето използвам наготово базистната ситема на Slackware 11 и си компилирам и настроя ръчно всичко останало (използвам само binutils, glibc, gcc, ядрото, findutils и още няколко пакета наготово). Правя го не защото съм мазохист, а защото искам да го направя сам и чак тогава да пробвам gentoo или arch.

Стигнах до момента, в който трябва да компилирам Х (7.2). Всичко си се компилира без грешки (реда, в който трябваше да ги компирам ми беше пълна мъгла в началото, но се оправих). И стигнах до fontconfig, или там както се казваше пакета. Настрои се, компилира се, тества се и накрая се инсталира без проблем. Обаче като тръгнах да инсталирам шрифтовете видях зор: казва, че не може да намери файла с настройките (точното съобщение не си го спомням, а сега съм под debian-а).

Реших, че след като успях да се справя с всички зависимости, една нищо и никаква програма не може да ми се опре! Да, ама не! Copy-paste-нах грешката в lynx и google ми изкара един пощенски списък. Пичът, който беше писал на първи, имаше абсолютно същия проблем. Кофтито е, че след като направих всички описани "рецепти" (да сваля пакета от друго място, да променя ръчно Makefile-а и да сложа на ръка някои проблеми) просто не се получиха. След четвъртото прекомпилиране просто вдигнах ръце. Отказах се от барането по кода на програмата и autotools веригата. Остана ми само да видя дали мога да дефинирам някоя глобална променлива в ~/.bashrc или /etc/rc.local, но не би! Имаше някаква променлива FONTCONFIG_CFGDIR или нещо подобно, което в пощенския списък се споменаваше като възможно решение, обаче аз не знам на какво да я сложа: /etc/font е директория, а не файл и не съм сигурен 100% дали това ще свърши работа.

Както и да е, беше много късно и реших да си лягам. По-късно, когато пак се "гмурна" в този безкраен процес, ще дам по-точна информация. За версията на fontconfig си спомням, че беше последната: нещо от типа на 2-12-2 ми се върти в главата.

А, сетих се и за още нещо: къде е нормално да се дават стойности на глобални променливи, така че да са валидни не само за мене, но и за останалите потребители? /etc/rc.local добре ли е или има някой специално за тази цел? И кой точно пакет съдържа startx, защото аз инсталирах успешно всичко от /lib, /xserver, /extras, /data, /utils и някои неща от /app, а още го нямам (или се слага в /sbin, въпреки че изришно му указвам --prefix=/usr) ?

редакция:
ами значи намерих къде е проблема, само дето още не мога да го разреша! (гррр!'<img'>. Той се състои в следното: директорията /etc/fonts съдържа две поддиректории: conf.d и conf.avail. В conf.avail няма нищо, а в conf.d има символни връзки към несъществуващите файлове в conf.d. И тука съм изправен пред нов поблем: как да запълня /etc/fonts/conf.avail? Става ли просто да копирам каквото мога от debian-а и да потрия ръце доволно? Защото ме е яд да успея да компилирам X, а да не мога да се справя с fontconfig!

пп:
точната грешка при изпълнението на fc-cache, независимо с какъв потребител, е следната:
Примерен код
Fontconfig error: Cannot load default config file
.

пп2:
чувствам се горд, че най-накрая подкарах кирилица под конзолата '<img'>)) само дето не знам възможно ли е да употребявам copy-paste функцията на средния бутон на мишката в links - и ако може - как (защото links ми харесва далеч повече от lynx)?

редакция:
ами аз успях да накарам пакета да заработи най-накрая. това, което направих бе следното:
Примерен код
[за freetype]
make uninstall && make clean
./configure --prefix=/usr
make && make install && make clean
[за fontcache]
make uninstall && make clean
./configure --prefix=/usr --disable-docs [или там какъвто беше ключа]
make && make install && make clear


излиза, че нещо се бъгва в инсталационния скрипт (?) когато се включи документацията. явно трябва да се приложи някакъв пач, но и това става. та благодарение на този бъг инсталационния скрипт не довършва началната настройка на fontcahce и следователно това е причината пакетът да не намери файлът си. обаче аз се предадох поради две причини:
1) всички необходими /dev са включени в специална група, която да може да пише върху тях и въпреки това x не се стартира при нормален потребител (ства само с root)
2) когато се стартира като root X не може да намери своя шрифт по подразбиране, който се казва "fixed". не знам как бихте постъпили вие, но след като минах през ада, за да си настроя цялата система това просто преля чашата. мога да кажа само едно: има много смисъл в готовите дистрибуции. debian rulezz ':p' (или вместо debian сложете вашата любима дистрибуция, смисълът е по-важен... брр!!!!!!!'<img'>



28  Нетехнически теми / Коментар / Цензура ли ограничаването на достъпа до Арена БГ? -: Mar 19, 2007, 21:39
ее, хора! вярно, това е ограничение на свободата (подобно на нашите подкупни медии), но всеки знае, че арената е главно място за точене на незаконно разпространяван/придобит софтуер. но не е ли и нелепо собствениците на torrent tracker-ите да обикалят като мутри по internet provier-ите за пари...

просто не мога като един здравомислещ (надявам се) човек да съм "за" арената, нито пък "невинното" пресяване на нечии адреси по държавна поръчка. че трябва да се вземат мерки против незаконното разпостранение на софтуер, трябва - но смятам, че това ни е най-малкия проблем в момента. чисто и просто за мене това си е позьорство за пред доклада на ес (или защото не са си платили рушвета на съответните добронамерени "чиновници"?).
29  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Cvs mirror ? -: Mar 19, 2007, 21:17
ами май разбрах. само дето като се замисля, то няма начин да няма проблеми - то винаги трябва да се викне cvs update в отделна папка за да се види кой какви промени е направил. без читаво управление на проекта не виждам как cvs въобще може да помогне с нещо - номерът е всеки да си има точно определена задача, за да не се "препокрива" работата на разработчиците...

ако и сега не съм разбрал, господ да ми е на помощ '<img'> '<img'> '<img'>
30  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Cvs mirror ? -: Mar 19, 2007, 18:12
Цитат (Hapkoc @ Март 19 2007,11:30)
dilyan_rusev, не е читаво по тоя начин. Commit-ваш да кажем в първия сървър, но през това време някой е commit-нал на втория файл, който и ти се опитваш да commit-неш. Получава се неконсистентност м/у двете машини, която трябва да се разрешава на ръка. Отделно, че трябва на всяка работна станция да подсигуриш, че винаги ще се използва въпросния скрипт, а не оригиналния cvs клиент.

ъъ нещо не разбрах това с commit-ването. то не съществува ли попринцип този проблем и ако си го пишеш на ръка - тоест cvs commit по отделно за всеки сървър? пък това за многото копютри - аз разбрах, че sana ще работи на един и ще препраща към няколко.

не се заяждам - както казах съм нов (само от няколко месеца съм с линукс и едва от седмица ми се налага да ползвам cvs за един проект в sourceforge.net) и искам да разбера нещо ново (както и къде греша).
Страници: 1 [2] 3 4 5