Покажи теми - dilyan_rusev
Виж публикациите на потр. | * Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1]
1  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Как да накарам xvideo да проработи? -: Oct 04, 2008, 10:20
Значи проблемът ми е следният: не мога да гледам филми като хората. Ползвам SMplayer, който от своя страна ползва mplayer. Като video output съм свикнал да слагам XVideo (-vo xv). Но Smplayer не ми показва екрана за просвирване - т.е. имам само звук. Озадачен, отивам си аз на настройките и гледам: използва xv. Пускам си филмчето с mplayer от конзолата и гледам:
Примерен код
[VO_XV] It seems there is no Xvideo support for your video card available.
[VO_XV] Run 'xvinfo' to verify its Xv support and read
[VO_XV] DOCS/HTML/en/video.html#xv!
[VO_XV] See 'mplayer -vo help' for other (non-xv) video out drivers.
[VO_XV] Try -vo x11.
Error opening/initializing the selected video_out (-vo) device.
. Проверявам със xvinfo и получавам следното:
Примерен код
X-Video Extension version 2.2
screen #0
 no adaptors present
Драйверите за виедокартата са инсталирани, така че решавам да пробвам -vo gl2 - всичко е наред, само дето всяко opengl приложение "мига" когато са включени глезотийките от compiz-а. Тъй като не успях да махна това дразнещо мигане, просто ги изключих. Реших да пробвам компромисен вариант: -vo sdl. Но по този начин (освен ако не го форсирам с -nozoom -nofs) се стартира на цял екран, който не е центриран правилно (центъра е изнесен горе в ляво), а от горе на всичко няма начин да изляза  от mplayer, защото по незнайни причини бързите клавиши са изключени: нито q, нито f - нищо. Единствения начин е да убия x, което не е оферта. За -vo x11 и дума не може да става, защото просто филмите са като картички от забавения кадър на матрицата (особено на цял екран).

След като помислих малко, стигнах до заключението, че може би нещо в xorg.conf е повредено от инструментите на ubuntu (което досега не ми се е случвало с нито една дистрибуция). Та ето и частите от него, които смятам, че се отнасят за проблема ми:
Примерен код
Section "Device"
        Identifier      "Configured Video Device"
        Driver          "fglrx"
        
        Option          "VideoOverlay"          "on"
        Option          "OpenGLOverlay"         "off"
        Option          "UseInternalAGPGART"    "no"

EndSection

Section "Module"
        # edit
        Load    "GLcore"

        #Load   "extmod"
        
        SubSection "extmod"
                Option  "omit xfree86-dga"
        EndSubsection

        # edit

        Load    "i2c"
        Load    "bitmap"
        Load    "ddc"
        Load    "dri"
        Load    "freetype"
        Load    "glx"
        Load    "int10"
        Load    "vbe"

EndSection

Section "DRI"
        Mode    0666
EndSection
Това с "dri" го нямаше, но досега винаги съм го имал, и реших, че не е лошо да го сложа и него. Не съм забелязал да има каквато и да било разлика с и без него. Когато включа 3d-ефектите ми се включва xgl. Това ме притеснява, защото си мислех, че вече ati са имплементирали aiglx, но това не мисля, че е пряко свързно с проблема.

Вече от няколко дена търся решение и реших да ви попитам. Благодаря предварително.
2  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Visual studio + .net + vmware -: Oct 10, 2007, 02:21
Не съм 100% сигурен къде да пусна темата, така че модераторите да се намесят (както винаги).

Та въпросът ми е: възможно ли е с помощта на VMWare (или някоя подобна програма) да подкарам Visual Studio-то - трябва ми за .Net. Знам за Mono, но там не са имплементирали на 100% дори 1.1, 2.0 е в процес на разработка, а за 3.0 и задаващото се 3.5 да не говорим. Предполагам, че ще стане, но искам да чуя Вашето мнение по въпроса (най-вече как). Това, което ме притеснява особено е, че може да върви прекалено бавно.

Тъй като съм студент на ТУ и съм в подходящия факултет, всички продукти на MS ми се полагат безплатно (за справка - google + MSDN AA), но ми се иска да си ползвам linux. Това беше първото, което ми хрумна. .Net обезателно ми трябва.

Благодаря предварително.
3  Преводи / Преводи на програми / Превод на geany -: May 16, 2007, 00:56
Ами преведох Geany ( http://geany.uvena.de/Support/I18N ). Доколкото тествах превода, има грешки само в ускориелите. Изпратих го на човека по поддръжката, дано го включат в следващата версия. Ще дам връзка, за да го тествате и дооправите грешките, защото в близките дни на дали ще имам време да се занимавам.

http://bloodrager.data.bg/proekti/geany/bg.po

Ако някой направи промени, да ги прати както си е написано на сайта (то аз и затова пуснах темата, де). От днешното svn съм го построил.
4  Програмиране / Общ форум / проблемация с timer-ите в sdl -: Apr 06, 2007, 14:41
Ами няма какво толкова да се говори. Кодът е достатъчно красноречив, както и изходът на програмата:
Примерен код
Uint32 testCallback(Uint32 interval, void *param);
....
SDL_TimerID id = SDL_AddTimer(1000, testCallback, NULL);
   
SDL_Event e;
bool done = false;
while (!done) {
   while(SDL_PollEvent(&e)) {
       switch (e.type) {
             case SDL_KEYDOWN:
                    if (e.key.keysym.sym == SDLK_ESCAPE)
                          done = true;
                    break;
       }
   }
}
   
SDL_RemoveTimer(id);
...
Uint32 testCallback(Uint32 interval, void *param) {
     static int counter = 0;
     printf("Test timer callback\nInterval:\t%d\nTimes called:\t%i\n",
                interval, counter);
    counter++;
}


И сега идва голямата ебавка... изходът от програмата: htp://store3.data.bg/bloodrager/gluposti/blaaa

Това, което ме убива, е, че започва с 1000 и после какво и защо - не мога да разбера. Уж давам SDL_INIT_TIMER... не мога да разбера защо се получава така...


редакция:
ааа яко съм тъп........
та начи за тези, които също като мене биха забравили:
всеки callback трябва да връща новия интервал (или по-точно този, който иска). демек за да работи както трябва (да се извиква на всяка секунда) трябва да стане следното:
Примерен код
Uint32 testCallback(Uint32 interval, void *param) {
     static int counter = 0;
     printf("Test timer callback\nInterval:\t%d\nTimes called:\t%i\n",
                interval, counter);
    counter++;
    /* !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! */
    return interval;
    /* !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! */
}




5  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Fc-cache не намира конфигурационния си файл -: Mar 28, 2007, 15:33
Ето какъв ми е проблема:

Реших да си направя нещо като Linux From Scratch, само дето използвам наготово базистната ситема на Slackware 11 и си компилирам и настроя ръчно всичко останало (използвам само binutils, glibc, gcc, ядрото, findutils и още няколко пакета наготово). Правя го не защото съм мазохист, а защото искам да го направя сам и чак тогава да пробвам gentoo или arch.

Стигнах до момента, в който трябва да компилирам Х (7.2). Всичко си се компилира без грешки (реда, в който трябваше да ги компирам ми беше пълна мъгла в началото, но се оправих). И стигнах до fontconfig, или там както се казваше пакета. Настрои се, компилира се, тества се и накрая се инсталира без проблем. Обаче като тръгнах да инсталирам шрифтовете видях зор: казва, че не може да намери файла с настройките (точното съобщение не си го спомням, а сега съм под debian-а).

Реших, че след като успях да се справя с всички зависимости, една нищо и никаква програма не може да ми се опре! Да, ама не! Copy-paste-нах грешката в lynx и google ми изкара един пощенски списък. Пичът, който беше писал на първи, имаше абсолютно същия проблем. Кофтито е, че след като направих всички описани "рецепти" (да сваля пакета от друго място, да променя ръчно Makefile-а и да сложа на ръка някои проблеми) просто не се получиха. След четвъртото прекомпилиране просто вдигнах ръце. Отказах се от барането по кода на програмата и autotools веригата. Остана ми само да видя дали мога да дефинирам някоя глобална променлива в ~/.bashrc или /etc/rc.local, но не би! Имаше някаква променлива FONTCONFIG_CFGDIR или нещо подобно, което в пощенския списък се споменаваше като възможно решение, обаче аз не знам на какво да я сложа: /etc/font е директория, а не файл и не съм сигурен 100% дали това ще свърши работа.

Както и да е, беше много късно и реших да си лягам. По-късно, когато пак се "гмурна" в този безкраен процес, ще дам по-точна информация. За версията на fontconfig си спомням, че беше последната: нещо от типа на 2-12-2 ми се върти в главата.

А, сетих се и за още нещо: къде е нормално да се дават стойности на глобални променливи, така че да са валидни не само за мене, но и за останалите потребители? /etc/rc.local добре ли е или има някой специално за тази цел? И кой точно пакет съдържа startx, защото аз инсталирах успешно всичко от /lib, /xserver, /extras, /data, /utils и някои неща от /app, а още го нямам (или се слага в /sbin, въпреки че изришно му указвам --prefix=/usr) ?

редакция:
ами значи намерих къде е проблема, само дето още не мога да го разреша! (гррр!'<img'>. Той се състои в следното: директорията /etc/fonts съдържа две поддиректории: conf.d и conf.avail. В conf.avail няма нищо, а в conf.d има символни връзки към несъществуващите файлове в conf.d. И тука съм изправен пред нов поблем: как да запълня /etc/fonts/conf.avail? Става ли просто да копирам каквото мога от debian-а и да потрия ръце доволно? Защото ме е яд да успея да компилирам X, а да не мога да се справя с fontconfig!

пп:
точната грешка при изпълнението на fc-cache, независимо с какъв потребител, е следната:
Примерен код
Fontconfig error: Cannot load default config file
.

пп2:
чувствам се горд, че най-накрая подкарах кирилица под конзолата '<img'>)) само дето не знам възможно ли е да употребявам copy-paste функцията на средния бутон на мишката в links - и ако може - как (защото links ми харесва далеч повече от lynx)?

редакция:
ами аз успях да накарам пакета да заработи най-накрая. това, което направих бе следното:
Примерен код
[за freetype]
make uninstall && make clean
./configure --prefix=/usr
make && make install && make clean
[за fontcache]
make uninstall && make clean
./configure --prefix=/usr --disable-docs [или там какъвто беше ключа]
make && make install && make clear


излиза, че нещо се бъгва в инсталационния скрипт (?) когато се включи документацията. явно трябва да се приложи някакъв пач, но и това става. та благодарение на този бъг инсталационния скрипт не довършва началната настройка на fontcahce и следователно това е причината пакетът да не намери файлът си. обаче аз се предадох поради две причини:
1) всички необходими /dev са включени в специална група, която да може да пише върху тях и въпреки това x не се стартира при нормален потребител (ства само с root)
2) когато се стартира като root X не може да намери своя шрифт по подразбиране, който се казва "fixed". не знам как бихте постъпили вие, но след като минах през ада, за да си настроя цялата система това просто преля чашата. мога да кажа само едно: има много смисъл в готовите дистрибуции. debian rulezz ':p' (или вместо debian сложете вашата любима дистрибуция, смисълът е по-важен... брр!!!!!!!'<img'>



6  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблеми с просвирването на филми -: Dec 25, 2006, 23:01
Ами.. малко ми е неудобно да задавам въпроси тъкмо за mplayer, при все че преди време го бях подкарал на същата щайга, но наистина не мога да се справя сам.
Системата ми е:
карта: ASUS Radeon 9550 128/128 GE
процесор: Duron 1800+ (на 1350Mhz)
ядро: 2.6.15-26-386
дистрибуция: SimplyMepis 6
driver за картата: 8.32.5-x86.x86_64 (свален от сайта на ati)
версия на mplayer (mplayer --version): 0.99+1.0pre7try2+cvs20060117-0ubuntu8

Проблемът е, че mplayer е прекалено бавен когато просвирва филми на цял екран, по-точно с опциите -fs -zoom . В този случай звукът и надписите буквално "тичат" пред картината (ако не засича на "картички", то поне се бави с няколко секунди) и е доста дразнещо. Когато задам само -fs, всичко си е наред, но сами разбирате, че това убива цялото удоволствие от гледането на филми '<img'>. Та значи проблемът не е само със съответният файл, пробвах с няколко други филма, като резултатът беше горе-долу същият. Реших, че нещо mplayer не е компилиран като хората, затова пробвах с други "плейъри" - Kaffeine и Xine, но те не се справиха дори и в прозоречен режим...
Първо, реших, че проблемът е във настройките на xorg.conf. След извесно ровичкане, установих, че не намирам нищо нередно:
моят xorg.conf. Ще цитирам най-важните части (според мене) :
Цитат
Section "Module"
   Load   "GLcore"
   Load   "bitmap"
   Load   "dbe"
   Load   "ddc"
   Load   "dri"
   Load   "extmod"
   Load   "freetype"
   Load   "glx"
   Load   "int10"
   Load   "record"
   Load   "type1"
   Load   "vbe"
EndSection
...
Section "Device"
   Identifier   "ATI Technologies, Inc. RV350 AS [Radeon 9550]"
   Driver      "fglrx"
   BusID      "PCI:1:0:0"
   Option      "UseFBDev"      "true"
EndSection
...
Section "Screen"
   Identifier   "Default Screen"
   Device      "ATI Technologies, Inc. RV350 AS [Radeon 9550]"
   Monitor      "Philips 170X6"
   DefaultDepth   24
   ...
EndSection
...
Section "ServerLayout"
   Identifier   "Default Layout"
   Screen      "Default Screen"
   InputDevice   "Generic Keyboard"
   InputDevice   "Configured Mouse"
   InputDevice     "stylus" "SendCoreEvents"
   InputDevice     "cursor" "SendCoreEvents"
   InputDevice     "eraser" "SendCoreEvents"
EndSection

Section "DRI"
   Mode   0666
EndSectio

Не открих нищо нередно и при ~/.mplayer/config (ето го целия)
Цитат
...
#vo=gl2,fbdev2
...
ao=alsa
...
mixer-channel=Master
...
stop-xscreensaver=yes
...
fs=1
#zoom=1

Играх си да сменям -ao със sdl и oss, но разлика нямаше. Сетих се да махна -vo gl2 и така филмите се просвирвана нормално при -nofs, но си остана същото, когато включих -zoom. За мое учудване, -vo sdl не работеше: хвърли ми следната грешка:
Цитат
...
VO: [sdl] 640x352 => 640x352 Planar YV12
...
X11 error: XF86DGANoDirectVideoMode
...
MPlayer interrupted by signal 6 in module: key_events
...
XIO:  fatal IO error 0 (Success) on X server ":0.0"
      after 153 requests (151 known processed) with 7 events remaining.

Или по-точно проработи, но само до толкова, че да ми прецака x - смени ми разделителната, целия екран беше в мацаница и трябваше да scroll-ирам докато се добера до kcenter,да сменя и върна разделителната, за да се оправят нещата. Явно sdl не е компилирано като хората - жалко, че няма да мога да местя надписите извън черната лента, но нали не мога да гледам филми на истиски цял екран, така че какво ми пука '<img'>
След като се отчаях, реших да потърся из мрежата, та дано намеря нещо... но не намерих и се отчая още повече. Търсих тука и не намерих нищо, освен неща за надписите, кирилициране, "кожи" и прочее. Тоест нищо, което ми трябва. Не знам защо, но някак си съм убеден, че проблемът е в настройките. Ако ви трябва още информация - кажете. Имам и една карта GeForce2 MX 400, която ми служи вярно с години под Windows, но искам да пробвам всичко, преди да я сложа на мястото на ati-то... най-малкото, защото не ми се иска да съм си хвърлил парите на вятъра.
Та, както се и очаква, ще съм ви *изключително* благодарен, ако ми помогнете, защото от няколко дена (откакто махнах изцяло windows) се чувствам като идиот, който не знае нищо... Благодаря предварително!
7  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Любим текстов редактор/ среда за разработка -: Sep 22, 2006, 00:45
Като за начало да се извиня за малко плоската темичка, но съм нов в света на линукс и не съм много запознат още '<img'>. Е, чувал съм едно-две имена, пробвал съм някои от тях, но се чувствам длъжен да попитам по-опитните от мен '<img'>

Такаа, ползвам си аз стандартия текстов редактор на Gnome - gedit. Само дето е много далеч от Kate, пък не ми се инсталират всичките библиотеки, свързани с KDE само заради него. Въпреки това, вие кой бихте ми препоръчали - за да ме ориентирате (за emacs трудно ще свикна, не ми е удобен. Чувал съм vi или vim, също)?

Бих предпочел да позвам среда за разработка. Сложил съм Anjuta, но не ме радва идеата да отговарям на 1000 въпроса преди да почна да пиша някакъв код. Eclipse (не съм сигурен дали се казва точно така) е супер, но е ужасно тромав (поне на моята машина). Чел съм и из сайта на KDevelop, но едно е да се напише това-онова като черта, съвсем друго е дали наистина я има. Вълнува ме има ли среда за разработка със добър code completion - не чак на нивото на visual studio или borland-ските builder-и, но не и толкова бъгаво и неработещо като този на Dev-C++, например. Вие коя среда за разработка ползвате и защо ви допада? И дали Gnome е удачен избор като работна среда за един програмист (защото наистина повече ми пасва от KDE)?

пп:
Смятам за важно да отбележа и езикът, на който програмирам - c++. Дистрибуцията е Ubuntu (за сега), ако има някакво значение.

ппп:
на Агент Смит:
Да, прав си, бях забравил за тази тема (за което съжалявам). Но все пак имам предвид не просто текстови редактор, а такъв, който е удобен за програмиране. Но не ме разбирайте погрешно, много съм ви благодарен за бързите мнения толкова късно вечерта '<img'>



8  Програмиране / Общ форум / Любим текстов редактор/ среда за разработка -: Sep 22, 2006, 00:45
Като за начало да се извиня за малко плоската темичка, но съм нов в света на линукс и не съм много запознат още '<img'>. Е, чувал съм едно-две имена, пробвал съм някои от тях, но се чувствам длъжен да попитам по-опитните от мен '<img'>

Такаа, ползвам си аз стандартия текстов редактор на Gnome - gedit. Само дето е много далеч от Kate, пък не ми се инсталират всичките библиотеки, свързани с KDE само заради него. Въпреки това, вие кой бихте ми препоръчали - за да ме ориентирате (за emacs трудно ще свикна, не ми е удобен. Чувал съм vi или vim, също)?

Бих предпочел да позвам среда за разработка. Сложил съм Anjuta, но не ме радва идеата да отговарям на 1000 въпроса преди да почна да пиша някакъв код. Eclipse (не съм сигурен дали се казва точно така) е супер, но е ужасно тромав (поне на моята машина). Чел съм и из сайта на KDevelop, но едно е да се напише това-онова като черта, съвсем друго е дали наистина я има. Вълнува ме има ли среда за разработка със добър code completion - не чак на нивото на visual studio или borland-ските builder-и, но не и толкова бъгаво и неработещо като този на Dev-C++, например. Вие коя среда за разработка ползвате и защо ви допада? И дали Gnome е удачен избор като работна среда за един програмист (защото наистина повече ми пасва от KDE)?

пп:
Смятам за важно да отбележа и езикът, на който програмирам - c++. Дистрибуцията е Ubuntu (за сега), ако има някакво значение.
9  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Грешка при стартиране на sdl програма -: Sep 17, 2006, 00:10
та значи ubuntu 6.06 инсталацията ми е съвсем прясна, библиотеките SDL, SDL_image, SDL_ttf, SDL_net прочее - също. Реших да тествам инсталацията и останах изумен, Какво пропускам?

sdl-test.c
Примерен код
#include <SDL/SDL.h>
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>

SDL_Surface*   screen   = NULL;
SDL_Event*      event      = NULL;
int            done      = 0;

int main(int argc, char** argv) {
   /* initialize sdl and set a video mode */
   if (SDL_Init(SDL_INIT_VIDEO) == -1) {
      fprintf(stderr, "\n* Error: SDL_Init(%d): %s *\n\n", SDL_INIT_VIDEO, SDL_GetError());
      exit(1);
   }
   atexit(SDL_Quit);
   
   screen = SDL_SetVideoMode(800, 600, 32, SDL_HWSURFACE);
   if (screen == NULL) {
      fprintf(stderr, "\n* Error: SDL_SetVideoMode: %s *\n\n", SDL_GetError());
      exit(1);
   }
   
   SDL_WM_SetCaption("sdl-test", NULL);
   
   /* enter event loop */
   while (!done) {
      while (SDL_PollEvent(event)) {
         switch (event->type) {
            case SDL_QUIT:
               done = 1;
               break;
         }
      }
   }
   
   return 0;
}
      


и вижте какво става след това:

Примерен код
dilyan@ruseff:~/devel$ gcc -o sdl-test sdl-test.c -lSDL -lSDLmain
dilyan@ruseff:~/devel$ ./sdl-test
Fatal signal: Segmentation Fault (SDL Parachute Deployed)


според вас на какво се дъжи това?

РЕДАКЦИЯ:

Разреших проблема като направих SDL_Event структурата да е нормална променлива, а не указател. Понякога се притеснявам какви глупости ги пиша '<img'>



10  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / малък проблем с wine -: Jun 25, 2006, 16:53
Та начи много съм горд от себе си, че най-накрая подкарах Warcraft, че даже и в headoff мога да си играя. Всичко си е наред, само дето изглежда, че wine-ския Direct3D не използва настройките от моя xorg.conf. Имам си инсталирани драйвери, работят, играта върви добре (само дето фоновете са прецакани, ма ще го преглътна това), но опреснителната честота си седи залепнала на 75Hz, като знам много добре, че на 800x600 мониторът ми може преспокойно 100Hz - както е настрен X. Та въпросът ми е - как да го направя това? Щото ми хрумна да пробвам една програма (RefreshLock) с wine да видя дали ще стане, но има ли по-лесен начин? Благодаря предварително!
11  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / проблем при инсталациятана Firefox 1.5 -: Mar 04, 2006, 00:05
здравейте! нов съм във линукс и имам доста проблеми. повечето разрешавам сам, ама явно този път късметът ми куца. намерих подобна тема във форума, ама тя не беше за моята дистрибуция. търсих и в гугъл, ама нещо не намерих отговор на проблема си.
значи имам Fedora Core 4 и  Firefox 1.5.0.1
проблемът:  (показа ми се като накрая се сетих да стартирам лисицата от конзолата да видя какво съобщение за грешка ще ми даде)
Примерен код
$ ./firefox
./firefox-bin: error while loading shared libraries: libstdc++.so.5: cannot open shared object file: No such file or directory

ето какво ми даде е и ldd :
Примерен код
$ ldd firefox-bin
        linux-gate.so.1 =>  (0x00935000)
        libmozjs.so => not found
        libxpcom.so => not found
        libxpcom_core.so => not found
        libplds4.so => /usr/lib/libplds4.so (0x00def000)
        libplc4.so => /usr/lib/libplc4.so (0x00dcd000)
        libnspr4.so => /usr/lib/libnspr4.so (0x05618000)
        libpthread.so.0 => /lib/libpthread.so.0 (0x005f6000)
        libdl.so.2 => /lib/libdl.so.2 (0x00505000)
        libgtk-x11-2.0.so.0 => /usr/lib/libgtk-x11-2.0.so.0 (0x009bb000)
        libgdk-x11-2.0.so.0 => /usr/lib/libgdk-x11-2.0.so.0 (0x00cd1000)
        libatk-1.0.so.0 => /usr/lib/libatk-1.0.so.0 (0x009a2000)
        libgdk_pixbuf-2.0.so.0 => /usr/lib/libgdk_pixbuf-2.0.so.0 (0x00d5e000)
        libpangoxft-1.0.so.0 => /usr/lib/libpangoxft-1.0.so.0 (0x00d56000)
        libpangox-1.0.so.0 => /usr/lib/libpangox-1.0.so.0 (0x00cb3000)
        libpango-1.0.so.0 => /usr/lib/libpango-1.0.so.0 (0x0096a000)
        libgobject-2.0.so.0 => /usr/lib/libgobject-2.0.so.0 (0x008ed000)
        libgmodule-2.0.so.0 => /usr/lib/libgmodule-2.0.so.0 (0x008e7000)
        libglib-2.0.so.0 => /usr/lib/libglib-2.0.so.0 (0x00814000)
        libX11.so.6 => /usr/X11R6/lib/libX11.so.6 (0x00520000)
        libm.so.6 => /lib/libm.so.6 (0x004df000)
        libsmime3.so => /usr/lib/libsmime3.so (0x0535f000)
        libssl3.so => /usr/lib/libssl3.so (0x058ff000)
        libnss3.so => /usr/lib/libnss3.so (0x05922000)
        libsoftokn3.so => /usr/lib/libsoftokn3.so (0x057b5000)
        libXrender.so.1 => /usr/X11R6/lib/libXrender.so.1 (0x006d2000)
        libfreetype.so.6 => /usr/lib/libfreetype.so.6 (0x0063c000)
        libXt.so.6 => /usr/X11R6/lib/libXt.so.6 (0x06410000)
        libxpcom_compat.so => not found
        libstdc++.so.5 => not found
        libgcc_s.so.1 => /lib/libgcc_s.so.1 (0x0071d000)
        libc.so.6 => /lib/libc.so.6 (0x003b3000)
        libXft.so.2 => /usr/X11R6/lib/libXft.so.2 (0x006e8000)
        libfontconfig.so.1 => /usr/lib/libfontconfig.so.1 (0x006a6000)
        /lib/ld-linux.so.2 (0x00391000)
        libXrandr.so.2 => /usr/X11R6/lib/libXrandr.so.2 (0x00702000)
        libXi.so.6 => /usr/X11R6/lib/libXi.so.6 (0x00cc7000)
        libXinerama.so.1 => /usr/X11R6/lib/libXinerama.so.1 (0x006fd000)
        libXfixes.so.3 => /usr/X11R6/lib/libXfixes.so.3 (0x00cc0000)
        libXcursor.so.1 => /usr/X11R6/lib/libXcursor.so.1 (0x006dc000)
        libXext.so.6 => /usr/X11R6/lib/libXext.so.6 (0x0060a000)
        libpangoft2-1.0.so.0 => /usr/lib/libpangoft2-1.0.so.0 (0x00943000)
        libz.so.1 => /usr/lib/libz.so.1 (0x0050b000)
        libSM.so.6 => /usr/X11R6/lib/libSM.so.6 (0x008bb000)
        libICE.so.6 => /usr/X11R6/lib/libICE.so.6 (0x0089f000)
        libexpat.so.0 => /usr/lib/libexpat.so.0 (0x0061b000)

сигурно знеате, че в пакета се включва по-стара версия на лисицата, ама аз си искам новата, най-малкото заради това, че ще е на български (владея английския добре, ама нещо ми грее душата като гледам родния език '<img'> )  ще съм Ви изключително благодарен, ако ми помогнете '<img'>
имам и още 2 проблема '<img'>)) искам да слущам онлайин-радио - или по-точно витоша (а може и сити '<img'> ). та под вин-а това го правех с винампа + кодек. как става това по линукс, че нещо не успях да се справя - имам една програма - Rhythmbox 0.8.8 - но тя буферира докрай (витоша - предполагам няма кодек) или ми казва, че не може да просвири mpeg-a (сити). нещо xmms-a не ще да работи с българската локализация и ми се показват само някви странни знаци (сред йероглифите успях да се докопам до  едно място за избиране на кодова таблица, но там нямаше нито unicode, нито windows-1251 '<img'>. даже се излигавих и инсталирах wine и после winamp + mp3Pro, ама пак не ще '<img'> . ще се радвам ако ми кажете как да се оправя с това щото определено не ми се ще да го оставя линукса тихичък '<img'>
последното ми питане е как да си заредя mp3-ките от windows-кия дял, щото не ми се форматира за изгубя всичко, което съм събрал, че после да го тегля наново. в други дистрибуции съм виждал , че се монтира в /mnt или чрез някаква програма казвам как да ми го запише в една таблица и после да си го монтирам ръчно от конзолата където си искам. ама тука в Fendora-та нещо не загрявам как става номера... нито пък и помня как се казваше програмата, която Slackware използваше. ще съм Ви безкрайно благодарен, ако успеете да отговорите на сичките ми (досадни) въпроси! благодаря за обърнатото внимание!
Страници: [1]