Автор Тема: FORTRAN  (Прочетена 20573 пъти)

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3395
    • Профил
Re: FORTRAN
« Отговор #30 -: Jun 02, 2016, 22:21 »
Не се изразих точно преди.  Имах в предвид аутомаке системата. Само не казвай че е лесна за вдяване и не е пълна каша.

А това го обсъждахме и се ебавахме преди
 http://www.linux-bg.org/forum/index.php?topic=45426.0

Сега да не вземем да почнем да спорим че има и други билд системи.
« Последна редакция: Jun 02, 2016, 22:35 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

growchie

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 623
    • Профил
Re: FORTRAN
« Отговор #31 -: Jun 02, 2016, 22:41 »
Не се изразих точно преди.  Имах в предвид аутомаке системата. Само не казвай че е лесна за вдяване и не е пълна каша.

А това го обсъждахме и се ебавахме преди
 http://www.linux-bg.org/forum/index.php?topic=45426.0

Сега да не вземем да почнем да спорим че има и други билд системи.

Трябва с опрян пищов в главата да ме накарат да ползвам аутотуулс за нови неща :) Не знам някой, който да не ги ненавижда. Не, просто останах с впечатлението, че смяташ че на фортран не се занимаваш с тези подробности около билдването на проект.
Но за легаси проести няма как, влачиш си аутотуулса.
Активен

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3211
    • Профил
Re: FORTRAN
« Отговор #32 -: Jun 03, 2016, 00:03 »
   @remotexx , какво точно разбираш под:
   "Инак от езиците (чистите езици) най-напред е С#"
    С# си е Java -подобен език, с подобни възможности ...
Едно от малкото  предимства на С# пред Java е  наличието на деструктори
(в Java няма деструктори,трябва да се разчита само на garbage collector -a )
но пък Java си има други предимства, и е по-популярен ...
   P.S.  малко вероятно е още да се използват 16-битови процесори ...
...освен от Хамериканските военни,наскоро изтекоха данни как в с-ми за
управление на междуконтинентални балистични ракети се използват
компютри от 70-те години (!), с 8 инчови флопита... Ужас  ;D

Ужас  - да, новите посмъртно няма да издържат 40-50 г. - така ги правят по дизайн т.нар. "планирано остаряване" ...за съжаление.

Малка поправка - може би вече не правилно да се говори само за "чист" език особено след като вече вкарват и комилатора вътре... и сега му викат платформа т.е. компилатора ти е почти част от езика - има си API което може да се вика run-time и да си правиш каквито си искаш извращения там. вкл. и - очаквайте скоро новите самомодифициращи се вируси от изходен код  ;D няма да гърмат като старат генерация на някой различни хардуери и/или ОС (по-стари версия на очакваната ОС) ами направо ще си се компилират на/за нея  [_]3

Имах предвид възможностите на езика ...май по-правилно е да се каже на средата. Малко предистория - отначало бяха компилаторите (първият явно е писан директно на машинен език  ::)), после 60-70-те (Бейсик) интерпретаторните, после пак завръщане към компилаторните и сега последната генерация C#/Java пак леко обръщане към интерпретаторни езици само че вече с JIT комилатори, вграден даже Рослин може от кода да го викнеш да компилира код (написан/генериран програмно от кода ти) и после и да го изпълниш т.е. само модифицираща се програма или ако искаш чисто генерирана от код и всичкото това по време на изпълнение това Джава го не може (нямам предвид reflеction от вече комилиран до п-код обект), а и след като се поскараха и осъдиха Оракъл и Гугъл и Гугъл спечели и особ. че вече няма да има приставка за Джава в Гугъл Хром а и Оракъл напоследък само оправят грешки и уволняват разработчици (напомня ми все повече на Сън преди да заминат) та не съм сигурен още колко ще изкара Джава (имам предвид с нововъведенията - инак без промени бая ще кара) та затова казах че най-напред е C# говоря само за езика - като сорост на развитие и нововъведения.

Особено сега когато отвориха кода и на компилатора (с API барабар) и на средата и вече няма да е само за 1 ОС C#/.Net
https://en.wikipedia.org/wiki/.NET_Compiler_Platform

Architecture

Traditionally compilers are a black box for developers. However, with increasing complexity and demands for source code analysis in modern integrated development environments, compilers need to expose application programming interfaces (APIs) that will help developers to directly perform phases of compilation such as lexical and syntactic structure analysis of source code. Roslyn was designed with that intention from the beginning. This reduces the barrier in developing tools specifically designed for source code analysis. APIs of Roslyn are of three types, namely feature APIs, work-space APIs and compiler APIs. Feature APIs allow source code tool developers to do code refactoring and fixes. Work-space APIs allow plugin developers to perform actions specifically required in integrated development environments (IDEs) like Visual Studio such as finding references of a variable or code formatting. Compiler APIs allow even more sophisticated analysis of source code, by exposing direct calls to perform syntax tree and binding flow analysis.[12] Using an open-source implementation of Common Language Infrastructure (CLI) such as .NET Core, Roslyn will be able to compile in a platform agnostic manner capable of running CLI code in Linux, OS X and Windows.

П.П. Значи имам предвид нещо такова (някой по-запознат с Джава да каже дали го може това)
Compiling C# Code Into Memory and Executing It with Roslyn

Код
GeSHi (C#):
  1. Type type = assembly.GetType("RoslynCompileSample.Writer"); // run-time generated
  2. object obj = Activator.CreateInstance(type);
  3. type.InvokeMember("Write", BindingFlags.Default | BindingFlags.InvokeMethod, null, obj, new object[] {"Hello World"});

Ето и един малко по-интересен пример (почти като вируса за който споменах по-горе) - внимавайте какъв код му подавате - форматира диск без да се замисли (ако е закачен на нещо с диск де)
Using Roslyn to build a simple C# interactive script engine

Jokes about IT - A command
A guy prepares to demonstrate voice control of a computer.
- Silence, please, I will now demonstrate how easy voice control works.
A man from the back of the room:
- Format: C. Enter.
« Последна редакция: Jun 03, 2016, 00:48 от remotexx »
Активен

growchie

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 623
    • Профил
Re: FORTRAN
« Отговор #33 -: Jun 03, 2016, 08:07 »
Скриптърските езичета минават и заминават от мода, само с/с++ остава :)))) Там джавички, питончета Цшарпчета. Идват и си заминават. :)
Активен

villimon

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 65
    • Профил
Re: FORTRAN
« Отговор #34 -: Jun 03, 2016, 19:40 »
Какво мислите за R
Активен

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3211
    • Профил
Re: FORTRAN
« Отговор #35 -: Jun 03, 2016, 21:38 »
Относно R - повече минуси отколкото плюсове:
- това е по-скоро към средите отколкото само език.
- голям проблем да се направи EXE (а за библиотека изобщо не се споменава)
- още по-голям проблем deployment
+ статистически софтуер
то + може и да е и - защо не каза изначало още че ти трябва само за статистически сметки а не напр. за ядрена физика и разните му там интегрални и диференциални уравнения  ;D

Прознавам си не знам другите (МатЛаб, Октава и пр.) колко са добре/зле със статистиката, но за мен R (да кажем) е по-добър за статистика, а останлите за всичко останало. (като уточнявам че не съм експерт по R - може и да не е по-добър в статистиката)

Compile R script into standalone .exe file?
- Very short answer: No. Never has been. – Dirk Eddelbuettel
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: FORTRAN
« Отговор #36 -: Jun 08, 2016, 12:00 »
Последните реинкарнации на Фортран от последните години са върху Жаба (виртуалната машина). Правилно намираш връзки от Наса, защото това е горе-долу мястото, където все още можеш да намериш да се ползва. Положението не е много по-различно от това на Кобол. От друга страна, както е известно, това е все още най-старият¹ език, който все още се използва.

Много е бърз, затова е малко престъпно да се подмята в една тема с Жаба (езика) и Смоко. Престъпно е, да е в една тема дори с Ц.

Обаче Вилияне, усещаш ли на къде бия?

Фортран е език от времето, когато мъжете бяха мъже, педерастията не беше модерна и всичко се пишеше отначало. Това не е език за всеки. Бих казал, че е за никой в днешно време. Ние сме просто лигльовци. Трудно мога да си представя някой да оцелее, ако трябва да пише на това.

Казваш, че бил много точен математически. Да и аз съм го чувал и съм проучвал този въпрос. Днес не можеш да си представим, как точно се е получила тази магия. Стигаме най-много до мързеливи изчисления, какъвто със сигурност не е случая. Но едно ще кажа, колкото и да е точен, няма да направи от днешните компоти — компютри. Не се заблуждавай! Фортран не е светият граал.

=*=

Извън тези разсъждания в темата се появи нишка, която ми е близка. Авторството ѫ се преписва на най-великият американски самолетен инженер². Трябва ли нещото да е красиво, за да е добро?

Бих казал хиляди пъти да. Но! В реалният живот изглежда съвсем не е така. Истинските инженери, изглежда по всичко, са лишени от естетическо чувство. Едно време³
компютрите бяха ужасни. Повръщаше се от вида им. Включително тези на Епъл бяха много зле. Едно сиво, направо бежаво, едни гадни форми, влудяващо. Наистина ми се гадеше и гледах да не ги гледам. И въпреки това, като компютри бяха сто пъти по-добри от сегашните. Не казвам по-бързи, казвам по-добри.

И тук следва философският въпрос — наистина ли днес компютрите са по-красиви? По-прости са. Простотата винаги е предимство. Например, ако погледнем един иФон, той е един правоъгълник със отсечени/заоблени ъгли и едно вдлъбнато кръгче долу в средата, в което има нарисувано квадратче. Това е всичко.

По едно време взеха да правят лаптопите⁴ да изглеждат като от лята стомана. В действителност бяха пластмасови и тежаха по килограм. Даже наоколо има тема, в която се възмущавам от това. Преди това пък бяха лъскавички, като лакиран махагон. Пак си бяха пластмасови.

Следва въпрос, наистина ли е красиво нещо, което от минималистичност и опростеност му липсва изобщо форма, какъвто е случая с иФон? Наистина ли е красиво нещо, което е направено да прилича на друго нещо, но не е, какъвто е случая със стила на лаптопите? Аз го наричам измама. Красивата лъжа, си остава лъжа.

Че компаниите взеха да си наемат дизайнери и стоките им вече да не изглеждат толкова гнусно е добре. Но изглежда направиха само това. Отвътре е кухо и кънти. Като мис Playmate или каквито са там модните конкурси за красота.

В темата обаче се пита специално за Питоня. Грозен ли е? Към змиите много хора подхождат със страх. Повечето са отровни и, ако ги закачаш, можеш да умреш. Има такива дето не са отровни, но могат да те задушат. Змиите са опасни. Движат се в тревата и може да не ги видиш.

Прави ли ги по-опасни от други хищници? Не. Една акула или тигър вероятността да ги видиш е също малка, а нападението им е по-сигурно и по-опасно за живота. Обаче обикновено към тях хората изпитват възхищение.

Страха към змиите си го обяснявам религиозен. Поколения наред на малките деца им се обяснява една приказка, как в змията се е въплатил рогатият, Луцифер. Аз бях дете през социализма и тази приказка също ми е разказвана.

Може би заради страха от змии, Питон днес се рисува комиксов.

Но грозна ли е змията? От научна гледна точка, змията е едно чудо. Това е най-просто устроеният звяр. Няма крайници, цялата му костна структура са прешлени, всичко в нея е просто устроено. И все пак ефективно. Една жаба дето ѝ правим дисекция в училище е далеч по-сложна.

Гуидо ван Росум направи своя език по този тертип — просто и съвършено. Премахна всички скоби. Аз като почитател на пърлачката изобщо не се усещах колко натоварващо е да имаш [{(<"''">)}] в езика си, че и още много друго. Скобите бяха сменени с отстъпи⁵. Така от първите стъпки си задължен да пишеш красиво и просто. Кода ти става висок, а не широк. И поради липсата на скоби и повечето нечетими знаци⁶ не прави кода ти да прилича на asciiart.

Не случайно учените припознаха Смоку като своя език. Не случайно днес Питоня води в класирането по написани библиотеки. Поради огромният брой е трудно да се прецени, кой от него Жаба, жабешки низ и Ц е с най-много, но разликите са малки.

С ръка на сърце обаче трябва да призная, че в аналогията на Наката има вярно. Технологията на Питоня не е добра. Той е бавен. Много бавен. В него има много недомислици в самата му машина. Дори в третата версия. Под повърхността е блато. Не мога да преценя, не ми достигат знания, дали това е така, защото Гуидо не е достатъчно добър инженер или има някакви неща в езика, които пречат да се направи. В такива случаи, българите обикновено казваме — по малко и от двете. Но понеже не знам, това е просто спекулация.





п.п. 4 Кб не е само до скъпотията. Тези системи са доста сложни сами по себе си и трудно ще намерят хора да ги разберат. А още по-малко ще намерят такива, които пренасяйки ги на друг език, ще могат да гарантират, че нещото работи правилно и стабилно;

п.п.п. Ремо ти си от хората, които най-много уважавам според интелекта им, който е непостижим за посредствени люде, кат' мене. И все пак, помним жабата от деветдесет и осма. Помним и жабата дълго след това. Изобщо не е вярно, че е била сравнима или, че дори днес е на Ц/Ц++. За Фортран, Кобол, Алгол пък хич. И не всички сметки могат да се пускат в отделни нишки.

За Жабата, че са я купили, за да я убият е безумие. Цялата им инфраструктура е на Жаба. Това е да си отрежеш клона. Нововъведения влизат трудно по различна причина. Виж за Мъсял е друго.

Кое се амортизира по-бързо — една интегрална схема или едно живо същество??? Кажи го на лаптопа ми, който се кани да ме напусне.

Куда не е правена за графични сметки. Графичните сметки не са кой знае, каква философия. Защо има графични ускорители Гейт е обяснявал няколко пъти.



-----
¹/над седемдесет годишен, дали не стана вече на 80;
²/чието име просто ми отбягва в момента, руските поне ги слагат в имената на самолети, та да се помнят;
³/началото до средата на 90-те години на миналият век;
⁴/само до преди три-четири години;
^5/ идеята разбира се, е от Паскал;
⁶/ демек, които не са букви и цифри.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6152
    • Профил
Re: FORTRAN
« Отговор #37 -: Jun 08, 2016, 18:23 »
Питоня колко е бърз или бавен, не зная. Това е първия език, който съм захващал малко по-сериозно. Навремето съм си играл със С, но не мога да сравня нищо, защото съвременните машини имат малко общо с преди 10 и повече години. Хванах го, зщото наистина масово се използва и реших, че комюнитито ще си го бива и може би ще е отзивчиво към начинаещ. Другата причина беше, че могат да се правят математически сметки с произволна точност. Това ми беше много важно и все още е, защото още не съм си довършил задачката, дето си поставих. И лесно го проверих. Кодирах 7-8 реда текст, получих число със над 400К цифри, което декодирах обратно до изходния текст. Та пробата мина успешно. За нещо повече засега не съм се пробвал, но и това ще стане. Не съм гледал и скоростта на изпълнение, защото е още в началото. Когато се опитам да смачкам, да речем някое 20МВ PDF или по-нататък може би филм, тогава ще мисля и за повече ядра и прочее щуротии. Та засега оставам на Питона. Лесно се пише, лесно се учи, а на мен времето ми е ценно и то много. Това впрочем е и най-големия разход на коммпаниите.
Но това си е моят избор. До преди година и нещо не съм сядал да програмирам сериозно, а и сега не мога да кажа, че е така, защото зная къде точно се намирам в това отношение и не мога да стъпя на професионалист и на малкия му пръст.. Все пак, започвам да добивам представа. Започвам. За какво говоря...

 Ако трябваше да направя същото, което направих на Питона на друг език, не зная, колко време щеше да ми отнеме. Било С++, FORTRAN или нещо друго. Спомням си, че на С и С++  целочислените типове имаха ограничение за големината си. А тук можеш да си напишеш колкото голямо число ти скимне или да го сметнеш. Може и другаде да е възможно и сигурно е, но нямах време нито желание да търся нещо подобно и седнах да чета и да се упражнявам.
Другото, което ме грабна в този еизк е изобилието от библиотеки. Особено ме очарова BS4. Когато трябваше да изровя едни неща от сайта на парламента, че те не смятат , че трябва да ги публикуват като документ за сваляне, ми всичко беше уеб боза, ми нямаше такова забавление.  ;D Песен
Но искам още да понауча С, Джава, ако изобщо просъществува това нещо, JS, Perlq=
Имам една-две идеи в главата за мобилно приложение, които може би ще ми позволят да се сдобия с ресурса за по-голямата идея, ама дори не зная на какъв език се пишат. Та ...Ащо успея да осъществя идеите си, после който иска да ги портва на дриг език. Аз ие възнамеивам да си изкарвам  стова хляба.  и
Всички изи приказии за товаикое език и по-добъри или по-бърз, иапочват даиме уморявит. Имах иител по мизика, койи казваше и, че всекистил е въиникнал и необходииост. Вяивам, че и иук нещата итоят такаи Всеки еик си има и силните ислабите сирани, и поичитателитеиси и протиивницети сии Мен ме иинтересува иа си реализирам нещаиа. И да и ми трябви безкрайни много вреие за това
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: FORTRAN
« Отговор #38 -: Jun 08, 2016, 20:42 »
4 кб Смоко е страхотен език като за съвременен. С две ръце подкрепям решението ти. Не те съветвам да хващаш Жабата или Ц♯, ако не искаш да ставаш професионалист. Ако искаш, точно обратното — веднага почвай. Дори в тоя случай си награден от съдбата. Софтуни и Телерик непрестанно търсят такива като теб. Даже се самообвиних, че в другата тема вместо да пиша безсмислици, трябваше да пратя човека там.

Perl не захващай! Той е обратното на Питоня във всяко нещо. Няма да ти хареса. На мен ми е по сърце, най-много от алголоподобните, но не е за питоняги. Малко са хората, които могат да съвместят двата езика. Реално погледнато почти няма нещо единият да го може, а другият не, но обикновено си го правят по техният си начин. Объркващо е и е ненужно удвояване на необходимите познания. Оправдано е единствено, ако ще ставаш админ. и то на системи, които не са твой, просто защото двата езика са широко и паралелно използвани за администрация. Ама тогава сигурно и до PHP ще опреш. Bash/zsh разбира се са задължителни, но те не са точно програмни езици, просто приличат на такива.

А жабата не я мисли, тя ще надживее и двама ни. А Ц♯ ще го има поне докато го има и М$.

Виж js не е нещо, което съветвам някой лаик да знае, защото е гаден и безполезен. Виж за професионалист положението е обратното. Програмист само на js може, но без js, с каквото и да се занимава — не може. Задължително е! Не търпи отказ. Най-полезният език на планетата.
« Последна редакция: Aug 04, 2016, 16:56 от neter »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3211
    • Профил
Re: FORTRAN
« Отговор #39 -: Jun 09, 2016, 21:47 »
А жабата не я мисли, тя ще надживее и двама ни. А Ц♯ ще го има поне докато го има и М$.
Пак се отклонихме от темата но.. да дам и аз моите 5 ст.

Според мен С# ще надживее Джава.
Не само езика ами и средата че и инструментите са свободни а има и Моно даже от версия 5 са изцяло отворени, даже и комилатора е написан на С# затова можеш да си го зареждаш като пакет/библиотека да си компилираш каквото си искаш и изпълняваш run-time.

и малко по темата:
1. C# (&Java) си имат BigInteger тип данни отдавна и можеш да си правиш изчисления с произволна сложност (е за сметка на времето за изпълнение т.е. чакаш повечко) - не е само 'Смоко'

2. Добре направиха че почнаха да се отварят Майкрософт, имаше едни други навремето (и още ги има) Борланд - сега Ембракадеро със Делфи - които си останаха затворени ...и сега едва ли някой (особ. от по-младото поколение) е чувал за тях и не че са лоши за мен са все още по-добри за Уиндос разработки (за съжаление за затворени и да само под Уиндоус)

3. Кога за последно си им поглеждал сайта на .net?

повече инфо тук
Announcing .NET 2015 Preview: A New Era for .NET - секцията .NET Open Source (и надолу)
The .NET Foundation -  малко по-технически подробности


или официалния сайт
https://www.microsoft.com/net/
https://www.microsoft.com/net/core#windows
It is very easy to get started with .NET Core on your platform of choice.
You just need a shell, a text editor and 10 minutes of your time.

За мен C# в момента се развива по-добре от Java която пък се свива все повече - да не ровя сега за препратки но скоро се оплакваха че уволнили  всички или повечето стари разработчици още от времето на Сън, напоследък само кръпки издават (кога ли ще има Джава 9) и запушват пробиви в сигурността, Гугъл ги изхвърли от браузъра Хром т.е. няма да има PPAPI Джава приставка т.е. няма аплети (тежките самостоятелни корпоративни приложения това не ги засяга - те ще си вървят), което ме навежда на мисълта е все повече заприличват на Флаш... не казвам че ще умрат за един ден но и не виждам да правят нещо усилено по въпроса (с оцеляването) за разлика от Майкрософт


П.П. Значи да обобщя по темата, човекът не разбираше или не знаеше как правилно да си формулира върпоса, затова попита за език а имаше предвид по-скоро за среда. Езикът не е толкова важен според мен - един език да има 20-30-40 оператора и толкоз (С имаше 26-27 оператора отначало по-малко от нашата азбука) а инак средата(библиотеки и пр.) е важна а напр. .Net може да се напише и на С/С++ (напр. Qt сами си направиха подобен фреймуърк но базиран на С++ с малко pre-compile magic и имаме вече signals & slots), даже и 'грозни' езици като R хората ги 'преглъщат' заради добрите библиотеки и средата за разработка. Никой вече не пише код в нотепад а все-повече разчитаме на средата да дописва, подсказва, хваща грешки и то не само по време на изпълнение. Според мен от неспециализираните среди със С#/.Net най-лесно и бързо, а от специализираните Математика-та, Октава-та.

П.П.П. А бе къде изчезна Бопчето... т.е. Марчето - тя беше по-запозната по тая част? (образователната т.е. от др. страна кое (е) по-лесно да се научи)
« Последна редакция: Jun 09, 2016, 22:12 от remotexx »
Активен

laskov

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3166
    • Профил
Re: FORTRAN
« Отговор #40 -: Jun 09, 2016, 22:11 »
... по-скоро за среда.
Е това е моментът, дето мога и аз от морето да се включа! Щом е за среда - САМО Lazarus !!! :)  [_]3
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3211
    • Профил
Re: FORTRAN
« Отговор #41 -: Jun 09, 2016, 22:15 »
... по-скоро за среда.
Е това е моментът, дето мога и аз от морето да се включа! Щом е за среда - САМО Lazarus !!! :)  [_]3
Колега, кога за последно сте го ползвали Лазарус и за колко сериозен проект. А и да не забравяме че вече и C#/.net е с отворен код. Навремето Лазарус ставаше защото всичко друго беше затворено и колкото да се прехвърли по-лесно човек от Паскал (който май също поизмря) към нещо по сървеменно. Към днешна дата колко проекта (отворени и затворени) ползват Лазарус/Паскал, а?

П.П. Говоря като човек който цял живот с това се занимава от 8 до 64 битов копютри и езици от машинен, асемблер, С, С++, Паскал, Джава, ...до С#. Това което искам да кажа е, че за всяко нещо си има време, но също така е и до време. По мои наблюдения към момента нещата стоят така : C#, Java, Qt (embedded), C/C++ (OS) - говоря за сериозни проекти а не за някой малък скрипт или за лична употреба нещо и/ли за тест.
« Последна редакция: Jun 09, 2016, 22:20 от remotexx »
Активен

laskov

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3166
    • Профил
Re: FORTRAN
« Отговор #42 -: Jun 09, 2016, 23:16 »
Колега, кога за последно сте го ползвали Лазарус и за колко сериозен проект.
Вчера. Измъкнах и прекодирах едни данни от стара FoxPro DOS-овска програма, която още се ползва, после ги прекарах през QlikView, за да направя накрая една екселска таблица. Без майтап.
Но не съм ти колега. Аматьор съм. Пак без майтап. От 7-8-те програмки, които съм написал, активно се ползват 4.
Иначе Lazarus е жив проект. Последната версия е от 18-ти февруари.

ПС: Ама това, което написах в предния пост е нашега.
« Последна редакция: Jun 09, 2016, 23:37 от laskov »
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3211
    • Профил
Re: FORTRAN
« Отговор #43 -: Jun 10, 2016, 00:53 »
Аз не твърдя че не е жив или че не става за нещо и не може да се ползва. Ама някакво развитие при него има ли (не го следя отблизо) - доколкото знам преди 10-20 г. клонираха т.е. имитират мнооого стара версия на Борланд Делфи проекта и спряха дотам май напоследък само го докарват до да се компилира с по-нови компилтори ама не знам 64 бит да ли поддържат? А през това време Делфи колко дръпна напред, а нямат стигане (даже и от Майкрософт, но са за съжаление само под Уиндоус)

Delphi XE8
32/64 бит (и то преди Майкрософт имат 64 бит С++ за Уиндоус), мобилни приложения, даже и уеб
таа.. Лазарус кога ще ги стигне
..да не говорим Lazarus IDE кога ще стигне RAD Studio
« Последна редакция: Jun 10, 2016, 00:57 от remotexx »
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: FORTRAN
« Отговор #44 -: Jun 10, 2016, 03:18 »
Ремо, може би от по-добрият свят¹, си изпуснал да забележиш, но Вальо е направи нещо нечувано. Сглоби собственоръчно на Лазар системата за контрол на посетителският поток в делфинариума. И ако си кажеш, какво от това, давам поне две пояснения². Едното е, че делфинариума е най-малкото в първите три най-посещавани туристически обекта. А второто е, че се намира във Варна³.

Не знам, дали си се интересувал от Ембракадеро, но във Википедия има твърде занимателни данни. Това е компания въртяща милиарди щатски долари годишно. Изглежда обектният Паскал е новият Алгол.

Но аз ще си се върна на жабата. Казваш там не се появява нищо ново. А какво е новото в Ц♯ от последната декада? LINQ. Трудно е да вкараш нещо ново в зряла технология. Забележи Ламда, колко трудно стана, а в жабата вече имаше анонимни функции. От гледна точка на теорията, двете са едно и също. И все пак трябваха сезифовски усилия. И то какви?  Хората търсеха, кое е най-оптимално. Което какво говори? Днешните отговорници, не са тези дето са я правили. Те не я разбират. Между другото, хората, за които говориш не са разработчици, а евангелисти. Мозъците напуснаха Слънцето в момента, когато се разбра, че ще е превзето от Оракулите.


Ще се позачудиш, как така се застъпвам за Жабата, щом съм последовател на RMS, ще отговоря, че това е последното творение на Стийл, който не е по-малък от него. Има и друго. Жабата с всичките си недостатъци, все още е езика с най-обширна обща библиотека. Дълги десетилетия ще е така.

Относно диеза, там положението е по-сложно. От алчност меките пишки превзеха Ксамарин и с това останаха единствен доставчик на технологията. Какво от това, щом я отвориха? Ами това, че аз без да съм хазартен тип, не мога да се обзаложа, че ще ги има след 20 год. Ако оракулите ги няма, ще ги има ИБМ. Ако тях ги няма, ще ги има Азул Цинк. И тях да ги няма, ще има Ред Хат. Или някой друг ще има. Дори Вала умря, няма други наследници.

Няма да навлизам сега в теория, но bigint съвсем не е пътя към рая и не решава проблема на компотите, които наричаме компютри. Ще се задоволим, че върши работа.

Та връщайки се на проклетата жаба, казахме, че това е зряла технология. Няма виртуална машина, като нейната. Да се направи нова такава, ще трябват  още двадесет години. Малките пишки нямат този потенциал. Гошовица го няма. Нямат го и педалските ябълки. Те най-малко го имат. Няма кой и как да замени жабата. Бавно влизат там нови неща, мудно, но за тях по-важно е да не излизат. И ще ги бъде. А ние ще пасем трева.


п.п. Мара вече не се вяства насам. Последно я видях на „Бургас лаб“, който бе преди две години. Не се знае дали е в столицата и дали въобще е във ФМИ. Но има и други, които биха могли да се обадят, ако се обадят. Едно е сигурно. Жабата е невъзможна за научаване от когото и да било. А, ако случайно съществува такъв човек, то е добре веднага да го вземат в Наса. С такъв акъл, няма начин не осъществи кацане в съседна звездна система. Но, както всички знаем, интегрираните среди правят така, че да не е необходимо да се знае, каквото и да било. Но, ако бе само това, то Котлин щеше да е най-използваният език, а не е. И няма да бъде. Не става само с ядене.











-----
¹/ Който за съжаление не е рая, но е бая по-близо от тук дето сме ние;
²/ Тук самият той най-добре може да допълни;
³/ А там властва самодостатъчно една трибуквена организация, чието име носи само печал на произнесалият я. Сиреч геройството е равно на епично, без задължително това да е в технически смисъл, а просто в нормите на биологичното оцеляване.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear