Покажи Публикации - K1r0
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2
1  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Русия отговаря на санкциите, отнася го Apple -: Aug 09, 2014, 17:41
Всичките платени лайнояди се събраха..

Огън, жупел, жлъч...
:D
Само стоя пост, който пиша сега, изкарвам 50 лв. от богатите си соросоидни господари. :D
:D <- тук се смея за последно.

Сега е време да поплачем за милионите жертви на комунистическия зомби-апокалипсис. Ухапе ли те русофилията - край. Връщане назад няма. Остава само да се разхождаш като безмозъчен зеленчук по улиците живееки за едно друго време, в "евнетуалното" бъдеще, където велика Русия възкръсва и унищожава всички не-зомбита.




... сложи си я, да не ти четат соросидите мислите с HAARP. ... не че има какво да прочетат.
2  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Русия отговаря на санкциите, отнася го Apple -: Aug 04, 2014, 11:32
Темата е уникална.

https://www.youtube.com/watch?v=qOkalW6krEs

Дядо ми беше заклен комунист до 1996. Все още е жив и здрав човечеца, но явно след нея година е решил да им тегли една най-накрая. В момента си живее щастиво в капиталистическа България. Не веднъж съм го питал: сега по-добре ли е? След като той ми казва, че е по добре, предочитам да вярвам на него, а не на форумните тролове.

М-у другото мога да кажа, че произлизам от семейство, което се занимава основно със земеделие. Българските производители имат проблем с пласирането на продукцията си, а не с липсата на производтво.. Всеки дрънка произвдоството това, производството онова но никой не мисли колко е трудно да се намери пазар за голям прозиводител.

България все още трудно се препознава като доверен партньор в правенето на бизнес и много стока идва от Гърция/Румъния.

На България и трябва правителство, което трябва да има добър международен облик и леко да побутне търговията навън.

Каквото и да си говорим, тук тежката промишленост няма много бъдеще.


А, че руснаците правили Компютри и ОС-и с който ще завладеят IT-то, мога само да се посмея. IT е глобален отрасъл. Нищо не зависи от една държава. Смея да твърдя, че и държавата не печели кой знае колко от IT.

... "базирани на Линукс"... Xa-Xa! Какво значи това - със сърп и чук за тапет + 2-3 скрипта?

3  Хардуер за Линукс / Лаптопи / Re: Лаптоп за аудио/видео приложения и игри -: Jul 11, 2014, 14:01
Цитат
ама нвидията не може да я пусне с отворени драйвер заради някъв бъг, по който се работи от миналата година.

Аз играя доста под линукс. Не знам дали знаеш на отворените драйвери не могат да променят честотата на GPU-то и обикновенно е някаква случайна, според модела.
4  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: ТВ+Интернет=ББ* -: Jun 30, 2014, 11:45
Цитат
Но на запад има и още нещо. Те знаят или поне усещат, че са носители на цивилизацията. А днешната цивилизация носи нещастие дори на западняците. И съответно си мислят, че именно те трябва да са носител на новото. Но все пак западните хора имат нещо наречено съвест, колкото и материален да е днешният свят. И то им вменява вина. Ако ние сме просветителите, а нашето просветление носи нещастие, то ние сме виновни.

Ние не сме виновни. В това просто изречение е целият смисъл на този и другите филми. Ние не сме виновни. Затова станаха толкова популярни. Станаха популярни и на изток, защото източните хора също отказваме да признаем вина.

Не съм съгласен с Гейта, че се опитват да си изградят секта. Сектата предполага някаква духовност. А днес духовност няма. Дори филма, който обсъждаме, е дълбоко материалистичен. Той отхвърля идеята, за каквато и да е духовност.

Авторите просто са събрали най-доброто според тях и са го предложили за извинение и решение. Нито е едното, нито другото, но от тяхна гледна точка е най-доброто и няма начин да не сработи.

^^^^
THIS


Кибича в тоя форум от 7+ години. Най-накрая някои да каже това, което мисля.


На едни еврейте виновни с техните банки.
На други руснаците или американците.
На трети корпорациите с техните манипулации и шпионажи.
На четвърти левскарите или цесекарите.
На пети гейовете от ЕС с тяхните правила.
На шести българите с тяхната липса на правила.
На седми турците с това, че ги има.

Зад тези етикети седят хора. Хората си причиняваме това. Докато има човек на тази планета, който да иска повече, винаги ще има игра за повече власт. Колкото повече хора, толкова по мръсна става играта.

Филмчета като Zeigeist според мен се правят от някакви фрустрирани пичове, на които просто им е дошло до гуша. На джунглата не и дреме дали ти харесва да оцеляваш. Това, че хората сме твърде много и твърде алчни няма връзка с обществения строй или паричната система (или нейната липса).

Ако живееш в 5+ милионен град с висок стандарт, в който не може да се издържаш с бюджета на малък град. Ако си на 40+ години и не може да работиш по 10 часа на ден. Ако си завъшил вишист, а продаваш дюнери. (не казвам, че това е срамна работа!) Тогава е нормално да се запиташ: защо става така?

В интерес на истината революцията е съвсем реална развръзка от насищането с отчаяни хора. И би помогнала... Временно.

За мен лично един тотално рухнал и изграден наново свят ми изглежда вълнуващ и плашещ едновремено. Работата е там, че обикновено законите се пишат от тея с по големите пушкала.

Примерно в Близкия Изток - там май опитаха, но нещата не се получиха. Накрая простите хорица продължиха да си дърпат от хашиша и да се бият за Аллах, а хитриците да си продават дрога и оръжия, карат си позлатените коли, и обещават по някоя и друга девица на мъчениците... М-у другото там нито интернет има, нито телевизия, нито кой знае каква свобода на словото. У нас има. Въпрос: по-добре ли е да нямаш достъп до информация, от колкото да имаш такъв, но да не знаеш, кое е пропаганда и кое истина?
5  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Десетичен сепаратор Linux Mint 16 KDE -: May 22, 2014, 17:32
В кое приложение не става ?
6  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Десетичен сепаратор Linux Mint 16 KDE -: May 22, 2014, 15:28
Това защото незнаеш какво чудо е прод другото уж ОС да го правиш. Първо сваляш една безплатна програма от производителя, после с нея променяш разделителя и инсталираш нова подредба. Това на фона на промяна на един байт в един текстов файл при нас е направо убийствено зле, както всичко в нея.

п.п. понеже избягвам да ползвам тежките Гном, КДЕ4, ХФЦЕ, та не знаех, че там го има и графично.

Ти си като един български Толкин :D Цял ден тровите форума с всякаква фантастика :D

http://windows.microsoft.com/en-us/windows/change-dates-times-currency-measurements-display#1TC=windows-7

По аналогичен начин се прави и в KDE - закачил съм снимка.

По същия начин се прави и в Гном.

Technologically Impaired Ducks :D :D


7  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Заявление по Закона за достъп до обществена информация, отправено към училище -: Apr 29, 2014, 16:44
Цитат
Цитат
    След като проведете човешка дискусия и евентуално стигнете до някакви съгласия/противоречия започвате да търсите помощта на закона. Може нещата да излязат по-лесни от колкото си мислиш.

Човешката дискусия пак мога да я проведа. Вече с документи в ръка, получени по начин, определен със закон.

Здравей отново.

Позволи ми да кажа, че не съм съгласен.

В момента създаваш целодневна работа на на един човек за въпрос, който може да се отговори от учителя за 5 минути.

Цитат
Цитат
    За срещата би следвало да им се предостави предварителна агенда с твоята цел(проблемите които ще решавате), информацията, която ще представиш и въпросите, които ще задаваш.

Директорът и инспекторатът нямат властта да решават такива неща. Прочетете по-горе какво съм цитирал - по закон всичко се приема или със закон, или с наредба на Министерски съвет, или с наредба на Министъра на образованието.

Това е интересно твърдение. "Всичко" не е ясно какво точно значи. Примерно учебниците - те могат да бъдат одобрени от МОН и дадено училище да реши да ги ползва. Това не значи, че променят закона при издаването на всеки нов учебник... нито министерски съвет издава нови наредби.

Инспекторът със сигурност няма власт, но той е трябва да бъде там - най-малкото неговото присъствие ще е твоята гаранция, че не се обсъждат промени с цел нечии "не-обществени" интереси. Какво ще стане ако всеки реши да променя учебници/софтуер в училищата когато и както му скимне? И инспекторът може да каже - да тук има нужда от промяна и тя е в обществен интерес. Директорът има власт във вземането на това решение. Ако се съмняваш - попитай го :)

Моето скримно мнение е, че отговорът на въпросите ти се крие в:

Цитат
Методически насоки за провеждане на обучението по информационни технологии, задължителна подготовка, X клас
http://mon.bg/?h=downloadFile&fileId=488

В моята простичка представа за света:

1)
Законът не би трябвало да дефинира нищо друго освен правата/задълженията на учащите/преподавателите/учебните заведения. Мисли си така, законът винаги урежда отношения м-у две лица (това е доста тъпо казано, ако направим съпоставка с точните науки - това са правила, но не и задачи ) - представи си правата/задълженията в един договор за изпълнение на проект.

2)
Както сам виждаш в наредбите се регламентират знанията, които учащите трябва да притежавят - представи си изисквания на проект.

3)
Методологията е изпробвана рамка и спомага учителите  - представи си управление на проект. Как да се осигурят необходимите ресурси? Колко време? Колко пари? и т.н.

4)
Как учителя ще предаде тези знания се решава най-вероятно от учителя и директора - представи си един екип решава как да изпълни даден проект.

Access не се споменава никаде в показаните от теб документи. И не би следвало, защото попада най-ниско  - в т.4.

Няма да дискутирам Access vs Някаква-Друга-DBMS защото ти си взел решение за себе си. Просто ти давам моето мнение отностно "Заявление по Закона за достъп до обществена информация, отправено към училище" и смисъла на това начинание.



Отностно другите ти коментари:

Цитат
Цитат
    ... бих поискал официална среща с човека + представително от по-висока инстанция ( преполагам инспектората ).
Е кой съм аз, че да им организирам среща?

Ако имаш смелостта да се заемеш с такава задача, имай смелост да кажеш: "Ето аз имам следните идеи, аз заслужавам вашето внимание!" Ако ти откажат тогава мисли за алтернативи. Преложих ти това, защото е твърде вероятно те да ти дадат насоки как да подходиш или да те свържат с твои съмишляници. Личните контакти са винаги от значение - по един начин говориш в e-mail/форум, а по друг - лице в лице.

 
Цитат
Цитат
   Даваш им 1-2 месеца срок да се подготвят.

Да бе :) ! С мен ще се занимават :)

Ако в един момент не спечелиш тяхното съдействие, тогава кой ще реализира твоята идея?



8  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Заявление по Закона за достъп до обществена информация, отправено към училище -: Apr 29, 2014, 12:34
Ласков - влизаш с бутонките на човек, който най-вероятно си няма идея каква е целта ти.

Демек - подхода ти е малко погрешен, поне според мен.

Ако бях на твое място бих поискал официална среща с човека + представително от по-висока инстанция ( преполагам инспектората ).

За срещата би следвало да им се предостави предварителна агенда с твоята цел(проблемите които ще решавате), информацията, която ще представиш и въпросите, които ще задаваш.

Даваш им 1-2 месеца срок да се подготвят.

След като проведете човешка дискусия и евентуално стигнете до някакви съгласия/противоречия започвате да търсите помощта на закона. Може нещата да излязат по-лесни от колкото си мислиш.

Моята житейска философия е винаги да търся първо съюзници, а после врагове. Примерно, доста отдавна, когато още търках чиновете в школото, се учеше програмиране на Pascal. И понеже TurboPascal-а беше малко дървен, сложих няква Mandriva ( маи 2007 ) с съответните тулки за Pascal. На даскала, който беше заместник директор му хареса и така си остана поне докато не завърших. После може и да са го махнали - въпрос на вкус. Без заявления...

За Access-a не знам...

Може би тряба да обърнеш внимание, че "интереса клати феса". Аз ако бях директор и видя някакво такова заявление бих си помислил: "проблеми!", "защо правя това?".

От другa страна, сигурен съм, че в ЕС има поне една програма, която дава пари за подобни инициативи, стига да са добре аргументирани. И най-вече да имат обществена подкрепа. Така, че говори с директора и си осигури подкрепа :) Накрая всички ще изкярите :)

П.П. Забравих да кажа: когато говориш с представители на образователната система, трябва да говориш за образование и за ефекта на ИТ в него. Акцентирай на достъпност, актуалност, методология ( хората все пак ще трябва да преподават на този продукт - трябва да има поне превод на БГ и подходяща документация, както и учебници). Тръгнеш ли да говориш за отворен код, монополи и цени на пазара, си се прецакал яко - не че няма да си прав, но просто тези неща са извън компетенцията на хората.
9  Хардуер за Линукс / Сървъри / Re: Имам промблем със Server HP COMPAQ Proliant DL380 -: Apr 14, 2014, 23:02
Цитат
Intelligent Provisioning

Лол тука повечето админи работят с стари щайгарници ти ги хвърли в g8. :D

DL ките са сертифицирани за убунту ама мъка има по тоя свят както казват. Той човека и без това не е казал какъв проблем има -> няма проблем -> няма смисъл от тема

Обаче за философстване... виж това е друга работа :D

@Васко, некъв screenshot... нещо?

10  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Нещо ми кешира яко рам -: Mar 17, 2014, 19:38
Пълна пародия...
1) пуснах машина на кяото от 32Г рам 28 са в cached. Работи като стрела...
2) Cache–а не се влияе пряко от програми.
3) Някой каза leek. Думи две ми кажи...
4) На някой компа му работи бавно с 2 г рам :) 2005 нямаше да работи бавно.
"две програми пускам" ... "скайп" и firefox а и някой торрент тракер с 100+ връзки. ама две програми пускам :D

Представи си че компютъра ти е гладен. Можеш да:
а) Да му направиш курбан от под вола телето.
б) Да го тъпчиш с марули щото така е най-евтино.
в) Да отидеш при някои който има някви познания по Линукс да ти каже кога и евентуално къде има проблем.

Чиърс
11  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Нещо ми кешира яко рам -: Mar 17, 2014, 11:32
... OMG по добре се занимавайте с политика, не говорете глупости :D

Нормална работа на Линукс:

Код:
             total       used       free     shared    buffers     cached
Mem:         32186      31804        381          0       1002      28663
-/+ buffers/cache:       2138      30048
Swap:        25023        259      24764
Total:       57210      32064      25145

над 80% кешове.
12  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Бавен фейловър -: Feb 24, 2014, 12:51
Здрасти пак от мен...


Джиткам си аз из мултипатинга тая събота и си мисля, чакай да разгледам малко кода ( OpenSource overrated... )

И си направих следата карта на пачнатата от Ред Хат версия 0.4.9-64.0.6.

( Не е много ясна... ама не съм dev )

------------------------ MULTIPATHD - USERSPACE LEVEL ----------------------

Source file: multipathd/main.c


Routine check_path:
   Calls get_state

   if new state differs from old state:
   
      Print the message for the patch checker ( why there is a change? )
      If the new state is "OFFLINE":
         Tell device-mapper to mark the path as failed

      If the new state is "ONLINE"
         Tell device-mapper to mark the path as up
   

   If there was not change it the path status:

      If state is ONLINE:
         Double the time for the next_check until it reaches max_checkint(4*time)

      If state is OFFLINE;
         Put in the log the report from the patch checker

      

   Calls update_prio - to update path priority.

   Updates priority groups

   If failover is required and configured in multipath.conf, it is performed.


Routine update_prio:

   If all paths in the priority group should be updated:
      #This is done only when a new path is up.
      Call pathinfo for each path in the priority group of the provided path

   Call pathinfo for the provided path.
   pathinfo(pp, conf->hwtable, DI_PRIO);

   






Source file: libmultipath/discovery.c

Routine: get_state:
   if there is no assigned checker for the path:
      Initialize checker

   if no checker_timeout has been configured in multipath.conf:
      Sets checker timeout to the SCSI timeout for the particular device.

   
   Calls checker_check routine
 

Routine: pathinfo:

   Fetches information about the provided path from sysfs

   If priority grouping policy is used and the path is up or its priority is unknown:
      #Means that we will try to get the priority of a path even if it is down.
      Call get_prio

      

Routine get_prio:
   if path is down(path_offline(pp) == PATH_DOWN), return failure

   If there is no priority callout, then select one

   Call prio_getprio with corresponing priority_callout:  prio_getprio(pp->prio, pp);
   


Source file: cat libmultipath/prio.c

Routine: add_prio
   Initialize priority callout object
   Resolve rouines from library

Routine: prio_getprio:
   Calls library routine getprio


Source file: libmultipath/checkers.c

Routine: add_checker:
   Creates a structure for the checker object
   Resolves routines from library

Routine checker_check:
   Calls library routine libcheck_check



Source file: libmultipath/checkers/tur.c

Routine: libcheck_check:
   Checks if checker supports sync or async mode

   if sync:
      Calls tur_check
      Returns path status

   if async:
      Checks if thread is still running
      if yes:
         return the path status
      if no:
         Set-up new thread
         Assign thread completition time = checker_timeout
         New thread calls tur_check
   


Routine: tur_check:
   Does TEST UNIT READY SPC3 command ( SCSI Timeout = checker_timeout )
   Returns path status



Source file: libmultipath/prioritizers/alua.c

Routine: getprio
   Calls get_target_port_group_support
   Calls get_target_port_group
   Calls get_asymmetric_access_state
   Analyses the output


Source file: libmultipath/prioritizers/alua_rtpg.c

Routine do_inquiry
   Timeout ( 300s - as coded )
   ioctl(fd, SG_IO, &hdr)

Routine do_rtpg
   Timeout ( 300s - as coded )
   ioctl(fd, SG_IO, &hdr)


Интересно е че multipathd проверява пътищата асинхронно (процедура check_path в main.c ). Т.е. не би трябвало да блокира заради tur.


С patch-ове RHBZ-725541-01-async-tur-checker.patch  и RHBZ-565933-checker-timeout.patch би трябвало хората да са си решили проблема

Обаче май не баш...

checkerloop в main.c вика check_path, което в случая когато имаме ALUA вика и path_info, което може да блокира и то още как! Защото scsi timeout е коднат на 300s и не може да се промени.

От друга страна fast_io_tail_tmo е проактивна метрика ( която би ни спасила... ). Т.е. HBA ще я използва само когато сметне 4е нещо не е наред и се разлогне от отдалечения порт.

Но какво ще стане ако вместо загуби връзка с порта има performance проблем?

Примерно кредитите на DC интерконекта се изчерпят и имам по голямо latency на някой път... и опашките започнат да се пълнят...


Кофти е, че имам твърде малко хардуер за тестване.

Забравих да си задам въпроса:

Може ли някои който има Red Hat и EVA да го тества като ограничи iops-a? ( ако има един примерно 2 пътя, и направи със cgroup за единия от пътищата примерно 10iops, тогава би трябвало едно dd да блокира пътя, но multipathd няма да направи failover ). И двете ми машинки са доста важни за да си играя с тях :(

Или някой да погледне кода на multipathd да потвърди бъга?

13  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Бавен фейловър -: Feb 19, 2014, 17:57
За голямо нещастие машината е с Oracle Linux, което значи че SPP ( сега му викат Support Pack for Proliant ) може само да слага фирмуеър, но не и драйвери.

Драйверите идват от Oracle ( демек с ядрото ).

Ся ми идват две мисъли в тиквата:

а) qla2xxx не репортва Abort Command като грешка на по горния леър. Т.е. така както го разбирам каквото и да тунинговъм няма да има значение.
б) Реших да направя един тест: пуснах едно dd от диск и:

   1) dd работеше няколко секунди
   2) пуснах един безкраен relogin цикъл на един HBA порт
   3) dd спря да работи за точно 5 секунди (  fast_io_fail_tmo        5 )
   4) ОS отчете SCSI error
   5) dm-multipath маркира единия от пътищата като счупен
   6) dd продължи да работи с останалите 2 пътя (2 пътя през два порта, единия порт излиза от фабриката ),

Според мен нещо в драйвера не у ред. Понеже си пачнах съвсем скоро до OL 5.10 ( да се чете RHEL 5.10) , не го очаквах...

Но като се замисля е логично, ако не се репортва error нагоре да не се активира fast_io_fail_tmo

ОБАЧЕ!

В такъв случай трябва на всеки polling interval секунди да се изпълнява path checker и ако пропадне no_path_fail пъти да се маркира пътя като умрял. Но вместо това, multipathd блокира в D status и се използва най големия възможен timeout - 300s = 5 опита от dev_timeout

Това е супер тъпо!

П.П за жалост не може да направим същата простотия от сутринта щото ще ни убият ( в най-добрия сценарий )
14  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Бавен фейловър -: Feb 19, 2014, 17:19
Само default а е мултибъс. Както се вижда от mutlipath-ll пътищата се групират с ALUA ( имам 4 оптимизирани и 4 не-оптимизирани пътища ), което идва от конфигурацията за EVA
15  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Бавен фейловър -: Feb 19, 2014, 15:52
Имам два блейда 460 G6.

Qlogic Mezzazine

Вързани към две еви едната в едно DC другата в друго.

Вдигаме буфера на интерконнекта и два от четири активни пътя падат.

Проблема: няма файловър на останалите два пътя:




Feb 19 09:22:36 xxxx kernel: qla2xxx 0000:06:00.0: scsi(1:7:2): Abort command issued -- 1 120b9f352 2002.
Feb 19 09:22:37 xxxx kernel: qla2xxx 0000:06:00.0: scsi(1:5:13): Abort command issued -- 1 120b9f354 2002.
Feb 19 09:27:38 xxxx kernel: INFO: task multipathd:12624 blocked for more than 120 seconds.
Feb 19 09:27:38 xxxx kernel: INFO: task multipathd:13946 blocked for more than 120 seconds.
Feb 19 09:27:38 xxxx kernel: INFO: task multipathd:13947 blocked for more than 120 seconds.
Feb 19 09:27:38 xxxx kernel: INFO: task multipathd:13948 blocked for more than 120 seconds.
Feb 19 09:27:38 xxxx kernel: INFO: task multipathd:13950 blocked for more than 120 seconds.
Feb 19 09:27:38 xxxx kernel: INFO: task multipathd:13951 blocked for more than 120 seconds.
Feb 19 09:27:38 xxxx kernel: INFO: task oracle:9114 blocked for more than 120 seconds.
Feb 19 09:29:02 xxxx kernel: qla2xxx 0000:06:00.0: scsi(1:7:14): Abort command issued -- 1 120bc2d8f 2002.
...
Feb 19 09:29:07 xxxx kernel: qla2xxx 0000:06:00.0: scsi(1:7:2): Abort command issued -- 1 120bc2d42 2002.
Feb 19 09:29:08 xxxx kernel: qla2xxx 0000:06:00.0: scsi(1:7:2): Abort command issued -- 1 120bc2d49 2002.
Feb 19 09:29:09 xxxx kernel: qla2xxx 0000:06:00.0: scsi(1:7:2): Abort command issued -- 1 120bc2d50 2002.
....
Feb 19 09:29:25 xxxx kernel: qla2xxx 0000:06:00.0: scsi(1:6:14): Abort command issued -- 1 120bc2d9a 2002.
Feb 19 09:29:25 xxxx kernel: sd 1:0:7:14: timing out command, waited 10s
Feb 19 09:29:25 xxxx kernel: sd 1:0:7:13: timing out command, waited 10s
Feb 19 09:29:25 xxxx kernel: sd 1:0:7:5: timing out command, waited 10s
Feb 19 09:29:25 xxxx kernel: sd 1:0:7:2: timing out command, waited 10s
Feb 19 09:29:25 xxxx kernel: sd 1:0:7:1: timing out command, waited 10s
Feb 19 09:29:25 xxxx kernel: sd 1:0:6:14: timing out command, waited 300s
Feb 19 09:29:25 xxxx multipathd: EVA20_220_SAVE_001: load table [0 629145600 multipath 1 queue_if_no_path 0 2 1 round-robin 0 4 1 68:48 100 67:80 100 65:176 100 8:144 100 round-robin 0 4 1 67:192 100 66:224 100 65:80 100 8:240 100]
Feb 19 09:39:19 xxxx kernel: qla2xxx 0000:06:00.0: scsi(1:6:13): Abort command issued -- 1 120bc4f4b 2002.
Feb 19 09:41:35 xxxx kernel: qla2xxx 0000:06:00.0: scsi(1:6:13): Abort command issued -- 1 120bc54af 2002.


Моят шибан въпрос е:

Feb 19 09:29:25 xxxxx kernel: sd 1:0:6:14: timing out command, waited 300s

Защо го има това говно?!?

Според документацията трябва да имам време за фейловър:


time = (no_path_retry + 1)* polling_interval


no_path_retry    
A numeric value for this attribute specifies the number of times the system should attempt to use a failed path before disabling queueing.
A value of fail indicates immediate failure, without queueing.
A value of queue indicates that queueing should not stop until the path is fixed.
The default value is 0.

Конфигурацията на Mpath e:

defaults {
        udev_dir                /dev
        polling_interval        10
        fast_io_fail_tmo        5
        dev_loss_tmo            65
        checker_timeout         10
        path_selector           "round-robin 0"
        path_grouping_policy    multibus
        getuid_callout          "/sbin/scsi_id -g -u -s /block/%n"
        prio                    const
        path_checker            tur
        rr_min_io               100
        rr_min_io_rq            3
        rr_weight               uniform
        failback                immediate
        no_path_retry           12
        user_friendly_names     yes
}

        #For EVA4x00/EVA6x00/EVA8x00/P6300/P6500
        device {
                vendor "HP"
                product "HSV2[01]0|HSV3[046]0|HSV4[05]0"
                getuid_callout "/sbin/scsi_id -g -u -s /block/%n"
                prio alua
                hardware_handler "0"
                path_selector "round-robin 0"
                path_grouping_policy group_by_prio
                failback immediate
                rr_weight uniform
                rr_min_io 100
                no_path_retry 18
                path_checker tur

        }

Това са кворумните дискове:

   multipath {
           wwid   zzzz
           alias   EVA20_db_quorum_1
      no_path_retry fail
   }

   multipath {
           wwid   yyyy
           alias   EVA21_db_quorum_2
      no_path_retry fail
   }

   multipath {
             wwid   xxxx
           alias   EVA12_db_quorum_3
      no_path_retry fail
   }


Ето малко инфо за единия от ева дисковете:

multipath -ll xxxx
EVA21_db_quorum_2 (xxxx) dm-0 HP,HSV450
size=2.0G features='0' hwhandler='0' wp=rw
|-+- policy='round-robin 0' prio=50 status=active
| |- 2:0:11:13 sdcj 69:112 active ready running
| |- 2:0:9:13  sdcb 68:240 active ready running
| |- 1:0:9:13  sdak 66:64  active ready running
| `- 1:0:8:13  sdaf 65:240 active ready running
`-+- policy='round-robin 0' prio=10 status=enabled
  |- 2:0:10:13 sdcf 69:48  active ready running
  |- 2:0:8:13  sdbx 68:176 active ready running
  |- 1:0:11:13 sdbw 68:160 active ready running
  `- 1:0:10:13 sdbk 67:224 active ready running


Ето как ми умря и базата:


2014-02-19 09:20:29.054
[cssd(925)]CRS-1615:No I/O has completed after 50% of the maximum interval. Voting file ORCL:EVA20_db_QUORUM_1 will be considered not functional in 99330 milliseconds
2014-02-19 09:22:23.620
[cssd(925)]CRS-1615:No I/O has completed after 50% of the maximum interval. Voting file ORCL:EVA20_db_QUORUM_1 will be considered not functional in 99560 milliseconds
2014-02-19 09:26:25.890
[cssd(925)]CRS-1615:No I/O has completed after 50% of the maximum interval. Voting file ORCL:EVA20_db_QUORUM_1 will be considered not functional in 99720 milliseconds
2014-02-19 09:26:29.894
[cssd(925)]CRS-1615:No I/O has completed after 50% of the maximum interval. Voting file ORCL:EVA12_db_QUORUM_3 will be considered not functional in 99570 milliseconds
2014-02-19 09:26:29.894
[cssd(925)]CRS-1615:No I/O has completed after 50% of the maximum interval. Voting file ORCL:EVA21_db_QUORUM_2 will be considered not functional in 99600 milliseconds
2014-02-19 09:27:16.566
[cssd(925)]CRS-1614:No I/O has completed after 75% of the maximum interval. Voting file ORCL:EVA20_db_QUORUM_1 will be considered not functional in 49050 milliseconds
2014-02-19 09:27:19.951
[cssd(925)]CRS-1614:No I/O has completed after 75% of the maximum interval. Voting file ORCL:EVA12_db_QUORUM_3 will be considered not functional in 49510 milliseconds
2014-02-19 09:27:19.952
[cssd(925)]CRS-1614:No I/O has completed after 75% of the maximum interval. Voting file ORCL:EVA21_db_QUORUM_2 will be considered not functional in 49540 milliseconds
2014-02-19 09:27:45.980
[cssd(925)]CRS-1613:No I/O has completed after 90% of the maximum interval. Voting file ORCL:EVA20_db_QUORUM_1 will be considered not functional in 19640 milliseconds
2014-02-19 09:27:49.972
[cssd(925)]CRS-1613:No I/O has completed after 90% of the maximum interval. Voting file ORCL:EVA12_db_QUORUM_3 will be considered not functional in 19500 milliseconds
2014-02-19 09:27:49.972
[cssd(925)]CRS-1613:No I/O has completed after 90% of the maximum interval. Voting file ORCL:EVA21_db_QUORUM_2 will be considered not functional in 19530 milliseconds
2014-02-19 09:28:05.836
[cssd(925)]CRS-1604:CSSD voting file is offline: ORCL:EVA20_db_QUORUM_1; details at (:CSSNM00058:) in /opt/clusterware/11.2.0.3/grid/log/xxxx/cssd/ocssd.log.
2014-02-19 09:28:10.007
[cssd(925)]CRS-1604:CSSD voting file is offline: ORCL:EVA12_db_QUORUM_3; details at (:CSSNM00058:) in /opt/clusterware/11.2.0.3/grid/log/xxxx/cssd/ocssd.log.
2014-02-19 09:28:10.007
[cssd(925)]CRS-1604:CSSD voting file is offline: ORCL:EVA21_db_QUORUM_2; details at (:CSSNM00058:) in /opt/clusterware/11.2.0.3/grid/log/xxxx/cssd/ocssd.log.
2014-02-19 09:28:10.008
Страници: [1] 2