Покажи Публикации - vanssa
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1]
1  Нетехнически теми / Коментар / Десктоп середите Плюсове и мунуси. -: Apr 23, 2018, 02:48
Здравейте искам да си споделите мненито за графичните стреди които ползвате.
Аз ще кажа моето.
Най-добрата лично според мен беше Unity, там всичко си беше по местата, нямаше никаква загуба на пространство по десктопа. Имаше си един панел който ти покрива всички нужди (менюта на приложението, трай иконки, локализации часовници и т.н) ако не отворип прозореца да ти заема целия десктоп то менуто си беше в титлебара на приложенито което пести доста място. Със сигурност беше удоно за работа и доста продктивоно. Имаше си даш и леки анимации които не се натрапват. Цветеовете бяха доста приятни за окото. Абе с две думи след две седмици работа разбираш колко удобна десктоп среда е. Да не говорим че ползвам и мак и windows и по-удобна и лесна за работа графична среда не съм виждал.

На второ място се нарежда КДЕ. Просто кде-то както беше преди 5 години така и сега, промянт цветове добавят някой благинки премахват ненужни неща но цялата концепция е почти еднаква, може много лесно да се разнообразява и да си го настройваш така както на теб ти е удобно, с едно изключение което много ме дразни и това е че няма концепцията за менютата в Унити.

Всички останали без гнома, са ми приятни но не съм ги ползвал достатъчно много за да мога да дам мнение.

И стигам до това недоразомение наречено GNOME-shell, като идея е много дорбо (css-like). Да нямаш излишни неща и т.н. но като се замислиш гомно3 какво прави ?
1. Имаш един топбар който е неизползваем, грозен и безумно неудобен.
2. Под него имаш един window бар с три бутона и заглаве който е неизползваем. 
3. Под него  са ти менютата на самото приложение още 20-30 писксеа.
4. Имаш шел който е неизползваем.
5. Имаш няколкостотин разширения който в повечето слуачай има някакви дребни лиспи и те са неизползваеми.
6. Цветовете са ужасни.
До тук от среда която трябва да пести място имаш загуба на такова около 100 - 150 пиксела отгоре. Имаш даш който седи 1-во грозно второ е труден за ореантация. Имаш нещо като докбар, който не може да изивкаш без даша. Демек ако работя с 2 текстови едитора, един ПДФ, 4 браузре едно ИДЕ, и 10 терминала на практика е невъзможно да сменям между тях бързо.

Това е лично мое мнение, интересно ми е да си кажете вашето.
Също така говорим за базавоте (бозовите) инсталации на десктоп средите, не говорим за плъгиние, аплети, плазмоиди и всякакви други глупости.

ПС:
Извинявайте за правописа, но е 3 часа а вече 2 часа се опитавм да си настроя КДЕ-то да прилича на унити, или поне да има гре долу съшата фунционалност.



Страници: [1]