Автор Тема: Redhat или Fedora  (Прочетена 6731 пъти)

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Re: Redhat или Fedora
« Отговор #15 -: Nov 06, 2008, 20:02 »
Мммда, само че доколкото знам нямаш достъп до каналите дето ти държат пакетите с GFS, RHCS и други благинки...освен което имаш някакво ограничение за бройката създадени xen виртуални машини. В смисъл не е точно trial като хората.

Въпреки което centos е много добра алтернатива - реално погледнато (с много малки разлики) rpm пакетите са същите. И тези ограничения ги няма :) Що се отнася до подръжката - хахаха, ами в България би могло да се каже че липсва, дори да си платиш лицензите - ПРОСТО НЯМА ШИБАН ТЕЛЕФОН НА КОЙТО ДА СЕ ОБАДИШ И НЯКОЙ ДА ГОВОРИ С ТЕБ НА БЪЛГАРСКИ! Вероятно може да ти помогнат тия от които си си закупил лицензите, но това си зависи само от тях и не мисля, че е много добра идея. Има разбира се някакви бъгтракинг системи дето се занимаваш с някакви кисели хора дето не искат да ти обръщат внимание. Апропо преди няколко месеца имах щастието да говоря с една жена от Редхат от Австрия дето беше дошла да образова родните аборигени покрай това че една фирма (няма да кажа коя) им е представител на продуктите. И я питах как стои въпроса с подръжката - и тя спомена, че имат съпорт център в Сърбия където допреди време работили и българо-говорящи, но понеже нямало demand и ги съкратили.

Както и да е, що се отнася до сървърна дистрибуция, мога да си сложа ръка на сърцето и да си призная, че RHEL (съответно centos) е вероятно възможно най-добрият вариант. Начинът по който се организират нещата, всичките тия питонски глупави скриптове дето ти спестяват сума ти ровене из конфигурации и рестартиране на услуги, добрата интеграция със selinux (щото в дебиан далеч не е толкова прекрасно), просто няма как да не ти харесат. Това не е дистрибуция за хора дето обичат ТНТМ изпълнения, поради което доста дълго време отказвах да я възприема много присърце, но си промених мнението де :)

Въпреки което вкъщи, както и на работната си станция на работа ползвам дебиан :)

С Федора нямам кой знае колко опит честно казано.

И да ме слушате щото (хаха) се водя RHCE. Нищо че съм гаден дебианец хахаха.
« Последна редакция: Nov 06, 2008, 20:05 от gat3way »
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

NaDa

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 94
    • Профил
Re: Redhat или Fedora
« Отговор #16 -: Nov 07, 2008, 09:09 »
Като човек, занимаващ се с RHEL съм напълно съгласен с горното мнение. Естествено правят понякога простотии, но това го има навсякъде.

От стабилността на Fedora имам много отрицателни впечатления, но други хора са на точно обратното мнение. Може би защото се опитвах да правя разни модификации, знам ли и аз... За няколко дена се нагледах на толкова проблеми там, че вече близо една година не смея да погледна Fedora дори.

CentOS е прекрасен desktop, но само ако можеш да се примириш, че не си top of the pops и предпочиташ стабилността пред bleeding edge.
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
RedHat 7.3
Настройка на програми
plovdiv 6 3321 Последна публикация Aug 27, 2002, 11:24
от c2h5oh
redhat
Настройка на програми
sodom 3 3465 Последна публикация Apr 14, 2003, 14:20
от sodom
redhat 9
Настройка на програми
Lutskan 2 3091 Последна публикация Apr 25, 2003, 20:58
от
NTFS & Fedora(REDHAT)
Настройка на хардуер
deniro 1 2479 Последна публикация Apr 08, 2004, 17:18
от rat
Fedora Core 4 vs Redhat 9 Pro
Живота, вселената и някакви други глупости
Slaya 1 1923 Последна публикация Dec 09, 2005, 07:55
от