Автор Тема: Проблем със смяна на мак адрес  (Прочетена 4439 пъти)

wwwolfish

  • Участници
  • ***
  • Публикации: 4
    • Профил
Здравейте, ползвам интернет от доставчик който ограничава по мак адрес. Имам на разположение Виваком модем-рутер, който използвам като суитч(Забранил сам му DHCP), и мога да се сжържа с него само с един компютър като на самия него получавам реалното IP от доставчика.На този компютър съм сменил мак адреса на безжичната карта с този коъто е регистрирам в оператора и нямам никакви прблеми с нета.
На другиа лаптоп си инсталирах ЛИНУКС Минт 13. По същия начин пробвах да смена мак адреса с този който трябва ,но тогава не успявам да се свържа с рутера и нямям нет. Смяната на мака пробвах с командите :

sudo ifconfig eth1 down
sudo ifconfig eth1 hw ether ...........
sudo ifconfig eth1 up

...,както и с вградения мрежов инструмент в линукс минт за клониране на мак адреса(макар,че тук не съм много сигурен какво правя.просто в настройките на отделните мрежи които намира картата има опциа Cloned Mac...

Ако не правя опити за смяна на мак адрес веднага ми изписва ,че съм вътре в мрежата ,но след отваряне на браузера получавам съобщение от доставчика,че мак адреса ми не отговаря,което е напълно нормално.

По този начин безпроблемно успявам да се свържа с рутера на брат ми който живее на 50метра от мен, но като си сменя мак адреса и с него после не успявам да се свържа...На какво може да се дължи това??? Лаптопа е Dell D610 с безжична карта Intel Proset 2915. Да не би драйвера да има проблем с клонирането на адреса на тази карта...Никъде в нета не намерих да се съобщава за подобен проблем...

Благодаря предварително.
Активен

villynull

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 18
    • Профил
Re: Проблем със смяна на мак адрес
« Отговор #1 -: Jun 14, 2013, 13:29 »
Ако действитолно имаш тутер, то няма да имаш проблеми, Това важи, ако имаш достъп до него и знаеш какво правиш. Според мен рутерът ти е с реално ИП и ти минаваш през него. В най-добрия случай локалното ти ИП е добавено в DMZ на рутера, Разчопли тук-там и виж дали имаш достъп до рутера. Най-вероятно е с Web pannel. Ако нямаш достъп до него, пробвай да си осигуриш такъв. Има 2 начина: 1 - из интернет чоплиш за дефлоут усер и пасс на устройството или какви евентуално слагат от Виваком. 2 (трудено за теб) - с Becktrack или друга дистрибуция го изчопляш. Ако имашп  достъп до рутера, то сам ще можеш да си задаваш правилата по които да се свързват към него. Било то с DHCH, PPPoE и др., с физически адредс или без. Ако нямаш достъп, то тогава можеш само да правиш това, което е разрешено в рутера. Съмнявам се да са сложили DHCP и с МАК. По принцип МАК филтър слагат на PPPoE, а за тази връзка ще ти трябва потребителско име и парола (освен физически адрес).
Активен

wwwolfish

  • Участници
  • ***
  • Публикации: 4
    • Профил
Re: Проблем със смяна на мак адрес
« Отговор #2 -: Jun 14, 2013, 17:09 »
Мисля ,че проблема не е в рутер-модема на Виваком. Аз съм си го настроил и съм му спрял автоматичното раздаване на IP. ( Спрял съм му DHCP. С лаптопа под Windows се свързвам без проблем с него ,като съответно съм сменил мак адреса на картата с този ,който е регистриран в доставчика. Настройките на модема съм направил така защото той няма WAN port, и въпреки,че във фирма му има опция първиа LAN port да стане WAN, не успях да го подкарам като нормален рутер.Може би тази опция работи само ако интернета е през PPpOp.A моя е DHCP. T.e пъхам кабела от доставчика в единия LAN порт ,спирам DHCP и без проблеми се свързвам с него ,но само с един компютър..Става нещо като switch.Според мен това няма отношение към проблема,щом с лаптопа под  Windows всичко е ОК.
Интересното е .че след смяна на мака под линукс минт по горепосочените начини ,не успявам да се свържа дори с истински рутер ,на който знам паролата,а ако не съм сменил мака си се свързвам без проблем.  T.e сменя ли мака на линукската машина не мога да се свържа с НИЩО ,дори и със свободни мрежи,в които влизам без проблем с оригиналния Мак адрес...
Активен

villynull

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 18
    • Профил
Re: Проблем със смяна на мак адрес
« Отговор #3 -: Jun 14, 2013, 19:31 »
Лично аз не съм ползвал тази дистрибуция. Ако рутера ти работи като суич, то значи доставчика вижда какво има зад него. Сиреч, можеш само един комп да имаш, ако така са решили. А иначе щом гледат само по МАК и ИП, то не би трябвало да имаш проблеми с други машини, ако слагаш същите МАК и ИП. Щом и не се закачаш към други устройства, явно дистрибуцията не е настроена както трябва. Като за начало гледай да ѝ пуснеш какъвто и да е интернет от някъде, за да я ъпдейтнеш. За да разбереш дали от нея е проблемът, пусни си някакво LiveCD и пробвай с него. Каквото и да ръчкаш, гледай в конзолата с ifconfig какви са ти ИП и МАК. Ако не ръчкаш с графичните инструменти, в конзола ползвай следното.
ifconfig - проверяваш дали, кои, колко са, как са конфигурирани съответните мрежови устройства на компютъра.
ifconfig down .. По-добре прегледай това видео http://nau4i.me/jupgrade/index.php/2010-09-01-11-20-49/31-how-to/172-borovaka
Виждам, че картата е eth1, а не eth0. Провери дали не бъркаш устройствата и т.н.
Активен

wwwolfish

  • Участници
  • ***
  • Публикации: 4
    • Профил
Re: Проблем със смяна на мак адрес
« Отговор #4 -: Jun 14, 2013, 20:20 »
дистрибуцията е прясно инсталирана без да съм правил упдейти...ще пробвам...ще се закача към мрежата на брат ми коъто е с нормален рутер и към него без да сменям мака си се закачам без проблем... между другото забелязвам,че като сменя мака и после прожеря с ifconfig ,виждам,че мака е сменен , но след няколко опита да се кънектна,после като напиша пак ifconfig в конзолата и виждам ,че мака пак си е оригиналния.., т.е не го запазва на този коъто искам да е....
Активен

villynull

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 18
    • Профил
Re: Проблем със смяна на мак адрес
« Отговор #5 -: Jun 14, 2013, 20:36 »
Най-вероятно там е проблемът. Да си призная, изборът на дистрибуция не е много лесен точно заради такива непредвидени проблеми. И аз съм срещал подобни затруднения. Един път с едно Кубунту все ми спираше нетът през ок. час-два. Писаници, четене, търсене.. Така и не го оправих и не разбрах какъв беше проблемът.
П.С - Сега съм с OpenSuSe 12.3 KDE Пак ми се е сбъгясъл виртуалният немиджър, но иначе нямам проблеми с нета. Автоматично се закача към WiFi рутера. Само дето в мениджъра показва, че няма WiFi устройство. Май след всеки рестарт или се оправя, или пак се омазва.
« Последна редакция: Jun 14, 2013, 20:55 от villynull »
Активен

wwwolfish

  • Участници
  • ***
  • Публикации: 4
    • Профил
Re: Проблем със смяна на мак адрес
« Отговор #6 -: Jun 14, 2013, 22:59 »
Инсталирах ъпдейтите..За съжаление проблема не се оправи...Инсталирах и macchanger, пробвах с него...както бях свързан с интернет смених мак адреса...мрежата автоматично се ресетна и пробва ново свързване с рутера ,но не се получи...След това проверка с ifconfig и мак адреса отново е оригиналния!!!!   Последваща проба за свързване с рутера - успешна...Явно със сменен мак не мога да се кънектна... Какво ли означава това...Същия този лаптоп с Windows нямаше проблеми със смяната на мака и свързването след това с интернет????
Активен