Linux за българи: Форуми

Linux секция за напреднали => Хардуерни и софтуерни проблеми => Темата е започната от: ctrl в Apr 01, 2002, 10:19



Титла: Power managment
Публикувано от: ctrl в Apr 01, 2002, 10:19
Здравейте,
Имам Slackware 8.0 ("current") с Reiserfs, KDE 2.2.2, ядро 2.4.18. Компилирал съм ядрото с поддръжка на power managment като модули. Модулът apm се зарежда при стартиране. От BIOS-a съм задал период на standby на HDD-то на 10 мин., а от Power managment на KDE-то период на изключване на монитора на 10 мин. Като резултат, HDD-to минава в standby режим, но монитора и системата като цяло - не (а работят в Windows XP ).
Предполагам, че грешката е моя, но прегледа на документацията за (Laptop-HOWTO) не ми помогна особено. Някакви насоки за настройки, които да ми позволят да имам изключване на монитора, на HDD-то и на системата като цяло след определен период от време?


Титла: Power managment
Публикувано от: n_antonov в Apr 01, 2002, 13:36
Здрасти! Аз съм с Mandrake 8.1, ядро 2.4.18, ReiserFS, KDE 2.2.2 и нямам никакви проблеми със захранването. Но като начало, за да установиш къде е проблемът, защо не изключиш напълно управлението на захранването в BIOS? Възможно е да са в конфликт с Линукса. После, ако отново не проработи, ще помислим.
Не разбрах, ти с лаптоп ли си?





Титла: Power managment
Публикувано от: в Apr 01, 2002, 13:52
Не, не съм с лаптоп; с обикновен Десктоп компютър Duron на 850, ESC K7VZA ver. 3.4, Maxtor 20 Gb съм.
Какви настройки конкретно си направил, така 4е машината ти да поддържа power managment и ако имаш заредени модули или пуснат daemon, кои са те?


Титла: Power managment
Публикувано от: n_antonov в Apr 01, 2002, 15:24
Никакви настройки не съм правил. Ядрото е оригиналното ядро за Mandrake 8.2, който излезе преди 2 седмици. Просто го дръпнах и го инсталирах готово, компилирано. Момчетата са се постарали и са го пипнали много добре. По-оптимизирано надали мога да го направя. Не съм и предполагал, че мога да го конфигурирам по-добре от тях, а и тестовете покават сериозно покачване на производителността. Не съм го прекомпилирал. Преди това компилирах 2.4.17, но за да ти кажа как съм го конфигурирал, трябва да се прибера от бачкане и мога да ти пратя .config-файла, да го поразгледаш. Същото мога да ти кажа и за демоните, но като се прибера  :D





Титла: Power managment
Публикувано от: ghr в Apr 03, 2002, 13:55
offtopic, no iskam prosto da poqsnq edno bituvashto nedorazumenie - firmite koito si pravqt prekompilirani kerneli za svoite distribucii (toest vsichki firmi) dosta chesto promenqt nqkoi neshta po source-a na kernela, no tova ne znachi che e optimiziran za vsichki vyzmojni procesori i izobshto harduerni konfiguracii. nikoga ne e izlishno chovek da si prekompilira za svoq procesor, da vkara tvyrdo driveri za vsichkite si ustroistva i da izkluchi ostanalite, koito gi nqma. tova moje da stane i kato se vzeme source na modificiran kernel ot syotvetnata distribucia i se izberat neobhodimite za konkretna mashina opcii, kato tova v nikakyv sluchai ne mu premahva 'optimizaciite'.


Титла: Power managment
Публикувано от: n_antonov в Apr 03, 2002, 20:09
Няма спор по въпроса  :D