Автор Тема: Кирилица в TinyCore ???  (Прочетена 6802 пъти)

agogo

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 41
    • Профил
Re: Кирилица в TinyCore ???
« Отговор #30 -: Jan 20, 2020, 10:26 »
Привет, колеги(бачкатори) !

Първо по главната тема. Както обещах ето как успях да получа задоволителен резултат:
Ubuntu Server 16.04 32b (Чист, без никакви услуги в tasksel):
# locale-gen ru_RU.KOI8-R
# apt install telnetd
FreeDOS ( с инсталиран и настроен мрежов пакет MTCP ):
c:\ lynx https://koi8.pp.ru/dos.html
c:\ r -z8
c:\ telnet x.x.x.x
След установена връзка в Ubuntu:
$ export $LANG=ru_RU.koi8r
$ mutt

Сега по другата тема. Нямам нищо против, а и не смятам че цапате темата, напротив!

Питам се дали френската кухня не е виновна за сегашното положение? Имам предвид с нейните сосчета, префърцунени десерти и т.н. не доведе мъжете до това състояние. Всевъзможни контета и прочие.

Да всички готвачи, ще потвърдят нейното значение, но съм и чувал, че добрата храна зависи основно от добрия продукт на който да добавиш малко сол и може би черен пипер.

Винаги съм смятал(мое е мнение), че основната идея на споменатите сосове е да скрият истинския вкус.
Добрата(качествена) храна няма нужда от много подправки и сосове.

Интересно в нашите земи, какво се е хапвало, при положение, че боба, пипера, доматите и много други са дошли доста късно при нас?

Поздрави!


« Последна редакция: Jan 20, 2020, 10:47 от agogo »
Активен

ray

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1447
    • Профил
Re: Кирилица в TinyCore ???
« Отговор #31 -: Jan 20, 2020, 11:14 »
//off-topic
Здравейте,

Пиша основно по подтемата за кухнята/храната  8)

Мисля, че доста преди френската идва китайската кухня, въобще писменост и други видове масова култура идват в Европа доста късно, през ранното средновековие.
Известни са думите, че когато българите са писали на роден език, французите, англичаните и германците са пишели и чели на латински (тези които са го знаели, не са били много).

В темата когато се коментираха "глаголицата/кирилицата", Реймското евангелие и коронясването на френските крале над него, @remotexx даде изключително изчерпателна допълнителна информация, вкл. факта че май беше Ана (френската кралица, внучка на Симеон) е отучила французите от някои "лоши" хранителни навици и храни (е със жабетата не е успяла).

А по въпроса за подправките, донякъде съм на друго мнение, гледам на подправката като на един вид "катализатор на химичната реакция/готвенето", тоест и много малко количество дава голям ефект върху крайния резултат  ::), стига да знаеш какво и колко да сложиш  8)

PS: благодаря за информацията за кирилизацията  8)
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Кирилица в TinyCore ???
« Отговор #32 -: Jan 20, 2020, 12:14 »
Бобовите култури винаги са си били по тия земи. Също и зърнените (с изключение на царевицата). Всякакви зеленолистни тоже. Последното са това дето му казваме разговорно треви: коприва, лапад, маруля, спанак, щавляк, хрян. Кореноплодните (моркови, ряпа, целина, цвекло) също винаги са били представени. Доматите, слънчогледа и царевицата наистина идват с Великите географски открития, но почти всичко друго е било налично. Е кенгурско месо и щраусови яйца не са били познати на трапезата. От Китай пристигат ориза, спагетите и джинджифила, но още през средновековието. Освен това подобно на джинджифил коренче е имало и преди това (нарича се земна ябълка). А спагетите италианците ги прекрояват и вместо да ги пържат, както правят в Китай, ги запарват или варят.

Странно е, но Европа реално е най-богатия на храни континент. Затова например на нас не ни се налага да ядем хлебарки, мишки и скакалци.

Първата техника на готвене е представлявала нещо като варене. Край гейзери или вулкани са правени ограждения от дялани камъни, където се е сипвала вода, жените са хвърляли корените и горски плодове, които са намирали, а мъжете са пъхали мръвката, която са убивали. Това е първообраза на супата. Времената са неандерталски, предисторически. Да не се бъркам, но май нейде по пещерите (може би дори в Магурата) има рисунки на първите чевермета. Предполага се, че са чакали светкавици за тая работа.

В неолита, хората вече са можели да палят огън (явно Прометей вече е наминал :P )и са открили как да си правят землени грънци. Така готвенето на супа е станало значително по-лесно. Следват бронзова и желязна епоха, където се сдобиваме и с нещо средно между чинии и салатиери. Може би на тях са печени парчета дивеч и риба. Техниката да сложиш две тухли, парче ламарина върху тях и да нахвърляш риба, миди и раци отгоре, си се ползва и до днес. Някои психопати (като мен) твърдят, че няма по-вкусен начин за приготвяне на морски дарове.

Хората са започнали да усядат и да правят първи опити за опитомяване и садене.

И горе-долу с това се изчерпват всички техники познати докато франките не си правят империя и не решават, че трябва да почнат да си угаждат. Сега има го и момента, че Гърция и Рим са били средиземноморски държави. Там климата е далеч по-мек, почти целогодишно има нещо за рупане, а моретата са били пълни с риба. Знаете ли например, че маслините узряват през декември? Почти не им се е налагало да консервират. А когато са го правили е било просто да засипят нещото с голямо количество морска сол. Т'ва за мръвите. Плодове и зеленчуци просто са сушели на слънце. Това се практикува и до днес.

Има хора които твърдят, че изсушен на слънце или слаба фурна домат, сложен в буркан, залят с олио и мерудия и вързано с канапче капаче е най-невероятния зимен деликатес. Аз не обичам домати и не мога да го потвърдя. За мен те са нещо, което слагам в манджата си. Не е ябълка, която да хрупам.

Това са чистите исторически факти и повечето от тях могат да се намерят в учебниците за прогимназиалното образование, макар там да няма точка „кухня“, но се говори доста за бита, а те нещата са свързани.

Спорно е оцета като консервант, къде е измислен. Варира от близкия изток, през балканите до Франция. Ясно е французите какво мислят, ясно е Спароток, какво би (и е) написал. Ама тук не съм съгласен с него. Народ, който има бог посветен на виното (Бакхус) и е откривател на това свято питие, никога не би го оставил неизпито да се вкисели и по случайност да открие, че плъх, който се е удавил в него, не се е разложил. Никога не би пуснал плъх да се настани в мазето му до бурето му (първите бурета са гигантски каменни зидове, на които се е слагал запечатан капак отгоре). Ще варди с вилата пред вратата, но няма да допусне нещо да прелети или пропълзи и да му пие богатството.

А, ако случайно вземе, че се случи, така ще се разфучи, че ще иде да набива канчетата на гърците. После те ще кръстят това троянска война и ще разправят, че подобно на библията се било случило, заради ябълки. Ама той Омир е бил сляп и не видял, че всъщност нещото се случва заради троянска сливова (доста по-късно питие ;) ) и ябълково вино.

Сега за подправките и сосовете. Подправките не случайно са кръстени така. Те правят храната по-вкусна (в умерени количества). Лесно е да се разбере. Взимате една краставица и я режете на две по дължината ѝ. Преди това сте я измили де. Едната част изяждате така, другата поръсвате със сол. От първата ще разберете, че ядете вода, от втората, че това е най-якото нещо за едно малко. Наздраве!

Колко и какви подправки, къде да сложите е една огромна част от изкуството на готвене. Има цели, дебели тухли посветени на това. И се учи също толкова лесно, колкото и Асемблер или мрежовите слоеве в ядрото.

Същото важи и за сосовете. Без сос, една храна рискува да е суха и трудна за преглъщане. Откъдето няма и да е особено питателна.

Има го момента, че се правят злоупотреби с това. Наистина кебапчетата, кюфтетата, карначетата и другите скари ги убиват в черен пипер, за да не разбереш, какви рога, копита, гарнясала сланина, соя и пет грама 30-годишно телешко във фризер са ти сложили.

Или с твоят по-културен пример да скрият някакъв вкус. Наистина се правят такива неща, но тук си опираме вече до човека, а не теорията. С цепене на атоми седим на топло и пак с тях ще изтрепем всичко без буболечките. Аха-аха вече няколко пъти.

С ракети ходим до Марс и пак с тях се зъбим на другарчето си.

Със самолети летим до Нови Йорк, но и чат пат ги забиваме в някоя по-ниска или висока къща. Лошото е, че е нарочно.

Това, че може и се злоупотребява с неща, не значи, че са произлезли от това, а от съвсем конкретни нужди. После някой мошеник се е усетил, че може да лъже хората.

=*=

Сега не знам, точно колко (или не изобщо) се интересуваш от окултизъм, но има интересна теория, защо точно във Франция се ражда съвременната кухня. Човек не трябва да е експерт, че да знае, че Франция и Германия са сърцето на Европа, а всички останали сме навлеци. От Европа произтича съвременната цивилизация, макар след световните воини, главен представител да стана САЩ.

Та според Щайнер (австрийски литературовед, професор по философия и окултист отцепил се от Блаватска) явно се е знаело, какъв материализъм ще последва. Бил е планиран да се случи. Е да де, ама душата също си иска храна, признаваме или не съществуването ѝ. Тогава силите на светлината са решили да дадат вдъхновение на французите, та поне през коремите им да им влиза малко култура. Знам, че звучи налудничаво, но това далеч не е най-очарователната шашавия, която Рудолф Шайнер произнася. Много по-удивляващи неща е казвал.


п.п. Забравих, че подправките могат и да са жизнено важни в буквален смисъл. Как мислите са се лекували преди Луй Пастьор да изобрети антибиотиците? Един от най-популярните методи се ползва и сега. Това е подлютено, греяно вино. Изобщо повечето начини са били на основата на загряване и лютиви манджи. Не са знаели за неща като витамини и минерали, но опитно са открили, че като сложат липа, шипки, лайка във вряща вода и дадат на болния, на него почва да му просветва.


« Последна редакция: Jan 20, 2020, 12:36 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Кирилица в TinyCore ???
« Отговор #33 -: Jan 20, 2020, 12:18 »
А по въпроса за подправките, донякъде съм на друго мнение, гледам на подправката като на един вид "катализатор на химичната реакция/готвенето", тоест и много малко количество дава голям ефект върху крайния резултат  ::), стига да знаеш какво и колко да сложиш  8)

Е то така си пише и в учебника по „Физични и химични явления“ от пети клас. Химията е произлязла в Египет като готварски опити. Нали в пирамидите са намирали жито, което покълва и днес, мед годен за консумация, а самите мумии са били мазани с някакви етерни масла, че да се запазят и до днес.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

ray

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1447
    • Профил
Re: Кирилица в TinyCore ???
« Отговор #34 -: Jan 20, 2020, 13:22 »
С последното (лечебните свойства на подправките) ме подсети и за принципите на хомеопатията (станала модерна напоследък) и алопатията (класическата медицина/лекарства).

Та на въпроса, в хомеопатията колкото концентрацията е по-малка (по-разредена субстанция) толкова по-силно действа (има по-силен ефект и се предписва за по-тежки случаи).

А примера от египтяните може да служи и като един вид въпрос, дали аджеба съвременната цивилизация се е развила по всички направления или има доста загубено знание  >:D
Активен

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3395
    • Профил
Re: Кирилица в TinyCore ???
« Отговор #35 -: Jan 20, 2020, 15:20 »
Първо офтопика, че е по интересен. >:D
Напоследък почнах да се замислям за химията и готвенето. Как така при тази толинна обработка не се образуват отровни вещества. Всякакви храни (вещества) и от растителен и от животински произход ги мешаме, варим, печем и протичат най-различни химични реакции, но каквито и комбинации да правим всичко е ОК. Но това важи само за изходните вещества от естествен произход..., но те също са химикали? Все едно, че Господ така е направил, че да не можем да объркаме говарската 'химия' използвайки естествените продукти.

Като в онзи клип за кафето: https://youtu.be/sgPp5rz03dQ?t=169

По темата:
Емайла не е като един текстови файл с една кодировка.
Различните части от майла може да имат различна кодировка. Например Subject-a вътре има част която му показва само неговата кодировка. Например Subject-a може да ти е в utf-8, a текста в cp 1251 или обратно. Текста нa писмото може да е обикновен текст, но маже да е в html, който също си има кодировка. Ами HTML Entities? Html писмо в 1251, вътре може да има utf-8 елементи и тест :o

Също по спомени, мисля че атачмънтите също имаха собствена кодировка.

Така че едно предкодиране на писмо в друга кодировка, например всичко в 866 е доста сложно нещо, a може и да е невъзможно.
Правилният начин е клиента (и дос-а) да може да подържа всичките известни кодировки но задължително и utf-8.


« Последна редакция: Jan 20, 2020, 17:02 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3211
    • Профил
Re: Кирилица в TinyCore ???
« Отговор #36 -: Jan 20, 2020, 18:12 »
И поради големия интерес да се върнем на основната тема - храната, а  :P
Храната прави борбата, т'ва даже ората от преходния период го разбраха...
и моите 5 ст. ( и правото на отговор)

1. Спароток (и колко са крали комшиите) - верно нема титли и пр. ама е единствения който дава за справка оригинални документи, а колко са погледнали отдолу под черта колко още е изброил и все от професор нагоре и те ли лъжат и си измислят...

2. Европа... е тръгнала от задния двор на България (и къде е стигнала)
Важно е да се знае, че първоначално с името Европа е обозначавана територия в Тракия, не във Финикия, или Гърция. Най-древната Европа е област обхващаща земите на юг от Стара планина до Егейско (Тракийско) и Черно море.
http://anchors-bg.com/wp-content/uploads/2014/01/1542-Maps-Thraciae-Ortelius-03qqqq.jpg
вижте на изток от Родопите и по-близо до Олипм (чак в последствие се е преместила по на запад), щото един бик (Зевс) не ще да е стигнал пеш чак до Франция па било то и за една девойка, колкото и красива да е била тя, но до балканите е стигнал (той оттам е тръгнал, но да не се отклоняваме, че я пак мен ще обвинят я Спароток), метнал я на рамо и я отнесъл у дома. Между другото Олимп също е домашно производство (затова има Олипм и в Мала Азия)

3. Тез сушени домати (кой ги мама разклати) - да не говорим че първо гърчулята е трябвало дочакат Колумб  да открие америка и да им донесе разсад ами и второ - когато он се е връщал с расада они са биле още под турско... та излиза че османската империя е открила сушените домати  :P Между другото тук и на турската баклава и викат гръцка - какво нещо е пропагандата, а.
Уточнение: под 'тук' разбирам оттатък голямата вода, иначе (май само) у нашенско си и викат правилно 'Турска Баклава'

4. За подправките ... верно нашите предци са били доста напреднали за времето си, когато другите се избивали за щипка сол и я продавали на цената на теглото й в злато, ние сме открили шарената сол - хитро да изчакаш растенията да попият правилните витамини и микроелементи, даже е по-полезна от обикновената, щото не е само сол вътре и после... кеф ти карловкса луканка, кеф ти филе елена

5. И накрая но не по важност (т.е. с т'ва смятах да започна) ами... като първите опитомили животните и открили земеделието (пък и от мои лични наблюдения) нашта кухня има най много разновидности тестени изделия, банички и пр. (с боза, айрян, кис. млеко и т.н.), а по въпроса за още невнесените от америка зеленчуци, ами имали сме филе елена (не е от елен а от свинско) също и свинско със зеле, капама и пр. даже един свинар после станал цар  :P че даже му и викали Лахана, че той и дядо ми така му викаше на киселото зеле - лахна, че и на свинското със зеуе така му викаше (то си се подразбираше че ще има свинско вътре)  ;D

П.П. И само някой да каже че друга кухня има повече тестени изделия  ;D, да иде да пита баба си само колко вида баници и хлябове знае, че даже са и на дялове - обикновени, обредни, пити, питки пр. то даже за една обикновена баница има няколко начина за приговаяне - вита, точена, дърпана и т.н.

..тъй кат' гледам още държим първенстовото:
Баница - 2752 тествани рецепти (..и още поне няколко хил. нетествани  :P)
..и това е само за едната баница, ами другите тестени изделия - предимно соленките, и не толкова сладките... макар че баба ми правеше и чуден тиквеник, и ореховки и... да спрем дотук, а.
« Последна редакция: Jan 20, 2020, 19:28 от remotexx »
Активен

Acho

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 5256
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
    • WWW
Re: Кирилица в TinyCore ???
« Отговор #37 -: Jan 20, 2020, 19:25 »
Егати и темата..............дето стана.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 350 Watt.

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3211
    • Профил
Re: Кирилица в TinyCore ???
« Отговор #38 -: Jan 20, 2020, 19:30 »
Ами Ачка, вади домашната ракийка, една щафета карловска и нарежи и сипвай
...след поредната чашка ще почнат да се изясняват нещата - некои даже проговарят чужди езици

П.П. К'ви са тия модерни глезотии се ..с пуканки ше ни залъгват (или както обвиняваше един модерните мениджъри че биле гейове)

П.П. Остаряваме бавно - децата вече искат да си 'разпечатват' бораците на 3-Д принтер, а ние вече нямаме ник'ъв шанс с тия допотопни яйца по Великден...
« Последна редакция: Jan 20, 2020, 22:35 от remotexx »
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Кирилица в TinyCore ???
« Отговор #39 -: Jan 21, 2020, 07:04 »
Тя Европа наистина е тръгнала от Тракия. Но то и Германия е било името на някакъв римски гарнизон около Сливен. За съжаление това не прави Вагнер тракиец. Културата си е европейска (френско-немска, както споменах), нищо, че дълбоките ѝ корени са наоколо.

Като дете му се радвах много на Ивайло. Ей на един обикновен човек най-после се е разправил с велможите. Само съжалявах, че няма и година и гърчолята го съпикясват.

Ама тая приказка май се оказва не особено вярна. Май, май и той си е бил болярин с царско потекло (от дето претенции за трона). Ама понеже гърците не са го долюбвали са го нахранили със  зеле и маруля в хрониките си. Жалко за което. Звучеше си доста добре.

Баници и хлябове. Вярно е, че имаме много и то от хиляди години. Но, човек като се позамисли, си говорим за една техника: печено брашно с вода. Разликите идват от това, какво и колко пъхаме вътре. За Фильо от гр. Елена. Сушели са се меса от дълбока древност. Вярно е. Ама кой точно народ го е изобретил, едва ли може да се каже. А то по времето, когато са го открили това, още не е имало и народи.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6152
    • Профил
Re: Кирилица в TinyCore ???
« Отговор #40 -: Jan 21, 2020, 12:56 »
А бе друго си е Натриевия Глутамат
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

agogo

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 41
    • Профил
Re: Кирилица в TinyCore ???
« Отговор #41 -: Jan 22, 2020, 09:21 »
Здравейте!

По темата :)
Безспортно френската, китайската, средиземноморската, арабската имат влияние, но ние ядем българска кухня. Може да има заемки, но нашата кухня и храна, не е нито френска, нито арабска. Тяхното рататуи не е нашия гювеч, тяхното сирене не е нашия кашкавал и прочие. Когато се подмине Българското землище храната става друга.

За пицата не ми се говори. Проблемът с затлъстяването на децата не е с мазните баници, дето ни ги пеят по телевизията, а именно в пиците, хамбургерите, дюнерите и подобни...
Вижте старите филми, снимки или вестници и сравнете с днешните  :-[

Натривият глутамат е идеален пример за химическата реакция, но това прави ли го подправка в нашата кухня? Чувал съм че в азиатските страни(Китай, Сингапур и т.н.) го слагат на масата към оливерника.



За подтемата с ДОС-а. ЗА съжеление не съм намерил utf-8 за ДОС. Надеждата ми е, че FreeDOS разработчиците ще се погрижат  :D


Поздрави!
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Кирилица в TinyCore ???
« Отговор #42 -: Jan 22, 2020, 10:21 »
Този ДОС, който е в M$ Windows разбира от utf. Как го прави, не знам. В редките случаи, когато работя под ДОС го правя със стари програми от преди да има utf.

=*=

Кухнята малко нещо мяза на религията. Тя е световна, но има местни особености. Например в нашия вариант на френската кухня, обичаме всичко да слагаме заедно и заедно да го готвим. Независимо от техниката, 99% от рецептите считани за „български“, е точно така. А например в кухнята майка, всичко се готви разделно и се съединява едва в чинията.

Ние също така използваме големи количества мерудия, което не е характерно почти никъде другаде. Единственото световно ястие, където тя преобладава е споменатото от теб ливанско Табуле. Може би затова го обожаваме тук, макар хич да не си падаме по нахут, който няма никакъв вкус. Не се сещам някъде другаде да има интензивна употреба. А ние имаме поговорка: на всяко гърне мерудия.

Например в италианската кухня, там където ние слагаме мерудия, те слагат мащерка или босилек. Ние мащерката я пием на чай.

Предполагам, че мерудията сме я заобичали по опитен път. Тя съдържа големи количества желязо и микроелементи, които ни държат здрави.

Освен това нашата в кухня преобладават неща като картофи, ориз и огромно количество домати. До преди малко повече от сто години, нито едно от тези не е било познато на Балканите. А днес нямаме (почти) нито едно ястие без едно или най-често две от тези.

Преди стотина години, у нас са можели да си позволят да пържат само чорбаджиите и то живеещите най-южно. Само те са имали достъп до зехтин. Но дори те не са го правили често. Зехтина в родопската кухня се е слагал при вече готово ястие, студен. Придавал е изящност.

А сланината се е яла сурова, в много редки случай е била стопявана на мас, която се е мажела на филия. Лой от кокошки, изобщо не е бил употребяван.

В днешната българска кухня, почти нямаме рецепти, които да не включват някаква запръжка. Много често имаме случая, когато ястието не претърпява втора термична обработка. От тигана, отива в чинията.

Всъщност едва ли ще се намери днешен българин, който би ял поне нещо от трапезата на българина под робство, та ако ще да са споменатите чифликчии. Сетих се, ще си среже парче сирене и ако има, суджук, но не бабек. Кашкавалът не е съществувал.

Нещо, което е било характерно, сега е напълно изкоренено. Тогава в глинен съд се е слагало всичко налично (подобно ястие е днешния гювеч) и сее оставало да се готви до едно денонощие на слаб огън. Днес просто няма такова ястие. Сега по-скоро се практикува китайската техника на много силен огън последователно да се добавят съставките.

И така нататък.

Две думи за хамбургерите и пиците. Това, какво ядеш има пряко отношение към здравето ти, но не и към затлъстяването. Там играе количеството. Специално аз не виждам нещо особено вредно в хамбургерите и пиците. На практика те съдържат едно и също, приготвено по различен начин. Същите съставки обаче се откриват в почти всяка масова рецепта, за какво да е.

Хамбургерите и пиците не са по-мазни от повечето други ястия. Разбира се, днешните диетолози веднага биха казали, че в тях се съдържат много въглехидрати под формата на глутен. От глутен се дебелее, безспорно. Но, какво казах преди минута? Количеството.

Нашите предци (и въобще на всички европейци) са употребявали големи количества зърнени храни още по времето, когато не е имало племена и народи. На нашата трапеза най-често не е имало нищо друго освен хляб и шарена сол. Да не забравяме, че до не толкова отдавна 99% от хората по света са били бедни. На север пък е имало основно овесена каша. Това е нещо, което нито един съвременник дори не би погледнал.

Значи са ядели много повече зърнени от днес, но днешния човек е дебел от глутена?

Днешния човек е една ленива шматка. Не извършва никакви движения и по три до пет пъти на ден се тъпче. А между това се тъпче допълнително. Няма как да не е дебел.

Не знам, какви снимки си гледал от комунизма, но аз съм го живял. През седемдесетте (когато не съм бил роден) и осемдесетте дебелите не бяха по-малко от сега.

Не глутена е виновен за наедряването, а заседналия начин на живот. Днес на тези с нормално телосложение им казваме, че умрели в костите си. Някакви хора го осъзнават и решават да компенсират във фитнеса. В резултат на това започват да се тъпчат още повече.

А просто трябва да намалят храната. Едно до две хранения на ден, при това скромно. Да стават гладни от масата. И тогава няма да са дебели.




Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6152
    • Профил
Re: Кирилица в TinyCore ???
« Отговор #43 -: Jan 22, 2020, 11:47 »
В един от постовете тук бях предложил да се инсталира някой стар Windows, като 3.11 например, само за да има пъддръжка на cp1251 или urf-8. И просто няма да се стартира Windows-a, а ще си остане на DOS да си работи. Може би тогава ще има кирилизация и на DOS-a
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3395
    • Профил
Re: Кирилица в TinyCore ???
« Отговор #44 -: Jan 22, 2020, 15:55 »
Цитат
да се инсталира някой стар Windows, като 3.11 например, само за да има пъддръжка на cp1251 или urf-8.

Няма да тръгне на сегашният хардуер. Затова че чипсета се изменил твърде много от времето на 3.11. То даже вин7 не ще тръгва на някои дъна, от преди 7-8 години....
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.