Покажи Публикации - betso
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 20
31  Програмиране / Общ форум / Re: bash script четене на данни от файл -: Jun 07, 2010, 21:12
Опитай с нещо такова:
Цитат
FILE=file.txt
cd /home/user/Data/
for i in *.txt
do
  grep "$i" $FILE | grep DOWNLOAD && \
  grep "$i" $FILE | grep DELETE && \
  echo "\"$i\" беше свален и тутакси изтрит."
done
Успех! :)
32  съобщения и събития / Предстоящи събития / Re: ФМИ Linux Install Fest, Май 30 2010, София -: May 31, 2010, 21:18
Искахте компромати - ето ви компромати
Що компромати? Това по всяка вероятност минава в графата "Учиме се от грешките на другите"! :)
33  BSD секция / Настройки на софтуер / Re: Препоръчайте ми "лесна" бекъп програма -: May 27, 2010, 19:48
Метни едно око на rsync. Има и графични инструменти, които го ползват, но под команден ред може спокойно да се интегрира в скрипт, който да ти свърши работата. Може и моите нужди да не са големи, но аз поне не намерих нещо, което да не мога да направя с него.
Успех! :)
34  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: За простирането :) -: May 18, 2010, 18:19
Съдът обикновено е на страната на FDA. Защото дори и дадена хранителна добавка да лекува е незаконно да се твърди това (даже и да е доказано неоспоримо). Просто такъв е законът.
С твърдения от този сорт категорично не съм съгласен и ги отнасям към конспиративните модели за обясняване на света, в които откровено не вярвам. Ако аргументите ми могат да бъдат оборени само конспиративно, то аз не виждам смисъл да излагам други.

По-малко държава -> по-малко корупция и повече свобода.
...
Повече социализъм значи повече държава, повече корупция, ограничаване на икономиката и по-щастлива екосистема (хората няма да имат пари да съсипват "природата").
Това е абсолютно точно наблюдение!
35  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: За простирането :) -: May 18, 2010, 00:16
Със сигурност корупцията е много повече (неизмеримо) от нашата. Причината е проста- парите са много повече, влиянието също, а да не изостанат и интересите. Няма никакъв шанс по какъвто и да било показател да се сравняваме с корупцията, в която и да е голяма западна държава.
Склонен съм да се съглася по отношение на брутния оборот, който генерира корупцията. По този показател България със сигурност не е на челните места. От друга страна, по брой на корупционните случаи на глава от населението, по-големите западни държави по всяка вероятност изостават драматично. От там идва и относителното усещане на българите за висока корупционна активност в страната, понеже я срещат в ежедневието. Това не е така със средностатистическия гражданин на която и да е от западите държави.

...някак ми се струва странна идеята сам, брадат и болен тип, скрит в пещера, анорексик и със стар съветски Калашник в ръце да организира огромна акция (в невиждан мащаб), която като краен резултат да даде две бутнати къщи, макар и височки в Ню Йорк.
Това така погледнато звучи наистина неправдоподобно. Начина на падане на кулите повдигна множество въпроси и намирането на техните отговори не е лесно. Това обаче все още не може да ме накара да си мисля, че в основата на всичко това има заговор, който е толкова брутално таен. Някак си... вероятността брадатия тип, на който му е нужна хемодиализа три пъти в седмицата, с помощта на всичките си пари и огромната финансова империя, която саудитската му фамилия притежава, да успее да намери няколко камикадзета и да извърши всичко това ми се струва по-голяма, отколкото ЦРУ (или който и да е там) да го организира. На последните ще им трябват значително повече хора, които да знаят за плана, отколкото на фанатизирания тип. И това, както винаги, е основната ми критика към конспиративната идея - конспирации се правят с малко хора, иначе са невъзможни.
36  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: За простирането :) -: May 17, 2010, 21:35
Затова са създадени закони, които да възпрепятстват продажбата на хранителни добавки.
Законите не са създавани с такива цели. Лобирането е опит за използване на законите за дадени цели.

Ако търговецът на хранителни добавки не може да каже на клиента, че хранителната добавка ще му помогне, то той няма как да му продаде стоката. И клиентът е принуден да купи скъпо патентовано лекарство, което може да има повече странични ефекти от хранителната добавка.
Това е така. Ако обаче няма достатъчно данни за ползата от един или друг метод, не може да се даде препоръка. Ако има данни и някой възпрепятства използването им, може да се стигне до съд - нещо, което в САЩ урежда нещата доста по-справедливо, отколкото в България.

Прочете ли какво пише на главната страница на сайта поне?
Да, и останах с впечатлението, което ти написах. FDA е голям трън в очите на фармацевтичната индустрия (която принципно си е доста противна) и те използват всизки средства, за да ограничат влиянието им.

Например 4-те примерни точки в началото на страницата са изключитено неубедителни, защото става дума за сравнително кратки периоди, докато не са излезли резултатите от съответните студии. По отношение на последната точка (понеже там съм запознат с проблема), бих споделил абсолютната недоказаност на глюкозамините и хондроитиновата киселина за ставни проблеми. Имал съм възможност да разговарям с небезизвестни ортопеди и травматолози от Германия и САЩ и никой не е на мнение, че тези неща имат сигнификантно положителен ефект. От друга страна на баща ми му беше силно "препоръчано" да си купи адски скъпите фармацевтични продукти с тези съставки, след като му направиха артроскопия на коляното миналата година и травматологът в една софийска болница му намекна, че няма смисъл да ходи при него повече, ако не използва точно тези медикаменти.

Многобройните им дискусии против регулациите на FDA/FTC, патриотичния акт и другите безумия, срещу които се бори EFF не съм видял да са дали някакъв резултат.
Валентине, всичките опити да се обезоръжи FDA имат в корените си именно отвратителната фармацевтична индустрия, която е способна да слага безсрамни цени на витамин B6 или на хондроитинова киселина. И след това пищи, че FDA не им уйдисва да ги препоръчва, когато няма доказателства за положителния ефект.

За съжаление не ми е известно място на света, където да има истинска свобода и демокрация. Донякъде това може би се дължи и на неразбирането от страна на избирателите какво е това свобода и демокрация. Възможно е също така естественото обществено устройство да не е съвместимо с идеите за свобода и демокрация.
За съжаление и на мен не ми е известно място на света, където да ги има тези неща. В отделни страни (примерно Швейцария) има отделни и интересни идеи, но като цяло навсякъде има проблеми.
37  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: Тема за помиарите -: May 17, 2010, 20:27
Пак ли не можем да се концентрираме върху един проблем? Не е ли някак си възможно да се разграничи проблема с жестокостта към животните от този с агресията на животните?
В САЩ отдавна имат закон срещу жестокостта към животните и има респектирани организации, занимаващи се с този въпрос. Както, естествено, и такива, регулиращи отговорнистите на собствениците на животни.

Имам усещането, че си се въртим в един кръг, най-вече поради нежеланието да се признае за проблем една ситуация, която според иначе любими нам държави, се смята за меко казано нецивилизована. Христо-Стоичковщина е да се гледа пренебрежително на тези неща и да се парадира с поведение тип: "Те ли ше ми каат на мен, кво да праа?"

Апотеоза на реториката е силно обидното отношение към всички животни и всички хора, които намират нещо положително в тяхното съществуване. Факт е, че последните се опитваме в този форум да не прекрачваме прага на благоприличния тон, макар че е добре този факт да не заблуждава - не ни липсва словеното богатство за воденето на махленски тип разправия.

П.С. @Mitaka: Що не пробваш с някоя кукла първо? Японците твърдят, че помагало срещу агресията. Според една наскоро публикувана студия, игрането на shooters също помагало. Успех! :)
38  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: За простирането :) -: May 17, 2010, 19:56
Валентине, въпреки наскоро изразеното си уважение към Теб, ще си позволя някои забележки по мненията ти тук.

САЩ не бива да са пример за подражание. И там изобщо няма нито истинска демокрация, нито истинска свобода (даже в някои отношения са по-зле от нас!).
Съгласен съм, че в много отношения САЩ не бива да бъдат пример за подражание. Но твърденията за "истинската" демокрация и свобода могат да бъдат приети, само ако се съгласиш или че никъде го няма това, или посочиш пример, къде ги има истински тези две неща.

- Цензура, платена от фармацевтичната мафия - вж. например http://www.stopfdacensorship.org/
Ако метнеш един поглед на този сайт, ще разбереш, че всъщност там се пропагандира ограничаване на влиянието на FDA, каято е агенцията, регулираща разрешения за медикаменти, както и издаваща препоръки за мерки при определени клинични състояния. FDA е една от най-рестриктивните агенции и всички фармацевтични компании в света (!) се стремят да изкарат разрешение за даден медикамент първо от FDA, защото след това няма да имат проблем в собствената си страна. Но поради тази причина фармацевтичните компании пищят от FDA и сайта, който ни посочваш е по всяка вероятност платен именно от тях. Той доказва обратната на твоета теза!

-Висока данъчна тежест, свързана и с висока корупция и твърде много социализъм
Данъчната тежест в САЩ е значително по-ниска, отколкото в редица страни от Европейския Съюз. Бюрокрацията е повсеместен проблем, абсолютно неспецифичен за САЩ и значително по-малък там, отколкото в Германия, примерно.
Ти нали не си съвсем сериозен, когато споменаваш "корупция" като фактор, според който САЩ са по-зле от България? :)
В България всеки човек се сблъсква с корупцията редовно. В САЩ тези случаи ги пишат по вестниците.

- Софтуерни патенти
Кратката справка с приятел, който работи в патентната агенция на Европейския Съюз показа, че софтуерните патенти далеч не са само Американски проблем. Но да... там този проблем е по-силен, отколкото в Европа.

- Посочените по-горе проблеми с външния вид на имотите
Не е сериозно да се твърди, че в САЩ всички имоти се контролират по този начин. Придобиването на имот е свобода и въпрос на избор, както в Европа, така и в САЩ. Регулациите, с които трябва да се съгласиш, купувайки къща в Германия, не са по-малко, между другото.

- Контролиращите властта в САЩ са същите, които контролират и "терористите", които удариха самолети в кулите за да прикрият взривяването им
Това е добре да не го изтъкваш като аргумент, защото тук не сме се събрали любители на конспиративни теории, само сред които може да виреят подобни твърдения.

- Патриотичен акт (в него няма нищо патриотично) - тук за едни трафични данни реват, а там нямат нищо против направо да им четат електронната поща
Напротив! Имат много против и за това свидетелстват многобройните дискусии, които можеш да срещнеш (не само) онлайн.

- Digital Millennium Copyright Act
Ако не можеш да разбереш смисъла на този закон, то тогава не би трябвало да разбираш примерно и смисъла на Българския (и този на редица страни от Европейския Съюз) закон, забраняващ антирадарните устройства.

- Вж. против какво се борят eff.org и подобни организации
"EFF is a donor-funded nonprofit and depends on your support to continue successfully defending your digital rights."
Е? Къде е проблемът да има организации, които се борят за дигитални права? И особено когато го правят успешно!

Изброяването на част от проблемите в дадена държава не убеждава в нейното принципно незачитане на свободата и неспособността й да бъде истинска демокрация.
Макар и да съм принципно съгласен с наличието на множество проблеми в САЩ, които не би трябвало да бъдат примери за подражание, тези които ти спомена, в никакъв случай не окачествяват тази страна като несвободна, доколкото свободата би могла да бъде следствие на една държавност.

Надявам се да разгледаш този постинг по-скоро като конструктивен диалог, отколкото като полемика.
39  Предложения и въпроси относно Linux-BG / Предложения за подобрения на този форум / Re: Премахване на рейтинга -: May 16, 2010, 22:15
Започвам да надушвам пипалата на онова лайно демокрацията тука.
Да, друго си е удобството на едноличното решение, др. Кастро.
40  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: Тема за помиарите -: May 15, 2010, 23:33
Именно собствениците им трябва да носят отговорност.
Да имаш питбул е върха за Голфаджията с Пернишка регистрация. Но имането на питбул е адски отговорно и опасно нещо. Може би толкова опасно, колкото да имаш пистолет в къщи и 3 годишен син, който рови навсякъде.
41  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: Тема за помиарите -: May 15, 2010, 22:53
ММм не е там работата - ти би ли живял без патка?
В случая е без топки. Патката остава и си се вдига. По-рядко, заради тестостерона, споменат от go_fire, но все пак фраскането си е възможно.
Но backtolife... съгласи се, че това е опит за подобряване на положението. Гата твърди, че не било такъв голям проблем, според това, което е чела. Аз не знам, но мисля, че е по-добре да се направи нещо, отколкото да не се прави нищо, защото не можем да се разберем, какво е най-добре да се направи.
42  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: Тема за помиарите -: May 15, 2010, 22:35
Аз не мога да се примиря, че просто ей така ще избиваме живи същества, без повод. Особено в този случай. Проблема с помиярите сме го създали собсвеноръчно. По нашите улици не бродят вълци, а кучета. А след като ние сме единствено и 100% виновни за това, избиването им безпричинно е върха на наглостта и арогантността.
Тези думи много точно отрязяват нагласата ми по въпроса. Не съм сигурен, че съм успял да я формулирам по-добре.
43  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: Тема за помиарите -: May 15, 2010, 22:19
Не знаех, но досега в България няма осъден човек, чиито пес да е наръфал/изял/осакатил някого.
Това определено е проблем и съм напълно съгласен с актуалността му.

Така че съм абсолютно "ЗА" да ги прибират в приютите и ако са агресивни да ги приспиват.
Именно по този въпрос сме абсолютно на едно мнение.
Някакво решение трябва да има за бездомните кучета, особено в градовете, където кучетата, поставени в неестествена за тях среда, стават агресивни и опасни за хората. Акцентирането върху проблемите на среднистатистическото куче не помага на хората и само води до излишни полемики.
Решението с кастрацията ми се струва приемливо, макар че алтернатива за ефективността му определено би трябвало да бъдат приютите. От друга страна не е коректно да се изтъква "нехуманността" на кастрирането и предпочитанието на някои да умрат, ако не могат да ебат (неразбирайки, че ебането не е пряко свързано с кастрацията). Просто това са опити за решаване на проблема и никой не печели от тяхното осуетяване.

Ако някой пес нападне някой близък и видя че колкото и оплаквания да пускам, никой нищо не прави за да приберат песа, сигурно и аз накрая ще се погрижа за него.
О, да! Аз даже не съм сигурен, че бих тръгнал да се оплаквам.

От друга страна имам примери с промяна на отношението на животното спрямо отношението, което то усеща към себе си. Около вилата на наш'те има редовно по някое бездомно куче, което редица селяни систематично замерят с камъни и се оплакват, че ги лае. Тези кучета се държат напълно нормално с "виладжиите", които се държат нормално с тях. Примера с вилната ситуация е типичен - повечето хора разказват за подобен опит при такива случаи. Не че апелирам към промяна на съзнанието. Такова нещо не става с апели.

Интересува ме мнението на Гата и luda_glawa по трите по-горни въпроса... ако се появят тук и решат да го споделят.
Просто си мисля, че те са по-ангажирани с една кауза, на която аз симпатизирам (и за разлика от тях съм даже вегетарианец :), но не съм активен и поради тази причина не съм толкова информиран, колкото са те.

@gat3way, лафа с грозните лесбийки направо ти направи фен-клуб. Наздраве, backtolife! :)

Бетсо в първите ти дни в тоя форум, когато водеше битки със Стойков и Нифелхайм мислех, че си "тъпо копеле", но със всяко твое мнение все повече мисля, че си сред най-интелигентните тук.
nifelheim е ментално опропастена личност и неморалната му позиция спрямо поголовни престъпления е повече от осъдителна.
С кой Стойков съм се бил? С Валентин? Баси... не си спомням. Той (макар и slack-аджия :P) е достоен за уважение човек, който направи много полезна документация, особено по въпроси, отнасящи се за ползване на Линукс от българи. Респектирам и позициите му по актуални проблеми на деня. Така че направо ще съм изненадан, ако съм се заяждал с него.

Благодаря за комплимента! Тук обаче има значително по-сериозни хора от мен. Още повече че аз си чеша езика по "ощообразователни" теми, но технически съм много далеч от редица от вас. Нищо че съм от тази страна на софтуерната барикада вече от около 10-ина години.

За съжаление си мисля, че ще намерят пак нещо да ти отговорят :(
Защо за съжаление? Нали си чоплим проблемчета в съботната вечер...
Когато примерно gat3way си пише по нормалния за него начин, си става съвсем приятно лафче. Неприятно става, само ако се намесят емоционални активисти в стил Роко. :)
44  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: Тема за помиарите -: May 15, 2010, 20:41
Хората се потрисат от жестокостта!
Това е и причината да се появят трогнати платци на всякакви безумни опити да се нормализира живота на онова животно, което стана обект на болния нагон на оня имбецил.
Дискусията за "корекция" на останалите проблеми в държавата би следвало да се провежда паралелно с тази, а не да й се противопоставя. Някак си... би трябвало да сме способни за такъв multi-tasking.
Един проблем не става по-малък или по-голям от наличието (или липсата) на друг. И ако се опитаме да се концентрираме само върху проблемите, които смятаме за належащи, няма да ни останат сили и време за Линукс и подобни "луксове", примерно. Просто не е коректно фокусирането върху даден проблем да става чрез противопоставяне, или още по-лошо - чрез подигравка с проблемите, които вълнуват други хора.
Всякакви примери за видиотени любители на животни не доказват нито една теза. По същата причина, поради която примерите за проститиите на български граждани в чужбина ги разглеждаме индивидуално и не харесваме, когато някой прави от тях директни изводи за нацията ни.
45  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / За простирането :) -: May 15, 2010, 20:22
Ходил съм и ги смятам за цивилизовани. Да, наистина са нации с нашенски манталитет. Но разликата е, че аз не взимам нашенския манталитет за критерии за нецивилизованост.
Севера не е критерий за "нормалност" или за "истинска Западност". Аз просто възприемам нещата като въпрос на различна култура.
По този начин ми се струва някак си по-лесно да се радвам на начина на живот в тези страни. А бъди убеден, че средния италианец има по-високо качество на живот от средния швед. :)
Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 20