Покажи Публикации - dvasilev
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 14
31  Програмиране / Общ форум / Re: QRegExp (sed) помощ -: Aug 27, 2010, 09:22
Не съм много силен в регулярните изрази, но си мисля, че това ще ти свърши работа

Код
GeSHi (C++):
  1. QString resul1 =  result2.replace(QRegExp("\[b\]([^\[]*)\[/b\]"), "<b>\\1</b>");
32  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Нарушаване на GPL -: Aug 24, 2010, 21:16
@Mitaka: Ако искаш в бъдеще да имаш правна защита в такива казуси, ползвай GPL v3. Една от модификациите при него има за цел да задължи доставчик на услуги да публикува модификациите на кода. Във версия 2 няма такова задължение и както ти казаха и останалите, няма нарушение на лиценза.
33  Предложения и въпроси относно Linux-BG / Предложения за подобрения на този форум / Re: Въпрос за постовете за разни конференции -: Aug 12, 2010, 09:26
Още един глас ЗА постовете. Дори и да не може да отидеш, ако някоя конференция ти е привлякла интереса, винаги има какво да се научи от съпътсващите материали.
34  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: Финансиране -: Jun 14, 2010, 09:29
// офтопик
Цитирането на Хайек и даряването на пари на ИПИ е диагноза.  ;) Но пък всеки има свободата да го прави.
35  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Държавна работа и учащите. -: Jun 09, 2010, 17:27
@tyuio: В общините изискванията са занижени. Ето един списък с изисквания.
36  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Държавна работа и учащите. -: Jun 09, 2010, 15:16
@backtolife: Ограниченията, за които ти казах се отнасят за държавната администрация. Останах с впечатление, че на такова място си кандидатствал. Университетите макар и държавни, не са част от администрацията, така че режимът в някаква степен е по-свободен.
37  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Държавна работа и учащите.А -: Jun 09, 2010, 14:06
@backtolife: Малко зависи къде и на какво точно длъжност си кандидатствал съгласно единния класификатор на длъжности. Това, което може би е твоят проблем, че за не малка част от длъжностите се изисква минимална образователна степен бакалавър. Колкото и да са те харесали хората, ако не си завършил бакалавър (предполагам това е твоя случай), са им вързани ръцете.
38  Програмиране / Общ форум / Re: Колеги, някой би ли се съгласил да тества -: May 21, 2010, 09:37
@michael1960: Защо изобщо се занимаваш със статично компилиране. Направи пакети за популярни дистрибуции и архитектури и не си губи времето да си прекомпилираш статично библиотеките. Не знам с какъв хардуер разполагаш, но минимални инсталации във виртуални машини не заема много дисково място.
39  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Относно БГ проекта Warehouse Open -: May 20, 2010, 23:15
А програмата има ли версия за windows?
Инсталираш .net Framework 2.0 и Gtk# for .NET, след което спокойно би трябвало да може да стартираш exe файла от двоичния пакет. Не съм сигурен, ако искаш да ползваш фискален принтер, как седи въпроса с достъпа до портовете на компютъра, но доколкото си спомням хора от microinvest се хвалеха, че приложението се разработва под windows, така че най-вероятно не би трябвало да има проблем.
40  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Идеи за създаване на инсталационно cd -: May 18, 2010, 09:53
Искам да се възмутя от сайта! Бива ли на челната страница да има 4 пъти един и същ продукт в категория Made in BG, а най-големият български Open Source проект да не намира място там!
Какво ти пречи да се добавиш сам? Така или иначе съдържанието на сайта се генерира от потребителите. Едва ли очакваш да има някой, който да следи какви проекти има, кога им излизат версиите и да ги добавя в раздела.
41  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: libpcsclite.so.0 => not found в Ubuntu 9.10 -: May 10, 2010, 21:59
@astronom: Със 64 битово убунту ли си? Ако отговорът е да, забрави за драйверите на siemens.

По отношение на opensc кажи какво точно става? Имаш проблем да зарадеш модула за картата във firefox, зарежда се без проблем, но не ти открива подписа или нещо трето. Ако това е съпроводено и от някакви съобщения за грешки, може да ги споделиш (стартирай firefox от конзола и гледай какво плюе при неуспех).
42  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Идеи за създаване на инсталационно cd -: May 09, 2010, 14:06
@go_fire: Много първосигнално реагираш. По ред на твоите абзаци:

1. Не е важно какви пари откъде идват, а кой е собственикът на кода. При свободния софтуер, ако не е уговорено друго, е авторът (голямото изключение са проектите под шапката на GNU). От там насетне твоята аналогия със SAP и VMWare са несъстоятелни.

2. Имам около 1000 реда непубликуван код, който за да види бял свят, трябва да донапиша още толкова. Ако го сложа на сегашния етап, ще счупя функционалност. За разлика от някои големи български работещи проекти, всичко това го правя през свободното си време, което през последната година и нещо малко липсва. Ако държиш да го имаш, мога да ти пратя сегашния статус на пощата.

3. Интересно къде ли съм казал нещо против използването на MySQL? Конкретно проблемът със сигурността, за който споменах, не се дължи на избора на sql сървър, а на начина на използването му.
43  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Идеи за създаване на инсталационно cd -: May 08, 2010, 20:08
@vixon: Модераторите малко омазаха темата, но все пак искам да направя няколко уточнения.

1. Интересно е как се дефинира нещо, като български проект. В примера, който ти дадох 90% от кода е писан от българи. Ако не вярваш, има статистика за приноса на всеки участник. Нормално е успешен проект, който не е таргетиран за конкретна страна да привлича хора от всякъде. Пожелавам ви го и на вас.

2. Не е много коректно да сравняваш сигурността между софтуер със затворен и отворен код. В примера с Access имаш Security through obscurity. Когато разработваш софтуер с отворен код, не може да разчиташ на този принцип. Така или иначе аз ти знам мнението и моят коментар не беше адресиран към теб. Все пак проблемът е коцептуален, рано или късно ще се наложите да го разрешите, а оправянето му иска доста усилия, които ще нарастват с времето. Иначе си прав, че за малки семейни фирми е все тая дали имаш сигурност върху данните или не, но всеки, който наистина се нуждае от различни права на отделните потребители,  трябва доста да се замисли, преди да внедри софтуера ви.

3. Изглежда има някакво неразбиране в това, което съм казал. Надявам се правиш разлика между инсталационно CD и Live CD. Така или иначе времето си е ваше и може да го употребявате както намерите за добре.

4. Надявам се от целият този опит да сте си извлекли поуки от грешките. Все пак принципите на организирането на разработване на собственически и свободен софтуер са различни. Не че нещо пречи да продължите да разработвате софтуера все едно е собственически, и в последствие да пускате кода под GPL, но така си мисля, че губите доста от плюсовете на свободния софтуер. Може би към момента това не се усеща, но когато влезете в полезрението на пряк конкурент за пазарната ниша, поради която сте стартирали проекта ще разберете какво имам предвид. В крайна сметка код се пише лесно, но общност се създава трудно. В тази връзка следната книга може би ще ти е полезна.
44  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: libpcsclite.so.0 => not found в Ubuntu 9.10 -: May 07, 2010, 21:59
@astronom: За символната връзка, от това, което си пратил се вижда, че не си я направил, освен ако за твоята файлова система 0 и 1 са взаимозаменяеми.

По отношение на dev пакета, това е едно допълнително нещо, което трябва да се направи, така че нещата описани в статията, която ти пратих, наистина да работят. Не знам какво debian-ци и деривати са оплескали при компилирането, но това разрешава проблемите, които възникват.

Всъщност сега осъзнавам, че май не си прочел статията. Идеята ми беше, че е по-добре да инсталираш  mozilla-opensc и когато добавяш модулите във firefox да използваш /usr/lib/onepin-opensc-pkcs11.so, вместо нещата, които ти дават от infonotary.
45  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: Идеи за създаване на инсталационно cd -: May 07, 2010, 21:49
@vixon: Според мен си е чиста загуба на време да се занимавате с инсталационно cd. Разбира се, за нуждите на демострацията е хубаво да имате някакво live cd, но при него е необходимо да се ограничите само до това да работи програмата ви (mysql сървър, x сървър, лек window manager и всичко, от което зависят). По-практично е да си изградите хранилище с пакети, така че дори и потребителите с минимални технически познания да могат да инсталират програмати ви през пакетния менажер, който използват. По този начин, че можете да обхванете по-голям набор от дистрибуции и техни версии, отколкото да налага конкретна дистрибуция или по-скоро нейна модификация, за която така или иначе няма да има официално документация.

По отношение на меренето на редовете изходен код, бих искал да отбележа, че 80 хиляди не е чак толкова голямо число. Както и когато се говори за български проекти, нещата не свършват до складов софтуер. И понеже искаш да ти бъде посочен поне един проект, хвърли поглед на sip communicator.

Не знам за каква жлъч говориш, но нещо което прави впечатление е, че макар и по форуми да обясняваш как търсите подкрепа, по-скоро отблъсквате потенциалните кандидати. Един прост пример - направили сте чудесна страница на проекта, но на нея няма никаква информация как някой може да се включи към проекта и с какво да помогне. Едва ли коства кой знае колко да сложите една bugtracking система, така потребителите да рапортуват за проблеми, а хора със свободно време да се пробват да ги разрешават. Нищо не пречи да сложите и система за отчитане на задачи, така че ако искате нещо да се появи в програмата, но е ниско приоритетно за вас, някой друг от спорт да реши да се пробва. Разбира се, хубаво е да сложите и публично хранилие на изходния код. Така няма да изпадате в неудобни ситуации да разпространявате компилирани бета версии, които не са съпроводени със съответния изходен код. Отделно това ще позволи на хора външни за microinvest да пращат patch-ове и нови feature-и. Разбира се, дори и всичко от това да направите, нищо не ви гарантира, че се намерят ентусиасти, но поне ще знаете, че каквото е зависело от вас, сте го направили.

@tyuio: По отношение на сигурността складовата програма на microinvest страда от един сериозен недостатък (макар и vixon да е заявявал, че не го притеснява) - програмата се връзва към sql сървъра с sql потребител, който имат пълен контрол (пълен може би не е точната дума, но е достатъчно, че трябва да може да модифицира и изтрива цялата налична информация) върху базата. От там насетне контролът върху достъпа до конкретни функционалности на складовата програма се осъществява на ниво клиент. Или с други думи казано, независимо с какви права се връзва даден оператор към складовата програма, на ниво sql връзка той може да замаже базата. Разбира се, логиката на складовата програма не му позволява да направи това (стига да няма грешки в нея), но така или иначе нищо не пречи да се вържеш директно към сървъра и да правиш каквито зулуми искаш. Не е чак толкова трудно да разбереш с какъв потребител и парола програмата със затворен код комуникира със sql сървъра, а при софтуер с отворен код нещата са повече от тривиални. Макар и системата в повечето случаи да е извън всякаква глобална мрежа, това позволява някой от ползвателите и да манипулира в нея данните, по такъв начин, че да извлече материална облага. Прав си, че това най-вероятно няма да е по силите на някакъв обикновен продавач, но нищо не пречи той да потърси "помощ от приятел".
Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 14