Преполагам, че MicroSoft много скоро ще имат пълна съвместимост с всички отворени формати. Това е именно, защото (както @icobgr спомена) държавните администрации ще започнат скоро да ползват тези формати (къде заради директиви не ЕС, къде защото наистина го осъзнават като нужда). А MS
не искат да губят държавните администрации. И тогава нещата ще се решат по естествен начин.
Без да се обиждаме, обаче, @CTEHATA, идеята за CSV ме кара да се усмихвам. Един вид оправя ми деня

'>
Това ли е максимума, който можем да предложим като алтернатива на Excel? Недей, ще ни се смеят! Няма ли нещо дето поне да може да смята (CSV не можеше последния път като проверих)...
Защото доколкото виждам в цитата, НАП предлага "софтуер". Тоест тези декларации най-вероятно нещо смятат. А не върви да кажеш "ако аз няма да мога да смятам, значи и другите не трябва да могат". Още един път повтарям, че този софтуер е
екстра и като такава се гони максимално КПД, а не спаведливост за всички.
Това е общо взето схемата. Мен примерно не ме кефи да има толкова коли в София, обаче на болшинството му е по-лесно да има. Е какво сега, мислиш ли, че мога да претендирам да няма коли в София, пък те да ги спрат, защото "В никакъв случай не трябва да се прецакват едни, заради други"? Да предложиш CSV е все едно да преложиш да заменим колите с каруци. Пък хайде обесни им после на всички шофьори, че така е най-добре за всички (хем те си се движат, хем на теб ти е чист въздуха). Примерно.