« Отговор #8 -: Oct 23, 2006, 10:39 »
@alabal:
Ами аз точно vmware server имам предвид, той е напълно безплатен за некомерсиални цели.
@Hapkoc & vaniop:
Веднага започвам да разглеждам Xen. Целта е точно както сте я видяли - който каквото омаже за себе си да маже. Всяка виртуална машина също така вероятно ще си има собствен web server + вероятно ползващите ще наслагат и всякакви неща свързани с irc - клиенти, ботове, bnc...
@teleport:
OpenVZ от един пръв поглед ми изглежда като най-логичния избор, тъй като ОС различна от линукс няма да се пуска, а пък поне според тях самите гълта най-малко ресурси за виртуализация. Обаче възниква въпроса на каква цена е реализирано това да хаби толкова малко ресурси - може бе орязана гъвкавостта на цялата работа...
@gateway:
Да, за доста от нещата си прав, за някои от тях вече съм помислил - RAID 01 и повече от един мрежови интерфейс.
Само искам да уточня, че това нещо го планирам за малко по-напред във времето, някъде 3-4 тримесечие на 2007, но ми се иска да съм горе-долу подготвен за осъществяването му когато хардуеъра е налице...
Също така основен въпрос е ограничението на ресурсите които могат да ползват потребителите за да не може един от тях тръгвайки да търси сумата на всички прости числа до 1 милион да вземе цялото процесорно време. Рам-а предполагам не е проблем да се разпредели, дисковото пространство е ясно, остават I/O и процесорно време. Трябват ми някакви Workload Management политики, които да позволяват на юзера да ползва всичко, докато не влезе друг и т.н.. Да има примерно гарантирано количество, минимум и максимум на ресурсите и да има динамично преразпределение в зависимост от натовареността на системата. А това изключва nice/renice... Някаква идея за нещо такова в linux, защото аз съм съвсем нов в това поле... Май в selinux допълнението има нещо подобно, но просто не съм запознат.
Като цяло всичко това е доста амбициозно за моята натура, но аз не се плаша :-)