Значи и аз съм също със Слак и ги подкарах без много проблеми.
Beryl представлява compoziting и window manager т.е. той отговаря както за 3д ефектите така и за прозорците. Beryl е форк на Compiz но аз го предпочитам, защото има повече ефекти. За да работят Beryl(Compiz) трябва да има 3Д ускорен Х. Тука има три избора:
XGL:
- Представлява отделен сървър който работи върху стандартния Х.
- Работи на Xorg =>6.9
Недостатъци:
- Трябва да се инсталира отделно, а поне аз не съм намерил компилирани tgz пакети и се наложи да използвам пакети за сусе.
- Системата трябва да се настрои да зарежда XGL вместо вместо xorg
- Ако не е пуснат композитен мениджър, работи много бавно (поне при мене).
AIGLX:
Предимства:
- Представлява ектенжън към Xorg и няма нужда да се инсталира отделно.
- Според някои хора върви по бързо.
- Няма нужда да се променят настройките на системата да зарежда друг Х.
Недостатъци:
- Трябва да ъпдейтнеш Xorg на 7.1 (има компилирани tgz-та)
NVIDIA:
Новите версии на Beryl могат да работят директно с най-новите (beta) драйвери на NVIDIA. При мене, обаче скороста на работа е повече от два пъти по ниска отколкото с AIGLX.
Emerald се нарича един от декораторите на Beryl, той отговаря за декорацията на прозорците. Другите два са Heliodor и Aquamarine те съответна дават възможнаст да се зареждат metacity и KDE теми.
Аз използвам AIGLX + Beryl + Emerald + Nvidia beta drivers. Стъпките които ще опиша по долу са за тази конфигурация.
Какви са стъпките:
1) Ъпдейт на Xorg до 7.1. За целта използвах пакетите за kate os която е базирана на Слак.
http://kate.student.pw.edu.pl/pub/download/packages/distfiles3/Това е линка с хранилището. Тъй като имената на файловете са различни, обаче ще трябва първо да премахнеш xorg 6.9 а после да качиш новите пакети (т.е няма да стане с upgradepkg).
Tрябва да направиш нещо от тоя род:
1. Да видиш кои точно пакети на xorg имаш инсталирани
Примерен код |
# cd /var/log/packages # ls x11-*
|
2. Изтегляш еквивалентните от по горния линк
3. Правиш ъпдейта
Примерен код |
removepkg x11-* # cd директорията-където-си-свалил-7.1 # installpkg xorg*.tgz
|
2) Ъпдейт на драйвера на Nvidia с бета драйверите.
NVIDIA Beta Drivers
3) Инсталиране на Берил + допълнителните пакети за него от следния линк:
Beryl Packages
Не всички от изброените по долу пакетите са задължително, но аз обикновенно качвам всичките:
aquamarine: Декоратор за KDE теми
beryl-vidcap: За записване (capture) на екрана в видео файл (.seom)
seom: Необходим за горния плъгин.
emerald-themes: Теми за Emerald.
beryl-plugins: Плъгини за ефектите в Beryl.
emerald: Стандартния декоратор на Beryl.
beryl-settings: Инструмент за настройване на Beryl и съответно плъгините към него.
beryl-manager: Програма която седи в systray-а и позволява посредством меню (десния бутон на мишката) бързо да се спира/пуска Beryl, сменя декоратора, пуска beryl settings, програмата за настройки на темите на Emerald и д.р.
Някой от по горните имат GTK+2 зависимости така, че може да се наложи ъпдейт и на GTK-то. Отделно мисля, че са необходими и някои Gnom-ски зависимости, но те не са много.
Най проблемна (поне при мене) от по горните стъпки беше ъпдейта на xorg. Наложи се да се оправя xinitrc, да зарежда съответната графичната среда. Както и да се оправят някои от линковете на xinit. Не помня точно какви бяха проблемите така, че тука всеки ще трябва да се оправя сам.