« Отговор #4 -: Feb 26, 2007, 13:16 »
Пичове, идеята за такава тема е много добра според мен, аз като ги написах тия неща за услугите, които съм спрял (под Сусе 10.1) исках по-скоро да насоча хората, а не да пиша Библия за това кои услуги трябва да са спрени. Написал съм съвсем ясно, че това са нещата, които НЕ ПОЛЗВАМ.
Нямам принтер - съответно не ми трябва cups, smbfs - незнам дали е "за да теглиш от вин мрежите" (все си мислех, че е нещо малко по-различно) - нямам "вин" мрежа и засега не мисля да имам, нито пък мисля да шервам нещо от моя хард, може и да се залъгвам, но май имам достъп до "вин" мрежата на доставчика ми. За другите услуги какво да кажа - някой съм спирал с подобни съображения, а други малко на сляпо. Проблем не съм имал докато работеше машината (вчера сложих 10.2). Едно от съображенията ми да пусна поста в предната тема беше и факта, че така лесно ще намирам какво да спра за друг път :-)
Сега искам да споделя малко опит и с opensuse 10.2, макар и в малко по-друга посока. Машината ми е доста слабичка - маркова уж - Gateway E-1400 - Селерон на 600, 384 СДРАМ, на дъното са вградени звук, мрежа и видео (i810), абе зле е доста, но върши работа засега. Надграждал съм рам, процесор и хард, по-принцип няма оптично устройство - в отворено състояние съм вързал една ДВД записвачка. Досега не съм имал проблем при инсталацията на линукс - всичко си го хваща без проблем, няма нужда от драйвери или допълнителен тунинг. Досега! Пуснах аз Сусето - тръгна инсталацията - но след неуспешен опит да пусне графична среда (нямал съм 96 МБ рам), инсталацията продължи е текстов режим. Продължих нататък леко обезпокоен, но все пак с надежда. Проблема дойде след рестарта - пак се опита да пусне графична среда, но не стана! а това беше момента, в който трябва да създам акаунтите, руут паролата, настройките на мрежата и т.н. Най-безсрамно продължи да зарежда и ме хвърли все пак в графична (премигваща среда) да пиша име и парола :-( след 5-6 премигвания Х-а съвсем забива. Абе лоша работа. Направих един преинстал само в текстов режим - протече коректно, настроих всичко, но за съжаление пак без Х и графична среда. Какво направих за да изляза от положението - ами разгледах Xorg.conf файла - хич не ми хареса, да не кажа, че беше трагедия там. Пуснах xorgconfigure като руут да създам нов Xorg - мина както трябва с изключение на това, че не си знам параметрите на моето архивно Сони Е100. Дадох там нещо по-подразбиране, колкото да не е без хич, записах файла - startx - и чудото се случи. КДЕ-то тръгна без проблем. Първото ми впечатление е, че 10.2 е по-лека и от 10.1 и от 10.0. Разръчках Гуугъл и намерих един Xorg правен като за моя монитор - copy-paste - и стана 100% перфектно. Съвсен малко го пипнах още колкото да оправя резолюциите и да вкарам фонетична клавиатурна подредба и работата заспа. Пиша го цялото това нещо защото никъде не намерих информация за подобен проблем, в нета прочетох доста хора които се оплакват от това (и от едни проблеми със СД инсталацията), но не и решение на проблема. Дано да съм бил полезен на някого.
Поздрави.
Специални благодарности на FAGOTISIMO за подкрепата.