Благодяря, че сте взели проблема ми присърце
![Beer [_]3](https://www.linux-bg.org/forum/Smileys/default/beer.gif)
за всички
И аз съм привърженик на параноичния подход в такива ситуации,но
ситуацията е следната
Имаме потребител -работник и потребител-шеф
работника само стои пред компютъра и набива данни в едно дб шефа идва, прави бекъп и си го взема на флашка
нет не е необходим
биоса естествено е заключен, буутва се само от хдд, работника има права само в/у своя акаунт, максимално ограничени, ползва само принтер
на шефа му разрешаваме да ползва усб-флашка
руут права на тях не им трябват за това
това е
мисля че след първоначално зареждане на системата можеше да се отзареждат модули или изобщо да не се зарежда модул за определен хардуер, примерно за ланкартата и усб-то, не съм много наясно и не знам как точно да го формулирам като команди
по принцип смятам, че първо трябва да се спре първоначалното сканиране за нов хардуер - за да не се зареди модула за ланкарта (първо разбира се трябва да се премахне от скрипта за първоначално зареждане) за да нямаме мрежа, после и за usb - така няма да имаме и usb
след което да се добави в скрипта на локалния потребител-шеф при логин да му се зареди usb-то и при логаут да се отзареди
надявам се да е разбираемо обяснено, малко трудно и аз си разбирам, но това е общо взето
при дебиана (убунту 8,10) не знам кои скриптове отговарят за това, правил съм нещо подобно на red-hat преди 3-4 години, но не се сещам подробности