tuxbg 10х отново
'> ... ама сега вече ме провокираш и за въпроса "Защо да не пипам ?" Ако имаш някакъв линк с полезна информация, може да ми го дадеш, ако искаш, да зачета за да не тормозя форума с подобни питания
'>
philip_bonev - Принципно си прав. Но в Slackware нешщата са подредени по следния начин (KB валидни за 2.4.26):
3 пакета
kernel-headers - 4700 KB
kernel-ide - 1880 KB
kernel-modules - 11140 KB
------------
17720 KB
1 пакет
kernel-source - 171380 KB
Идеята каква е:
С първите 3 пакета получаваш работещ кернел + модули + *.h файловете необходими за компилиране на други приложения. Добър вариант с недостатъка че
1. vmlinuz (bzImage) е компилирано за i486 процесор
2. vmlinuz (bzImage) е компилирано за 1 процесор ( без multi processor support)
3. ако ти трабва модул, който не е в kernel-modules - увисваш (истината е че досега не ми се е случвало, но това не е причина да го пренебрегвам като възможност).
Ако имаш kernel-source, то имаш пълния код на ядрото + config файла с опциите за получаване при компилация именно на пакетите kernel-ide и kernel-modules. *.h файловете които получаваш със kernel-headers са абсолютно идентични със *.h файловете които получаваш със kernel-source (всъщност те са взети именно от него) със разликата че в единия случай се слагат в /usr/include/linux/ (при kernel-headers) а в другия - /usr/src/linux-x.x.x/include/linux/ (при kernel-source). Това е именно за да се спази съвета на Линус да се пазят *.h файловете kernel-а (glibc библиотеките са друг случай - отделни пакети и са по-скоро свързани с gcc компилатора отколкото с kernel-а)
При мен нещата изхождат от следната постановка:
До едно известно време използвах slackcheck на Георги Чорбаджийски за обновяване на пакети, използвайки само готовите прекомпилирани tgz файлове на slackware-current и не съм имал никакви проблеми (за да не останат някои хора с грешно впечатление - slackcheck само обновява съществуващите пакети + няколко по-специфични проверки, но пак си трябва четене, ако има по-сериозни промени защото при slackware няма зависимости и автоматични инсталации на такива). Сега обаче ще имам двупроцесорна PIII машина и затова ще ми трябват 3-4 нови опции в ядрото, които немогат да са модули. Така че че ми трябват пакетите:
kernel-source (за да мога да ги включвам и прекомпилирам)
и (евентуално)
kernel-modules (за да си спестя make modules и make modules install (то не че печеля кой знае какво
'> ) )
И след като ще имам *.h файловете от kernel-source не виждам защо да ги слагам още един път и със kernel-headers (ех как ми се свидят тези 4,7 MB
'> ).
Както казах и по-горе това не е точно проблем и решения поне 2 (поне за толкова се сещам). Мога да направя символни връзки, мога и да си имам kernel-headers, пък kernel-source да го тегля, компилирам и след това - изтривам. Така де ... не компилирам всеки ден
'> Може и (както каза tuxbg) със опции към configure, make или gcc. Аз пък искам да е със опция в conf файл, да го направя един път и после да обновявам само модули и source (+ компилиране) когато ми е необходимо, но да не се сещам за това когато компилирам някакви други програми ... глезотия общо взето
'>
Поздрави
Н. Тенев