И като се има предвид разпространението на Линукс наред със самия факт, че е безплатен, кой Ви каза, че пускането на Линукс драйвери е икономически неизгодно за производител на хардуеър
Пак ти повтарям както фирмите така и обикновените хора имат икономическо поведение. За обикновените хора това значи да се стремят да придобият възможно най - много и най - качествени блага за възможно най - малко пари. За фирмите това означава да реагират на задоволят търсенето на стоки и услуги, като чрез тази си дейност извлекат възможно най - голяма печалба. Щом големите производители са преценили, че няма да поддържат линукс или нивото на поддръжката на линукс няма да е като на Windows, това значи, че са оценили, че търсенето е малко и, че от цялата работа ще са на загуба или ако са печалба ще е толкова малка, че на фона на общия им финансов резултата ще е незначителна. Някакси ми се струва невероятна идеята, че ти си видял, че има голямо незадоволено търсене на пазара, а маркетинг специалистите на фирми за милиарди долари не са го видели и не са реагирали. Просто в процеса на вземане на решения всичко се поставя на везни - от една страна ползите и негативите ако поддържат линукс, от друга страна ползите и негативите ако не го правят.
И пак по отношение на самата тема. Не мисля, че хардуерната поддръжка на линукс е лоша. Нещо повече - поне опита, който имам, винаги ми е показвал обратното. Определено в това отношение се е работило много и продължава да се работи с още по - голяма сила. В днешно време, когато инсталирам една модерна дистрибуция проблемите са по - скоро изненада, от колкото нещо очаквано. Това е особено впечатляващо като се има впредвид, че значителна част от хардуера има символична поддържка от оригиналния производител или въобще няма. Особено ме впечатлява в това отношение драйвера за nvidia nouveau - вече има 3д поддръжка (която пробвах и работи за моята карта), наскоро четох, че вече има power manager, а когато пуснат и хардуерно ускорение на видеото мисля да се откажа от затворения драйвер на nvidia (въпреки, че 3d-то там е по - бързо) и да използвам nouveau.
РЕДАКЦИЯ - още малко по темата
Когато си инсталирате Windows Vista например на Dell Inspiration и след това качите съответния съпортван от производителя драйвер -- support.dell.com/support/downloads/driverslist...impid= -- виждате огромната разлика в графичното възпроизвеждане между онова, дето е в операционната система и другото; предоставя Ви се възможност да контролирате какви ли не настройки на монитора и изобщо започвате да усещате, че наистина сте в 21-ви век..
От Dell обаче, чиито лаптопи са с Intel-ски видеокарти, не предлагат такива драйвери за Линукс, а на лаптопа дори липсва външно копче за регулиране на контраста на монитора, както може напр. с обикновените стационарни десктопи. И като се има предвид, че интегрираните драйвъри в дистрибуциите -- http://intellinuxgraphics.org -- фактически не предлагат нещо повече от онова, което се вижда с Windows на прима Vista, а в общността явно никой не поддържа адекватно приложение за контрол на настройките на монитора (както има за Nvidia напр.) можете да си представите в какво "удоволствие" се превръща Линукса за Вас.
В последната Fedora една от ключовите нови способности е редакцията на цветови профили. Може би ще ти бъде полезно и ще ти свърши тази работа, която очакваш от приложението към интелския драйвер в Windows. Това че на лаптопа липсва външно копче за промяна на контраста на монитора е проблем на дизайна на Dell и едва ли като инсталираш драйвера за Windows ти се появяват такива копчета. На моя лаптоп няма отделни бутони, но има клавиатурна комбинация за промяната на силата на светлината. Най - вероятно и твоя лаптоп има такава клавишна комбинация. Пробвай дали работи в линукс, ако не работи пробвай да видиш дали си избрал правилната клавиатура от клавиатурните настройки, ако и това не помогне пробвай с аплета за промяна на яркостта. На времето имах лаптоп с Intel GMA 950 и бях много довелен от поддръжката на линукс. Драйвера осигуряваше подобно бързодействие като в Windows, монитора работеше с нормалната си резолюция, няколкото пъти като пробвах да прикачвам прожектори или втори монитор в клониран режим нямах проблеми и въобще всичко просто работеше. Въобще не съм се и замислял за цветовите настройки и за заглаждането на шрифответе. Просто ми стигаше, че на пръв поглед работният плот не изглеждаше по - зле, от колкото в Windows. На работа на служебния компютър съм с интелска видео карта и Windows. Ще взема да погледна какви чак толкова специални опции за настройка има този прословут драйвер.