и моите 5 ст. (на по няколко пъти) - ресто
- на тел. няма как да ползваш 10 пръста едновременно без да се настъпваш тъй че там дворак губи предимства и става бавна като qwerty
- кой ти ползва клавиатура на тел. - още нашето поколение мина на
swiping, а децата вече направо му обясняват на глас (особ. като търсят нещо у Гугъл) ..а да не забравяме Алекса, Кортана, Сири и т.п. (как па се женски.. да им се чуди човек, при положение че жените повече ползват баш тая услуга - по мои лични наблюдения /най-вече вкъщи/ мъжете по-старомодни още се набират на клавиатурата)
- @Naka ударенията са ляво наклонени, дясно наклонени и (центрирани) отвесни т.е. dead accent е отвесно ударение (мисля...) ...макар че аз отвесни ударения съм виждал само в
IPA Extensions т.е. напр. английско-българския речник във фонетичното представяне на английския (т.е. как се произнася фонетично) и то там е отделно не е върху гласната ами е пред цялата (ударена) сричка
- като и горното и долното са отвесни (мдааа има и долно ударение)
- за съжаление тия идиоти ползват заместители (
не се подвеждайте)
- тия па им е
стара БД, но поне мобилната изглежда по-прясна, а и сорса е по в час...
напр. (за да не дърпате целия речник)
вижте тук следните думи
Catherine-wheel
catholicity
...и малко за долното ударение напр. Catherine-wheel (и др. изрази с тире които обаче не са две отделни думи), ако се чете като две отделни думи то и двете ударения трябва да са горни, което обаче в сл. (текущия английски) е неправилно - второто ударение е долно (или втората дума няма ударение а се слива с предната т.е. продължава низходящата интонация т.е. може да направите /малка/ пауза между думите но продължавате с низходящата интонация /след паузата/)
а който иска може да си дръпне мобилната версия - работи и на таблет (само не знам що не я рекламират, и то на главната стр. особ. па на днешно време) ...аз си я ползвам (за когато съм офлайн)
https://sourceforge.net/p/bgoffice/code/HEAD/tree/trunk/dictionaries/data/en-bg/П.П. Мисля че отвесните ударения освен в IPA Extensions т.е. разните му речници почти никъде другаде не се срещат ..освен може би за някой ноти, или в математиката ама те там си имат математически символи бол.