Мисълта ми беше, че надали в дистрибуциите ще се ангажират да доставят много модули за R, по-скоро ще трябва ти да си ги намираш и инсталираш.
а, аз съм си намерил решение -- написах си туулче да ми генерира портове за модули от CRAN и BioRender, бетер със зависимостите. Та всичко е на 6. Като искаш нещо да стане като хората, направи го сам. В момента имам към 400 такива порта, та си играя на пакетен мейнтейнър, въпросът е че тая идилия не съм сигурен колко време ще продължи, та се оглеждам.
А причината, че искам модулите да са част от пакетната система на дистрото, е че понякога зависят от нещо извън R. И ако има промяна в такава зависимост, бидейки инсталирани извън пакетната система, инструменти като
revdep няма да хванат проблема. Примерно, ъпдейтнаха libxml2, и един (вече нев помня кой) модул се строши, ама го разбрах баш когато се опитах да го заредя заради някакъв скрипт. И преди да чуя съвета "ползвай дистро дето не прави такива неща" -- Slackware направи същата простотия за стабилния си клон, та сума ти хора от SlackBuilds.org пропищяха с чупещи се пакети дето зависят на libxml2.
както и да е, беше ми приятно да си полафя за Линукс