Покажи Публикации - frankennstein
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2
1  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: Кампания OpenSourceBG и Списание за Свободен Софтуер -: Nov 22, 2012, 00:49
^^Благодарим за градивната критика, взели сме си бележка. В момента сайтът, форума и всичко е на ниво "изграждане", затова и резултатите са такива. Единствената(и само една) причина да пуснем този материал е, за да се намери човек, който да се включи в екипа и да помага. Трима сме, а идеята в началото беше просто да запълваме свободното си време, нищо специално. Ако не си съгласен с някоя от идеите, добре дошъл си да ни критикуваш и да ни посъветваш с нещо. Ако не си съгласен с целият проект, просто ни подмини.

П.С. Не разбрах забележката за името на изданието и 100-те хиляди тегления.
2  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: Презентация на Линукс в българско училище -: Jul 19, 2012, 12:58
Здравей,

Една добра идея, която съм реализирал в БГ училище е да покажеш възможностите на ITALC. Много приятен и удобен Classroom Manager.
Благодаря много за програмката, точно това търсих тези дни.
Отностно игрите, аз мислех да пусна 2 лафа за WINE и толкова. Все пак целта на презентацията е образователна, да покаже възможностите на Линукс в учебният процес. Няма да се събираме там да разцъкваме игрички, за училище ще си говорим. Засега съм решил да презентирам 2-3 графични среди(Unity, KDE и gnome-shell), преди да ги оплюете по отделно, казвам разни хора-разни идеали. Пък и все си мисля, че за някой, който за първи път сяда пред Убунту ще му е много по-лесно да работи с unity или шела, а пък КДЕ се доближава повече до изгледа на Windows.
3  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: Презентация на Линукс в българско училище -: Jul 17, 2012, 13:51
Не е критерий, по простата причина, че такъв на практика е неприложим. Ако аз знам нещо, може ти да не го знаеш, но пък ти да имаш познания в други области. Просто дадох пример, за да покажа, че не всеки би се справил с такъв тежък материал, идеята е да се обясни кратко и разбираемо без да се задълбочава толкова в техническо отношение. Най-вероятно има деца, които ще разберат за какво става дума, но трябва да се съгласиш, че не всеки деветокласник се занимава с мрежи и подкарване на сървъри в домашна среда.
4  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: Презентация на Линукс в българско училище -: Jul 17, 2012, 13:40
nekoysi, идеите ти са добри, но не виждам как ученик 9-10 клас, който не знае как да си конфигурира мейл клиента ще разбере всичко това, дори на мен не са ми ясни много от нещата, които си дал. Има ученици, които не умеят да създават презентации или да форматират Word документ според изискванията. Това, което се върти в главата ми е, да им покажа по възможно най-елементарния начин какво е Линукс и убунту(или дистрото, което реша да ползвам), как се работи с него, софтуера, който могат да приложат в процеса на обучение и т.н.
lunarvalley, благодаря за примерите, аз повече съм работил с географски софтуер, атласи, карти, глобуси. Мисля да приложа нещо от физиката, химията, математика, география, биология и анатомия. В УСУ имаше много богат избор от програми за различните предмети. Мисля си и някой речник да вкарам. Просто като кратко ревю, и тук се появява най-големия плюс на свободния софтуер. За разлика от windows, където естествено също има подобни програми, тук ученикът ще може напълно безплатно да свали програмата, която му трябва и да работи с нея без да се съобразява с лицензи и подобни ограничения.
5  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: Презентация на Линукс в българско училище -: Jul 17, 2012, 12:54
Цитат
.......Та те дори не ги изучават. По моето време учихме MS office, Photoshop и HTML.....

А какво изобщо изучават!? Защо изобщо ходят на у-ще, за да има за какво да реват учителите ли!?

*******************!
Това е милата ни образователна система :), но в интерес на истината не съм се интересувал какво се изучава в момента в горните курсове. Може и да са понапреднали.
6  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: Презентация на Линукс в българско училище -: Jul 17, 2012, 12:40
Ами аз по-скоро мислех да наблегна повече на използването на Линукс точно в процеса на обучение, офис пакет, програми за графична обработка, GIMP, текстови редактори, интернет...и естествено да наблегна на факта, че е OpenSource. Може би ще поговоря за сигурността, поддръжката, но нещата, които казвате по-горе...малко сложни ми се виждат за ученици 11-12 клас. Та те дори не ги изучават. По моето време учихме MS office, Photoshop и HTML, не мисля че нещата много са се променили. Аз също искам да демонстрирам няколко дистрибуции, но училището няма кой знае какви ресурси, за да ми отделят 3-4-5 компютъра, виртуални машини ми се струва по-подходящ избор. Не знам какво разбирате под "начинаещ", но има ученици, които имат много слаби компютърни познания и дори не умеят да работят с Windows, на такива ще им дойде в повечко. Затова и изключих Arch като вариант, най-удобен ми се струва Ubuntu или наистина МИНТ, да видят как може да се добавят приложения или да се ъпдейтне системата с 1 бутон. Да видят, че използването на Линукс не е работа за инжинери, защото все още го има онова грешно разбиране, че Линукс се ползва само от програмисти или web администратори.
П.С. Презентацията ще е насочена и към учителите, така че трябва да се съобразя с тях. Дали няма софтуер като при windows системите, при който се упрявляват компютрите в една малка зала, помня че учителката ми имаше някаква такава програма, която наблюдаваше останалите машини в залата.
7  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: Презентация на Линукс в българско училище -: Jul 16, 2012, 23:42
Ами, четеш ми мислите май  :) Затова си мислех да го направя и в началото на учебната година, и без това моята започва в началото на октомври и ще си бъда вкъщи. Сега лятото се съмнявам да дойдат дори учителите, които са вече в отпуска, та камо ли учениците. За лично ползване-Arch Linux и XFCE, но не мисля че нито дистрото нито средата са подходящи за начинаещи, а за училищна среда-забрави. Мисля си за Ubuntu, Edubuntu(или както му беше там названието), а най-много се насочвам към УСУ7, понеже хем си е нашенско, хем си е специално насочена за ползване в образователната система. Вече говорих с един от учителите по ИТ и той много хареса идеята, даже се оказа "от наща черга", бил ползвал Линукс. Нещото, което най-много ме отказва е скептицизма на нашенците, не само отностно Линукс ами като цяло, към всичко ново. От там се притеснявам и си мисля дали изобщо има смисъл да си губя времето, но пък наистина има ученици, които проявяват интерес, а в крайна сметка всичко е заради тях.
8  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Презентация на Линукс в българско училище -: Jul 16, 2012, 20:24
Здравейте! Лятото се отдавам предимно на почивка и работя във фирмата на наще, с две думи имам свободно време, което се чудя как да запълня. И най-често ми идват едни такива "креативни" мисли за летните жеги. Това лято съм решил да опитам да представя Линукс като алтернативна ОС-а за ползване в учебните заведения. Градът ми е малък, мислех си да избера старата си гимназия. Не е проблем да го уредя, имам роднина, който работи като зам.директор, не е проблем да получа съгласието. Повече ме интересува дали има хляб в цялата работа. Доколкото съм говорил с ученици от по-горните класове, има заинтересовани от Линукс системите и дори много вече са започнали да използват като 2ра ОС Убунту, естествено. Мисля си за кратка презентация, да покажа какви са плюсовете, е и минусите  ::), от използването на Линукс в училище. Потърсих предварително малко инфо в интернет, дали е имало подобни проекти, но не намерих нищо съществено. Някой от вас дали не се е занимавал с подобно нещо? Не съм омислил още всичко, не знам дори към коя дистрибуция да се насоча, въпреки че момчетата от УСУ са създали нещо много добро, но това в последствие. Общо взето искам да знам дали има смисъл да опитам. Далеч съм от мисълта, че изведнъж за 2-3 седмици ще направят трансфера към Линукс и OpenSource софтуер, но идеята ми е да пуснем след това поне 1-2 компютъра, където децата ще могат да научат за възможностите на Линукс в образователната сфера. И без това в училище материала не е подбран по възможно най-добрия начин, а и децата не искат да го учат, та си мисля че ще ги заинтригува.
9  Хардуер за Линукс / Лаптопи / Re: Черен екран при boot на ACER Aspire -: May 31, 2012, 11:55
Да, картата е Intel GMA4500. Но при мен бутоните за нагласяне на контраста не работят, затова и прибегнах до горните варианти.
10  Хардуер за Линукс / Лаптопи / Черен екран при boot на ACER Aspire -: May 31, 2012, 00:30
Приятелката има някакъв Aspire, не помня точен модел, с вградено видео на Интел. Която и дистрибуция да стартирам, видеото тръгва на минимален контраст и нищо не се вижда. Поразрових се в гугъл и намерих 2 решения на проблема.
Първия е да редактирам GRUB, за да изглежда така:

Цитат
Код:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash nomodeset video=uvesafb:mode_option=800x600-24, mtrr=3, scroll=ywrap" ;

При този вариант подкарва само Unity 2D(слагам й убунту) и то с максимална резолюция от 1024x768, но поне екрана си работи.
Другото, което успях да направя е да добавя в /etc/rc.local реда

Цитат
Код:
setpci -s 00:02.0 F4.B=0

При този случай 3D-то си работи, резолюцията също може да бъде пусната на 1366x768, но пък ако лаптопа се затвори или премине в режим Suspend/Hibernate, екрана отново потъмнява и трябва да рестартира, за да се оправи. Все пак искам да й наглася този 2рия вариант, заради 3д-то и резолюцията, но не може ли да сменя някъде нещо, за да избегна това с приспиването. Ако имате и други предложения за фиксване още по-добре.
Интересното е, че аз имам същото видео и като цяло хардуера ми е 1:1, разликата само в РАМ-та и хард диска, но при мен не ми прави тия магарии.
11  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: Предложение за Линукс списание -: May 30, 2012, 17:52
Добрееееее, реших да е нещо средно между блог/сайт+pdf-че. Евентуално днес/утре мога да опитам да направя нещо и най-вероятно ще пусна 2-3 варианта на оформлението за мнения и коментари. Ако някой иска вече найстина да помага, с каквото и да е, но добре ще е да се намери графичен дизайнер за GIMP, да се свърже с мен(ЛС, мейл или скайп:limemax). Засега освен аз, като писач, ще ми помагат 2ма човека при редакцията и оформлението.
ЕДИТ:Мисля да не акцентирам толкова върху "Как да...?", ами да има повече интересни статиики и новини.
12  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: Предложение за Линукс списание -: May 29, 2012, 22:51
Ами за това? http://pageflip.hu/ Явно пак ще си бъда на фронта, но не искам по стария начин(.doc to .pdf), та разгледах няколко такива онлайн инструмента, хвърлих само набързо поглед. Другото, което си мисля е Scribus наистина, но не съм му свикнал, но и това може да се оправи. Абе май пак нещо ще се хвана да правя ама айде да видим с тоя мениджмънт дето съм го подкарал, кога ще се освободя.
13  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: Предложение за Линукс списание -: May 29, 2012, 20:36
Хъм...интересно. Ако все пак реша сам да си правя нещо, определено няма да мога да ползвам Scribus, просто нямам времето да го изуча. Отварял съм го, работил съм с него и знам какво предоставя като възможности, много по-добър вариант е, но просто нямам възможностите да се възползвам. Gataka(Ivan Vankov) си го знам отдавна и много го уважавам, но той нещо спря май да прави видеа, не знам дали ще иска да се "върне" на сцената. Криво ляво мога да го играя сингъл, но ще е слабичко като краен продукт. Може би някой с GIMP само ще ми е нужен и то само на моменти. Утре имам изпит по мениджмънт на услугите, като се прибера ще поразуча по-сериозно как стоят нещата.
14  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: Предложение за Линукс списание -: May 29, 2012, 16:23
@bop_bop_mara, напълно съм съгласен с всичко, което каза, пък и аз приемам критики, щом ще се подобри качеството. По много от точките просто и да искам, не мога да направя нищо, защото нямам познанията. Ако се хвана да направя лого ще го направя, но няма да е така професионално направено, както ще го направи някой по-добре запознат(пример давам просто с логото). Работил съм  само с LibreOffice и съвсееееееееем малко с GIMP, за оформление на снимки, рязане.....Затова и реших да попитам тук, ако има други доброволци, знам че на хората не им се занимава с тия работи, реално погледнато кой ще седне редовно да чете такива неща, още повече щом са дело на непрофесионалисти. Аз сам няма да се хвана ПАК, просто не мога, идва ми много работата, но пък за сметка на това все още пазя ентусиазма и креативността.
15  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: Предложение за Линукс списание -: May 29, 2012, 15:00
Aз понеже съм неграмотен и с дисграфия, немога да пиша, но пък мога да чета...
Но понеже съм и с астигматизъм, го правя малко трудно и предпочитам вместо гол текст доста картинки.
Демек ви трябва и график-дизайнер.

:)  :P
Ако имаш желание, драсни, аз със GIMP съм като като магаре в совалка  ;D.
Страници: [1] 2