Автор Тема: Уроци.  (Прочетена 13938 пъти)

completer

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 347
  • Distribution: Debian 6.0
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
    • WWW
Re: Уроци.
« Отговор #30 -: Aug 02, 2009, 15:45 »
Никой модератор не написа дали се приема идеята или не!
Активен

I'm using Linux and i'm proud of it!!!
I hate Windows and i'm also proud of it!!! :)

plamen_f

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1246
    • Профил
Re: Уроци.
« Отговор #31 -: Aug 02, 2009, 16:09 »
Предполагам ще е по-добре да им се даде готов сдъвкан вариант вместо да ги товарим и това да измислят.
Активен

tyuio

  • Гост
Re: Уроци.
« Отговор #32 -: Aug 02, 2009, 16:51 »
http://info.tikiwiki.org/tiki-index.php
Активен

plamen_f

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1246
    • Профил
Re: Уроци.
« Отговор #33 -: Aug 02, 2009, 21:19 »
Лично мен ме устройва, нека и други да кажат.
Активен

tyuio

  • Гост
Re: Уроци.
« Отговор #34 -: Aug 04, 2009, 10:56 »
Нека да попъбрим още малко по темата. Това което съм дал като линк не е непременно решение. Номера е да се види какво съдържа тази система в себеси а то е - крос от всички нашумели и ползвани в нета благинки като блогове, уики, форуми, качване на снимки и фаилове и книги. Вземете например един mytech.bg той не е за линукс но в него по-често намираме уроци и неща за взаимопомощ от колкото тук. продължавам да твърдя че тук е жив само форума. Проблема е че нагласата с която работи този сайт е от преди 10 години. Няма опция някой да се разгърне в собствен блог и д апренесе знанията си от своя сайт и или други места на които пише.Постонния контро и проверка са пагубни в момента. Нека просто админите изваждат на първа страница като най добро нещата които смятат за такива но нека всеки да си пише каквото иска и да се подбира само най доброто за лице.Сигурен съм че това няма да размия идеята на този сайт а напротив ще привлече повече хора тук. Познавам доста хора които пишат насам натам по блогове и собствени сайтове за линукс които биха дошли тук и биха пренесли писанията и знанията си с идеята те да са  на едно място и да стигнат до повече хора. Все пак това остава първото място до което един потребител стига когато напище линукс и бг в гуугъл. доказало е че е устоичиво на времето, но и че му е нужна промяна в новото време. Нека админите не ми се сърдят за тези думи! не укорявам никого а напротив. Просто неща като вестника за линукс, инит лаб, различните лугове насам натам из нета могат да имат собствени блогове да речем тук. Постоянното даване на линкове със снимки качени от други сайтове е просо смешно. Възможно е да се направи система в която да се качват книги и линкове към такива или филми с обяснения за това какви са, с какви проблеми се занимават. Примерно Интересува ме Пърл и имам опцията да видя 300 статии и книги и линкове с туториали за това на едно място с обяснение на български без непременно да са преведени.
Не е непеменно наложително да се ползва една система или цмс. просто от няколко седмици мигрирам сайта ни на това нещо дето го предложих нищо повече.
Активен

c2h5oh

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 675
  • Distribution: CentOS 7.4 Fedora 28
  • Window Manager: Plasma Desktop
    • Профил
Re: Уроци.
« Отговор #35 -: Aug 09, 2009, 23:59 »
Всъщност през последните дни се чудех дали не бъркаме генерално. Искам да кажа че това усещане за сухота може би се дължи на това че форума е станал прекалено технически. В смисъл че се обяснява как а не и защо. Може би един начинаещ идва тук с проблема си и очаква стюардеса която с усмивка да му помогне а не атвеян рошав хакер говорещ на някакъв странен диалект и то много пестеливо. Питам се в отговор на въпроса "как да инсталирам програма Х" давайки линка към rpm.org или изплювайки командата rpm Uhv .....  дали не вредя повече отколкото помагам. Искам да кажа че сега през лятото е пълно с въпроси на начинаещи свързани с ИНСТАЛАЦИЯ и настройка на Linux Питам се ако им даваме само готови отговори дали няма да затвърдим погрешното впечатление че и при Linux-а както и при джама нещата се оправят по един начин и не е необходимо да се задълбаваш повече. Питам се дали не убиваме по тоя начин зачатъците на свободно и критично мислене (въобще). И наесен когато ваканцията и свободното време свършат а вече ще е излязла кракнатата версия на Windows 7 колко ще продължат да ровят из /etc Дали технологията не измества по този начин философията, идеята, логиката, увереността ако щете че всичко е възможно и по силите ми нищо че съм начинаещ. Дали не трябва освен КАК да обясняваме и ЗАЩО Такива въпроси ми бръмчат из главата. Мисля освен това че на хората не им се чете много Даже и търсачка не им се ползва много много. Ако има уроци - това хубаво но доколкото се познаваме и това ще е обемисто и сухо (т.е. трудносмилаемо в началото) Може би трябва да има няколко къси статии в които има повече отговори на въпросите ЗАЩО и повече линкове към подробностите на въпроса КАК Незнам как гледата на тая идея Обмислях и как да я изложа пред вас за обсъждане защото не съм сигурен дали се изразявам правилно Затова написах една "бележка" за инсталиране на пакети в която няма абсолютно нищо оригинално. Ето я:
                                 Вече имаме прясно инсталиран Linux. Предизвикано от необходимостта или просто от любопитство се налага да инсталираме или премахнем някоя програма. Тогава възникват доста въпроси които освен че изглеждат доста сложни зависят и от конкретната дистрибуция.  Различните дистрибуции ползват различни пакетни системи за разпространяване на програмите. Например Debian и базираните на него използват deb. RedHat и дериватите и, Mandriva, SuSe и др. използват rpm. Освен пакетирането и компресирането на програмата пакетната система върши и една много важна работа – проследява зависимостите. Например ако искаме да инсталираме програмата X то пакетната система ще разбере че за инсталацията ще трябва Y а може би и Z и ще предложи да бъдат инсталирани и те. 
   
   ОТКЛОНЕНИЕ: В Linux важи правилото да се ползват много на брой програми които       са тясно специализирани. Например програма „А“, която показва на екрана       буквата А. Всяка друга програма, чиято работа е да извежда текст на екрана,       вместо да съдържа в себе си кода за извеждане на буквата А, използва          програмката „А“. От тук следва че да ни работи програмата за извеждане на       текст, трябва да е инсталирана и програмата „А“. Тази обвързаност и          проследяването и са известни като dependency hell.
 
   Това обаче не означава че не можем да инсталираме по друг начин – например от сорс. Напротив – може, а даже в някои случаи е препоръчително, но тогава ние ще трябва да осигурим зависимостите. 
   Добре. Нека да видим как става това с rpm базирана дистрибуция (в случая Fedora11). Нека предположим че искаме да инсталираме mc (http://www.midnight-commander.org). Ако я има в хранилището/хранилищата  (repository или съкратено repo) описани в системата ни тогава е лесно. 

 
   ОТКЛОНЕНИЕ: Хранилищата са складове на пакети (програми) които са с проверени       зависимости, компилирани за съответната процесорна архитектура (i386,          x86_64, ppc и т.н. ) и подбрани спрямо вижданията на общността. Освен това       има и неофициални repo-та които допълват основните. Например Fedora не          включва в изданията си поддръжка на mp3 формата защото не е отворен. В          същото време пакетите осигуряващи слушането на mp3 са в друго repo –          rpmfusion. 
   
   Отваряме конзола с root-ски права и пишем yum install mc. След проверка на зависимостите ще ви бъде предложено да потвърдите инсталацията ( може и да бъде предложен и цял списък от програми ). Това обикновено е типичния случай на инсталация. В повечето инструкции за инсталиране на пакети (за Fedora) ще го срещнете по този начин.
   Съществува и още по-лесен начин – чрез търсене през някаква графична обвивка на yum – например packagekit (http://www.packagekit.org/) , yumex (http://www.yum-extender.org/blog/) или smart (http://labix.org/smart). Ако сте свикнали с Debian може да ползватe synaptic.
   Ок. А ако го няма в repo-то? Тогава търсим в интернет, намираме и сваляме пакет с някакво подобно име mc-4.6.3-6.20081224svn425.fc11.x86_64.rpm. Отваряме любимата root-ска конзола и пишем rpm -uhv  mc-4.6.3-6.20081224svn425.fc11.x86_64.rpm. Rpm командата е с много параметри и е изключително гъвкава. За описанието и ще е необходимо доста време и място, абе цяла книга, но тя вече е написана  http://www.rpm.org/max-rpm
   
   ОТКЛОНЕНИЕ: Йерархията е следната: Най ниско е rpm. За да се улесни работата с       различните параметри на командата и за да е по-ясен и разбираем синтаксиса       са написани скриптове – например yum е скрипт. За да е още по-лесно и нещата       да стават с цъкане на мишката са написани графичните програмки (по-точно       frontend-и) 

 
   Представете си че е излязла нова версия на mc Няма го в repo-тата защото още не е компилиран по някаква причина. Ако не искаме да да чакаме сваляме сорса (изходния код) и го компилираме. Дотук ставаше дума за инсталиране на пакети под Fedora (RedHat, CentOS и т.н.) и до известна степен е специфично за дистрибуцията. Инсталирането от сорс като техника и последователност, е валидно за всички видове дистрибуции.
   Та вече сме свалили от http://www.midnight-commander.org/downloads/ файла mc-4.7.0-pre1.tar.gz или mc-4.7.0-pre1.tar.bz2. Това са архивирани и компресирани файлове с изходния код (source code) Декомпресираме и деархивираме с командата (в конзолата без която не можем) tar xzvf  mc-4.7.0-pre1.tar.gz или tar xjvf  mc-4.7.0-pre1.tar.bz2 (различието в параметрите на командата tar е защото имаме различев вид компресия – gz и bz2) В резултат на тази магия имаме директория  mc-4.7.0-pre1 в която смело влизаме с cd и се оглеждаме с ls или ls – l. Забелязваме един зелен файл configure Това е конфигурационен скрипт. При изпълнението му се събира информация за това каква е системата, какво има и какво няма инсталирано за да завърши компилацията успешно. Могат да се задават настройки за компилиране и т.н. Тъй като има различия в дистрибуциите е хубаво да се пусне скрипта с опция хелп. Например ./configure –help. Излиза дълъг списък с параметри като е отбелязано какви са те по подразбиране. Те обаче може да не са същите като за вашата система и затова е добре да ги коригирате. Например по подразбиране mc ще се инсталира в /usr/local но конвенцията на Fedora да се инсталира в /usr. Така че след разглеждането на хелпа можем да стартираме ./configure –prefix=/usr. Можем да добавим и още параметри според желанията ни. В резултат от изпълнението на скрипта или ще имаме подготвени инструкции за компилиране или съобщения за неудовлетворени зависимости (е това вече е dependency hell)
Ако всичко мине добре и без грешки минаваме към същинската компилация. Това става с командата make. Ако и тук всичко е О.К. Изпълняваме make install но вече с root-ски права -   su – c “make ustall“, sudo make install и т.н. Защо? Защото предните две команди работят локално, в рамките на правата и пространството на конкретния потребител. Командата make install върши само едно – копира компилираните файлове в различни директории ( /usr/bin/, /etc и където още е необходимо). Тъй като това са глобални директории необходими са и глобални привилегии. В противен случай програмата ще може да се изпълнява само от юзъра който я е компилирал. 
Надявам се сега да съм по-ясен Нека обсъдим това Нека намерим формата и начина не само да решим проблема на някого но и да му покажем многообразието на Linux-а Това че невъзможни неща няма а има неща които немогат да станат СЕГА. Мисля че ако някой допълни бележката с инсталация Debian/Ubuntu Slackware Gentoo SuSe Mandriva и май сме готови. Може bloody mary аааа ъъъъъъ исках да кажа bop_bop_mara ::) да го ковне на входа на секцията за начинаещи Мисля че още няколко бележки на основни базови теми могат да оформят нещо като визитка Като листовка така че даже да не се налага и да ползваш търсачката на първо време Та това е Извинете ме за дългото писане и обърканите мили но не мога да ви мисля - на мен ми олекна и почна да ми се изяснява  ;D ;D Наздраве и лека нощ [_]3   
Активен

BULFON

  • Administrator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 478
  • Distribution: Fedora
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
Re: Уроци.
« Отговор #36 -: Aug 10, 2009, 12:02 »
Не мога да кажа как е по-правилно да се създадат тези "уроци". В нашето общество желаещите да направят нещо са толкова малко, че в случая желаещите да правят тези уроци ще са 1, 2-ма. Те ще си имат собствен стил и самото обсъждане на това, как да го направят ще ги откаже или най-малкото ще ги обезкуражи. Така че не смятам, че имам право да казвам как.
Мога да предложа къде - във Wiki-то. Мисля, че там е най-подходящо. И мога да кажа как да се ползва това - всеки модератор, ако хване отрано някоя тема, в която някой по-мързелив, непотърсил в предишни теми пуска линк към "урока" и заключва темата. Така ще спестим човешка енергия, но форума ще е стане още по сухарски.
Активен

фонокартен телефонен апарат

bop_bop_mara

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2433
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: LXDE
  • Cute and cuddly
    • Профил
Re: Уроци.
« Отговор #37 -: Aug 10, 2009, 13:37 »
Айде и аз да се обадя, и без това имам лек опит в преподаването :)
Напълно си прав, че всеки си има свой стил и подход и че не е нужно правилният подход да е само един. Лошото е, че междувременно хората се изпокарват - "много баби, хилаво детето". Насокоро в една тема се спореше с кой език за програмиране да се започне и всеки даваше различни съвети. Но в крайна сметка, дали почваш с Pascal, C, C++, Java, Lisp или PHP, ако имаш талант, ще се справиш, въпреки че научени идеологии оставят най-дълбока следа в мозъка.
Намерете каквото и да е място за уроците и каквато и да е форма, най-важното е те да са грамотно и разбираемо написани.
Но относно тази идея да се пуска линк към урока и да се заключва темата... теорията и практиката винаги се разминават. Никога не можеш да предвидиш всички проблеми, които може да се появят. Няма да изреждам примери, защото не вярвам всеки да си няма свои такива :) Просто тези уроци трябва да се популяризират и по естествен път всеки, който има въпрос, да ги преглежда първо тях, а всеки, който иска да му помага, да го насочва първо към определени пасажи от тях.
Активен

plamen_f

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1246
    • Профил
Re: Уроци.
« Отговор #38 -: Aug 26, 2009, 17:52 »
Хм, да ти кажа то още в тази тема станаха много бабите ама...

Продължавам да твърдя, че секция и то НА ВИДНО МЯСТО от типа http://www.howtoforge.com/ би било много полезно.

//offtopic

Този сайт хептен заспа
Активен

tyuio

  • Гост
Re: Уроци.
« Отговор #39 -: Aug 29, 2009, 15:08 »
Общо взето проблема на тукашното уики е че даже трудно се намира в гооглето. ако иамше начин да се показват новите неща в началната страница където са съветите и уроците ще е не само по лесно за намиране ами и повече четимо. Даже незнам дали някой изобщо се вясва там а камули някой нов потребител
Активен

tyuio

  • Гост
Re: Уроци.
« Отговор #40 -: Aug 29, 2009, 21:47 »
wiki-to? de e
Активен

shoshon

  • Гост
Re: Уроци.
« Отговор #41 -: Aug 29, 2009, 22:10 »
Ами хубаво си е WIKI то...
С актуална информация... М-у другото сега чувам че до края на 2003 ще се радваме на KDE 3.2 :)
Активен

bop_bop_mara

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2433
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: LXDE
  • Cute and cuddly
    • Профил
Re: Уроци.
« Отговор #42 -: Sep 22, 2009, 22:28 »
Възкресявам темата... Нека да се стегнем, не може всеки ден да инсталираме скайпове, да пускаме нет и да слагаме драйвъри във форума.
Нека да направим едни добри tutorial-и за това как се пуска интернет, как се инсталират Ati и Nvidia драйвъри и ка се инсталира софтуер.
За интернета - да изборим възможните начини за интернет връзка и какво се прави във всеки от тях. Настройка и през графични програми, и през конзола. Със особеностите на всяко дистро.
За драйвърите - отново възможностите при всяко дистро, възможностите през конзола и специфични неща.
За софтуера - за хранилищата, пакетните мениджъри, графичните приложения.
Плюс su и sudo.
Излишно препълваме форума с едни и същи теми. Да не говорим, че понякога се изнервяме едни на други.
Много разисквахте това къде да ги качваме, но като няма какво да качваме, това е второстепенен проблем. Където и да е, ще слагаме линкове в сайта с големи букви :)
Навити?
Активен

biggie

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 142
  • Distribution: Crunchbang Linux
  • Window Manager: openbox
    • Профил
Re: Уроци.
« Отговор #43 -: Sep 22, 2009, 23:27 »
Само дето, ако хората четяха и търсеха теми, нямаше да има нужда от  tutorial-и :) Което обезсмисля правенето на такива - хорицата пак ще си пускат всеки ден едни и същи теми.
Активен

bop_bop_mara

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2433
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: LXDE
  • Cute and cuddly
    • Профил
Re: Уроци.
« Отговор #44 -: Sep 22, 2009, 23:57 »
Не е съвсем така..
Части от отговорите на тези въпроси са някъде из темите. Много често заглавието е едно, а проблемът се оказва съвсем друг. Аз винаги като видя позната до болка тема, търся подобни в търсачката.. Оказва се, обаче, че трудно намирам, а съм убедена, че има такива теми. Но пък не мога да прегледам всички теми със заглавие "Проблем със ХХХ", докато намеря нещо. Най-често давам линкове към теми, за които си спомням, че наскоро сме обяснявали същите неща.
Ако имаме някъде добре обяснени нещата, може да измисли някаква политика за тези, които пускат теми по най-честите "проблеми". Например заключване/изтриване, докато не се установи, че наистина няма посочено решение.
Постоянно си прехвърляме някакви линкове, постоянно си повтаряме едни и същи неща. Няма проблем да си вървим така, но ако систематизираме познанията, ще сме от голяма полза.
Никой не ни кара да проявяваме и някакви особени литературни творчества, голяма част от нещата са в уикита на дистрибуции и разработчици на софтуер, само трябва да се преведат.
Аз си мисля, че който е тук не само за да получи отговори на своите въпроси, а и за да помогне, така или иначе това време ще го отдели, за да напише за пореден път apt-get install, ifconfig и т.н.
Активен