Страници: [1] 2 3 ... 10
 1 
 -: May 28, 2024, 21:16 
Започната от ray - Последна публикация от 4096bits
Преводачката на Гугъл не е имала никакво подобие на ИИ.

Започнаха, като трупаха база данни с преведени документи, книги и субтитри на филми.
И върху това им беше преводачката.

Затова и не се справяше толкова добре.
И сега не се справя в много ситуации.

 2 
 -: May 28, 2024, 18:58 
Започната от ray - Последна публикация от Naka
  АI то го има малко преди да се заГовори изкуствен интелект. Преводачките на език бяха такива. като гого транслейта.

Не е просто бъркане в базата и изкарване на резулатати. по скоро е изчисление на вероятности. и да ИИ може да напипа връзка/отговор който не е просто видим на повърхността ...затова мисля че се покрива с определението
"Способността за вземане на адекватни решения в непознати ситуации"......колкото може де


но проблема с чистотата на знанията с които ще тренираш вероятностите си остава.



знам че това го ползват в преводачките https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BA%D1%80%D1%8B%D1%82%D0%B0%D1%8F_%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%8F_%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D1%8C


но там има много хубав пример как се "набарват" такива скрити връзки - например дали вали оттатък.

Цитат
Представим двух друзей, обсуждающих каждый вечер по телефону, что они сегодня делали днём. Ваш друг может делать лишь три вещи: гулять в парке, ходить за покупками или убираться в комнате. Его выбор основывается лишь на погоде, которая была в момент принятия решения. Вы ничего не знаете о погоде в том регионе, где живёт ваш друг, но вы можете, основываясь на его решениях, попытаться угадать, какая погода была.

Погода представима в виде марковской цепи, она имеет два состояния: солнечно или дождливо, но вы не можете сами увидеть её, поэтому она скрыта от вас. Каждый день ваш друг принимает одно из трёх возможных решений: прогулка, покупки или уборка. Вы можете узнать о решении вашего друга, поэтому это наблюдаемое значение. В целом мы получаем СММ.


това са ми моите разбиранания до тук за ии. без да съм се знимавал с ии.


 3 
 -: May 28, 2024, 17:36 
Започната от ray - Последна публикация от Nik123
Без да имам претенции за специалист в областта, също мисля, че т.нар. ИИ не е интелект, а просто програма с база-данни. С възможност за разширяване на базата, разбира се, но това не е, както го наричат, обучение. Обучението включва и самостоятелно мислене. Според българската уикипедия (вярно, не особено авторитетен източник, но едва ли по въпроса за интелекта ще са се включили хиляди тролове и манипулатори), дефиницията за интелект е:  "Способността за вземане на адекватни решения в непознати ситуации" - даже са го почернили.

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BD%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82

А точно това липсва на ИИ-то- способността за вземане на адекватни решения в непознати ситуации. Ето тука, по-нагоре, в на Нака линка- не "схваща" ИИ-то, че се ебавал някога си някой с пост за лепило- има го в базата данни, други няма, това е отговора. Просто програма- да, много сложна, върху сложен хардуер, но все пак програма (сори, ако се изразявам неправилно според компютърната терминология). Селектира наличното в базата. Човек би разбрал, че е ебавка. Но ИИ очевидно не е. Не мисли, а изчислява. Дава като изход това, което има в базата. Машинен отговор, ако щете, но това не е мислене и не е интелект. Интересно би било как ще отговори ИИ на въпрос, относно отговора на който няма нищо в базата. Или пък например има, но са само ебавки. Така мисля, може и да не съм прав. Времето ще покаже.

П.П. И да допълня, изгледах филмчето донякъде- стигнах до играта на Го. Преди това обясняват, че ".. Then it will play the game thousands of time. Bilding on the patterns that worked and avoiding those that didn't. What was incredible, was that it didn't  just learn the game, but quickly became better than humans.."- ами просто изчислява провалите и успехите- тука става, тука не- изход- прави това, което става. Същото, като автопилот, например. Той не мисли, а следва изчислени параметри, по които достига определен резултат (примерно колата/самолета/кораба да следва определен курс).  "..It learned to play 29 to 49 Atari games at a level, better than a human, and then it became superhuman.." Не съм съгласен, никакъв суперхюмън не става- АБС-а на колата също реагира по-бързо от хюмън-а, но не е интелект, а програма (а на моята кола даже и програма няма, ел. схема с датчици и релета).
За играта Го си го казват- " AlphaGo was trained on a 160 000 top games and played over 30 million games, before beating world champion Lee Sedol in 2016.." - базата данни и изчисленията, а не мислене. По-нататък казват нещо, в което не съм убеден, че е истина- "It's impossible to calculate every possible move".
Стигнах до 39:36 (04 What are neural nets)?
Ще го догледам, като ми остане време. Ще се повторя, може и да не съм прав, изразявам личното си мнение.

Да допълня още нещо, че очевидно няма си довърша работата и днес- имам да пресмятам дялове в наследствената маса на доксан докус наследници, като първите наследодадели са починали някъде 40-те години, имали са много деца, техните много деца и те са имали много деца.. и вече цяла седмица си чертая едни схемички, да сметна живите наследници сега (там правнуци братчеди и т.н.) какви дялове имат. Едно такова ИИ би ми спестило бая труд- да вкарам в базата Закона за наследството, също и актуално удостоверение за наследници и да ми сметне набързо кой кво има, не аз да се плюнча незнам си колко дена вече  ;D
Айде, за днес стига толкоз работа.
 [_]3

 4 
 -: May 28, 2024, 10:55 
Започната от remotexx - Последна публикация от 4096bits
За всичко трябват суровини.

Но мощностите са градени, когато е имало належаща нужда от тях и са използвали технология, която им е струвала по-малко като обща пара.

Сега, за да сменят производствените линии за направата на разлчен вид експлозив, означава да заменят всичко. Което ще е на огромна цена.

Но така се получава, когато спреш всичките си заводи и ги зарежеш и оставиш почти всичко в ръцете на само един производител - САЩ.

Парадоксалното е, че и те имат почти същия проблем.
Дори болтовете за някои от бойните им самолети идват от Китай.

 5 
 -: May 28, 2024, 10:28 
Започната от ray - Последна публикация от Acho
Ами изкуствена работа са тия интелекти.

 6 
 -: May 28, 2024, 10:19 
Започната от ray - Последна публикация от spec1a
   Интернет е пълен със всевъзможни глупотевини,представете си
на какво са обучени моделите ...

 7 
 -: May 28, 2024, 10:14 
Започната от remotexx - Последна публикация от spec1a
   Звучи комично,но евроГейски министри на отбраната се оплакват,
че не могат да произвеждат достатъчно експлозиви за ракетите и
снарядите,понеже няма достатъчно количество ... памук.
   До началото на войната в Украйна памук се внасял от Китай,но
след това китайците започнали да се опъват.  ;D

   Според познанията ми по химия, при третиране с азотна киселина
памука се превръща в експлозив (май беше пироксилин),но чак пък
толкова да са зависими от него  ???
   Има много по-мощни експлозиви (например тротил),при тяхното
производство едва ли се изисква памук.

ЕвроПедалите май нещо са го закъсАли ...

 8 
 -: May 28, 2024, 10:01 
Започната от ray - Последна публикация от 4096bits
Ами защото не е истинско ИИ.
Както се каза вече толкова пъти.

Алгоритъма си няма и понятие за това, което "казва".

 9 
 -: May 28, 2024, 08:32 
Започната от ray - Последна публикация от Nik123
Ами каквото е намерило в базата данни (в случая нета), това дало като отговор.. Пише (в статията), че такова предложение на шега (за лепилото) имало в пост в Reddit преди 11 години.

 10 
 -: May 28, 2024, 07:59 
Започната от ray - Последна публикация от Naka
това гледахте ли го?
отговорите на АI-то на Гоогъл.
Да залепим с лепило кашкавала към пицата - за да не се стича  и да ядем камъни...

https://meduza.io/feature/2024/05/27/ii-poiskovik-google-soshel-s-uma-on-putaet-shutki-s-realnostyu-sovetuet-est-kamni-dlya-pischevareniya-i-prygat-s-mosta-pri-depressii

Страници: [1] 2 3 ... 10