Покажи теми - snipeman
Виж публикациите на потр. | * Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2
1  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Възстановяване на GRUB след инсталация на Windows -: Feb 23, 2015, 09:22
Здравейте. Имам лаптоп с две ОС - Windows 7 и Linux Mint 17,1 Cinnamon. Тези дни ми се наложи да преинсталирам 7-цата и съответно сега не мога да boot-на и Linux-а. До сега винаги съм си решавал проблема с LiveCD и BootRepair. Сега, обаче, при опит да инсталирам програмата, получавам съобщение, че пакетите не могат да бъдат открити?! Има ли друг начин (по възможност графичен) за лесно и бързо възстановяване на GRUB?
2  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Multiboot DVD -: Oct 02, 2014, 09:32
Здравейте. От доста време ми се върти в главата да си направя едно DVD с няколко дистрибуции на него. Решил съм на едно RW да "набутам" Ubuntu, Lubuntu, Xubuntu, Zorin OS Core и Zorin OS Lite. Искам винаги да имам тези дистрибуции под ръка, а към моменда това означава 5 диска. Впрегнах чичко Гугъл, четох разни теми, свалих няколко програми, но не стигнах до никъде. Може ли малко помощ. :)
3  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Избор на ОС за МНОГО старо РС? -: Sep 24, 2014, 11:02
Здравейте. Имам старо РС, което от години само събира прах и реших, да му намеря приложение. Искам да го пригодя за Home Theatre. Ето и показателите на машината:
CPU: AMD Athlon XP 2800+ (2.1 GHz)
RAM: DDR400 2x256MB
VGA: nVidia GeForce 6200
SC: Creative CT4810 3+1 канала
Решил съм да купя комбиниран DVB/аналогов TV tuner в допълнение и да пусна кабелна на РС-то. Та за целта ми е нужна някоя по-лека дистрибуция. Свикнал съм с Ubuntu базираните и за това съм се насочил пак към Ubuntu/Kubuntu/Lubuntu/Xubuntu (особено последните две). Въпросът е, че не знам дали дори те ще са достатъчно "леки", т.като искат мин. 512 МВ рам?! А и до каква степен са подходящи за целта? Моля за малко помощ и съвет коя да избера, или може би друга дистрибуция, различна от Ubuntu?

p.p. Спомням си, че преди съм попадал на тема за Linux насочен изцяло към аудио-видео възпроизвеждане???
4  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / видеообработка -: Jul 28, 2014, 20:01
Здравейте. Имам няколко клипа, снимани с телефон .mp4, но съм ги снимал "на 90 градуса". Т.е. искам да променя ъгъла на видеото. VLC Player има такива опции, но трябва при всяко пускане на клип да се настройва. Искам да обработя файловете така, че да са си "готови" за гледане.
5  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Lubuntu/Xubuntu проблем с Wi-Fi -: Jun 10, 2014, 19:03
Здравейте. Имам лаптоп Toshiba с wlan карта Atheros. Машинта беше с инсталиран Zorin OS Lite 6 и работеше идеално. Реших да сменя ОС като първо се насочих към Lubuntu 14.04, a след това и към Xubuntu 14.04. И при двете имам проблем с Wi-Fi-я. Системата открива наличните мрежи, въвеждам паролата, започва свързване към рутера и след 20-30 сек. отново ми иска парола, без да се е свързал?! Това е постоянно?!
6  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Zorin OS от 6-та към 8-ма версия?! -: May 22, 2014, 18:30
Здравейте. От известно време срещам трудности със софтуерната "поддръжка" на Zorin OS 6 Core. След като тъпо и упорито си продължавах да работя с нея сега най-накрая съм решен, а и принуден да заменя версиите. Проблемът ми е, че на лаптопа имам доста данни, които не искам да загубя, а прехвърлянето им на DVD/SD/HDD реално не е вариант. Предложете някой метод, чрез който да "ъпдейтна" системата без да губя данни. :)
 
7  BSD секция / Системни настройки / Проблем с PC-BSD (ОС) -: Mar 29, 2014, 09:30
Здравейте. Знам, че този форум е за Linux OS, но не знам къде другаде да си задам въпроса. :)
Преди няколко дни реших да тествам FreeBSD/PC-BSD ОS и да видя какво аджеба е това 'дяволче'. Свалих си i386 версия на PC-BSD 9.1 и стартирах инсталатора. След успешна (?!) инсталация рестартирах машината (лаптоп HP550) и се натъкнах на проблем. При стартиране всичко върви гладко до момента, в който ми изведе панел за настройка на дисплея. Без значение какви настройки му задам ефекта е един и същ - мониторът угасва (не просто става черен екран, а буквално изключва). Тъй като първата инсталация я правих в полубудно състояние в малките часове на ноща, реших да опитам отново. Нова инсталация, GNOME графична среда, ефект - няма!? Някакъв съвет/идея как да се справя с въпросния проблем?!
8  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Програм за чертане? -: Feb 28, 2014, 19:02
Здравейте. Имам нужда от програма за чертане и оразмеряване на елементарни схеми. Става дума за елементарна CAD програма, с която да си разчертая план за шкафчета или плотове, например.
9  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Zorin OS 6 свързан към рутер, но без интернет! -: Feb 20, 2014, 20:27
Здравейте. От доста време ползвам Zorin OS 6 и съм много доволен от нея. В новата квартира нямах рутер и реших да "трансформирам" лаптопа си в такъв, за да имам нет и на телефоните. Опитах с "вградената" в системата опция за AD-Hoc, но не ми свърши работа. За това намерих пост в чуждестранен форум и следвайки инструкциите от терминала се опитах да настроя безжичната карта да предава сигнал. Ефект отново никакъв и се отказах от идеята. Купих си рутер, но имам проблем с него. Лаптопът се свързва с рутера, показва адреси (IP, Mask, DNS и т.н.), НО при опит да отвори страница ми изписва, че няма връзка!? Skype работи нормално (?!?), но нито Dropbox, нито аплетите за десктопа се свързват с интернет. В същото време на телефоните и таблета, както и на друг лаптоп интернет има?! Ясно е, че когато съм си играл съм прецакал някоя от настройките на мрежата. За съжаление не успях да намеря поста, за да ви покажа какво точно съм омазал. Има ли начин да върна мрежовите настройки към стойностите по подразбиране?!
10  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Lubuntu 12.10 проблем с browser-ите -: Feb 18, 2014, 17:22
Здравейте. Инсталирах Lubuntu 12.10 и имам много странен проблем с web browser-ите. Пробвах Chromium, Mozila Firefox, Opera и Midori, но при всички имам нещо като забиване на страниците. Все едно интернет връзката ми е много слаба или направо я няма. Започва да зарежда и или се "влачи", или направо спира. facebook.com и abv.bg се искат по 4-5 refresh-a, за да ги зареди. Дори при Google зарежда след 10-15 сек. "лаг", а при резултати от изображения не може да зареди нормално повече от 20-ина изображения?! Като цяло няма страница, която да я зарежда на 100% нормално. В същото време Transmission-a поддържа постоянна скорост на download и upload, а при Skype няма забавяне или недоставяне на съобщенията.
11  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / USB hub - несъвместимост с някои устройства?! -: Nov 04, 2013, 14:23
Здравейте. Имам лаптоп НР, с инсталирана Zorin OS 6.1 (Ubuntu). Въпросната машина има само 3 USB порта, а към момента ми се налага да включвам повече устойства. За целта си купих 2 USB hub-a hama с по 4 входа всеки. Проблемът е, че външното HDD, Card Reader-a, DVB-T Stick-a и IR Remote Control-a не работят, ако са включени в hub-a?! Има ли по принцип някакъв начин да ги накарам да заработят? Лошото е, че имам нужда от 9 порта (за горните 4 устройства + Bluetooth, мишка, Data Cable/зарядно за GSM, охлаждаща подложка и свободен порт за USB Flash, евентуално и джойстик), а не ми се иска да включвам и изключвам постоянно устойствата!?
12  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Инсталация на Win 7 след Zorin OS -: Oct 26, 2013, 10:48
Здравейте. Харддискът ми е разделен на две части (/sda1 и /sda2). /sda1 е по-големият от двата дяла и на него е инсталирана Zorin OS 6.1. В /sda2 се намират други два дяла - /sda5 (60 GB на който в момента има Debian) и /sda6 (swap). Искам да инсталирам Windows 7 като втора ОС на мястото на Debian-a, но инсталаторът на 7-цата ми "казва", че не може да инсталира върху съответния дял (предварително форматиран с GParted във FAT32). Всъщност когато опитах да инсталирам не обърнах внимание на таблицата с дяловете. Предполагам, че причината да не мога да инсталирам Windows 7 в /sda5, e swap дялът /sda6, който също е част от /sda2?! Има ли начин да "преместя" swap дялът /sda6 от /sda2 на /sda1 при Zorin OS и ще реши ли това проблемът с инсталирането на Windows 7!?
13  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Проблем с DVB-T тунер -: Oct 20, 2013, 10:24
Здравейте. Имам DVB-T тунер с чипсет IT9135. Въпреки, че "официално" този чипсет не се поддържа от  Ubuntu, благодарение на един чешки форум, успях да го подкарам на Zorin OS абсолютно перфектно! Проблемът е, че снощи инсталирах ъпдейти на системата и незнайно защо днес не открива тунера като включено устройство! Веднага проверих дали проблемът не е в самото устройство, но не е - под Windows 7 си работи абсолютно нормално. Повторих упражнението при първата настройка, но отново не иска да го разпознае?! Me TV, изписва "Failed to get available fronted", a през Infrared Remote Control приложението, сканирайки за Input Devices не показва IT9135, както беше до вчера следобед?!
14  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблем с lirc -: Oct 14, 2013, 21:12
Здравейте. Ползвам Zorin OS 6 (Ubuntu базиран). Имам едно от китайските PCRemote, което за съжаление работи "по избор"! Проблемът, според мен е в самият lirc, но може и да греша. При първото инсталиране и конфигуриране на програмата дистанционното "проработи". Последва рестарт, след който дистанционното спря да работи! Пренстал - работи, нов рестарт - не работи!? Имам чувството, че програмата крашва, но пък от друга страна не извежда никакви съобщения за краш/грешка и т.н. Някой има ли опит в подобна ситуация или като цяло в конфигурирането на дистанционни под Ubuntu?!
15  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Конфигуриране на дистанционно за Zorin OS/Ubuntu -: Oct 11, 2013, 22:50
Здравейте. Днес се сдобих с едно от тези - дистанционни за РС. (нямам батерия за него и към момента не съм правил "тестове", но утре живот и здраве...) Въпроса ми е мога ли да го накарам да заработи под Linux, т.като в "упътването" на производителя се казва, че за Windows XP/Vista/7 драйвър и софтуер не са необходими. Така ли е и при Ubuntu, или (както почти винаги) има особености. Бихте ли ми казали софтуер, с който да си настроя "командите" по мой избор, ако е възможно това де :D
Страници: [1] 2