Автор Тема: Политическите платени тролове  (Прочетена 12554 пъти)

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Нали започна предизборната кампания и тия дни съм на тема изследване на политически тролове из интернет.

С уговорката че разбира се няма как да следя родния интернет, та се концентрирах върху новинарските сайтове, специално тези на дарик и на икономедия, защото ми се струват сравнително интересни, поради няколко причини.

Сега на първо време трябва да се дефинира понятието "платен трол", защото според мен в него се влагат описанията на доста различни типове персонажи. След размишления по въпроса стигнах до извода че "платените тролове" всъщност би трябвало да се отличават по това че постват неща спуснати им отгоре, в този ред на мисли не влизат в диалози и конфликти с останалите. Сега има много партийни активисти, които не правят така и според мен част от тях са също платени тролове, в смисъл че си клатят топките из партийните клубове и от нямане на друга работа, запълват времето с политпропаганда. Но тия не са интересни, плюс това лесно може да се изолират по един прост признак - извън работно време не се вясват. И остават естествено болните мозъци, които дежурят нон-стоп и според мен на тях не им се плаща за това, тия са си достатъчно луди и бидейки достатъчно луди, нямат навика да си сменят идентичностите и бързо ги научаваш кои са, та в крайна сметка и те не е сложно да се отхвърлят. Така че сравнително лесно могат да се изолират коментарите на въпросните платени тролове.

Интересни са точно тия де, платените тролове, от разни частни агенции като Leadway дето работят по опорни точки на партиите. По-скоро поведението им, защото то отразява виждането на въпросната партия за това как трябва да се промиват мозъците на мат'ряла.

Тъй като имам ограничения във времето, концентрирах се върху най-големите групи платени тролове - тези на БСП и на ГЕРБ. След известни наблюдения, стигнах до извода че стратегията на червените тролове е проста и елементарна - bruteforce с безогледен спам. Това може на първо време да звучи малоумно, но като се замислих всъщност не е толкова малоумно и освен другото гони SEO цели. Ако отидеш да търсиш в google "мутрата", още в първите резултати се споменава Бойко и това е познай защо - заради тролски коментари под някакви свръх актуални за времето си новини.

Герберските платени тролове забелязвам прилагат различна стратегия - на тях идеята им е веднага след излизането на някаква новина да се разпишат с по възможност първите няколко коментара с някакви копи-пейстнати възхвали на Бойко или нареждания на комунистите. В това също има логика, защото четейки новината, обикновено отдолу са и първите няколко коментара и тъй като на никой нормален човек не му се четат няколкостотин малоумни коментара надолу, то той остава с идеята че това е масовата обществена реакция.

Та заради това и подбора на двата сайта - на дарикнюз и на дневник - и двата са популярни, но дарикнюз изглежда значително по-"червен" откъм коментари поради простата причина че ги визуализира в обратен ред, т.е най-отгоре са най-новите. Там няма и регистрация, което допълнително улеснява кутевчетата. Докато при икономедиа, нещата са точно обратните и следователно благодарение на (предполагам) цветанцветановските повели за първите коментари отдолу, настроенията изглеждат значително по-герберски.

След това ми хрумна идеята да си направя социалния експеримент и да видя дали модерирането в двата сайта е политически-мотивирано. Сега при дарикнюз модерация на практика няма, защото аз дори призовавах към колене и щавене и на комунисти и на гербери и файда никаква. Сетиха се да ми изтрият мнението чак когато почнах да обяснявам как ще разпоря гъза на някой с хилти и ще хвърчи вазелин, кръв и изпражнения. Значи подходящо за тролване, в услуга на червените тролове особено.

В дневник.бг изненадващо са доста по-малко толерантни и според мен политически-biased копеленца. Значи умерено можеш да нареждаш и БСП и ГЕРБ, но когато почнеш да псуваш майките на Станишев и на Борисов, обикновено те банват за няколко дни при споменаването на борисовата майка. Значително по-сложно е да те баннат за споменаване на станишевата съответно, но след доста опити успях накрая. Бановете са обикновено за няколко дни и в резултат на системно псуване, така че не е толкова лесно. Модерацията е абсолютно неадекватна и комплексирана обаче, в следващият момент реших да си направя друг експеримент и под статия за това как прокуратурата може да разследва главния редактор на Капитал написах че трябва да разследват по-скоро модератора, защото имам съмнения че е педофил, та директният резултат беше едномесечен бан.

Та да се върнем сега на платеното тролене. Партиите дават сума ти пари (според разни новини) на такива агенции да бълват безсмислен трафик. Аз се замислих не може ли да стане далеч по-евтино и ефективно. В крайна сметка не е толкова сложно да надращиш няколко питонски скрипта с urllib2 дето ходят да правят случайни регистрации и да постват предефинирани мнения (които е много лесно да се съберат с малко усилия, защото платените тролове пишат едно и също и аз също мога да копи-пействам в крайна сметка). Оттам да се мимикрира поведението и на червените и на герберските тролове.

Та захванах се с тази благородна идея и единствената техническа спънка, която имах беше с captcha-ите. И о, изненада, проблемът се реши точно за една вечер кодене. Капчата на дарик се оказа свръх-малоумна и с един imagemagick филтър и подрязване на рамката минава през tesseract-а с близо 50% успех. На икономедиа съответно са се правили на по-умни, но и на тях им хванах цаката - imagemagick не е достатъчно мощно средство за целта, но batch режима на gimp оправя всичко - няколкото филтъра които прилагам там минават за около 2.5 секунди на моята машина и после минавайки го през OCR-а, вероятността за успех клони към 20%. Това означава максимум 10-15 секунди на регистрация. Активационния мейл съответно идва на spambog.com, който лесно се парсва, щото няма много джаваскриптски извращения и си е чист HTML. С не много усилия можеш да ходиш да търсиш и в дарик и в дневник нови новини, съдържащи кодови думички (примерно "БСП" или "Борисов") и да пускаш псевдослучайно избрани коментари от зададен списък с такива.

Това беше потресаващо откритие, защото се оказва че с не много зор всякакви такива пършливи агенции могат да се изхвърлят от бизнеса - просто защото простите питонски скриптове се справят значително по-ефективно и евтино от произволна бройка малоумни копи-пействащи маймунки събрани в някой мизерен офис. Единственото което не може да се автоматизира е цъкането на плюсове и минуси, все пак няма как да знаеш къде да цъкаш. Но пък ако ти си си пуснал коментара, можеш да му слагаш колкото искаш плюсове, ползвайки tor с ниско време на живот на новоизградената верига и на privoxy като HTTP прокси, което на всичкото отгоре рандомизира и user agent-а и съответно съсипва нервите на модерацията.

Та забавлявайки се да си играя на трол дето с един команден ред сътворява онлайн анархия, съзерцавах  резултатите от моята активност. Ако наистина такива малоумни изпълнения влияеха на изборния резултат, то аз значи съм повлиял поне малко, хаха.

Сега единственото което ме гложди е какво ще стане ако разменя малко нещата и почна по герберската стратегия да блъскам коментари от списъка с бесепарските и по бесепарски да тръгна с масовия спам, само че с герберски коментари. Би се получило много забавно. Велика идея и мисля да я приложа.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8792
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Политическите платени тролове
« Отговор #1 -: Sep 09, 2014, 07:28 »
Браво за положеният труд. Такова мащабно изследване като твоето едва ли е правено извън споменатите агенции и то, и там само наполовина.

Твоята идея могат да я приложат полуавтоматично. Ако си много нагъл, в един момент ще забележат, че наоколо се разхождат роботи и бълват спам. Съответно ще вземат мерки. Обаче, ако регистрациите са истински, демек правени от хора, по-трудно ще те хванат. А така не могат и да вземат мерки или имат по-малко средства.

Да ти кажа моето голямо против идеята ти. Тя е човеконенавистна. Лишаваш хората от възможност честно да си изкарват хляба. Досега партийните субсидии просто се крадяха. Решиха поне малко да инвестират обратно и ти точно това ти до свидя, та реши и малкото обратно да си влезе в цветановите/станишевите или там каквито джобове.

Според мен обаче комунетата не плащат. Вярно, че Моника има баш такава агенция, ама това не пречи. Има достатъчно други, за които да преотстъпва, щеш депесари, щеш патриоти, щеш нови политици, желаещи има. Защо го мисля? Първо ти вижда ли си комуне да плаща за нещо? Някога? Второ те си имат същинско изобилие от нещо, което във вашите среди наричате code monkeys, а в техните се казва простичко редови членове. Познавам доста такива от ниско до средно ниво. Ами това са същински промити мозъци.

И като свърши работното време, не  спират да пишат. Напротив, тогава почват. Те си имат връзка към Интернет и у дома. А почват тогава, защото особено тези от най-ниското ниво са работари. Тях ги товарят с де що труд намерят денем и нощем. Същинска експлоатация. И не им остава време да пишат. Та затова в обедната или след работно време. Виж тия средното ниво са по-разтоварени, ама и много по-мързеливи.

И последно да ти кажа, аз бих го работи това. Така де в тая безработица, съм си повече вкъщи, отколкото на работа. И си кисна в Интернет като вид терапия, заместител на силните лекарства. Убеден съм, че има още доста като мен. Така и така нищо не правим. Така и така сме безполезни за обществото и в негова тежест, можем да докараме по някой лев. Висенето в Дневник и отговаряне с по два коментара на всеки дето не изнася на агенцията, смятам за не по-малко безплодно от това да го правиш по неполитическите форуми, ама вземаш и по някакви пари. Завърташ икономиката (проверка мултипликатор на Кейнс).

п.п. Определено смятам, че агитацията има ефект. Доказано е още по хитлерови времена и не е спирано и до днес. Просто се търсят нови и още по-ефективни решения. Но специално платените тролове за мен са нишово решение. Те са за тези, които вместо сами да се облъчват с телевизия (царицата на пропагандата), киснат във виртуалният свят, дето смятат по-добра алтернатива на реалния. И тези хора съответно остават не облъчени. А е ясно, че са податливи, след като избират измамното пред истинското. И понеже съм един от тях, пък се смятам за хитър, викам, защо да не изкарам нещо? Ала проблем. Ех защо не познавам Моника.
« Последна редакция: Sep 09, 2014, 07:33 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

stealth01

  • Гост
Re: Политическите платени тролове
« Отговор #2 -: Sep 09, 2014, 08:28 »
трябва да се кооперирате - go_fire ще прави акаунти и ще цъка оценки, а gat3way ще флуди с коментари :D

сега сериозно. интересно проучване. за съжаление има доста хора, които не са наясно, че болшинството коментари не са реални мнения на хора и ги възприемат като такива. модерацията явно също е по-голям проблем, от колкото смятах до сега.
тъжното е, че от заливане с пропаганда, трудно може да се отдели реалното мнение на читателите. един вид се подменя мнението на народа на първо време, а след това конформистите просто го следват сляпо...
Активен

cybercop

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
Re: Политическите платени тролове
« Отговор #3 -: Sep 09, 2014, 10:01 »
Та забавлявайки се да си играя на трол дето с един команден ред сътворява онлайн анархия, съзерцавах  резултатите от моята активност.
Предполагам, че си се забавлявал. Но, поръчковите постове, независимо дали са политически, корпоративни или е двете са си вид проституция. Подобно на класическата проституция и тази няма как да се изкорени, докато има кой да дава пари. Но и през им не ми минава да си играя и изобщо да се забърквам в толкова долна дейност.
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Re: Политическите платени тролове
« Отговор #4 -: Sep 09, 2014, 10:08 »
Цитат
Второ те си имат същинско изобилие от нещо, което във вашите среди наричате code monkeys, а в техните се казва простичко редови членове. Познавам доста такива от ниско до средно ниво. Ами това са същински промити мозъци.

И като свърши работното време, не  спират да пишат. Напротив, тогава почват. Те си имат връзка към Интернет и у дома. А почват тогава, защото особено тези от най-ниското ниво са работари. Тях ги товарят с де що труд намерят денем и нощем. Същинска експлоатация. И не им остава време да пишат. Та затова в обедната или след работно време. Виж тия средното ниво са по-разтоварени, ама и много по-мързеливи.
 

Тия не са таргет на изследването защото може да са тролове, но не са платени, аз ги вписвам в графата "редови луди".

Цитат
Да ти кажа моето голямо против идеята ти. Тя е човеконенавистна. Лишаваш хората от възможност честно да си изкарват хляба. Досега партийните субсидии просто се крадяха. Решиха поне малко да инвестират обратно и ти точно това ти до свидя, та реши и малкото обратно да си влезе в цветановите/станишевите или там каквито джобове.

Ти като се замислиш, това е дискриминация. Предвид че партиите могат (а и е модерно в последно време) да дават пари от субсидията си за други пиар дейности свързани с по-нискоинтелектуален труд като например почистване, садене на дървета, монтиране на детски площадки. Защо да трябва да влизат само в джобовете на хора с компютърна грамотност? Ами какво става с масата безработни с основно образование? Та значи това може да се приеме като форма на протест срещу тази долна дискриминация.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3397
    • Профил
Re: Политическите платени тролове
« Отговор #5 -: Sep 09, 2014, 10:11 »
А пък на мен никой не ми е предлагал :'( Ама с удоволствие ще троля платено.
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

console

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 243
    • Профил
    • WWW
Re: Политическите платени тролове
« Отговор #6 -: Sep 09, 2014, 12:04 »
На мен пък самата идея коментари да ми влиаят на мисленето ми се струва несериозна. Това някаква българска тенденция ли е с тия коментари да се влияе на хората (което продължава да ми се струва несериозно) ?
Активен

“Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail Better.”

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Re: Политическите платени тролове
« Отговор #7 -: Sep 09, 2014, 12:18 »
Ами много интересен въпрос. Моята теория е че това е като със спама с фишинг глупости. На мен не ми се е случвало да се вържа, но очевидно някакъв малък процент се връзва, иначе нямаше да продължават да го правят. Съответно колкото по-масирана е спам кампанията, толкова повече ще се вържат. Та с този сорт тролене вероятно също е така, само че не знам какъв е процента. Може и в България да е по-висок, понеже съм забелязал че тук хората лесно се връзват на всякакви твърдения само защото някъде са ги написали. Примерно относително често поне навремето имаше такива дето се връзват на някоя статия от неновините и я приемат за чиста истина, дори и след като им обясниш че е правена с цел гавра.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8792
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Политическите платени тролове
« Отговор #8 -: Sep 09, 2014, 13:36 »
Виж не се бях сетил за тази дискриминация. Благодаря! Сега трябва да убедим партиите, че детски площадки и косене на трева, ще им вдигнат вота и сме готови.

И да, аз също смятам, че сме много доверчив народ, който много лесно се води за носа. Иначе нямаше да сме на това дередже.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

programings

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 221
  • Distribution: Arch Linux, BunsenLabs Linux, FreeBSD
  • Window Manager: XFCE, MATE, Openbox
    • Профил
Re: Политическите платени тролове
« Отговор #9 -: Sep 09, 2014, 18:20 »
Как намаляш 10 минутния lifetime на circuit-ите?
Модифицираш сорса на клиента?

Иначе това може да става и с един bash скрипт в while с някакъв sleep, който да праща HUP сигнали на tor процеса, ма би било по-готино (и по-производително откъм CPU usage) да е автоматично.

Пък иначе за автоматичното гласуване, щом си имаш сесия, що да не става? Най-вероятно е базирано на AJAX заявки с id на коментара, което е достъпно някъде в сорса като JS променлива. Само трябва да парснеш правилно и да се добереш до нея. След което като си имаш id-тата, просто си пращаш съответната заявка, която се праща от браузъра в бекграунд, когато оценяваш нормално през интерфейса на страницата.
« Последна редакция: Sep 09, 2014, 18:47 от programings »
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6183
    • Профил
Re: Политическите платени тролове
« Отговор #10 -: Sep 09, 2014, 18:39 »
Не сме толкова доверчив народ. Напротив.
Всичко идва от ниското самочувствие на повечето българина. Чуят/ прочетат някъде новина или коментар и почват да го обсъждат сред кръга си познати, като последната истина останала да се открие. С жар и убеждение убеждават и разсъждава още и още. Не може българина да не разбира от политика, футбол и жени. Няма как просто!  :D Но сам не вярва на думите си.
Ако е вярно обаче, че една лъжа повторена сто пъти става истина, спама ще работи и още как. Глупаците и немислещите овце никога няма да се свършат. Сега с тези комуникации, свързаност, социални и всякакви други мрежи, тази дейност верее, като бурен след дъжд. И разбира се задушава и малкото слаби гласчета на съвестните и отговорни журналистчета. Ако изобщо са останали такива.
Ужасно противна ми е цялата тази работа. Наблюдавайки ставащото в страната ни, започнах да ненавиждам политиката и политиците почти колкото и лицемерието. Ясно е, че тук всичко това е изкривено до неузнаваемост, но все някъде трябва да има граница. Така като погледна обаче, се чудя колко далеч може да е.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

sisosiso

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 91
    • Профил
Re: Политическите платени тролове
« Отговор #11 -: Sep 09, 2014, 20:07 »
Добре де , някой знае ли к'ви кинти дават за да тролиш ?
Като гледам повечето сайтове направо са го обърнали на бизнес , знаят че повечето хора даже ги е гнус да четат коментарите под статиите но не ги спират ,защото им дигат посещенията на сайта .
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8792
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Политическите платени тролове
« Отговор #12 -: Sep 09, 2014, 20:25 »
Ако знаех колко да съм взел сухото, пък нека старшинката разправя, че било проституция, не е същото като да ти го слагат в г*за. За информация труженичките преди и след града му са повече, от колкото на Ботевград, което съм сигурен, че знае, ала не вярвам да е прибрал дори една. От ченгета знам, кой е сутеньора в родният ми град, но не само не е прибран, ами кара най-скъпата поръчкова кола във Видин.

То и купуването на гласове било престъпление. Аз питам защо? Пазарна икономика. Всичко се купува и продава. Сделката по гласа е напълно легална. На най-високата заплата, която съм имал през живота си, това е било повече отколкото изкарвам за ден (добре де равно, като вземем брутото) или една четвърт от най-ниската, а тук говорим за минута работа. Ако има кой да ми даде 50 кинта, направо отивам да гласувам. Ама изглеждам прекалено благонадежден. Не е честно. Това е дискриминация. Дават само на цигани и власи от селата. А нас гражданите кучета ни яли. И като мина покрай изборната секция и тия пичове ме заобикалят отдалече. Знам защото ходих да гласувам против втора атомна (все пак това е пряка демокрация, не можех да пропусна).
« Последна редакция: Sep 09, 2014, 20:29 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6183
    • Профил
Re: Политическите платени тролове
« Отговор #13 -: Sep 09, 2014, 20:34 »
Като ги спомена сводниците, полицаите и прочее лицемерни задници, ..... защо прибират в затвора за убийство?! Ако не беше така, направо си взимам един патлак с 20 и кусур патрона в пълнител и почвам наред. Стрелям доста точно и един няма да се измъкне. А, ако намеря от някъде и Калашников......  :(

Нали имаше един филм. В един ден в годината само, можеш да гръмнеш, който искаш и няма копче да ти кажат. Чистката се казва. Хубава идея.  :D

Както е тръгнало.... Както са се бетонирали някои хора по върховете и не позволяват по легален и законен начин да можеш да ги отстраниш, нищо, че ти си суверена, насилието май остава единствения начин.
« Последна редакция: Sep 09, 2014, 20:37 от 4096bits »
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8792
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Политическите платени тролове
« Отговор #14 -: Sep 09, 2014, 20:39 »
Внимавай, Голди за тая работа му биха шута.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear