Linux за българи: Форуми

Сигурност => Системна Сигурност => Темата е започната от: go_fire в Oct 02, 2014, 07:08



Титла: Wifi на покрива, кабели и такива работи
Публикувано от: go_fire в Oct 02, 2014, 07:08
И сега си седиш с крадения нет  ??? ;D  ама какво пък толкова и аз съм метнал една 15 децибелова пръчка на покрива с 17 метра кабел...

@Odido Освен, ако на лаптопа си не си закачил 15 дб пръчка със 17 м кабел, то от това изпълнение няма никакъв смисъл.


Титла: Wifi на покрива, кабели и такива работи
Публикувано от: gat3way в Oct 02, 2014, 23:14
Съжалявам за офтопика, ма тоя 17м кабеляк какъв е точно? Щото повечето евтинки кабели достъпни като за обикновени хора, 17м на 2.4ghz биха докарали доста ударни загуби от сорта на сигурно над 10dB...


Титла: Wifi на покрива, кабели и такива работи
Публикувано от: Odido в Oct 03, 2014, 11:03
Съжалявам за офтопика, ма тоя 17м кабеляк какъв е точно? Щото повечето евтинки кабели достъпни като за обикновени хора, 17м на 2.4ghz биха докарали доста ударни загуби от сорта на сигурно над 10dB...
Не е точно така ,по малко от 4dB  на 8 метра парчето ,с двете снадки на теория идва към 7 и нещо общо 16 метра без преходника ,който ще махна.Набарах го в ebay за около 70 лева и двата кабела с доставката .http://www.trendnet.com/products/proddetail.asp?prod=195_TEW-L208#tabs-solution02 ($2) .Честно казано най-вероятно си е набутка ,на TP-LInk кабелите дават почти същите характериститина хартия ,а в България могат да се намерят двойно по-евтино....Гомяна част от загубите компенсирах с възможно най-евтината  джиджавка ,която намерих и която не бе особено подходяща за конкретния случай ,но свърши работа. :  http://www.alibaba.com/product-detail/Long-Range-Wi-Fi-Signal-Booster_1021109887.html ($2).С нея грубо качих обхвата средно 7-9%.


Титла: Wifi на покрива, кабели и такива работи
Публикувано от: gat3way в Oct 03, 2014, 11:53
Кой преходник, N към SMA? Не вярвам да допринася кой знае колко към загубите. Между другото, не съм запознат с подобен род сетъпи, този усилвател къде се връзва, горе до антената или долу до wifi адаптера? По аналогия с други неща, усилвателя няма как да усили липсващ/удавен в шума сигнал, та предполагам ако е вързан долу, няма да подобри особено много нещата със загубите от кабела при приемане, но пък при tx би следвало да помогне доста. Съответно обратното ако е горе на покрива, но пък там със захранването може би е по-проблемно. Чудя се само в този случай кое е по-смислено. Ако се окаже че ловиш beacon-и от целия квартал, а не можеш да се закачиш никъде, надали е смислено. Но и обратния случай където можеш да облъчваш качествено, но не виждаш кой знае колко мрежи, също не е много оптимален.


Титла: Wifi на покрива, кабели и такива работи
Публикувано от: gat3way в Oct 04, 2014, 01:26
Аз мислех че е някакъв преходник, макар че не съм виждал N към SMA, не може да няма. Но ако наистина тоя кабел ти дава 4dB загуби на 8 метра, дори за грубо 4 лева на метър е голяма далавера. Повечето коаксиал на такива високи честоти дава огромни загуби, единствения вариант са разни дебели свинщини дето струват ужасно много пари. Аз съм си мислил за нещо подобно, но малко по-различно, един USB wifi донгъл директно до антената и дълъг USB кабел, за съжаление там има ограничения и качествените USB extender-и струват доста пари. Но сега на новото място, до покрива имам само 7-8 метра и може и да може да се измисли някакво решение.


Титла: Wifi на покрива, кабели и такива работи
Публикувано от: Odido в Oct 04, 2014, 05:44
Edimax има 5 метра usb с рипийтърче в единия край или каквото се казва там ,25 лева бройката бях го купил.Ама виж това е добро : http://dl.ubnt.com/datasheets/bulletm/BulletM_Ti_DS.pdf ($2) и върви с ethernet кабел.

Колкото до загубите : конкретния кабел, който ползвам е модел LMR 200 според една табличка в wikipedia го дават "... low loss communications, 0.554 dB/meter @ 2.4 GHz"  малко повече от половин децибел на метър,като при 16 метра идва  точно 8.864 децибела, този е и с някаква по специфична изработка.A има и един още по-добър LMR 400 с 0,22dB на метър ,в ebay има оферти 30 метра от него за 60 долара...


Нека ако сметне администратора да отвори отделна тема,че оспамихме :)


Титла: Re: Wifi на покрива, кабели и такива работи
Публикувано от: gat3way в Oct 05, 2014, 00:45
LMR200 е много хубав и много скъп кабел, добра цена си намерил мен ако питаш :)

5 метра USB кабел можеш да си намериш и по принцип, то по спецификация USB 2.0 стандарта търпи до 5 метра кабел между две устройства, на мен софтуерните ми радиа са навързани в активен USB хъб с 5м USB кабел до машината. Оттам нататък има няколко варианта - има по-дълги екранирани кабели, някъде до 7-8 метра можеш да имаш късмет и да сработят. Другият вариант е кретенията с USB сигнала върху UTP кабел, има и такива неща, но предимно за USB 1.0, нещо което работи за по-високи скорости, каквито ще ти трябват, струва много пари и не си струва. И третият вариант е качествен USB extender, такива с много добре екранирани кабели и inline усилватели в двата края, те пак струват доста пари, но 10-15 метра спокойно може да се докарат с нещо такова, та при мен това ще стигне до покрива. Аз мисля този вариант, защото дългите  коаксиални кабели носещи RF неща са ужасно капризна история, колкото по-високи са честотите, толкова по-капризна. Айде на 2.4ghz може и да се докарат нещата, но на 5.8ghz вече става абсурдно грозно.

Обаче това което много ме притеснява в цялата работа е дали след 7-8 метра напрежението по кабела ще е адекватно, за да захрани wifi донгъла на покрива. А по-лошото е че няма как да го предположа преди да накупя всичко това и да го тествам. Ако се окаже неадекватно и се наложи горе да сложа и powered usb хъб и да опъвам втори кабел за да го захранвам, става малко грубо :(



Титла: Re: Wifi на покрива, кабели и такива работи
Публикувано от: pennywise в Oct 05, 2014, 01:04
Аз още си имам една китайска антена с 8 метра кабел която така и не съм пробвал. Иначе съм си мислел защо като се пускат толкова дълги кабели не се закача някой евтин рутер само по платка в кутия и захранването да му е по-дълъг кабел? Ясно, че така едва ли ще можеш да слухтиш за пакети или за някой хубав WEP, но няма ли връзката да е по-добра?


Титла: Re: Wifi на покрива, кабели и такива работи
Публикувано от: gat3way в Oct 05, 2014, 01:11
Щото няма да има как да го вкараш в monitor mode и да правиш простотии главно, да.


Титла: Re: Wifi на покрива, кабели и такива работи
Публикувано от: go_fire в Oct 05, 2014, 08:55
От дни се чудя по една схема, чисто теоретично. Умален вариант на някогашната сателитна връзка. Тъй като това е двустранен процес, а се предполага, че сигнал не мога да върна, това да става през мобилна връзка. Позамислих се за това, когато си направих сметка, че моята влашка работи на около 7 кб/с, което не е много повече от комутируемата връзка, при която се връзвахме при около три килобита. И тогава се сетих за сателитите. Е сателит не може да си изстрелям, макар едни ентусиасти дда си изтрелват едни кубчета. Ама ей такова с антена на блока звучи изпълнимо.

Пак казвам, че говоря теоретично, защото поне аз не бих го реализирал. Нито ще се катеря по блокове, нито ще ходя до ибей да си правя сметка и купувам скъп кабеляк, но би трябвало да е осъществимо.

***

Преди години ми бяха разказали случай в един университет. Взели маршрутизаторче, увили го в нещо (не помня изолирбан ли беше) и го хвърлили върху жиците на близкият стълб. Сигнала бил толкова силен, че заглушил всички други сигнали в кампуса. Ръководството побеснели, намерили го и го свалили. Не разбирам от електричество, не разбирам от радио, на мен ми звучи нереално като виц. Но като знам, кой ми го разказа, значи врътката е възможна, макар да не си обяснявам точно как.


Титла: Re: Wifi на покрива, кабели и такива работи
Публикувано от: Odido в Oct 05, 2014, 11:04
@go_fire Като спонема сателит,те тия Булсатком не предлагат ли интернет? Фацабука ,мисля вече си изтреляха тестовите безпилотни самолети и ти открадната идеята ,ако имаме късмет да пуснат няколко и над България...

Отностно usb кабела ми стана интересно ,ще взема да се разровя ,не може да няма техническа информация.Като знам през usb какви консуматори се закачат може и да може да се захрани ,но трябва да се изчисли до колко метра е удачно.Хубаво щеше да бъде и ако можеше да се контролира през даден usb порт напрежението ръчно.


edit:
 Жив -умрял 5 волта и 5 ампера максимално при 2.0, на  дължина от 5 метра. Последния стандарт е много интеерсен 3.1 : "The USB 3.1 standard is backward compatible with USB 3.0 and USB 2.0. Using three power profiles of those defined in the USB Power Delivery Specification, it lets devices with larger energy demands request higher currents and supply voltages from compliant hosts – up to 2 A at 5 V (for a power consumption of up to 10 W), and optionally up to 5 A at either 12 V (60 W) or 20 V (100 W)"



Титла: Re: Wifi на покрива, кабели и такива работи
Публикувано от: mrowcp в Oct 05, 2014, 11:50
Да се разпиша и аз тук.
Лаптопа е DELL Inspiron 5010 (с проблемната ($2) DW1501)
В момента е с карта с две антени, но вдига макс до 72 Mbps.Искам да взема нова (2ра ръка), която е възможно да е и с три антени/букси. Та идеята ми е, ако взема такава, какво да правя останалата букса и аджеба, коя да оставя невключена (една от трите няма как да не остане, освен ако не пусна нов кабел до някъде).

EDIT: Ето тук ($2) се вижда, че са две антените/кабелите.Ако захвана третия за пантата или... няма смисъл?


Титла: Re: Wifi на покрива, кабели и такива работи
Публикувано от: go_fire в Oct 05, 2014, 12:06
Ами Булсат не предлагат на всякъде достъп до Интернет. Във Видин нямат. А и аз не съм на Булсат. То в момента не съм на никакъв оператор и децата много се дразнят, а новият телевизор седи в кашон в коридора от март. Миналата седмица ходих на гости в София. Разбрах, че и там не във всички райони предлагат.


 


Титла: Re: Wifi на покрива, кабели и такива работи
Публикувано от: Acho в Oct 05, 2014, 17:29
То пък техния нет е един качествен, да ти умре магарето. Сума познати се оплакват от качеството му, а и съпорта им бил зле. Както и самия монтаж на елементите: чиния, приемник, кабелаци, дивайс.


Титла: Re: Wifi на покрива, кабели и такива работи
Публикувано от: gat3way в Oct 06, 2014, 00:54
Може би като си изстрелят спътника ще имат. На ITU в регистъра пише че са си запазили Ka-band честоти, такива в Европа ги ползват предимно за VSAT data услуги. И сигурно ще излиза лекинко скъпичко.

Аз бях клиент на Булсатком за малко и нямах големи оплаквания. Брат ми след тва наследи сетъпа и много ги псуваше, особено зимата като натрупа сняг по чинията, а и заради някакво дърво дето порастнало и му засенчвало чинията. Обаче още ги търпи, заради формула 1 доколкото разбирам. Та доколкото знам съпорта им е яко зле, аз не съм си говорил с тях.

Жоре, мога да ти дам идея иначе, която ми хрумна по пример на това което видях лятото в Гоце Делчевско, горе има едни етносела, такива направени с еврофондове, става въпрос за нещо дето има 2-3 стари къщи, всичко останало са нови guest house-ове. В тъпото селище няма един магазин, трябва да ходиш до съседното село, където попадаш в някакво подобие на близкия изток, обаче това няма значение, всяка една такава къща за гости има интернет, доста приличен при това. Тайната е в ползването на насочени антени, едни параболични скари и wifi хардуер с издут tx power. С това тия си докарват нета до горе, това са едно поне 10 километра и всичкото е простa wifi връзка. Всичко е въпрос на това да имаш пряка видимост, те там имат, градчето се вижда долу.


Титла: Re: Wifi на покрива, кабели и такива работи
Публикувано от: k0tka в Oct 06, 2014, 10:33
Жоре, мога да ти дам идея иначе, която ми хрумна по пример на това което видях лятото в Гоце Делчевско, горе има едни етносела, такива направени с еврофондове, става въпрос за нещо дето има 2-3 стари къщи, всичко останало са нови guest house-ове. В тъпото селище няма един магазин, трябва да ходиш до съседното село, където попадаш в някакво подобие на близкия изток, обаче това няма значение, всяка една такава къща за гости има интернет, доста приличен при това. Тайната е в ползването на насочени антени, едни параболични скари и wifi хардуер с издут tx power. С това тия си докарват нета до горе, това са едно поне 10 километра и всичкото е простa wifi връзка. Всичко е въпрос на това да имаш пряка видимост, те там имат, градчето се вижда долу.

Здравейте,
Може би е Wimax? Подобно нещо съм виждал в малко село в Испания, където дори услугата е доста скъпа, имайки на предвид, че няма алтернативна на други доставчици. Кулата (предавателя) беше на приблизително 16км от къщата, като се има на предвид, че в пряка линия са и по-малко от 16км. Връзката е 1mbps на цена около 40 евро... ---> http://www.iberbanda.es/Particulares-Internet ($2)

/офф
Относно поддръжката на Булсат се сещам за един случай, когато им звънях от името на приятел поради проблем с оптичното устройство:
"Здравейте, обаждам се от еди-къде-си...имаме оптика до дома, намирам се зад еди-какво-си-устройство след което има wifi-рутер..."
(Последва рязко прекъсване от страна на служителя) заявявайки нервно: "Естествено, че се намирате зад устройството - Вие няма как да се намирате преди него!"
"Ъъъъ добреее :) "


Титла: Re: Wifi на покрива, кабели и такива работи
Публикувано от: Odido в Oct 06, 2014, 11:36
Wimax вече тук не е оферта ,даваш една торба пари за горе долу приличен нет.На всичкото отгоре вече е ограничен(говоря за maxtelecom)май само те останаха.Бях техен абонат за една година имах карта ,която се пъхаше в слота да лаптопа мини pci мисля или там каквото се води от там стърчеше  5 сантиметра антенка.Нета беше константа -около 130kb неограничен за 25 лева на месец при положение, че дадох 150 лева за модула и с договор за една година. Нет почти навсякъде из  България в по-големите населени места... с изключение на вкъщи ,там само в една стая.За мобилен нет е по добре от тия глупави предплатени флашки .Но сега, като  гледам най-евтината оферта 40бг на максимална скорост (2 мегабайта на даунлоад) и след това до 256/128 Kbps   не е оферта ако сваляш много мултимедия ,но за работа е прилично.
Зарязах ги ,защото тогава (предполагам и сега) не поддържат линукс.Иначе съпорта им е добър.


Титла: Re: Wifi на покрива, кабели и такива работи
Публикувано от: go_fire в Oct 06, 2014, 20:08
Поддържала се е винаги. От близо година съм с мобилна, ама моята е ограничена до 500 МБ месечно. За пет кинта толкова. Определено не става за торенти. Пусни в търсачката на форума за sakis3g. Но имай предвид, че и собствените им боклучиви програми вървящи с влашката също си ни поддържат. Забележи, дори това се поддържа:

Код
GeSHi (Bash):
  1. gogo@localhost:~/Desktop/Свободные программы в офисе и дома$ uname -r
  2. 2.6.26-2-686
  3.  

Просто ме мързи да си прецомпилирам по-ново.


Титла: Re: Wifi на покрива, кабели и такива работи
Публикувано от: Odido в Oct 06, 2014, 20:31
Преди mini pci картите им нямаха драйвъри и всичко им работеше на 5 гигахерца,ако говорим за мактелеком ,тогава бях за ubuntu 8.04 . Съпорта им потвърди че нямат такива .а аз с гимнастики и липса на умения не можах да подкарам нищо.Сега виждам имат драйвъри за убунту и федора  и  даже за ОСХ.Понапреднали са.МОбилен от трите телекома никога не съм имал (с флашка) и не мога да коментирам ,но не чувам оплаквания.


Титла: Re: Wifi на покрива, кабели и такива работи
Публикувано от: gat3way в Oct 06, 2014, 21:41
A, те wimax имат нещо, което наричат "бисквитка" или някаква такава тъпотия, нещо като wimax модем и wifi AP в едно, никъде не се включва и съответно няма значение с каква операционна система го ползваш. Имам неприятни спомени от това нещо, в един хотел дето наринахме достатъчно много пари за ол инклузив ни заявиха че интернета в стаите е платен и като си платиш една прилична сума, ти връчват въпросната бисквитка за 24 часа. Беше зверски долен номер.


Титла: Re: Wifi на покрива, кабели и такива работи
Публикувано от: go_fire в Oct 06, 2014, 21:48
Бисквитката до неотдавна имаше лошо покритие, основно София, Перник и Дупница. Не, не знам за Сливница  ;D Примерно нямаше покритие в Лозенец. Но вече, щом в пропадналата северозападнала имат покритие, значи не са зле. Даже познавам една пичка с бисквитка. Бисквитката е по-добрата възможност от мобилният, ама за бедни и безработни, това е най-евтинкото.


Титла: Re: Wifi на покрива, кабели и такива работи
Публикувано от: Naka в Oct 07, 2014, 10:10
Много съм си мислил как е най-доброто решение за качване на оборудване на покрива.

Проблема е че даже и само една медна жица да стига до покрива е все едно че сте си исталирали гръмоотвод директно към апартамента. :o

Вариант 1: маломощно устройство захранвано с батерии. Батериите се намират на покрива в самото устройство. Ако може да направи такар че да издържа на батерии поне 6-месеца ще става за работа. Просто ще трябва на всеки 6 месеца да се сменят батериите.
А мрежата ще е с оптика.


Идеалният вариант
. Мрежа по оптика и захранването пак по оптика. Има такива решения Power over Fiber ($2). Само че май изобщо не са много разпространени и не са много стандартни. :'( А пък и скъпи  :'(


Титла: Re: Wifi на покрива, кабели и такива работи
Публикувано от: laskov в Oct 07, 2014, 10:42
Е, то ако става дума за захранване, винаги може да се сложат едни акумулатори и слънчев панел.

Кабелът може да се избегне с WiFi :)


Титла: Re: Wifi на покрива, кабели и такива работи
Публикувано от: Naka в Oct 07, 2014, 11:33
Е, то ако става дума за захранване, винаги може да се сложат едни акумулатори и слънчев панел.

Това също....Само че не знам какво става когато времето е мрачно и гадно - няма слънцегреене. Дали малък панел може да произведе достатъчно мощност? Тука гледам има разни броилки по светофарите със слънчеви панели...... но не знам дали нямат и допълнително захранване.


Титла: Re: Wifi на покрива, кабели и такива работи
Публикувано от: Acho в Oct 07, 2014, 11:50
Е, то пълно щастие няма.


Титла: Re: Wifi на покрива, кабели и такива работи
Публикувано от: Odido в Oct 07, 2014, 12:36
Инвестицията дали оправдава средствата?Соларни панели ,акумулатори,гръмозащити ,wifi-връзки?


Титла: Re: Wifi на покрива, кабели и такива работи
Публикувано от: Stancho_25 в Oct 07, 2014, 18:52
Е, то ако става дума за захранване, винаги може да се сложат едни акумулатори и слънчев панел.

Това също....Само че не знам какво става когато времето е мрачно и гадно - няма слънцегреене. Дали малък панел може да произведе достатъчно мощност? Тука гледам има разни броилки по светофарите със слънчеви панели...... но не знам дали нямат и допълнително захранване.

Има едни градински соларки които представляват светодиод, 1,2V акумулаторна батерия (тип ААА), и слънчев панел. Също имат и някакъв елемент който управлява зареждането на батерията и светодиода (предполагам работи и като волт регулатор). Та при облачно време през деня панела дава към 2-3V напрежение а при слънчев ден волтажа стига до 5-6V. Та в този случай дори и при кофти време батерията си се задежда.


Титла: Re: Wifi на покрива, кабели и такива работи
Публикувано от: Acho в Oct 07, 2014, 19:02
Каква му е ценичката ?


Титла: Re: Wifi на покрива, кабели и такива работи
Публикувано от: Stancho_25 в Oct 07, 2014, 19:42
Ами цени различни. Но могат да се намерят комплекти от 10 бр. лампички за 30 лева.


Титла: Re: Wifi на покрива, кабели и такива работи
Публикувано от: pennywise в Oct 07, 2014, 20:27
Ами един пай или нещо подобно, с UTP и захранване по него на антената? Мисля, че с него можеше да вкараваш в monitor безжични карти. И понеже не съм наясно - дали не можеш да маунтнеш USB-to/Wi-Fi на пая от друга машина през SSH?


Титла: Re: Wifi на покрива, кабели и такива работи
Публикувано от: go_fire в Oct 07, 2014, 20:32
Ами жичкаджиите казват, че проблема е, че така си правиш личен гръмоотвод. И като се позамисли човек, без хич нищо да разбира от тоци, физика като нас простосмъртните, звучи ама много правдоподобно.

Само се чудя. Преди всички имахме антени. Защо тогава не ни е тресло? Светкавицата не е можела да си избере, коя пръчка да удари???


Титла: Re: Wifi на покрива, кабели и такива работи
Публикувано от: pennywise в Oct 07, 2014, 20:48
Ясно ми е това с кабела, но кабел имаш така или иначе. На нашата сграда имаме 3 гръмоотвода и мисля, че са правилно направени и зазимени. И все пак не бих разчитал на тях.

Мисля че не ни е тресло защото по комунизма са слгали гръмоотводи направени като хората. Виж сега на колко нови сгради има - едва ли са повече от половината. Пък и нямаше толкова кабеляк по стълбовете.


Титла: Re: Wifi на покрива, кабели и такива работи
Публикувано от: laskov в Oct 07, 2014, 21:25
Слънчево панелче, зарядно и акумулатор с изход 5V за 19.39 лв.
http://www.stbbg.com//?page_id=21&record_id=9823


Титла: Re: Wifi на покрива, кабели и такива работи
Публикувано от: gat3way в Oct 07, 2014, 23:05
Като падне гръм така или иначе няма оправия. То и оптика да инсталираш, горе пак трябва да има захранване, което пак ще идва по медна жица отдолу. Тъй че по-добре да не пада гръм.

Аз известно време се борих с параноята, накрая си опънах КВ "антената" (~25-30м жица) директно от джама към едно дърво зад блока. Ако случайно светкавица прасне това дърво не ми се мисли какво ще стане тука, ще има експлозии и пожари. Обаче реално шансът това да се случи е минимален предвид че има 15-етажни блокове наоколо с GSM клетки по покрива им и все си мисля че ще удари по-скоро тях отколкото мизерното дърво високо колкото 3-4 етажа. Обаче сега друга параноя ме подгони че като почнат да трещят гръмотевици наоколо, в тая жица може да се индуцира достатъчно ток че да изпържи приемника, че що не и машинката към която е вързан. Та сега проучвам вариантите това да може да се заземява безопасно с някой балун за целта, само че земята ми е малко проблемна, парното е с пластмасови тръби, водопровода е далеч, та нямам идея. Директно попадение естествено няма да го спре, но индуцирано напрежение от близки удари може би няма да са проблем.

Това беше след доста мислене по въпроса няма ли да е все пак по-добре да кача въпросната жица на покрива. Ми няма да е по-добре, чини ми се малко по-рисковано там. Па и на жицата ще и е по-добре да стои по-високо от земята, на покрива ако трябва да го направя това, ще стане опасно по-високо от гръмоотвода :)

Естествено за всичко това плащам с приличен шум, от вкъщи, от съседите и от какво ли не наоколо, но какво да се прави.

Обаче тука имаме щастието да сме 5-етажен блок сред 8 и 15-етажни такива, аз съм виждал веднъж как удря светкавица върху съседна 8-етажна панелка, но за толкова години никога не е удряла нашата кооперация.


Титла: Re: Wifi на покрива, кабели и такива работи
Публикувано от: laskov в Oct 08, 2014, 09:11
Та сега проучвам вариантите това да може да се заземява безопасно ...
Ето това е решението ($2) за теб. Монтира се с винтове към черчевето на прозореца (пояснение за тези, които не са виждали такова нещо в къщата на баба си :) . BTW, аз бих му праснал цена 50 лв. ).
Като работиш - в положение "Антена", когато не работиш - "Земя". (Даже и разрядник са му направили към земя :)  )


Титла: Re: Wifi на покрива, кабели и такива работи
Публикувано от: Naka в Oct 08, 2014, 13:05
Обаче сега друга параноя ме подгони че като почнат да трещят гръмотевици наоколо, в тая жица може да се индуцира достатъчно ток че да изпържи приемника, че що не и машинката към която е вързан. Та сега проучвам вариантите това да може да се заземява безопасно с някой балун за целта, само че земята ми е малко проблемна, парното е с пластмасови тръби, водопровода е далеч, та нямам идея. Директно попадение естествено няма да го спре, но индуцирано напрежение от близки удари може би няма да са проблем.

Точно от индукция най вече гърмят. Жив пример: Имах заебан 30 м. лан кабел опънат към съседният вход - една стара WarCraft-ска мрежа. Та кабела си висеше, изобщо не беше свързан от другият край, обаче при мен все още влизаше в лан карта. Та при една буря ми гръмна въпросната карта. А съм само на 4-ти етаж и кабела отиваше на долу.


А заземяването може да стане към нулата на ел-инсталацията. Където свършва/почва инсталацията на сградите нулите ги заземяват. То затова и се нарича нула/земя. корпусите на компютрите също са 'заземени' щото са вързани към нула/земя. http://shuko.free.bg/
 

Към водопровода пак е проблематично, щото вече навсякъде масово слагат 'пласамасови' тръби. Но даже и инсталацията да е от старите стоманени тръби - пак не е сигурно, щото някъде може да има сменен участък с пласмасови тръби. Откъде да знаеш дали съседа ти отдолу не е решил да си смени тръбите.


Титла: Re: Wifi на покрива, кабели и такива работи
Публикувано от: Naka в Oct 08, 2014, 13:28
Само се чудя. Преди всички имахме антени. Защо тогава не ни е тресло? Светкавицата не е можела да си избере, коя пръчка да удари???

Ами тресло ни е. Имаше бая гръмнали телевизори. Но обикновенно гръмотвода е монтиран много нависоко спрямо антените. Та като удря гръм от светкавизата излизат и 'мустаци' - разлоняват се разни нишки. Та гръмоотвода ще приеме основният сноп.... ама ако антената ти е много наблизо може да придърпа някой мустак. :o


Титла: Re: Wifi на покрива, кабели и такива работи
Публикувано от: gat3way в Oct 08, 2014, 13:48
Я само да попитам, нещо подобно на това няма ли да свърши същата работа?

http://www.vga-sat.com/e-shop/index.php?149,dse-opf-10-%E3%F0%FA%EC%EE%E7%E0%F9%E8%F2%ED%E8%EA


С идеята не да издържа на преки или близки попадения, а просто от натрупано статично електричество и индуцирано такова по време на бури?


Титла: Re: Wifi на покрива, кабели и такива работи
Публикувано от: Stancho_25 в Oct 08, 2014, 14:02
Такова нещо най вероятно ползва варистор ($2) за целта.


Титла: Re: Wifi на покрива, кабели и такива работи
Публикувано от: Odido в Oct 08, 2014, 14:25
Я само да попитам, нещо подобно на това няма ли да свърши същата работа?

http://www.vga-sat.com/e-shop/index.php?149,dse-opf-10-%E3%F0%FA%EC%EE%E7%E0%F9%E8%F2%ED%E8%EA


С идеята не да издържа на преки или близки попадения, а просто от натрупано статично електричество и индуцирано такова по време на бури?

Ами то пише,че издържа на статични напрежения.


Титла: Re: Wifi на покрива, кабели и такива работи
Публикувано от: Naka в Oct 08, 2014, 15:28
Я само да попитам, нещо подобно на това няма ли да свърши същата работа?

А това как се включва. Някъде трябва да се заземява. Може би корпуса? Да не направено да се мушка в някави шасита?
coaxial Gas Discharge Tube ($2)

https://www.tessco.com/products/displayProducts.do?groupId=90143&subgroupId=90567

според мен е Gas Discharge Tube. На такива високи честоти такива работи трябва да имат много ама много малък капацитет - а това е възможмо само със газови разрядници. Дажи няколко пиковарада капацитет ще замаси сигнала.

доколкото съм запознат с такива капсуловани газоразрядници е единственият надежден начин на защита. Защото много бързо сработват. Имат малък капацитет -т.е. не преебават сигнала -- могът да издържат много висок ток. Мисля че такива ги ползват и при военните.


Другият варянт за LAN е с диодна схема. Но там честотите са по ниски и капацитета на диодите не оказва влияние. Диодите също много бързо сработват.


Титла: Re: Wifi на покрива, кабели и такива работи
Публикувано от: gat3way в Oct 08, 2014, 16:32
Обаче имам едно притеснение за този газоразрядник. Доколкото разбирам, тия неща имат някакъв lifetime, там няколко пъти като мине по-високото напрежение, сдават фира пермаментно и трябва да се подменят. Проблемът е че няма откъде да разбера колко пъти се е случило това, в следствие на което в един хубав момент следващото лошо нещо което се случи, ще успее да поломи техниката. Много ми е интересно как се тестват тези неща като тестването съответно не включва имплицитно съкращаване на живота им.


Титла: Re: Wifi на покрива, кабели и такива работи
Публикувано от: Naka в Oct 08, 2014, 17:05
Ограничен брой цикли имат само варисторите. Те деградират при всяко сработване. А тук въобще не става дума за варистори. Иначе за газоразредниците какво да им се развали. ??? те са същото като една луминисцентна лампа или разните газови лампички дето ги има по печки бойлери,... дисплеи... и т.н.

пък и не го гледай толкова черно.....Ако само един път му се наложи да сработи ще си ебати и късметлията.

Ако ли пък му се наложи да сработи 100-ина пъти ще си карък номер един в цялата галаткика.


Титла: Re: Wifi на покрива, кабели и такива работи
Публикувано от: pennywise в Oct 08, 2014, 19:00
Не разбирам много от темата, но преди време бях попаднал на един български сайт - http://lan.neomontana-bg.com/lanprotector.php
Мислите ли , че си струват?


Титла: Re: Wifi на покрива, кабели и такива работи
Публикувано от: gat3way в Oct 08, 2014, 23:48
Ясно, ми значи вземам едно такова нещо и няма да го мисля повече. Аз и без това мисля да изкарам 1-2 метра коаксиал от джама и чак след това жицата навън, поради други причини, та ще съчетая двете реконфигурации.

Тука падна голямо идентифициране на смущения от домакинско естество (които се оказаха че на HF честоти са огромен проблем). Двата основни проблема са импулсното захранване на десктопа и едни шибани трансформатори за лунички, май и с двете не мога да се преборя на първо четене, та колкото по-далече неекранирана жица от вкъщи, толкова по-добре. Специално тия шибани трафове за луничките ми съсипват всичко, изродите мръсни.


Титла: Re: Wifi на покрива, кабели и такива работи
Публикувано от: Naka в Oct 09, 2014, 00:36
Значи не съм много прав за livetime-а на газовите разрядници.

Оказва се, че са стандартизирали гръмовете като форма на вълната и продължителност. http://www.electrical-installation.org/enwiki/Characterization_of_the_lightning_wave

например означение импулс  8/20 микросекунди означава 8 микросекунди нарастване и 20 микросекунди продължителност. Та при тези коаксиалните стандартите са:

може да издържи 10 броя импулси тип 8/20 но при ток 20000А :o :o :o
Имате ли си представа какъв ток е това!!! Май го водят за индиректен удар :o
Тука гледам 1000 броя цикли при 1KA.
Обаче за много по слаби и нормални токове (например като от индукция) практически няма да има износване.

Ясно, ми значи вземам едно такова нещо и няма да го мисля повече.

Освен честотата, загубите и т.н. имат и един друг параметър който е много по важен: Напрежението на сработване. Почват от 50-60 90V и стигат до околу 1000V. Трябва ти елемент с колкото се може по-ниско: например 90V.

щото ако например сложиш такъв от 1000V - идва пика минава си всичко до 1000V гори ти електрониката и чак тогава след 1000V сработва и дава накъсо.

Има и известен риск че даже и да сложиш такъв от 90V пак може да ти изгори входа на електрониката ако този вход е достатъчно слаб и не може да държи 90в. ???




Титла: Re: Wifi на покрива, кабели и такива работи
Публикувано от: gat3way в Oct 09, 2014, 02:01
Това са сложни въпроси, а и не мога да разсъждавам много след като не са дадени спецификации като хората, но да речем щом са решили че ще пази сателитни приемници, сигурно ще помогне и в моя случай. При мен първото, което ще го поеме е един конвертор за честотите, който не е много скъп, но съм го поръчвал от чужбина. Той е вързан в активен USB хъб, и оттам връзката с нулата в елинсталацията, вероятно дори приемника (иронично по-евтин от конвертора) няма да го отнесе. В добрия случай де. Конвертора със сигурност ще го отнесе обаче ако му дойде пренапрежение, дори за много малко време, той има един ESD диод на входа за такива цели дето предполагам не е мислен да му идва нещо такова, а и това това са SMD елементи и ако стане нещо такова ще прасне искра и ще ги прескочи като нищо (поне така си ги представям нещата, не разбирам от хардуер и железария). След което следват фините му работи с осцилатора, които биха били тотално изпържени и от много малкото време с високото напрежение. Аз и конвертори и приемници ще ги прежаля обаче, въпроса е да не стига до машината, че там ще е голям проблем вече.


Титла: Re: Wifi на покрива, кабели и такива работи
Публикувано от: BRADATA в Oct 09, 2014, 09:21
От личен опит - проблемите идват много по често (99 от 100 случая) през ебемгото (опс... енергото). Така, че помислете по-добре за онлайн УПС с двойно преобразуване, стабилно заземяване (истинска земя, а не ВиК или порно). След това ширмовани кабели със заземена правилно оплетка.
С оглед обиране на статичното напрежение в незнам си кой закон/наредба за строителството има задължение на всяка сграда да има гръмоотводна инсталация. Тази инсталация не може да ви предпази от директно попадение - просто е немислимо да проведе 300КА през какъвто и да е проводник (освен разбира се плазмения тунел дето сама си прави). Идеята на цялото упражнение да се заземява статичното поле в района (или намаляване на неговия интензитет спрямо земята). Така се намалява в пъти вероятността от създаване на необходимия за пробив електрически потенциал.
Всеки учил физика и малко електротехника знае какво представлява кондензатора. Представете си кондензатор с два електрода - единия е облака, другия е земята. Диелектрика е въздуха по между им. Имаме натрупване на напрежение между електродите и при достигане на критичното напрежение се получава тунелен пробив и енергията се уравнява. След това отначало. Разстоянието между електродите е да речем около 500м (средно нормална височина на буреносния облак). Пробивното напрежение на средностатистическия въздух е 25-50 kV/см (250 хиляди волта на метър в най-лошия случай). Следователно за възникване на искра е нужно разликата в потенциалите да стане 125MV. Да разгледаме случая когато имаме само 25MV потенциална разлика и разстояние 500м. Значи имаме около 50KV на линеен метър (абстрахираме се от околните дивотии като сгради и дървета и приемаме, че сме в полето). Допускаме, че поставяме един хоризонтален проводник на 15 метра над земята и правим малко сметки - оказва се, че потенциалната разлика в този случай е някакви си 750000 волта между проводника и земята.... Звучи страшно нали? Нещата са много по-поносими като вземем предвид влиянието на околните неща върху електрическото поле. Всички сте чували за това, че на някои по-космати индивиди им настръхват космите като има много насъбрано статично електричество.
Втория случай - имаме електродъгов разряд между облак-земя или облак-облак (единия е вертикален, другия хоризонтален). По същество електродъговия разряд представлява електрически проводник през който тече много силен ток (около 200-300КА). Като електрически проводник на територията на тази вселена и той се подчинява на някои закони. Като например генерирането на отвратително мощно магнитно поле. А както знаете електричеството може да се индуцира в друг проводник посредством магнитно поле. Сега малко да помислим - имаме един вертикален проводник от терасата до покрива и на 10Км от него има друг проводник от облака до земята създаващ безобразно голям магнитен поток за част от секундата. Какво се получава? Имаме индуцирано напрежение със стойност многократно превишаваща всякакви изисквания за част от секундата. И ако няма правилната защита - гори най-слабото звено в апаратурата. Същото се получава и с хоризонталните мълнии, но касае предимно кабелите от типа тераса-полянка на двора или покрив-покрив.
Малко се отплеснах, ама мисля, че е полезно :)

п.п. Енергото има защити на всички фази на определени места точно с цел обиране на тези пикови индуцирани токове. Но това не касае крайнопотребителската мрежа. Там се разчита, че проводниците са или под земята или около тях има по-високи неща :)


Титла: Re: Wifi на покрива, кабели и такива работи
Публикувано от: Naka в Oct 09, 2014, 10:52
Това са сложни въпроси

Направо си е вудо магия. Никой не знае откъде протичат тоците какви потенциали възникват и какво точно ще стане като удари.....Само се предполага.

на това му намерих каталога https://satmania.com.pl/aktualnosci.php?id=57
ама и там нищо не пише. Имам подозронения, че последната цифра кодира напрежението  0PF-10 (100v)  FB-9 (90v)

А за заземяване нищо не пише. Има картинка че се слага в розетка на стената и по всяка вероятност се завива с гайка..... Ама дали розетката му осигурява маса през гайката ??????? Тъмна индия.

Да не си мислят че масата става през оплетката на кабела оттам към масата на приемника и оттам към земя? Ако не се заземи няма да работи и ще го отнесе първото устройство което има маса на корпус. Ако конвертора няма маса на корпус и usb хаба също няма маса първото устройство което със сигурност има маса е компютъра. Та може всичките да го отнесат. Затова принципа е колкото се може по рано да се отклони тока към земя - а това става в проктектора ако е заземен.
 

 


Титла: Re: Wifi на покрива, кабели и такива работи
Публикувано от: gat3way в Oct 10, 2014, 01:32
Според мен му осигурява точно толкова, колкото ако хвана една жица и го вържа към парното с пластмасовите тръби, той радиатора е захавнат и с едни скоби за стената, не може да не е добро заземяване това :)

Не знам как работи де, изобщо не разбирам от това, но привидната липса на нещо което да вържеш към друго нещо заземено е малко странна.

Оплетката на кабела като земя е нещо, което не вярвам да са си го мислили.  Ако все пак се очаква да заземяват незнамколкохилядиволта напрежение през обвивката на кабела и съответно през приемника, тогава ще ги еба ф гъзъ с извинение.