Покажи Публикации - emil7700
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1]
1  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Настройки на монитор на лаптоп за намаляване на напрежениета в очите? -: May 24, 2020, 14:37
Проверих настройките на гамата в сайта който си дал и мога да кажа че различавам отделните полета в графиките.
Иначе намерих една програма подобна на f.lux която инсталирах и с която като че ли има някакво подобрение. Програмата се казва Iris и има настройки само за синия цвят, като настройката за през деня е 0.77, а за вечерта е 0.52.
Друго което не ми е ясно каква е разликата между контраст и гама, и има ли въобще някаква разлика?
Също, има ли някакъв линукс софтуер с графичен интерфейс с който да се контролират графичните карти на Intel, както има за Windows? Поне аз не успях да открия.
2  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Настройки на монитор на лаптоп за намаляване на напрежениета в очите? -: May 23, 2020, 22:48

Имам лаптоп Lenovo Thinkpad T420 на който съм инсталирал Windows 7 и Linux Mint Cinnamon. Монитора е LCD с резолюция 1366х768, а видео картата е Intel(R) HD Graphics 3000. На Windows 7 имам инсталиран Intel Graphics and Media Control Panel от който могат да се правят настройки за braightness, contrast, gamma, hue, saturation въпреки че не съм променял тези настройки. Инсталирал съм само f.lux защото без него въобще не мога да гледам в монитора. С f.lux също чувствам напрежение в очите но не чак толкова голямо.

Но на Linux Mint е съвсем друга история. На него не само няма програма която да контролира интелската видео карта, както на Windows 7, но други настройки освен за brightness и gamma не открих. Инсталирах redshift но не помогна много. Пробвах и с по стари версии на kernel-а, понеже знам че видео драйверите за картите на intel са вградени в kernel-а, но пак без резултат. Екрана направо ми убива очите. В момента единственото нещо което открих че намалява малко напрежението в очите ми е тази команда: xgamma -gamma 0.7 въпреки че тя донякъде размива цветовете.

Не мога да си обясня защо така се получава след като и двете операционни системи използват един и също хардуер. Видео драйверите за Windows 7 ли са по добри, или аз не мога да намеря оптималните настройки на Linux Mint.
3  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Някой използва ли успешно виваком usb модем на linux? -: May 18, 2020, 21:01


Имаш ли ги тия отметки? И доколкото видях, при натискане на "запазване" се задейства gnome-keyring, та може и там да е проблема. Ама аз само пробвах без да имам 3 Г-то, :D е, бях бучнал жива флашка.

Мерси за съвета. Това реши проблема.
4  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Някой използва ли успешно виваком usb модем на linux? -: May 17, 2020, 21:08
Имам друг проблем. Когато изляза от системата (log out), или когато затворя капака на лаптопа и лаптопа е в състояние suspend, след това като вляза в системата виваком връзката не е активна и не мога да я активирам от иконата за мрежи. Трябва да рестартирам лаптопа за да се появи в листа с възможни връзки. Има ли начин да избегна рестартирането на лаптопа?
5  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Някой използва ли успешно виваком usb модем на linux? -: May 17, 2020, 15:41
https://askubuntu.com/questions/328140/how-to-monitor-my-data-limit-on-a-mobile-broadband-connection

От посочените програми в линка успях да инсталирам само network-manager-gui, коята изглежда доста добра програма, но не успях да изпратя sms до *123#. Иначе изпращането на sms до стандартни номера работи. Но затова пък открих този линк http://data.vivacom.bg/ който показва колко мегабайта за изразходвани и колко остават.
6  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Някой използва ли успешно виваком usb модем на linux? -: May 16, 2020, 21:49
Това не знам дали ще ми свърши  работа понеже картата не е на мое име. Знам че мегабайтите могат да се проверят като се изпрати sms на *123# но не знам дали това може да бъде направено от самата операционна система.
7  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Някой използва ли успешно виваком usb модем на linux? -: May 16, 2020, 16:06
Привет!

Преди ползвах 3G usb модем:

- управление на мрежата;

- създаване на нова мобилна връзка:

https://i.imgur.com/d9UW8Sx.png

https://i.imgur.com/9xXurpr.png

https://i.imgur.com/lQl6lIT.png

https://i.imgur.com/QCeXmhY.png

https://i.imgur.com/Q2c8UiI.png

https://i.imgur.com/UbvZLeD.png

Никакви драйвери.

В Минт е подобно.

Сега съм на Vivacom Mobix.

Успех!

Мерси за инструкциите! Успях да се свържа към интернет.
Има ли някакъв начин да следя какав трафик изрзходвам на ден и колко мегабайта ми остават от плана? Понеже на Widows 7 устройството инсталира програма коята показва подобна статистика.
8  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Някой използва ли успешно виваком usb модем на linux? -: May 15, 2020, 23:13
Имам 3G usb модем на виваком който взех преди няколко години. На лаптопа имам инсталирани Windows 7 и Linux Mint и на Windows 7 устройството работи без проблем, но на Linux Mint засича мобилната мрежа на виваком и дотам. Предполагам че няма начин да го накарам да работи на Linux Mint, но все пак да питам.
9  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Проверка на правопис за LibreOffice Writer? -: May 14, 2020, 23:27
Инсталирах hunspell и hunspell-bg и правописа вече работи. Иначе операционната система която използвам е Linux Mint.       
10  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проверка на правопис за LibreOffice Writer? -: May 14, 2020, 20:59
Как проверявате правописа на български когато използвате LibreOffice Writer? Аз инсталирах aspell-bg но не мисля че работи. Не виждам "български" сред езиците за проверка.
11  BSD секция / Системни настройки / Re: БДС клавиатура на Xubuntu? -: May 04, 2020, 13:05
Мерси.
Има ли някаква причина да бъдеш на Xubuntu 18.04? Аз съм също на Xubuntu 18.04 но мисля да направя ъпгрейд до новия Xubuntu 20.04 LTS.
12  BSD секция / Системни настройки / Re: БДС клавиатура на Xubuntu? -: May 04, 2020, 10:04
Да, вече открих че трябва да избера "българска", но отначало мислех че това е само категория която съдържа възможните клавиатури. Малко объркващо е направено.

Между другото коя тема използваш за тази декорация?
13  BSD секция / Системни настройки / БДС клавиатура на Xubuntu? -: May 01, 2020, 17:07
Възможно ли е да използвам БДС клавиатура на Xubuntu? Виждам че има само две опции за клавиатури на български - traditional phonetic и new phonetic. 
Страници: [1]