Като падне гръм така или иначе няма оправия. То и оптика да инсталираш, горе пак трябва да има захранване, което пак ще идва по медна жица отдолу. Тъй че по-добре да не пада гръм.
Аз известно време се борих с параноята, накрая си опънах КВ "антената" (~25-30м жица) директно от джама към едно дърво зад блока. Ако случайно светкавица прасне това дърво не ми се мисли какво ще стане тука, ще има експлозии и пожари. Обаче реално шансът това да се случи е минимален предвид че има 15-етажни блокове наоколо с GSM клетки по покрива им и все си мисля че ще удари по-скоро тях отколкото мизерното дърво високо колкото 3-4 етажа. Обаче сега друга параноя ме подгони че като почнат да трещят гръмотевици наоколо, в тая жица може да се индуцира достатъчно ток че да изпържи приемника, че що не и машинката към която е вързан. Та сега проучвам вариантите това да може да се заземява безопасно с някой балун за целта, само че земята ми е малко проблемна, парното е с пластмасови тръби, водопровода е далеч, та нямам идея. Директно попадение естествено няма да го спре, но индуцирано напрежение от близки удари може би няма да са проблем.
Това беше след доста мислене по въпроса няма ли да е все пак по-добре да кача въпросната жица на покрива. Ми няма да е по-добре, чини ми се малко по-рисковано там. Па и на жицата ще и е по-добре да стои по-високо от земята, на покрива ако трябва да го направя това, ще стане опасно по-високо от гръмоотвода

Естествено за всичко това плащам с приличен шум, от вкъщи, от съседите и от какво ли не наоколо, но какво да се прави.
Обаче тука имаме щастието да сме 5-етажен блок сред 8 и 15-етажни такива, аз съм виждал веднъж как удря светкавица върху съседна 8-етажна панелка, но за толкова години никога не е удряла нашата кооперация.