Покажи Публикации - exabyte
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 ... 12
1  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Kernel panic -: Mar 11, 2007, 19:33
М, ще разясниш ли в кои логове? Мислех, че след kernel panic не пише нищо по диска.

Надявах се просто да има начин да ми изпише съобщението на екрана след като е забил. Дори според някакъв сайт, можело да се направи със SysRq, ама аз искрено се съмнявам, а и засега не съм забивал, откакто го четох, за да пробвам.

В messages очевидно няма нищо писано след забиването. Има ли шанс да запише нещо във /var/log/dmesg след забиването? То аз ще пробвам дали има нещо там следващия път.

Къде в кои логове да търся, или как да го накарам да логне някъде?

Ползвам Gentoo. Syslog ми е syslog-ng, където последното предполагам е без значение, ама все пак да спомена. Ядрото ми е 2.6.20.



2  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Kernel panic -: Mar 11, 2007, 18:43
Компютъра ми забива. Почват да мигат лампичките на клавиатурата. Случва се, докато съм в X (и не се сещам начин да го накарам да се случи, докато не съм, защото се случва прекалено рядко). Дайте някаква идея какво се прави в този случай.

Google не ми помогна усилено.
3  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Xp or vista -: Feb 14, 2007, 20:33
.NET не може да се пише на Windows, трябва да се пише на Internet.
4  Хумор, сатира и забава / Кошче / Изкопаване на данни от swap-а -: Jan 13, 2007, 21:12
Редактирано съгласно т.7. от правилата на форума!
Първо, exabite, това за което говориш е престъпление от общ характер и то изключително грозно!
Още едно подобно съобщение във форума и ще получиш бан!



5  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Как да монтирам bin -: Jan 09, 2007, 21:47
http://cdemu.sourceforge.net/

Само че внимавай, защото имаше навика да забива цялата система. Май се случваше като на диска има музикални пътечки и някой се опита да ги просвири. '<img'>

Редакция: Гледам, че вече си дръпнал cdemu. Прочети му документацията.
Освен това, не може да mount-неш bin, само cue.



6  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Синхронизация и преносим компютър -: Jan 09, 2007, 21:14
Интересува ме кой начин би бил най-подходящ за синхронизация на преносим компютър с една или повече работни станции. Целта на занаятието е определен списък от поддиректориите в една или повече домашни директории да се синхронизират с работната станция. Например, като потребителя се прибере вкъщи компютъра да синхронизира съхранените игри, а когато отиде на работа, компютъра да синхронизира документите.

Дотук се спрях на два варианта:
Unison
Coda

Търся съвет, кое да избера. Дотук съм си направил следната сметка.

Предимства на Unison (за мен):
1. Предпочитам потребителските задачи да се изпълняват на потребителско ниво. Идеята за файлова система в ядрото, записи в fstab и прочие ме плаши. Особено ако потребителя реши да има повече от един потребител. Файлова система би ми харесала в случай, че целия /home беше на другия компютър, или се ползваше FUSE. Не ми е известен FUSE модул за Coda.
2. Ще искам да синхронизирам точно определени директории, различни в различни мрежи. Това с Coda ще ми е малко по-трудно.
Предимства на Coda:
1. По-елегантно е, когато всичко е просто една файлова система, която се синхронзира автоматично със сървъра, когато той е достъпен. Няма нужда от излишни скриптове, всичко е напълно прозрачно. Синхронизацията става зад колисите.
2. По-гъзарско е.
3. „Това Windows не го може“™

Вече ми предложиха и rsync, и svn. Не мисля, че са удачни за моите желания, макар че за част от ресурсите може да използвам и тях. '<img'> Но въпроса ми е по-скоро кое да използвам основно. '<img'>



7  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Gentoo - coldplug или udevude -: Jan 09, 2007, 20:28
Цитат (Kollin @ Ян. 09 2007,19:45)
В момента официялно coldplug е deprecated и се замества от udev.Препоръчително е да се ползва udev '<img'>

Не е така. coldplug винаги е бил проста добавка към udev. Всъщност, coldplug представляваше прост скрипт. Новите версии на udev просто не се нуждаят от него.

Трябва да се отбележи, че coldplug не се деинсталира при unmerge. Трябва да се изтрие /etc/init.d/coldplug (единствения файл, който се инсталира от coldplug), и да се премахне от default, boot или там който беше runlevel (rc-update del coldplug default boot)
8  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Момчета и момичета Весели празници -: Dec 23, 2006, 10:11
Дадо Коледа е канибал, приятно посрещане '<img'>
9  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблем с имена на файлове на кирилица -: Dec 15, 2006, 20:22
Трябва просто в някой стартиращ script, например в ~/.profile да ги export-неш. Не си играй с localedef.

export LANG=bg_BG.UTF-8

След което рестартираш компютъра, или се logout-ваш от всички възможни места и влизаш отново.



10  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблем с имена на файлове на кирилица -: Dec 11, 2006, 23:42
LANG=bg_BG.UTF-8
Другите unset. Имай предвид, че това не променя само кодирането на файловите имена, така че се подсигури. Единственото нещо, което може да ти се счупи, което ми е известно е историята на SIM.

Та, това ще направи така, че всички програми да пазят файловите имена като UTF-8. Защото тъпия малоумен Gnome ги пази в UTF-8 винаги, а останалите програми — в кодирането на LC_CTYPE (както би трябвало да е правилно).

Тази промяна няма да окаже промени върху Gnome, само върху другите приложения. Имах някакъв скрипт за масово преименуване, ако го намеря, ще го постна, ама е само за мен, т.е. ще трябва да си го редактираш, преди да го ползваш за нещо '<img'>



11  Нетехнически теми / Коментар / Появи се flash 9 за Линукс -: Dec 10, 2006, 20:18
Цитат (pink @ Дек. 04 2006,13:27)
BTW, забелязах огромния CPU usage който е съпоставим с пускането на Flash 9 под wine. Естествено при декодеране на видео. Надявам се да го шлифоват преди да излизи от бета...

Ъм, искаш да стане по-бърз, отколкото Flash за Windows? Не, че не би било добро, ама ми се струва леко невъзможно. По-добре насочи надеждите си към Gnash. Аз лично не желая много много да имам Flash на компютъра. '<img'>
12  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / С кои от unix базираните ОС имате реален опит? -: Dec 08, 2006, 00:21
Само на мен ли ми се струва, че липсва Windows в анкетата?

Аз имам опит с Windows, Linux и MacOS стария
13  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Gentoo няма libid3tag -: Dec 05, 2006, 19:41
libid3tag е инсталиран, но не мисля, че това има каквото и да било значение. При компилирането на gst-plugins-mad, mad plugin-а не се компилира, защото казва, че няма libid3tag. Не проверява по никакъв начин дали е, или не е.

Открих проблема. Проблема е в ebuild-а… Конфигурира го с --disable-id3tag. Причината за това ми е абсолютно непонятна, защото не се споменава никъде в ebuild-а или eclass-овете, така че аз лично нямам никаква идея, какво да направя.
14  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Gentoo няма libid3tag -: Dec 04, 2006, 23:39
Ползвам Gentoo. Опитвам се да пусна Gnash, но няма звук. С известно ровене открих, че проблема е, че gstreamer не свири mp3. Но gst-plugins-mad е инсталиран. Пробвах да го преинсталирам и забелязах, че не компилира mad plugin-а, защото:

configure: WARNING: libid3tag was not available, cannot build MAD MP3 decoder plugin

В config.log няма абсолютно нищо, по което може да се познае какво иска. Някой да има някаква идея?

П.П. Варианта да сложа ffmpeg plugin за gstreamer отпада, защото с него Gnash-а не свири както трябва (не знам дали е от него), пък и по-скоро искам да си оправя gst-plugin-mad, отколкото да имам звук в Gnash на този етап. '<img'>



15  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Qemu vs vmware -: Nov 20, 2006, 19:06
Да обобщя:
1. qemu е свободна, VMWare не е.
2. kqemu, без което производителността на QEmu е трагична, не е свободен софтуер.
3. Би трябвало производителността на qemu с kqemu и VMWare да е съизмерима.
4. Видео „картата“ на VMWare и драйверите &#1117; му дават огромно преимущество като видео производителност.
Страници: [1] 2 3 ... 12