Linux за българи: Форуми

Програмиране => Общ форум => Темата е започната от: nov_chovek в Oct 05, 2009, 19:21



Титла: програмисти на Питон
Публикувано от: nov_chovek в Oct 05, 2009, 19:21
Здравейте,

имам идея за едно малко проектче на Питон. Тъй като няма да се справя сам искам да попитам колко реално се заплаща на програмсит на Питон (почасово или на проект като цяло). Моля да ме ориентирате честно, понеже не съм от бранша :)


Титла: Re: програмисти на Питон
Публикувано от: nov_chovek в Oct 07, 2009, 12:03
Хайде бе хора, поне ориентировъчно? ако не е за Python поне за "C" или "C++"?


Титла: Re: програмисти на Питон
Публикувано от: ntrance в Oct 07, 2009, 12:59
Кажи нещо за проекта ти


Титла: Re: програмисти на Питон
Публикувано от: warkin в Oct 07, 2009, 15:48
В ценообразуването не участва само и единствено езикът, на който трябва да бъде реализиран един проект. На python, както и на други езици, могат да се пишат като елементарни, така и сложни работи. Бих очаквал по-сложните технически изпълнения да са по-високо заплатени.

Макар да нямам собствен опит, предполагам че ако плащаш на час, трябва да имаш някакви допълнителни изисквания относно крайния продукт. Например, някой може един час само да си търси някой бъг, който друг би намерил за минута. Как се заплаща този час? Още повече че примерният бъг може да не бъде допуснат от трето лице, което поради по-добрите си умения ще се окаже финансово ощетено. Възможно е да се пишат отчети за отделеното време и с какво е било ангажирано и да има диференцирано плащане, но тогава трябва да си поне малко наясно доколко цифрите са реални, а не е някой да си надписва часове. Ако някой все пак знае за успешни схеми за почасово оценяване и заплащане, нека сподели. Аз напосоки бих казал 10 лв/ч.

Когато мои познати са били (под)изпълнители на проекти им се е заплащало за конкретен краен резултат, но не мога да цитирам конкретни цифри. Нещата не са лесно съизмерими - едно е едно сайтче, друго е голям сайт, трето е програмка дето да ти смята някакви неща, четвърто е цяла система за управление на някаква информация.

Ако замисляният от теб проект би бил полезен и на други и нямаш намерение да изкарваш пари от него, можеш да го обявиш публично и да търсиш ентусиасти да ти помагат. Още повече че това, че споменаваш, че няма да се справиш сам, означава, че няма да искаш другите да ти направят проекта от нулата, защото и самият ти ще допринесеш според възможностите си. (note to self: да се науча да пиша по-прости изречения, за да си нямам проблеми с пунктуацията :D)

С риск да подценя познанията ти, в реализирането на един проект има много повече дейности от самото писане на код. Например, трябва ли ти човек, който да изпроектира нещата или вече си ги измислил?

Аз лично програмирам на python, макар и за собствени нужди, и бих бил заинтересован да получа повече информация.


Титла: Re: програмисти на Питон
Публикувано от: nov_chovek в Oct 07, 2009, 21:45
warkin  и ntrance , имате лични съобщения.


Титла: Re: програмисти на Питон
Публикувано от: LinuxFanUNIX в Oct 13, 2009, 14:49
warkin  и ntrance , имате лични съобщения.
Искам и аз.