Автор Тема: Въпрос за make  (Прочетена 6280 пъти)

winman

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 311
    • Профил
Въпрос за make
« Отговор #15 -: May 03, 2007, 22:24 »
Цитат (tonitochev @ Май 03 2007,20:43)
За твоята дистрибъция не знам как стои въпроса(мразя rpm дистрибуциите),но в Дебиан инсталираш build-esensial   и можеш да си компилираш колкото си искаш.

Мандрива е една много добра дистрибуция, но наистина е много трудно и досадно да се инсталира всичко необходимо за компилация. Има решение и то е да се чекне DEVELOPMENT още при инсталация. Тогава живота е лесен. Даже бих препоръчал преинстал с цел Development packages да се инсталират още при инсталиране на Мандрива. В пъти по-лесно и бързо е пред ръчно добавяне на всички необходими rpm пакети.
Активен

The more you know about Linux the less likely girls will want to know about you!

v_badev

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1355
    • Профил
Въпрос за make
« Отговор #16 -: May 03, 2007, 22:49 »
@Archangel - ключовите думи при Windows са две - "не работи", но това е една друга тема.
Съжалявам че така реагирах но съм се нагледал на хора които не дават достатъчно информация за проблема си и ако не получат директен отговор как да си го решат стъпка по стъпка обявяват че то това Linux не става и бил най-смотаната система която съществува. Преди известно време това беше много модерно поведение във форума.
Иначе аз винаги съм готов да подкрепя всеки който иска да се върне към Windows след като е пробвал за малко Linux. Особено когато казва че това е най-бъгавата система която е ползвал и че ей сега видиш ли ще си изтрие GRUB от твърдият диск. Насила хубост не става, когато ползваш една нова система трябва да отделиш малко време за да схванеш горе-долу как работи.

@wasil2007, извинявай за отговора ми. Не съм прочел внимателно вторият ти пост в темата в който обясняваш че make се стартира от само ако я пуснеш от sbin. За напред ще чета по-внимателно преди да пиша.



Активен

metal

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 414
    • Профил
Въпрос за make
« Отговор #17 -: May 04, 2007, 00:55 »
"...Въобще не мога да разбера защо всеки новак първо с компилиране се захваща." - Ами много просто - защото идва от света на Уиндоуз. Там репозиторита не съществуват, той търси необходимата му програма из цялото интернет пространство. Като приложи тази тактика и в света на Линукс, попада на сайта на проекта, и като типичен уин потребител не чете и не разсъждава върху прочетеното - сваля сорса...
Активен

Gentoo 2007.0 - 2.6.23-r3
Debian testing - 2.6.22-3

marintodorov

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 25
    • Профил
Въпрос за make
« Отговор #18 -: May 04, 2007, 10:33 »
Здравей wasil2007.
Първо да те позравя, че си избрал Мандрива. И аз съм с Мандрива. Казват, че е най-подходяща за нас новаците, защото е най-близка до Windows и психологическата бариера на миграцията към Линукс е най-малка.

Сега ще ти кажа на прост език (като новак на новак) как стоят нещата с инсталирането на програми конкретно за Мандрива.

Първо - когато инсталираш Мандрива има един момент когато те пита какви програмки да ти инсталира по време на инсталация на линукса. Препоръчвам ти да чекнеш всичко с изключение на раздела със сървърните програми.
Чекни и KDE и GNOME. Дори да не ползваш графичната среда GNOME, тя ще ти донесе много полезни програмки и ще ти спести доста последващо инсталиране.
А както спомена winman, задължително чекни и DEVELOPMENT защото така ще ти се инсталират всички нужни за компилиране пакети (като make) и всичко ще е на 6.
Препоръчвам ти да си преинсталираш Мандривата. Ще ти изгуби един час, но пък няма да имаш такива идиотски дребни изнервящи проблемчета.

След като вече си инсталирал Мандрива ще ти се налага да инсталираш разни програми. В Линукса не се казва "програми", а "пакети". В Windows-а всяка програма е самостоятелна - т.е. не зависи от други програми. В Линукса е по-различно. Една програма (пакет) зависи от това дали има инсталирани други програми (пакети). Когато инсталираш даден пакет по нормалния начин (НЕ с компилиране) инсталатова проверява какви други пакети са необходими на твоя и ако не са инсталирани ги инсталира (автоматично). Ако ти инсталираш чрез компилиране, ще трябва сам да провериш кои пакети са необходими и сам да ги инсталираш. Затова ти препоръчаха да не инсталираш по този начин.

КАК СТАВА НОРМАЛНОТО ИНСТАЛИРАНЕ.

В интернет има едни FTP-а - т.н. "хранилища" или "медии".
В тях има буквално хиляди програми (пакети) които са компилирани специално за Мандрива, така че ти инсталираш желания пакет направо от интернет без компилация. Грешна практика е да си свалиш пакета от официалния му сайт и после да го инсталираш ръчно (чрез компилиране).
Добра практика е да видиш името на пакета от официалния му сайт и после да го инсталираш от медиите. Ако го няма в медиите, тогава вече го сваляш от сайта и компилираш.

За да инсталираш от медиите обаче трябва първо да укажеш на Линукса къде да ги търси (в интернет) тези медии. Това става по следния начин:

Ако си с Мандрива 2007.1 (2007 Spring) и архитектура i586 пишеш в конзола като root следните 4 реда:

Примерен код

urpmi.addmedia main http://mandriva.cointech.net/Mandriva/official/2007.1/i586/media/main/release/ with media_info/hdlist.cz

urpmi.addmedia --update main_updates http://mandriva.cointech.net/Mandriva/official/2007.1/i586/media/main/updates/ with media_info/hdlist.cz

urpmi.addmedia contrib http://mandriva.cointech.net/Mandriva/official/2007.1/i586/media/contrib/release/ with media_info/hdlist.cz

urpmi.addmedia --update contrib_updates http://mandriva.cointech.net/Mandriva/official/2007.1/i586/media/contrib/updates/ with media_info/hdlist.cz


Ако си с Мандрива 2007.0 или архитектура x86_64 ми пиши за да ти каза кои медии са за теб. Но горните редове са взети от http://mandriva.cointech.net/ а може да се генерират и от сайта: http://easyurpmi.zarb.org/ т.е. може и сам да си ги вземеш.
Но ако не си с Мандрива 2007.1 Spring (излезна миналия месец) горещо ти препоръчвам да си я инсталираш.

И така, при вече указаните медии, инсталацията на даден пакет става много просто. Отиваш в сайта на пакета, виждаш как се казва самия пакет. Например ако искаш да си инсталираш MPlayer, виждаш че пакета се казва mplayer.

В конзола като root пишеш:

urpmi mplayer

Това ще провери автоматично кои други пакети ще му трябват, ще те пита дали си съгласен да ги инсталира и ще инсталира всичко като по ноти. Без ядове!

Деинсталацията става с:

urpme mplayer

Само в този сайт има страшно много информация като тази дето ти дадох и сега сигурно ще ме набият, че пускам спам, но ти отговарям така както бих искал на мен да ми отговарят.
'<img'>

П.П. И не се заблуждавай - Линукса е с пъти по-добър от Уиндоуса. Само да се пречупиш психически. Аз съм от 7-8 месеца с Линух и вече ми се повръща от Уиндоуса. Направо не мога да го гледам.
Активен

wasil2007

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 32
    • Профил
Въпрос за make
« Отговор #19 -: May 04, 2007, 12:24 »
това също много ще ми помогне благодаря
наистина като за начало ще преинсталирам мандривата

ползвам madriжа 2007.1 (2007 Spring) и архитектура i586 това инсталирвам
Активен

marintodorov

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 25
    • Профил
Въпрос за make
« Отговор #20 -: May 04, 2007, 18:12 »
Щом ще преинсталираш, веднага ти давам друг съвет:

Пускаш инсталацията (но не да рефрешнеш или както там се води, а да преинсталираш) и като се стигне до там да те пита дали да ти форматира диска или да използва съществуващите дялове му казваш да ги използва. Предполага се, че си разделил диска на две като единя дял ти е за HOME директорията. Ако е така, в следващия момент ще ти предложи да ти форматира дяловете. Казваш му да НЕ ти форматира дяла с HOME директорията, а само другия (то дори е така по подразбиране). При това положение цялата ти информация ще си остане на диска, а наред с това ще останат и конфигурационните файлове на разните програми които си използвал досега. По този начин освен всичко друго ще си запазиш и буукмейкърите, хисторитата на icq, skype и т.н. и един куп други настройки които си направил през тези три месеца.
Трябва обаче да си направиш юзер със същото име като преди иначе ще ти създаде друга HOME директория, а до старат аще имаш достъп само като root.

Между другото, не знам откога си с 2007 Spring, но ако е от няколко месеца, това значи, че си с неофициалната версия (защото официалната излезна миналия месец), така че задължително си издърпай официалната защото може да стане голяма каша (медиите които съм ти дал по-горе са за официалната).

Аз я дръпнах от тук: ftp://fr2.rpmfind.net/linux/6/Mandrakelinux/official/iso/2007.1/



Активен

tonitochev

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 699
  • Distribution: Kubuntu and Xubuntu
  • Window Manager: KDE 4
    • Профил
    • WWW
Въпрос за make
« Отговор #21 -: May 04, 2007, 18:26 »
Еми браво на marintodorov ,само се питам след 2 дена,когато някой друг новак зададе същият въпрос,дали ще си направи труда да пише пак фермани?Или ще си направи труда все пак да напише линкче към предишната страница.Няма лошо,но именно с благородна та цел да се спести безцелно ровичкане из интернет и писане на въпроси,на които многократно е отговаряно в началото на форума се мъдрят едни писания.Които дават отговори на много въпроси.Само че трябва да се прочетат преди това.
То затова са търсачките-на форума и Гугъл.Първо да се види дали е писано по въпроса и тогава чак да се пита.
А за да знаеш как да питаш,определено май първо трябва да се запознаеш с основните неща.Има е-книги и материали в огромни количества.Между другото това дето го редя си важи за всякакви форуми на всякакви теми.И е написано във правилата на форума.
Активен

Debian
 http://debian-az-propaganda.blogspot.com/
вестник за GNU/Linux  http://vestnik.hbcom.info/news.php
 http://tonitochev.net16.net/

Gaara

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 631
  • Distribution: Debian
  • Window Manager: E17
    • Профил
Въпрос за make
« Отговор #22 -: May 05, 2007, 19:25 »
Цитат (marintodorov @ Май 04 2007,19:12)
..........буукмейкърите.........................

'<img'>
Активен

Last night, Darth Vader came down from planet Vulcan and told me that if you don't install Debian, he'd melt your brain.

neter

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3408
  • Distribution: Debian, SailfishOS, CentOS
  • Window Manager: LXDE, Lipstick
    • Профил
    • WWW
Въпрос за make
« Отговор #23 -: May 05, 2007, 22:23 »
//offtopic

Gaara, човека може да играе в SportingBet или някое друго  '<img'>
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Джиду Кришнамурти

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
Make.mo
Настройка на програми
sash 1 1729 Последна публикация Jun 17, 2006, 21:46
от
./configure; make; make install...
Настройка на хардуер
satir 8 4474 Последна публикация Mar 24, 2008, 12:36
от satir
/etc/make.conf
Настройка на програми
batence 7 4272 Последна публикация Jun 25, 2008, 14:54
от growchie
За какво е make-kpkg kernel_source
Хардуерни и софтуерни проблеми
zebrata 11 3620 Последна публикация Feb 09, 2010, 11:16
от phantomlord
проблем с make комдата под debian
Настройка на програми
jonythewalker 10 3147 Последна публикация Jul 22, 2010, 16:34
от jonythewalker