Автор Тема: Малък проблем с User Access-а  (Прочетена 2718 пъти)

xfce4

  • Участници
  • ***
  • Публикации: 4
    • Профил
Малък проблем с User Access-а
« -: Aug 30, 2013, 00:37 »
Привет на всички. Когато съм root имам access към единия ми отделен хард диск, който искам и да мога да използвам и като user  (/user/home/ . Въпросът ми е как да задам access на отделен user или просто да шерна дяла да е видим към всички user-и?
Активен

neter

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3408
  • Distribution: Debian, SailfishOS, CentOS
  • Window Manager: LXDE, Lipstick
    • Профил
    • WWW
Re: Малък проблем с User Access-а
« Отговор #1 -: Aug 30, 2013, 00:52 »
1. Коя дистрибуция използваш? В много дистрибуции има налична функционалност, позволяваща на потребителя сам да си монтира дяла, който иска да ползва, стига този дял да не е описан в /etc/fstab;

2. Ако нямаш налична такава функционалност или поради някаква причина искаш дялът да е монтиран постоянно за всички, трябва да го опишеш във файла /etc/fstab. Каква е файловата система на този дял?
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Джиду Кришнамурти

xfce4

  • Участници
  • ***
  • Публикации: 4
    • Профил
Re: Малък проблем с User Access-а
« Отговор #2 -: Aug 30, 2013, 12:10 »
Slackware 14

----------------
Type: Folder
Location: /
Size: Could not enter folder /fat-d
Mounted on: /fat-d
Device Usage: 43.2 GiB free 49.4 GiB (13% used)
---------------------------
Access Permissions
Only the owner can change permissions.
Owner: Can view & Modify Content
Group: Forbidden
Others: Forbidden
----------------------------

Логвам се като root и не мога да променя тея "Forbidden" Опитах се да шерна самата папка която е във  /fat-d но пак не става..
Активен

neter

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3408
  • Distribution: Debian, SailfishOS, CentOS
  • Window Manager: LXDE, Lipstick
    • Профил
    • WWW
Re: Малък проблем с User Access-а
« Отговор #3 -: Aug 30, 2013, 23:23 »
Най-добре си опиши дяла във файла /etc/fstab (редактира се с root права) с необходимите ти опции за монтиране - така дялът ще се монтира автоматично при зареждането на системата с необходимите опции за работа с него и от обикновените потребители. Имай предвид, че управлението на правата за fat* и ntfs файлови системи в Linux не е толкова разширено, колкото за останалите файлови системи. За тези файлови системи правата се задават глобално за целия дял и не могат да бъдат променяни динамично.
Не си споменал точно каква файлова система използва дялът, който искаш да монтираш, но ако съдим по името на папката, явно ще го монтираш с vfat модула (за ntfs ти е нужен ntfs-3g). Тук има списък с опциите за монтиране, които vfat поддържа. Задаването на права за обикновените потребители може да се направи по три начина:
1. С "uid" и "gid" опциите, при които задаваш id-тата на потребителя и групата потребители, които ще се асоциират като собственици на файловете в дяла, при което те ще имат контрол над файловете (е, и root, разбира се). Това е гъвкав вариант, при който имаш възможността да не даваш права на всички обикновени потребители, а само на избрани;
2. С "umask" опцията, при която задаваш маската, която да се насложи върху трите групи потребителски права на файловете. Ако не си наясно с umask, зачети се в документацията на umask. С тази опция имаш възможността да зададеш пълни права на всички обикновени потребители над файловете в дяла, задавайки umask=000 в опциите за монтиране;
3. Комбинация от горните два варианта.

Редно е да се споменат и опциите "user" и "users", които не са описани сред опциите на vfat, но могат да се използват и при нея. С опцията "user" задаваш позволение обикновените потребители да имат възможността да монтират и демонтират дяла, като демонтирането може да се извърши само от потребителя, който го е монтирал. Разбира се, ограничението за демонтиране не се отнася към root потребителя. Опцията "users" е като опцията "user", но без ограничението за демонтирането от потребителя, който го е монтирал.

И един пример за реда в /etc/fstab:
Цитат
/dev/sdb1   /mnt/fat-d   vfat   users,umask=000,gid=100   0   0
където "/dev/sdb1" е името на устройството на дяла (можеш да го видиш в изхода на командата "fdisk -l"), а "/mnt/fat-d" е папката, в която ще бъде монтиран дялът (трябва да се създаде предварително).
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Джиду Кришнамурти

xfce4

  • Участници
  • ***
  • Публикации: 4
    • Профил
Re: Малък проблем с User Access-а
« Отговор #4 -: Aug 31, 2013, 11:25 »
Привет neter .
ето го реда от /etc/fstab/

/dev/sdb5        /fat-d           ntfs-3g     fmask=177,dmask=077 1   0

как точно да го променя като root?
Активен

neter

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3408
  • Distribution: Debian, SailfishOS, CentOS
  • Window Manager: LXDE, Lipstick
    • Профил
    • WWW
Re: Малък проблем с User Access-а
« Отговор #5 -: Aug 31, 2013, 13:58 »
А, значи все пак е ntfs :) Нищо де, пак можеш да ползваш същите три варианта, които ти описах за vfat. Кой точно вариант и с какви настройки е нужно ти да решиш, спрямо това точно каква картинка искаш да получиш накрая. Виж точно какво правят опциите, които ти описах, обмисли ги и ги комбинирай по свое усмотрение. Опциите "fmask" и "dmask" правят това, което и "umask", но докато "umask" действа и за файлове, и за директории, то тези две опции действат съответно само за файлове (fmask) и директории (dmask). Така, както са ти зададени маските в момента означава:
- за файловете: потребителят-собственик има право да чете и пише в тях, а групата-собственик и останалите обикновени потребители и групи нямат никакви права над файловете. Т.е., правата на файловете са все едно си изпълнил върху тях "chmod 600";
- за директориите: потребителят-собственик има пълни права над тях, а групата-собственик и останалите обикновени потребители и групи нямат никакви права. Т.е., правата на директориите са все едно си изпълнил върху тях "chmod 700".
Тъй като автоматичното монтиране на дяловете при зареждането на системата на база /etc/fstab файла се извършва от root потребителя, а сред опциите на монтирането не са описани "uid" и "gid", то потребител-собственик и група-собственик се явяват root (т.е., все едно допълнително са подадени опции към монтирането "uid=0,gid=0"), и с така зададените fmask и dmask единственият, който има права над файловете и директориите остава потребителят root.
Ако искам да дам права за четене и писане само на един обикновен потребител без да му давам права да демонтира дяла и с възможност други потребители да могат само да четат без да пишат, бих си сглобил реда така:
Цитат
/dev/sdb5   /fat-d   ntfs-3g   fmask=133,dmask=022,uid=1000,gid=1000   0   0
където двете стойности 1000 трябва да се заменят с id-тата на съответните потребител и група. Ако влезеш в конзолата с този потребител, най-лесно можеш да видиш id-тата с команда "id".
С тези fmask и dmask ще имаш същите права върху файловете и директориите (съответно 644 и 755), каквито имаш и над файловете и директориите в домашната ти папка по подразбиране.
Ако искам да дам права за четене и писане на всички и права всички да могат да монтират и демонтират дяла, бих си сглобил реда така:
Цитат
/dev/sdb5   /fat-d   ntfs-3g   fmask=111,dmask=000,users   0   0
Има още една торба комбинации, които можеш да сътвориш. Прочети какво правят различните опции, обмисли ги и сглоби най-удобният за теб ред.
Ако си обърнал внимание, в края на редовете, които ти показах, винаги имам две нули. В твоя ред първата нула е единица. Няма нужда да е единица, задай си я нула.
Първата нула указва на dump да прави резервно копие на файловата система. Когато е 0, не се прави резервно копие, а когато е 1 - се прави. Но ти най-вероятно нито ползваш dump, нито го имаш инсталиран, а и не съм сигурен как стои въпросът при него с ntfs, така че задаването на 1 в този ред за теб е излишно. Втората нула указва дали да се прави проверка за грешки на файловата система на дяла при зареждането на системата. Нямам идея дали това работи при ntfs, ако искаш се разрови в документациите и/или пробвай, но пак си мисля, че е най-добре да си го оставиш на 0 за този дял.
« Последна редакция: Aug 31, 2013, 13:59 от neter »
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Джиду Кришнамурти

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
ACCESS
Настройка на програми
st0rmblast 9 3663 Последна публикация May 26, 2004, 12:45
от gromeo
Ftp access
Настройка на програми
google 2 2586 Последна публикация Mar 22, 2005, 04:04
от zeridon
проблем с ms access и самба
Настройка на програми
stoilis 0 1663 Последна публикация Apr 25, 2007, 22:09
от stoilis
Access user
Настройка на програми
flipz 9 3496 Последна публикация Sep 08, 2008, 12:06
от VladSun
ПРЕМЕСТЕНО: Малък проблем с User Access-а
Настройка на програми
neter 0 1416 Последна публикация Aug 30, 2013, 00:48
от neter