Покажи Публикации - ray
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 ... 99
1  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Още извънтемие -: Apr 19, 2024, 09:50
   Е как можа да сравниш будизма (религия от съвсем друго ниво) с еврейските мизерии ?

   Т.нар. авраамови религии са създадени от скапаняци с харизма
(последното им е помогнало да увлекат голям брой последователи).

Защо са световни ли ?
Ами много просто - удобни са за управляващите за потискане на
народните маси - ще търпите,трябва да се прощава,властта е дадена от съотв.господ.
А,и онова там,за бузата ...
...

Чакай сега, първо да попитам - доколко си запознат с будизма, христианството, исляма и юдаизма ? От написаното предполагам че си запознат предимно с будизма ?
И тук говоря да си запознат със оригиналните източници, не с някакви там секти, шиити, сунити - Стария завет и Новия завет, Корана и Класическия будизъм (а съществуват още и Хиндуизма/Брахманизма, Китайския Таоизъм, Протестанството и Англиканската църква-Англия).
Правя разлика между религия и църква/църкви  :o
Това което пишеш за манипулацията на масите се прави от църквите (на база определено тълкуване на дадена религия + съответно писание).
И най--крайното (лошото) са Мормоните, Сциентолозите имаше една Южно-корейска Църква и т.н.

...
А,и онова там,за бузата ...

Свише,ама друг път.

Виж, никой не те кара/задължава ти да подлагаш и другата си буза, но нямаш право/основание да го забраняваш или дори препоръчваш на другите  :P

PS: разбира се съществуват и открито демонични/сатанински религии - с жертвоприношения, сексуално посвещение (още при Хитлер и доста време преди него) - по-горе споменах за някои подобни църкви (със съответните им свещенни писания - Книгата на Мормон, Алистър Кроули, Клаус Швааб/Йувал Харари, Йезуитите, Масонските писания/MORALS AND DOGMA, ALBERT PIKE (1872), etc.)
2  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Още извънтемие -: Apr 19, 2024, 07:42
Че и арабите,и (част от) евреите са семити ?
Или те дразни факта,че исляма (както и християнството)
произхожда от юдаизма. ?

Нито християнството, нито исляма, нито 'юдаизма' произхожат от евреите, арабите.
На тези народи им е било дадено (от горе) 'юдаизма', християнството, исляма, та белким нещо научат и се пооправят. Защо точно там в тези райони. Ами защото там е имало почва да се разпространят. След това християнството, че и исляма стават световни релиигии та и до днес.

Съгласен, етническия произход/кръвта няма нищо общо с религията, и за да се види това е достатъчно да се види че християни, съответно будисти, мюсулмани, юдеи има не само в една, две или повече държави.
Това са световни религии, извън етносите. Религиите (традиционните) имат своя произход "от горе/свисше" те се намират в съзнанието, ума, а той е само коствено свързан с физиката/етноса и кръвта и/или цвета на кожата.

Друго важно е кой има право и основание да говори и разсъждава за религиите, това е само този който вярва в нещо което "не вижда, не чува, не докосва, не вкусва, не помирисва" но мисли и вярва че съществува.
Тоест атеиста и още повече агностика просто нямат право да говорят за религиите. За тях, ако са искрени това са фантазии, измислици. Тоест тук спора е фундаментален/вечен !
Те могат да говорят и нападат религиозните хора, но в това няма смисъл, защото за да критикуваш нещо трябва поне да си запознат/наясно с него.
И то не само като термин/дума а по-скоро като съдържание и мироглед, не като абстракция още по малко като фантазия/заблуда  :o

Но можеш и то с право да критикуваш и осъждаш постъпките на хора принадлежащи към дадена религия, доколкото те въобще са искрени във вярата и принадлежността си към нея.
Като обобщение: Не прави на другите това което не искаш те да направят на теб !
Приеми и че си отговорен за действията си !

Изказвам само мнение, не искам да обиждам/нападам когото и да било, просто опитвам да бъда субективно обективен  ;D
3  Програмиране / Общ форум / Re: GitHub vs GitLab -: Mar 11, 2024, 14:27
Gitlab може да си го направиш private/company-wide, май има и платена услуга.
Github май няма частна версия (поне аз не знам, но не съм проучвал въпроса).

PS: не съм се изразил правилно (за съжаление), имах предвид че Gitlab може да го деплойнеш локално/отдалечено, но имаш пълен контрол (не е външна услуга).
4  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: Филми, които ни вдъхновяват ♥ -: Mar 10, 2024, 20:37
   Някой гледал ли е "Дюн 2" ?

Много го хвалят,бих отишъл да го гледам на кино, но ... проблем: няма го на 3Д. ...

Има го по руските торент-сайтове.
С прилично качество  ;)
5  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас? -: Feb 29, 2024, 16:20
iconv -f cp1251 -t utf8 subs-cp1251.srt > subs-utf8.srt
6  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2025 год. -: Feb 29, 2024, 10:43
Ами не е единственото решение, сам си посочил и другото ;D

...

=*=

Но аз две години си повтарям едно и също. Тази война е странна и защото е странна, руснаците ще загубят.

Как така се случва, че ката ден в Киев и от Киев за навън пристигат и заминават, какви ли не, не бих ги нарекал хора, защото са политици???

Как така се случва, че в Украйна пристига оръжие? Как така се случва, че нещо, което по всяка теория на вероятностите не може да е повече от два дни, продължава втора година, а според мен ще е поне още една?

Всичко е договорка.

Първото изречение не ми е ясно като логика и някаква свързаност.
Защо само защото войната е странна Русия ще я загуби ? Не виждам смисъл в това, направо никакъв смисъл !

Второ, защо е необходимо да се убиват западни политици (при положение че тези вършат своята работа перфектно) които поради своята ограниченост и глупост само подпомагат руснаците.
Ами ако дойдат други, по-умни и по-крайни ?

И последно, голяма част от тази война е информационна (медийна) само погледни каква разлика има между начина на воюване между руснаците и евреите с оглед отношението към цивилните.
За да може това да се появи/види е необходимо да мине достатъчно много време.

Отделно ако се подходи по-радикално може да се стигне до голяма ескалация (ядрена война) което Русия не иска, и така печели войната.

Вижте примера със Чечня, как след изключително кървава война в момента чеченците са едни от най-верните и убедени воюващи граждани на Русия.
Има неща по света които е трудно да прозреш/предвидиш, трябва да ги видиш и то от различни гледни точки !
Тоест има логика да не искаш излишно да разпалваш ненавист и омраза със съседа си (каквото и да остане от него след войната).

Как може нещо да е уговорка когато реално жертваш десетки хиляди свои граждани/руснаци ?
Няма начин да е договорка, как така се договориха още от 2000-2007/8 година, когато Путин открито започна своята нова руска политика (речта в Давос и всичко след това).

PS: един реален пример, ако 2-3 месеца след началото на СВО при гласуване в Общото събрание на ООН, някъде около 140-150 държави осъждаха руската военна операция, а Китай и Индия (в БРИКС) изчакваха развитието и се въждържаха от конкретно мнение след около година (2023) нещата се обърнаха, а при гласуванията за Израелската операция в Газа направо почти всички държави (без май около 11-13) и няколко въздържали се осъдиха безогледното избиване на цивилното население (което дори не се криеше, вкл. и от много официални лица).
През тези 2 години станаха публични много факти (скривани и/или неизвестни преди това) относно този конфликт което също допринесе за промяна в мнението на голяма част от света (особено т.н. Трети свят).
И вижте кой поддържа тази анти-човешка операция (Газа), същите които поддкрепят и войната в Украйна !
Тук става дума за промяна в мисленето на огромна част от световното население, това изисква време  8)

PS2: друга много съществена промяна стана в областта на медиите, едно противопоставяне на Мас-медиите срещу алтернативните медии (които основно работят в Интернет) които нямат достъп през телевизиите.
Разбираемо е че при алтернативните медии се изисква критично и обективно мислене в противен случай чрез тях може да се цитират (доказват) какви ли не безумия и фантазии !
Какво се случи, Фокс уволни Такър Карлсон и какво стана, той си направи Онлайн медиа (през Twiter/Х) и пак има публика и влияние в пъти по-голями от масмедиите (основно в САЩ). Това също е част от новата революция/промяна.

PS3: тук можем да се запитаме: какво означава за Русия победа в Украйна ?
Според мен конфликта в Украйна е само част от операцията за глобална промяна в света, тоест там не се цели някаква бърза, конкретна победа а се използва като сцена да се покаже глобалното противопоставяне между колективния Запад (Европа + САЩ/Англия/Канада) и страните от останалата част в света - Азия, Африка, Лат. Америка.
Реално и практически Русия си пусна отново и ускори военната промишленост с тенденция за продължаващо увеличение, второ: получи безценен практически опит в областта на водене на съвременна война и това е необходимо в период на световни/глобални тектонични промени, които са в процес на реализация !
Конфликта е цивилизационен и религиозен (особено с оглед LQBTQ+ и някаква псевдо-зелена политика).
Специфична разновидност на този конфликт се вижда и в самите САЩ, мисля че няма нужда от повече пояснения и примери за това.
7  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2025 год. -: Feb 28, 2024, 07:58
Много хора говорят всякакви неща, но са малко тези от тях които могат (имат възможност, власт, сила и решителност) да направят нещо реално !

Винаги и във всяка държава може да се намерят отделни индивиди (или групи) които изразяват/изказват позиции обратни на официалните. Въпроса е какво влияние (като пример и потенциал за действие) имат  ;D

Тоест някакви китайци могат да казват каквото си искат, реално е важно какво прави самата държава (на практика).
А това се вижда, естествено при суверенните държави (почти) всичко се базира на техния национален интерес, не на някакви чужди интереси !

Голямата разлика между стария ред и идващия нов може да се види например със БРИКС - няма един "вожд" има няколко равноправни (като глас, не толкова като потенциал) членове, всеки със свои интереси.
Съответно се търси компромис във всяка отделна ситуация и то на база реална (териториална и регионална заинтересованост), другите могат да имат мнение, но те нямат директни интереси там.

Друго много важно нещо е че никой не се опитва да наложи своята култура, религия, икономически и политически модел (и т.н.) на другите търсят се общи допирни точки (на база естествени човешки принципи, не ЛГБТ, псевдо-либерализъм и т.н.)
Това е много по-трудно (за постигане) от това да имаш един вожд и всички да го следват (и то във всичко)  :o

Например, защо нищо не стана от опитите за американска (западна) демократизация на Афганистан, Ирак, Либия и други държави ?
Защото това са съвсем други цивилизации (общества) и това е така от векове  :P Не става със. щракване с пръсти  ::)

PS: лично аз почти не гледам Украйнски официални източници, толкова лъжат че дори не ми е интересно  8)

PS2: също така (по мое мнение) в момента се води война (по всички направления) която е цивилизационна, както вече се е случвало в историята и преди.
Част от тази война е и случващото се в Газа (пак е религиозна, цивилизационна война), същото е и с Китай и Тайван  :o

PS3: също голяма промяна се случва (очертава) и в Африка, все още е в полуактивна форма/фаза  ::)
8  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Още извънтемие -: Jan 30, 2024, 13:58
The First Agreement – BE IMPECCABLE WITH YOUR WORD
Speak with integrity and say only what you mean. Avoid using the word to speak against yourself or to gossip about others. Use the power of your word in the direction of truth and love.

The Second Agreement – DON’T TAKE ANYTHING PERSONALLY
Nothing others do is because of you. What others say and do is a projection of their own reality, their own dream. When you are immune to the opinions and actions of others, you won’t be the victim of needless suffering.

The Third Agreement – DON’T MAKE ASSUMPTIONS
Find the courage to ask questions and express what you really want. Communicate with others as clearly as you can to avoid misunderstandings, sadness, and drama. With just this one agreement, you can completely transform your life.

The Fourth Agreement – ALWAYS DO YOUR BEST
Doing your best is going to change from moment to moment; it will be different when you are tired as opposed to well rested. Under any circumstance, simply do your best and you will avoid self-judgment, self-abuse, and regret.

The Fifth Agreement – BE SKEPTICAL, BUT LEARN TO LISTEN
Don’t believe yourself or anybody else unconditionally. Use the power of doubt to question everything you hear: Is it really the truth? Listen to the intent behind the words and you will understand the real message.
9  BSD секция / Настройки на софтуер / Re: FreeBSD виртуални конзоли -: Jan 16, 2024, 08:01
https://forums.freebsd.org/threads/switching-virtual-terminals.83330/
10  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2025 год. -: Dec 24, 2023, 06:47
Съвсем различно е да оставиш някакви кораби да изнасят зърно и т.н. и съвсем друго е да оставиш военни самолети (Ф16) да стрелят с ракети по градовете ти.
Няма как да стане, а и събитията досега го показаха достатъчно ясно !

Пък и наскоро (някъде из Тубата) имаме изказване, че реално американската техника не е направена да е особено ефективна (във военно отношение) а по-скоро да бъде колкото може по-скъпа за да се увеличат печалбите на военно-промишления им комплекс (вижте по-обективните коментари за Ф35).

Тоест реално по-старата техника (Ф16) е по-добра във военно отношение.
Затова и сравнението (като чиста сума) на военните бюджети на САЩ, Русия, Китай не е коректна, защото американските самолети, самолетоносачи, Патриоти и т.н. струват в пъти повече от руските им аналози.
По-новата военна техника е направена по-скоро да бъде продаваема, а не толкова ефективна.

Един пресен пример, хуситите (йеменските бунтовници) плашат САЩ ако ги нападнат, кога се е случвало подобно нещо ?

Въпроса е и в друго, един ирански дрон, малка ракета струват няколко холяди до десетки хиляди долара, а дори по-малките американски ракети са от десетки или по-скоро стотици хиляди долара та чак до милиони за по-модерните.
Един самолетоносач е някъде около милиард, по памет цитирам и ако бъде потопен или повреден с оръжия за сумарни няколко милиона къде е сметката ?

Затова и напоследък не се използват много американските танкове (германските май поприключиха) защото унищожаването им вреди на продажбите и реномето.
Пълномащабната война вече е съвсем друга, за добро или зло  :o
11  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2025 год. -: Dec 18, 2023, 19:15
Без коментар:
https://frognews.bg/novini/istorichesko-reshenie-vatikana-ednopolovite-brakove.html
12  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2025 год. -: Dec 16, 2023, 06:41
И снощи пак летят нови руски ракети над Киев. Украинците пък казали, че са ги свалили във въздуха.

...
и Батбаяновите не падат по-долу от Испериховите .. които навремето построиха Одрин а послe за една нощ го и превзеха (hint: имали са/пазели са още чертежите и контруктивната документация явно)
Одринската епопея (на забравените)

"Една нация с население от по-малко от пет милиона и военен бюджет от по-малко от два милиона лири стерлинг годишно изведе на полето след четиринадесетдневна мобилизация армия от 400 000 мъже и в течение на четири седмици премина над 256 км във вражеска територия, плени една крепост и обсади друга, води и спечели две големи битки срещу наличната въоръжена сила на нация от двадесет милиона обитатели и спря едва при портите на вражеската столица. С изключение на японците и гуркхите, единствено българите от всички войници влизат в битка с непоклатимото намерение да убият поне един враг"

Това добре, но ето още нещо от същия източник:
...
Превземането на Одрин е последният решителен удар срещу Османската империя, който довежда до края на Балканската война. Обсадата и щурмът от 24 – 26 март струват на победителите общо 18 282 жертви (убити, умрели, ранени, безследно изчезнали), повечето от които – българи.[19] На 12 април е подписано примирие, а на 30 май 1913 г. Лондонският мирен договор. Българите обаче владеят града само четири месеца. Избухването на Междусъюзническата война и нейният неблагоприятен развой принуждава българската администрация внезапно да изостави Одрин без бой. Последните нейни представители напускат града с влак на сутринта на 22 юли 1913 г.[14]
...

А дали са оправдани тези 18282 човешки жертви с оглед на крайния резултат ?
Или може едните да се жертват и да победят, а другите да пропилеят жертвата !
Което не омаловажава победата и жертвите, но резултата си е резултат  >:(
13  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2025 год. -: Dec 05, 2023, 08:10
Съгласен, но не е само това, за съжаление  >:(

И преди е излизала подобна информация, сега като че ли зачестява !
Доста масово дават силни наркотици на войниците и те стават абсолютно неадекватни и не ги е страх и не им пука.
Някои от пленените говорят с някаква еуфория и чак след около 24 часа изведнъж сменят плочата и стават донякъде нормални.
Вчера имаше разказ на един военопленник който каза че масово вземат всякакви наркотици  >:D

Донякъде ми прилича на кадри от някои ямерикански градове, където по улиците се търкалят абсолютно неадекватни дрогирани хора.
Май им дават някакъв наркотик който се използва за конете (толкова силен) :o

Това вече не е дори пропаганда или промиване на мозъци, а направо заличаване на човека/човешкото в него  ::)
14  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Неадекватният Байдън -: Nov 23, 2023, 09:16
Класически пример защо понякога не можеш, ама по никакъв начин (достъпен за нормален или дори напреднал човек) да убедиш някого в нещо  :o

И тук не става дума само да убедиш а дори да имаш някаква реална, смислена  дискусия.

И това не е некомпетентност, просто бих казъл че е нещо присъщо на човешката компетентност (тя не е безкрайна или много голяма, за съжаление).

Затова съществува съдбата (наследък често използват един стар термин - черен лебед) която по съвсем неочакван/изненадващ начин буквално успява да преобърне нещата в света или някъде локално  ::)
15  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2025 год. -: Nov 19, 2023, 19:36
Смятам, че "Насилието е последната възможност на некомпетентния" е много точно изказване.

Има обаче едно изключение. В момента, в който разбереш, че разговор с противника не можеш да водиш, просто му виждаш сметката, без да губиш и секунда повече.

Путин се опита да води разговори и преговори. Сигурно е знаел, че е безсмислено, което не го прави точно глупак, но може би наивник. При неговия опит, не виждам, как изобщо си е мислел за такова нещо. Може би до известна степен е глупак. Отдавна трябваше да се разправи с тези отрепки в Украйна.

А ако си много компетентен и приложат насилие срещу теб, как ще отговориш ?
Според мен по-важно е за каква кауза се бориш и дали защитаваш тези които не могат сами да се защитят  8)
Другия признак е дали силата/насилието е щадящо, пропорцинално и в минимално необходимата степен или просто е изтребление  >:D

Второ, докато не опиташ не знаеш (със сигурност) дали ще се получи или не. Доколкото помня опитаха три пъти: първия с Минските споразумения, втория когато Донецк направи първия референдум и бяха обкръжили няколко десетки хиляди украйнски войници (оставиха ги да се изтеглят) и трето/последно преговорите в Истанбул (когато отново се изтеглиха от Киев и Харков в знак на добра воля).

Но по-важно е това че сега целия свят вижда кои какъв е, иначе колкото и да ти разправят не е същото като сам да го видиш и чуеш (имам предвид двойните стандарти и кривата им демокрация, уж).
Така всеки човек/народ може сам да прецени, това стана още по-явно с войната между Хамас и Израел.
Просто нещата (досега донякъде прикрити) станаха съвсем явни  :o

И всеки доколкото има свобода/самостоятелност избира страна !
Страници: [1] 2 3 ... 99