« Отговор #1038 -: Nov 03, 2024, 08:48 »
От гледната точка на @Naka, не одобрявам ИИ.
Ако ще е за бързина на реакция - да, става.
Но такъв род техники водят до това, че хората дори не знаят елементарни неща вече. Не им се налага да ги учат. Което пък води до пълна зависимост от технологията и ако по някаква причина тя ни предаде или изчезне, ставаме безпомощни.
Вземете телефона от ръцете на някое дете или тийнейджър и гледайте "сеир". Те не знаят, как да установят нормален контакт с хората около тях, нормални отношения или пък да водят нормален разговор. Социалните мрежи и чатът започват да изкривяват човешките взаимоотношения.
Инжинер, адвокат и аз влизаме в бар.
И като стари пияндета отиваме право на бара.
Аз веднага си тръгвам.
Не е виц. Не бих влязъл в заведение, в което биха сложли робот да ме обслужва.
ИИ бих приложил в автоматизацията на дейности, които в момента се извършват от хора, но които никой не иска да върши.
И много внимателно бих избрал в кои точно.
Защото като човеци, трябва да се учим на някои неща, просто като ни се налага да ги правим.
Да се грижим за прехраната си ( обработвайки земята ), да контролиране на отпадъците си, в здравеопазването.
Такива неща ни учат на отговорност в области, които са от жизнено значение за всички ни. Оставим ли всичко такова в ръцете на ИИ, ще загубим и това.
Ако ИИ се срине, поради някаква причина, ще се самоубием без да го искаме, просто защото не сме възпитали у себе си определени неща.
Да, робот прислужник сигурно ще може да приготви вечерята у дома.
Но грижата за това от някой от семейството поддържа връзките в това семейство. Затвърждава взаимоотношения и подхранва любовта в него.
Да се погрижи някой за теб или пък ти за него. Не робот.
Както телефоните доведоха до това, на хората да не им пука толкова за онзи отсреща и при една неразбрана реплика просто го отрязват, така и ИИ ще доведе до това, да не ни пука за неща, които са от жизненоважно значение за нас като човешки същества. Ще изгубим себе си.
« Последна редакция: Nov 03, 2024, 08:50 от 4096bits »
Активен
As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.