« -: Jan 05, 2003, 12:29 »
Zdraveite!
Naskoro si slojih Slackware - 9.0.0 beta- current (versiqta na Slackware ot 2 Dekemvri 2002g.), demek vyzmojno nai-novata.
I imam nqkolko seriozni problema s nego.
1st problem: Znachi kato obiknoven user ,ne moga da dostypvam failovete v windows dqlovete (da rechem ne moga da gledam film ili da slusham mp3) stigam samo do pyrvata poddir na vyprosniq dql, posle kakvoto i da pravq mi dava Access Denied. V linux dqlovete si vlizam bez greshka kato user.
Dori i da znam imeto na pesnite ili direktoriite. Dobavih user-a kym root group ,no pak ne stava...
$ cd /win_d/Music/
$ pwd
/win_d/Music
$ ls
--bash - Access Denied
$ cd /win_d/Music/pop
--bash - Access Denied
$ mpg123 jay-z feat. beyonce - bonie and clyde.mp3
--bash - Access Denied
i taka natatyk - imeto na pesenta e tova nqma greshka v napisanoto ,i tova da e prichina da ne iska da q puska.
Eto mi go /etc/fstab faila:
/dev/hda6 swap swap defaults 0 0
/dev/hda7 / ext3 defaults 1 1
/dev/hda5 /boot ext2 defaults 1 2
/dev/hda10 /data ext2 defaults 1 2
/dev/hda8 /home ext3 defaults 1 2
/dev/hda9 /usr/local ext3 defaults 1 2
/dev/hda1 /fat-c vfat defaults 1 0
/dev/hda11 /win_d vfat defaults 1 0
/dev/hda12 /win-e vfat defaults 1 0
/dev/hda13 /winf vfat defaults 1 0
/dev/cdrom /mnt/cdrom iso9660 noauto,owner,ro 0 0
/dev/fd0 /mnt/floppy auto noauto,owner 0 0
none /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0
none /proc proc defaults 0 0
V /etc/mtab e syshtoto polojenie;
Pri cat /proc/mounts i mount izglejda nqma problemi ,i vypreki tova ne mi dava dostyp. Predi sys syshtata konfiguraciq sym nqmal problemi ,a sega imam i ne moga da otkriq kyde sa. Nqkoi da znae otkyde se kontrolira i dali ima access list ili tam kakvoto mi prechi da si izpolzvam failovete ,za da go opravq. Ot 3 dni sym pregledal polovinata systemni failove i ne moga da razbera kyde e problema.
2nd problem: No KDE and KDE progs. Reshih da probvam novoto KDE (po princip polzvam XFCE ili windowmaker). V Slack 9.0.0 beta ima KDE-.3.0.5 kym default install i KDE - 3.1rc5 kym extra dir. Reshavam po-novoto (3.1rc5) i go installvam opravqm si linka na xinitrc da mi puska kde i kato go startiram scripta spira do startkde i mi kazva che ne moje da otkrie komandata. Smenih pytq v xinitrc do /opt/kde/bin/startkde i posle spira pri drugite kde-iski komadni che pak ne gi otkriva kyde sa? OK vikam si problema e na PATH; dobavqm /opt/kde/bin v /etc/profile kym PATH, obache dotam - pak mi piska che ne moje da gi otrie???
GNOME, XFCE, WindowMaker i drugite tam (twm; fwvm i fwvm2) si trygvat bez greshka makar da nqma setnat path da rechem za /opt/gnome/bin
Reshavam che problema e v novoto KDE, maham go i slagam KDE-3.0.5 i pak syshtite greshki, posle upgrade pak. A tozi Linux veche go instalirah na edin chovek s KDE-3.0.5 i mu trygva bez greshka, OK znachi problema e che trqbva po vreme na instalaciqta da go opravq tova. Preinstaliram Linux slagam KDE-3.0.5. => pak syshtoto. Nqkoi ima li si ideq za kakvo ne sym se setil i kakvo da napravq za da mi trygne gadnoto KDE?
3rd problem: I v runlevel 1 i v runlevel 3 moga da se logvam s kolkoto si iskam user-i. E tova ako e ednopotrebitelski rejim. Nezavisimo kak vlizam v rl:1 (telinit 1 ;init 1) moga da se logvam na vsi4kite konzoli. Ta pak da pitam nqkoi da znae otkyde se kontrolira tova?
Predvaritelno 10x za otgovorite.
Signed: feminem