Linux за българи: Форуми

Хардуер за Линукс => Лаптопи => Темата е започната от: plandzg в Sep 14, 2020, 19:17



Титла: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia
Публикувано от: plandzg в Sep 14, 2020, 19:17
Здравейте!
Стария лаптоп (Lenovo E530) взе да сдава багажа,та взех да се заглеждам за нов.Позволявам си да ви помоля за предложения,които да вървят с Линукс (13 години вече съм само с Линукс - и в къщи и на работа).Предпочитанията ми са:ThinkPad (задължително!) (Intel + Nvidia) 15 или 17" ,максимално съвместим с Линукс (най-вероятно ще продължа с Kubuntu),игри няма да играя,но може да правя често аудио- или видеообработка на файлове и разбира се,сърфиране и всички нормални дейности в нета.Бюджетът ми е до около 1500 - 1800 лева.

Благодаря предварително за отделеното време! Знам,че е скъпо,та затова благодаря...


Титла: Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia
Публикувано от: 4096bits в Sep 15, 2020, 00:07
Видео обработка с лаптоп за 1800?
За това нещо ще ти трябва доста място. RAM и  диск - бърз диск. Големите ssd-та са все още скъпи. Ще ти дойде почти половината от цената на машината. Ще трябва да добавиш и RAM със сигурност, защото тази, с която ще продават машината няма да е достатъчно. Другото нещо е, че може да не е само добавяне на RAM, а подмяна, защото не се знае, какви плочки са напъхали вътре. На стария лаптоп исках да сложа 16 щото беше с 8 и се надявах да купя само осмица. Купих 2х8, защото вътре и двата слота бяха заети с 2х4. На този, който си купих за резервна машина се случи същото. От 16 да ги направя на 32, но си купих 32, защото вътре пак същата работа. Всички слотове заети. На новата машина, дето си взех преди време, отново същото. Ма понеже беше от магазина директо и още там исках да я поставят, ми казаха, че ще турат още една плоча 16 и готово. На други ден ми се обаждат, че вътре отново двата слота са заети и ще трябва да сложат 2х16. Изглежда ме усети този по телефона, че ми стана неприятно, че ще трябва да купувам 32 гига при положение, че ми бяха казали, че само 16 ще са нужни и ми каза, че няма да е необходимо да плащам нищо допълнително. Та тези 32 ми излязоха на цената на 16. Та рамта може да се окаже допълнителен разход. 32 гига за 4К видео задължително. С по-малко няма да се оправиш. Ако искаш нещо такова да правиш, ще трябва и машината да може да поддържа до толкова. За 1080 16 май ще те оправят.

Видеото. Не съм много сигурен, дали изобщо ще ти трябва допълнитена 3D карта, та може би да се огледаш за някакво Quadro. На мен едната машина ми е с такава, но не я товаря особено. Но за това - 3D или 2D производителност ще ти трябва - може и да бъркам. Ако ще е 3D обаче, поне нещо от ранга на GTX. Тези машини обаче май тръгват от два бона. А и подозирам, че ThinkPad с отделна 3D графика може и да няма. Щото такива ги водат геймърски, а те са друга серия.

За това, да е с поне четири ядра и бърз процесор, мисля, че не е нужно да споменавам.

Погледнах в два магазина, дето съм пазарувал.
В Ardes най-евтиния ThinkPad е с цена от 1972 лева, с 8 рам, 256 гига ssd, с вградена графика. Офис машина.
Този с 16 рам е с цена от 2122 и отново с 256 гига диск и вградена графика.
Споменах за допълнителните разходи за памет и диск. Добави ги и ще си оформиш сумата.

В Jar Computers има два по-евтини ThinkPad-а на цена около 1400. Плюс-минус пет кинта. И двата са с AMD процесори, но това по принцип не бива да те притеснява при новите модели машини ( ако тези са от новите модели - не ги зная, коя година са ), защото Intel в момента са в догонваща позиция и AMD ги издухват от всякъде. Но... Отново - 8 рам, 256 и 512 диск. По-евтиния е с по-големия диск  :) Но! 14 инча дисплей и двата. Не ти препоръчвам 14ка за видео обработка.
Имат петнайска за два бона, но отново 8 рам и 256 диск. Отново вградено видео.

Та след като описах картинката, стана ясно, че няма как да се впишеш в бюджета. ThinkPad по начало са си скъпи.

Втората ми машина, дето я направих 32 гига рам, я взех втора ръка за около 1300. Вече не помня, точно колко струваше. ThinkPad W540 с 512 ssd. С отделно видео Quadro K2100M. И със сензор за калибриране на цветовете на дисплея според светлината в помещението, на всичко отгоре. Дето не го ползвам за нищо. Сложих ѝ рам, щото беше със 16, купих ѝ Windows за триста и незная колко, кинта и още нещо имаше и стъпи към 1800. Споменавам Windows, че съм си купил, във форум за Линукс, обаче нямаше как.
Ако ти е задължително да е ThinkPad ( и те разбирам, щото са страхотни машинки и карат по много години ), втора ръка мисля, че ти е единствения вариант, ако ще обработваш видео. Новите с достатъчно памет и отделна карта са просто твърде скъпи. За нас. Операционна система предполагам, няма да купуваш, така че този разход може да го заделиш за допълнително дисково пространство. Един гига още към едни 512 или дори 256, дето да са за системата, диск и допълнително рам и ще ги вържеш тамън 1800.

След всичко това се надявам да знаеш вече, за какво да гледаш.



Титла: Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia
Публикувано от: Naka в Sep 15, 2020, 09:30
Ъпгрейта на паметта (след време) винаги е била проблем - я вече няма да има свободни слотове, я вече тази рам (съвместима с дъното) няма да се продава, или ако се продава след време плочките на пазара няма да са маркови...и т.н.

Затова проблема с паметта трябва да се решава още в началото при покупката и да се иска колкото е възможно повече рам (ако може и маркова, кинтстон, хиперX и т.н.).

Няма неискам, няма не може. Ако не може търговеца да ъпгрейтне рамта още при покупката, не трябва да се взима лаптопа.



Титла: Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia
Публикувано от: remotexx в Sep 15, 2020, 17:19
Ей винаги ще има недоволни, ей - айде продавачите не разбират, ами другите. Поне тия дето са ги сглобявали разбират. Аз пък най мразим като отворим "щайгата" и вътре к'во да видим - дву (или три) канална памет и само единия канал зает - а видиш ли то било за по-лесно ъпгрейдване  :P, а че ти върви 2 - 3 пъти по-бавно (карай да върви там, те не разбират какво купуват). Всичко стана вече като да идеш на пазар за краставици и домати - вземи от ония по-червените и по лъскавите нищо че оттука още ми лъхат на пластмаса (и там две-три по-криви краставички за ядене)


Титла: Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia
Публикувано от: Acho в Sep 15, 2020, 17:26
То вече всичко е "топлама" марка. Ташак работа един вид.


Титла: Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia
Публикувано от: programings в Sep 15, 2020, 20:12
Ъпгрейта на паметта (след време) винаги е била проблем - я вече няма да има свободни слотове, я вече тази рам (съвместима с дъното) няма да се продава, или ако се продава след време плочките на пазара няма да са маркови...

Я ще е запоена за дъното, както е при новите ThinkPad Carbon. :)


Титла: Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia
Публикувано от: 4096bits в Sep 15, 2020, 20:24
В карбона донякъде може и да е обосновано, защото са прекалено тънки


Титла: Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia
Публикувано от: programings в Sep 15, 2020, 20:45
Ами... започнаха просто да следват Apple-ските трендове - те са пионерите и при несменяемите батерии, и при запоената RAM, и други "иновации". Цялата техника отива в тази посока - консуматорство - купи, ползвай както е, после хвърли и повтори.

За мен лаптоп със запоена RAM не е точно лаптоп - по-скоро таблет.


Титла: Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia
Публикувано от: remotexx в Sep 16, 2020, 08:40
+1
Ама не таблет ами на към телефон отива работата...
Като ги гледам новите лаптопи, с по 2 видеокарти, 4К екран с тъч, 2 сокета, 4 ядра и 16 нишки ми то само му трябва един (външен) монитор и клавиатура и става десктоп.
С телефон е пак същото ма на кой му се разнася лаптоп а пък всеки има телефон  :P

Та аз си мисля че към умнофона ще се оттече целия пазар... е не веднага ама 10-15 г.

П.П. Навремето (още преди 2000 г.)  проф. Петър Бърнев казваше че нещата се изместват все повече към комуникациите и никой не му вярваше, но се оказа прав.. макар че тогава хората още се радваха на новите супер яки Пентиуми

Съжалявам Гога, ама все по някое време прогресът ни застига и... ще трябва да се ъпгрейдваш т.е. по скоро да си закачиш умния телефон към умния телевизор и да бачкаш от къщи, около 2030 ако не и по-рано.
И само за Гого пущам долния линк...
https://xkcd.com/1782/
I just have it set up the way I want it. Okay!

П.П.П. Аз наскоро останах приятно изненадан - търсех да си шерна Галакси С8 екрана (за филмче само), но нямах нищо инсталирано, но видях един кабел Усб към HDMI и още му го бочнах и изкара некво вградено приложение (не Гугъл нито мира каст) от Самсунг, дето само ме пита дали искам копие на екрана или да го разшири и аз по погрешка избрах второто и то като  видя 4К ТВ, че като ми опъна един десктоп и само ме пита искам ли да добавя и клавиатура (безжична, блутут и т.н.), само за мишка не пита, ама нали умнофона е тъч.
Мдааа такива ми ти работи.. е вярно ОС е Андроид, и не 4/16 ядрен ами 6-8 ама не е 16 Нишков, ама ще го преживеем. Па може и скоро да стане..

Оказа се че имат и специален хардуер за целта Dex Dock и става компютър вж. последната снимка
https://www.mobilefun.com/official-samsung-dex-station-galaxy-s8-s8-plus-display-dock-63089

https://images.mobilefun.co.uk/graphics/productgalleries/63089/i.jpg
Горното най вероятно е RDP сесия към усхадуя, но останалия десктоп си е на С8-та


Титла: Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia
Публикувано от: 4096bits в Sep 16, 2020, 08:43
Не съм много сигурен.
Като оставим настрана, че излизат все повече играчи на пазара на тънки лаптопи и запоявайки паметта, така принуждават клиентите да си купят нова машина, ако искат ъпгрейд на паметта, има и други причини да го правят.

Тънкия лаптоп има по-малка батерия и трябва да се пести ток от всичко. Паметта на слотове харчи повече ток, защото точката където става контакта е с по-голямо съпротивление. Освен това заема и повече място. При тези тънки машини това също си е фактор.

Освен това и тенденциите са в тази насока - компютър върху чип. В опит да повишат производителността на процесорите, дори в момента се интегрират почти в едно процесор и памет, за да може CPU-то да има по-бърз достъп до данните и така да изчаква по-малко. Скоро може да очакваме в едно процесор и  гигабайти "кеш" например. Zen процесорите на AMD с техния chiplet дизайн и 3D пакетирането на Intel. Накъде от двете посоки ще се тръгне, тепърва ще видим. Но тези разработки ясно показват посоката, по която ще се върви от тук нататък. Компютър върху чип. Там памет не може да се ъпгрейдва. Но пък и ще са по-евтини спрямо цена/производителност. Надявам се. Битката между двете компании може да е само в наша полза. Засега intel изостава.

Да допълня само, че @remotexx ме изпревари с поста. Да, към умнофона отиват нещата. Ако ще се прави компютър върху чип, ще има дори още по-голямо място за батерия в сегашните телефони отколкото сега. А Intel започнаха и WiFi картата да вграждат в чипа.
Тези писаници за двата мастодонта може и да са излишни, защото ARM им диша във врата и на двамата. Много отблизо. Скоро очаквайте лаптопи с тези процесори, а те ще имат и бъдеще, защото харчат доста по-малко ток, за производителността си.
Пък излязат ли и твърдите батерии на пазара, ще има и ток в телефоните да захранват дори още по-мощни процесори.


Титла: Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia
Публикувано от: ray в Sep 16, 2020, 12:25
То и сега (в момента) може да ползваш arm64 като десктоп (RaspberryPi-4B/8GB), работи съвсем прилично  ;)
Особено ако настроиш кеша на браузъра да ползва рамдиск и ползваш максимално бърз SD-disk !
Друго удобство е, че бюрото е празно (почти), имаш голяма/удобна клавиатура и каквато мишка си харесаш, и монитора (21-23") инча не е за пренебрегване  8)

PS: а цената си е направо супер: около 200 лв. за Пи-то, захранване и HDMI -> microHDMI преходник  ;D


Титла: Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia
Публикувано от: Naka в Sep 16, 2020, 13:37
Като оставим настрана, че излизат все повече играчи на пазара на тънки лаптопи и запоявайки паметта, така принуждават клиентите да си купят нова машина, ако искат ъпгрейд на паметта, има и други причини да го правят.

Тънкия лаптоп има по-малка батерия и трябва да се пести ток от всичко. Паметта на слотове харчи повече ток, защото точката където става контакта е с по-голямо съпротивление. Освен това заема и повече място. При тези тънки машини това също си е фактор.

Нее. Точката на контакта трябва да има 0-ла съпротивление - иначе няма да работи и ще се 'корумпират' даните по линията. По скоро се пести от позлатени контакти...и на дъното и на пръчката....а само златото оправя работата....така че за в бъдеще да не корозира и наруши контакта.

Няма нищо лошо в запоената памет, например както е в малинките, стига обаче да е повече и доста в повече. Обаче от край време производителите (и на десктопи и на всякакви други) пестят от памет. Малко памет и Мноооооого МегаГигаСупер Херци и ядра. 99.9 процента от потребителя се ловят на този трик, случайно да не се минат с бавна машина.

Вградената батерия е проблем...с който също принуждават клиентите да си купят нова машина. Нали гръмна един скандал с ябълката, че при стара батерия им намалявали честотата, та уж да им държи повече....Ами какво стана моят телефон остаря и стана много бавен, трябва да го сменям.

----
Освен това не бих ги класифицирал мобилните устройства като мобилни.
Лягам вечер и искам да погледам някой клип в тубата....Единият кабел в ушите, другият в контакта .... постоянно си оплетен с кабели ...Каква мобилност е това? За да е пълно щастието кабелите също постоянно прекъсват....

Всеки ден само търсиш къде да си зареждиш джаджата. Мобилност бих го разбрал ако се налага да го зареждаш например 1 път на две седмици, а през другото време да го ползваш интензивно - сърфираш и гледаш клипове..



Титла: Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia
Публикувано от: spec1a в Sep 16, 2020, 16:32
Като оставим настрана, че излизат все повече играчи на пазара на тънки лаптопи и запоявайки паметта, така принуждават клиентите да си купят нова машина, ако искат ъпгрейд на паметта, има и други причини да го правят.

Тънкия лаптоп има по-малка батерия и трябва да се пести ток от всичко. Паметта на слотове харчи повече ток, защото точката където става контакта е с по-голямо съпротивление. Освен това заема и повече място. При тези тънки машини това също си е фактор.

Нее. Точката на контакта трябва да има 0-ла съпротивление - иначе няма да работи и ще се 'корумпират' даните по линията. По скоро се пести от позлатени контакти...и на дъното и на пръчката....а само златото оправя работата....така че за в бъдеще да не корозира и наруши контакта.

Няма нищо лошо в запоената памет, например както е в малинките, стига обаче да е повече и доста в повече. Обаче от край време производителите (и на десктопи и на всякакви други) пестят от памет. Малко памет и Мноооооого МегаГигаСупер Херци и ядра. 99.9 процента от потребителя се ловят на този трик, случайно да не се минат с бавна машина.

Вградената батерия е проблем...с който също принуждават клиентите да си купят нова машина. Нали гръмна един скандал с ябълката, че при стара батерия им намалявали честотата, та уж да им държи повече....Ами какво стана моят телефон остаря и стана много бавен, трябва да го сменям.

----
Освен това не бих ги класифицирал мобилните устройства като мобилни.
Лягам вечер и искам да погледам някой клип в тубата....Единият кабел в ушите, другият в контакта .... постоянно си оплетен с кабели ...Каква мобилност е това? За да е пълно щастието кабелите също постоянно прекъсват....

Всеки ден само търсиш къде да си зареждиш джаджата. Мобилност бих го разбрал ако се налага да го зареждаш например 1 път на две седмици, а през другото време да го ползваш интензивно - сърфираш и гледаш клипове..

   Лека инженерна забележка.
За съжаление няма как точката на контакт да е със съпротивление 0 ома.
Целта е съпротивлението да се сведе до минимум,което няма как да
се постигне с евтини материали.

   За мобилност (по-рядко зареждане) - стара Нокия с фенерче...
от началото на века. Зарежда се веднъж на седмица.

   Вярно е,че повечето производители се изпедерастиха, и вече
запояват батерии,памети и т.н. , така че да не може да се сменят.
Уж щеше да има някакъв еврогейски регламент,насочен
против планираното остаряване,но май нещо не вървят нещата .
Педераси,сър ...


Титла: Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia
Публикувано от: programings в Sep 17, 2020, 01:03
То и сега (в момента) може да ползваш arm64 като десктоп (RaspberryPi-4B/8GB), работи съвсем прилично  ;)
Особено ако настроиш кеша на браузъра да ползва рамдиск и ползваш максимално бърз SD-disk !
Друго удобство е, че бюрото е празно (почти), имаш голяма/удобна клавиатура и каквато мишка си харесаш, и монитора (21-23") инча не е за пренебрегване  8)

PS: а цената си е направо супер: около 200 лв. за Пи-то, захранване и HDMI -> microHDMI преходник  ;D

Да бе, и през една година да сменяш SD картата (ако издържи и толкова при ежедневно писане). Мани ги тия работи...


Титла: Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia
Публикувано от: remotexx в Sep 17, 2020, 07:19
   Лека инженерна забележка.
...
Педераси,сър ...
Лека забележка към инженерната забележка:
педерас е грешно изписване на педераст
мн. педерасти
мн.ч. пе-де-рас-ти
мн.ч. членувано    пе-де-рас-ти-те

https://rechnik.chitanka.info/w/%D0%BF%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82
 ;D ;D ;D
П.П. Между другото това вече е остаряла форма и не е полит. коректна, сега вече им викат хомосексуални - ама ако не ти пука че ще те уволнят или па няма къде по-надолу давай смело напред (като бат Линус, или надолу кат дедо Столман, а бе какво стана с тоя човек)


Титла: Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia
Публикувано от: ray в Sep 17, 2020, 08:27
То и сега (в момента) може да ползваш arm64 като десктоп (RaspberryPi-4B/8GB), работи съвсем прилично  ;)
Особено ако настроиш кеша на браузъра да ползва рамдиск и ползваш максимално бърз SD-disk !
Друго удобство е, че бюрото е празно (почти), имаш голяма/удобна клавиатура и каквато мишка си харесаш, и монитора (21-23") инча не е за пренебрегване  8)

PS: а цената си е направо супер: около 200 лв. за Пи-то, захранване и HDMI -> microHDMI преходник  ;D

Да бе, и през една година да сменяш SD картата (ако издържи и толкова при ежедневно писане). Мани ги тия работи...

По-скоро от любопитство реших да потърся инфо за живота на SD-cards и ето какво намерих:
https://www.maketecheasier.com/sd-card-vs-ssd/#:~:text=SD%20cards%20are%20best%20used,be%20smarter%20and%20more%20adaptable.

Според тази информация разликата е по-скоро в контролера (скорост и оптимална работа) отколкото някаква технологична разлика.
Естествено, че съм съгласен че едното е направено/проектирано за съхранение&четене, а другото (SSD) за работа като опер. система.
BTW: Ползвам ramdisk за профилите на браузъра (с който най-често работя), така той работи по-бързо и не износва толкова диска. Всеки има избор/свобода какво да ползва  8)


Титла: Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia
Публикувано от: spec1a в Sep 17, 2020, 09:52
//offtopic

   Лека инженерна забележка.
...
Педераси,сър ...
Лека забележка към инженерната забележка:
педерас е грешно изписване на педераст
мн. педерасти
мн.ч. пе-де-рас-ти
мн.ч. членувано    пе-де-рас-ти-те

https://rechnik.chitanka.info/w/%D0%BF%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82
 ;D ;D ;D
П.П. Между другото това вече е остаряла форма и не е полит. коректна, сега вече им викат хомосексуални - ама ако не ти пука че ще те уволнят или па няма къде по-надолу давай смело напред (като бат Линус, или надолу кат дедо Столман, а бе какво стана с тоя човек)

   Много добре знам как се пише,умишлено го написах "педераси",
това е проява на презрение към толерастията и политическата
коректност,която ви е обхванала там у САЩистан и Канада.


Титла: Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia
Публикувано от: programings в Sep 17, 2020, 22:28
Според тази информация разликата е по-скоро в контролера (скорост и оптимална работа) отколкото някаква технологична разлика.

За скоростта - да. Проблемът обаче наистина е в контролерите и начина по който правят wear leveling - много по-евтини SD карти не го правят добре, като в резултат при ползване в Pi умират сравнително бързо. Моето Pi работи постоянно, ползвам го за BNC за IRC и уеб сървър. Оптимизирано е за възможно най-малко писане по картата - забранени са повечето от логовете, доста други неща са пренесени на ramdisk, но картите на Kingston и Sandisk, които ползвам, дори и при такава конфигурация изкарват около година и нещо. Най-неприятното е, че умират изведнъж - я при ъпгрейд, я при друго по-интензивно писане, затова трябва да се правят бекъп image-и периодично.


Титла: Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia
Публикувано от: jet в Sep 17, 2020, 23:10
Pi 4 има правилния USB контролер, може да закачиш HDD/SSD disk


Титла: Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia
Публикувано от: makeme в Sep 18, 2020, 09:49
Здравейте!
Стария лаптоп (Lenovo E530) взе да сдава багажа,та взех да се заглеждам за нов.Позволявам си да ви помоля за предложения,които да вървят с Линукс (13 години вече съм само с Линукс - и в къщи и на работа).Предпочитанията ми са:ThinkPad (задължително!) (Intel + Nvidia) 15 или 17" ,максимално съвместим с Линукс (най-вероятно ще продължа с Kubuntu),игри няма да играя,но може да правя често аудио- или видеообработка на файлове и разбира се,сърфиране и всички нормални дейности в нета.Бюджетът ми е до около 1500 - 1800 лева.

Благодаря предварително за отделеното време! Знам,че е скъпо,та затова благодаря...
Здрасти,
Преди време бях поставен пред същата дилема, ма пари за тинкпад не ми се даваха (не ми беше в бюджета).
Решението ми тогава беше да си взема най-евтиния y530 (1500лв) + 500ГБ nvme + 16gb рам (той беше с 8{реших да жертвам двуканалния режим}). Та сега мога да ти препоръчам същото.
y540 е на добра цена и съдейки по тази модификация:
https://ardes.bg/product/lenovo-legion-y540-15irh-pg0-81sy008xrm-165412
може да му добавиш само още рам и/или хард. Има един младок ютубър дето дава и код за отстъпка при ардеса (не съм го пробвал, но би трябвало да работи)
Цитат
Промо код "Setupone" ви дава 3% намаление на всички продукти от www.Ardes.bg
(Дори тези в намаление!)
Аз лично моя го взех от познат, който има магазин за компютри и ми излезна доста по-тънко, та ако имаш такъв, виж си опциите и там.
пп: Говоря разбира се само за модификациите с i7
пп2: Кубунтуто върви но има проблем с линукския драйвер за нвидия и забива постоянно. С техния си е ок, но там пък има бъг че след като заспи, после има някакви размазани неща по иконите и текста. Оправя се с ресване на графичната среда, което отнема секунда:
Код
GeSHi (Bash):
  1. $ cat plasma-restart
  2. #!/bin/bash
  3.  
  4. # KDE 5
  5. #killall plasmashell
  6. #kstart plasmashell > /dev/null 2>&1
  7.  
  8. # KDE > 5.10
  9. kquitapp5 plasmashell
  10. kstart plasmashell > /dev/null 2>&1


Титла: spam
Публикувано от: pLazmys в Jul 01, 2021, 12:34
spam


Титла: Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia
Публикувано от: Acho в Jul 01, 2021, 12:41
Ай пак простотийките......................на нов глас.


Титла: Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia
Публикувано от: go_fire в Jul 01, 2021, 12:57
Много странно. Банана му е действащ и пълен. Не би трябвало нито да може да влиза, още по-малко да пуска коментари. Промених малко настройките да видя, какво ще стане. Почвам да мисля, че този робот е доста умен и е зареден с някакви дупки на форумните системи, за да успява да пише въпреки банана.


Титла: Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia
Публикувано от: Naka в Jul 01, 2021, 13:07
А гледал ли си от какво IP пуска бота и от какво IP реалния pLazmys?

Ако са от едно и също (или подобно), значи pLazmys има зомбиран компютър/и. Ако на бота е някое съвсем друго, значи има открадната регистрация и бота поства от на майната си.

Много странно. Банана му е действащ и пълен. Не би трябвало нито да може да влиза, още по-малко да пуска коментари.

Може още сессията да му е активна и да има постоянно куки при него. Та затова да продължава да пуска. Трябва да му изтече сессията. Но това както казваш си е недостатък/дупка на CMS-a.

Буквално тези дни се сблъсках с такъв проблем - (тестово). Банваш някой юзер, търка се всичко в базата, обаче как да се изтърка кукито на клиента? Ти го банваш в админ интерфейса на сървера, а клиента е на съвсем друг компютър. Няма начин да се изпрати куки за изтъркване от сървера на клиента (в процеса на банване). Това са съвсем различни машини.


----
С други думи. Предполагам в бота има набито куки PHPSESSID=fd1h23...... въпреки че се води сессион куки, (което трябва да се изтърка при затваряне на браузера) бота не е браузер и не си търка кукито нито си заваря 'браузера'.

А на сървера все още има сессиен файл SESS_fd1h23... и зависи как са го настроили (с какво време) собствениците. даже и да е 24 минути (както е по дйфоулт), то пак може да не се изтрие от garbage collector-a защото той се задейства не винаги а с вероятност 1/100 или 1/1000.

SRy, че се разфилософстувах 8), ама точно с такъв проблем се занимамавам в момента и се чудя как да го реша програмно......



Титла: Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia
Публикувано от: 4096bits в Jul 01, 2021, 13:31
IP-то не можеше ли да се спууфне? Изобщо не може да се разчита на туй нящо.
За съжаление, форумът е стар програм и се съмнявам, че кук... аааа бисквитите, които качва, могат да се плозват за идентификация на машината.


Титла: Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia
Публикувано от: spec1a в Jul 01, 2021, 14:19
   Възможно решение: тотален рестарт на сървъра.
Или на виртуалката,или каквото и да е там ...

   Ако обаче се хостват няколко сайта,проблем ...
Може би има начин да се изчистят разните "session id" .


Титла: Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia
Публикувано от: programings в Jul 01, 2021, 14:36
IP-то не можеше ли да се спууфне? Изобщо не може да се разчита на туй нящо.

Не, не може. В смисъл, ти може да си сложиш какъвто искаш IP адрес в IP хедъра, но да речем, когато в него е енкапсулиран транспортен протокол като TCP/IP, при установяване на връзка с 3-way handshake, като пратиш SYN пакет (първият от трите, произхождащ от теб), и сървърът тръгне да ти връща SYN+ACK, ще сложи в destination IP полето спууфнатия от теб адрес, и пакетът ще отиде при него, а не при теб (съответно той ще отговори с дейтаграм с RST флаг, тъй като TCP/IP стека му не знае да е отварял такава връзка въобще, и казва да се преустанови).

Едно време, преди NAT-а, се е ползвал source routing-а и там това е било напълно възможен снецарий ($2) и известна по това време атака, тъй като може да си направиш пакет, на който да укажеш точно откъде да мине на отиване и наобратно. Source routing-а вече е забранен на всички IP имплементации на операционните системи, разбира се, заради сигурността.

Така че, не - в днешно време не може да spoof-неш IP и да получиш отговор. Виж, с UDP историята е доста по-различна (при кофти конфигурация на устройствата по пътя и доза късмет, може и да стане), но тук имаме уеб сървър, който сервира HTTP, обвит в TCP/IP, така че не може да се случи нещо такова.


Титла: Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia
Публикувано от: go_fire в Jul 01, 2021, 14:53
Много пъти съм си признавал, че не разбирам абсолютно нищо от мрежи, защото това е втората най-сложна материя в компютрите, а аз никога не съм получавал систематизирано обучение.

Обаче от казаното от теб излиза, че съвсем скоро (година, две) този проблем или тази възможност ще се върне с пълна сила. Това е защото HTTP 3 ще стане масов. А той работи върху… udp.


Титла: Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia
Публикувано от: programings в Jul 01, 2021, 15:20
Спокойно, не е толкова просто в днешно време да spoof-неш IP.  ;) Рутерите по пътя правят egress filtering, и когато source IP-то не е на хост в мрежата на първия рутер през който минава трафикът, не би трябвало да продължи по-нататък, т.е. първият рутер ще drop-не пакета и всичко приключва.

Разбира се, при кофти конфигурация на няколко устройства по пътя, е възможно да се случи, но шансовете за това са малки, при все, че това са опции по default на мрежовите стекове на Линукс ядрата.


Титла: Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia
Публикувано от: 4096bits в Jul 01, 2021, 17:54
IP-то не можеше ли да се спууфне? Изобщо не може да се разчита на туй нящо.

Не, не може. В смисъл, ти може да си сложиш какъвто искаш IP адрес в IP хедъра, но да речем, когато в него е енкапсулиран транспортен протокол като TCP/IP, при установяване на връзка с 3-way handshake, като пратиш SYN пакет (първият от трите, произхождащ от теб), и сървърът тръгне да ти връща SYN+ACK, ще сложи в destination IP полето спууфнатия от теб адрес, и пакетът ще отиде при него, а не при теб (съответно той ще отговори с дейтаграм с RST флаг, тъй като TCP/IP стека му не знае да е отварял такава връзка въобще, и казва да се преустанови).

Едно време, преди NAT-а, се е ползвал source routing-а и там това е било напълно възможен снецарий ($2) и известна по това време атака, тъй като може да си направиш пакет, на който да укажеш точно откъде да мине на отиване и наобратно. Source routing-а вече е забранен на всички IP имплементации на операционните системи, разбира се, заради сигурността.

Така че, не - в днешно време не може да spoof-неш IP и да получиш отговор. Виж, с UDP историята е доста по-различна (при кофти конфигурация на устройствата по пътя и доза късмет, може и да стане), но тук имаме уеб сървър, който сервира HTTP, обвит в TCP/IP, така че не може да се случи нещо такова.
Бладогодаря! Признавам, че не ме и е ясен протокола и как точно се установява ръкостискането и връзката.
Значи остава другия елементарен начин - проксита.


Титла: Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia
Публикувано от: go_fire в Jul 01, 2021, 20:41
А гледал ли си от какво IP пуска бота и от какво IP реалния pLazmys?

Пуска от 5.188.84.240. Според форума е някъде в Африка. Но не знам, как точно проверява. Различен е от адреса, от който е писал реалния пЛазмис. Сега сложих бан и на адреса по-горе.

Поначало не сложих, защото по този начин е бананизиран половината Тор, което пречи на мен самия. Но сега, няма как. Някак успява да влиза и пише. Дано поне това помогне.




Титла: Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia
Публикувано от: remotexx в Jul 02, 2021, 01:06
Пуска от 5.188.84.240. Според форума е някъде в Африка.

А според интернета е в Азия - нек'ва чебурашка:

https://ipgeolocation.io/browse/ip/5.188.84.240

 5.188.84.240 IP Address Information
ISP    Petersburg Internet Network Ltd.
Usage Type    Data Center/Web Hosting/Transit
Domain Name    pinspb.ru
Country    
City    Saint Petersburg, Sankt-Peterburg


Титла: Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia
Публикувано от: go_fire в Jul 02, 2021, 07:18
Ако някой петърбургчанин знаеше български и беше прочел, че го наричаш азиатец, щеше доста да ти се обиди. Петроград е на броени километри от Финландия. Да не говорим, че техния език е от славянската група, но нарочно са набичили тъпотии като въпросния „бург“ в имената на няколко града, та да се чувстват повече европейци.

То не, че въпросния Петър и Екатерина могат да бъдат наречени точно руснаци, а са си били и бая тирани, но някак си идва логично градовете кръстени на тях да носят подобни окончания. Друг е въпрос защо изобщо тия двамата имат кръстени градове.

То и ние сме имали град наречен Фердинанд, но бързо сме поправили тая грешка.


доп.
===

От друга страна пък може и да не се обиди, а да е горд. Руснаците много обичат да говорят за Евразия като единен континент. Чисто географски това си е напълно вярно. Границата по Урал не е някакъв природен феномен. Хората сме я сложили. Ама културно разликите са огромни и за разлика от американците хич не съм такъв оптимист, че е възможно в обозримото бъдеще (под хиляда или две хиляди години, но и това ми малее) да има някаква уравниловка.


Титла: Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia
Публикувано от: spec1a в Jul 02, 2021, 10:12
   ЪЪЪ,аз поне ще сложа:
 // офтопик

go_fire:
Цитат
То не, че въпросния Петър и Екатерина могат да бъдат наречени точно руснаци
...
 ;D

   Абе кажи го направо бе:
Всъщност,тази Екатерина 2 (кой знае защо наричана "Велика") е 100%
германка (Федерика Августа ... последната-да-затвори-вратата) и е
една от най-големите курви на всички времена , в някои
отнхошения превъзхожда даже Месалина !
   Ако аз бях руснак,щеше да ми е обидно Екатерина 2 да я наричат руска императрица !


Титла: Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia
Публикувано от: Naka в Jul 02, 2021, 10:24
Един път получих такова писмо:

Паролата ви за pop3 е 'xcvbn3'... Дай пари да оправим проблема.

По принцип не обръщам внимание на такива спамаджийски мейлове, но това което беше странно, че паролата беше вярна. Нямам нито един виндовс, сервера с поп3 е центос на друго място и никой друг не го бара. Паролата е криптирана. Трафика е само български. Явно някой слуша по мрежата. Пароли с дължина 5-6 символа падат всякък с груба сила за секунди.

Смених паролата с малко по дълга и забравих за проблема.
Та мисълта ми е, че pLazmys може да си е напълно невинен.


Титла: Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia
Публикувано от: Naka в Jul 02, 2021, 10:59
Цитат
То не, че въпросния Петър и Екатерина могат да бъдат наречени точно руснаци, а са си били и бая тирани, но някак си идва логично градовете кръстени на тях да носят подобни окончания. Друг е въпрос защо изобщо тия двамата имат кръстени градове.

Петербург e кръстен на св.Петър ($2).


Титла: Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia
Публикувано от: go_fire в Jul 02, 2021, 11:32
Петербург e кръстен на св.Петър ($2).

Не като да не съм забелязал, че след падането на СССР, сложиха едно „санкт“ отпред. Но също така не случайно споменах град Фердинанд (днешна Монтана), а не например Сталин (Варна). Човека си е направил град и си го е кръстил на себе си. Но от кумова срама е казал, че е на светеца. Нашия си е бил по-нахален и не се е церемонял да дири някой именит адаш.


Титла: Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia
Публикувано от: spec1a в Jul 02, 2021, 11:38
Един път получих такова писмо:

Паролата ви за pop3 е 'xcvbn3'... Дай пари да оправим проблема.

По принцип не обръщам внимание на такива спамаджийски мейлове, но това което беше странно, че паролата беше вярна. Нямам нито един виндовс, сервера с поп3 е центос на друго място и никой друг не го бара. Паролата е криптирана. Трафика е само български. Явно някой слуша по мрежата. Пароли с дължина 5-6 символа падат всякък с груба сила за секунди.

Смених паролата с малко по дълга и забравих за проблема.
Та мисълта ми е, че pLazmys може да си е напълно невинен.

   Най-вероятно,паролата в твоя случай просто лесно е налучкана:
'xcvbn3' са последователни символи от най-долния ред + цифра
и по-дълга да беше,напр: 'qwertyuiopasdfghjkl'
пак щяха да я набарат(също са последователни символи).
Някои хакерски инструменти вървят с "речници" - списък от потенциални
пароли и/или специални генератори (с евристични алгоритми) ...


Титла: Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia
Публикувано от: spec1a в Jul 02, 2021, 11:42
 // офтопик

ЪЪЪ,кашик,нищо не каза за "Великата" Екатерина  ;D


Титла: Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia
Публикувано от: go_fire в Jul 02, 2021, 12:07
ЪЪЪ,кашик,нищо не каза за "Великата" Екатерина  ;D

Е аз го казах леко завъртяно в мой стил. Не изненадващо да видиш немското бург в името на град кръстен на немец (немкиня в случая).

Просто ти го каза директно.

=*=

Противно на всеобщото мнение, но аз нямам нищо против хората да се еб*т. Като им се прави да го правят. И нищо по-добро в такъв случай, ако си парче цар. Ще имаш опашка от кандидати. Лошо е например, ако ти се е*е, ама си като мен — дебел, плешив, тъп и обикновен. Тогава ще караш на pornhub. Не е ли така?

Между другото има далеч по-известен случай от този на Катето. Ама понеже сме на запад и не го знаем¹.

Имало една принцеса, китайка. Сега не мога да се сетя как се казва. Нещо такова тяхно — Син Хуа (това е ТА), нещо от сорта. Днес тя се води най-великия владетел от бая дългата им история. Има паметници, музеи, какво ли не на нейно име.

А истината е била, че мацката е била обикновена ебалница. В случая определението „обикновена“ е въобще неуместен. Еб*ло ѝ се е та две не е виждала. В резултат на това е правила всякакви простотии довели до много кървава гражданска война. Нещо като средновековна версия на „Културната“ революция на хумбейвините ли там, как се наричаха хората на Мао.

Обаче в един хубав ден дворцовия дърводелец ѝ изобретил легло, в което да може да се гняса едновременно с 25 войника. От там нататък патакламата спира, а тя оставя името си като най-големия миротворец в многохилядната трагедия на поднебесната.

Въпросното легло е запазено и изложено в един от онези музеи. Май в най-големия. Cега! Cъмнявам се да обясняват на посетителите, какво точно съоражение са изложили и колко важна роля е изиграло то в китайската история.

Такива неща.





===

¹/ Малко същата работа като с дядо ни Атила. Сина му Ирник е далеч по-велик от него. Решавал е някакъви въпроси между ИРИ и Персия. Точно толкова силен е бил, че да ги мачка едновременно и дори да остави персииска династия. Но понеже за разлика от тати е действал в Азия, никой го не знае.



Титла: Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia
Публикувано от: spec1a в Jul 02, 2021, 12:28
ЪЪЪ,кашик,нищо не каза за "Великата" Екатерина  ;D

Е аз го казах леко завъртяно в мой стил. Не изненадващо да видиш немското бург в името на град кръстен на немец (немкиня в случая).

Просто ти го каза директно.

=*=

Противно на всеобщото мнение, но аз нямам нищо против хората да се еб*т. Като им се прави да го правят. И нищо по-добро в такъв случай, ако си парче цар. Ще имаш опашка от кандидати. Лошо е например, ако ти се е*е, ама си като мен — дебел, плешив, тъп и обикновен. Тогава ще караш на pornhub. Не е ли така?

Между другото има далеч по-известен случай от този на Катето. Ама понеже сме на запад и не го знаем¹.

Имало една принцеса, китайка. Сега не мога да се сетя как се казва. Нещо такова тяхно — Син Хуа (това е ТА), нещо от сорта. Днес тя се води най-великия владетел от бая дългата им история. Има паметници, музеи, какво ли не на нейно име.

А истината е била, че мацката е била обикновена ебалница. В случая определението „обикновена“ е въобще неуместен. Еб*ло ѝ се е та две не е виждала. В резултат на това е правила всякакви простотии довели до много кървава гражданска война. Нещо като средновековна версия на „Културната“ революция на хумбейвините ли там, как се наричаха хората на Мао.

Обаче в един хубав ден дворцовия дърводелец ѝ изобретил легло, в което да може да се гняса едновременно с 25 войника. От там нататък патакламата спира, а тя оставя името си като най-големия миротворец в многохилядната трагедия на поднебесната.

Въпросното легло е запазено и изложено в един от онези музеи. Май в най-големия. Cега! Cъмнявам се да обясняват на посетителите, какво точно съоражение са изложили и колко важна роля е изиграло то в китайската история.

Такива неща.





===

¹/ Малко същата работа като с дядо ни Атила. Сина му Ирник е далеч по-велик от него. Решавал е някакъви въпроси между ИРИ и Персия. Точно толкова силен е бил, че да ги мачка едновременно и дори да остави персииска династия. Но понеже за разлика от тати е действал в Азия, никой го не знае.

   Вероятно става дума за Ву Зетиан.
Освен всичко друго,според някои източници специално за нея е
създаден мъжки харем (  ;D ) ,наброяващ над 100 млади мъже,вкл.
и малолетни (под 16 г. ) ...
   Ползвала го е,дори и след като е навършила 60 г. ...


Титла: Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia
Публикувано от: 4096bits в Jul 02, 2021, 13:39
Един път получих такова писмо:

Паролата ви за pop3 е 'xcvbn3'... Дай пари да оправим проблема.

По принцип не обръщам внимание на такива спамаджийски мейлове, но това което беше странно, че паролата беше вярна. Нямам нито един виндовс, сервера с поп3 е центос на друго място и никой друг не го бара. Паролата е криптирана. Трафика е само български. Явно някой слуша по мрежата. Пароли с дължина 5-6 символа падат всякък с груба сила за секунди.

Смених паролата с малко по дълга и забравих за проблема.
Та мисълта ми е, че pLazmys може да си е напълно невинен.

   Най-вероятно,паролата в твоя случай просто лесно е налучкана:
'xcvbn3' са последователни символи от най-долния ред + цифра
и по-дълга да беше,напр: 'qwertyuiopasdfghjkl'
пак щяха да я набарат(също са последователни символи).
Някои хакерски инструменти вървят с "речници" - списък от потенциални
пароли и/или специални генератори (с евристични алгоритми) ...
Грубата сила не върши работа при криптиране на паролите, което нарочно е с алгоритъм, който го забавя нарочно.


Титла: Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia
Публикувано от: Naka в Jul 02, 2021, 14:50
Цитат
Противно на всеобщото мнение, но аз нямам нищо против хората да се еб*т. Като им се прави да го правят. И нищо по-добро в такъв случай, ако си парче цар. Ще имаш опашка от кандидати.

Между другото има далеч по-известен случай от този на Катето. Ама понеже сме на запад и не го знаем¹.

Цар Соломон, един от персонажите в стария завет е завършил живота си с 700 жени и 300 наложници. Четири глави в библията са негови. Въпреки този огромен!!! харем, негова е известната реплика: "Суета на суетите ..... – всичко е суета!" ($2)
Явно за него и йебането също го е възприемал за суета.


Титла: Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia
Публикувано от: 4096bits в Jul 02, 2021, 17:15
Майчице! Докато мисля, как да се изкажа на точно и едновременно с това пиша, ей такива глупости като в предния ми пост сътворявам   ;D
Често ми се случва  :D


Титла: Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia
Публикувано от: spec1a в Jul 03, 2021, 09:29
   Този "Цар Соломон" е измислен персонаж (в другата семитска
"свещена книга" - коранът, фигурира като "Сюлейман").
   Ако говорим за реални ебачи, на първо място трябва да се спомене
Хю Хефнър - създателят на "Плейбой". Изчукал е над 1000 жени,
живеел е дефакто в свой частен харем.
   Друг известен топ-женкар е Фидел Кастро (между другото е набор
(1926) на Хефнър), и през него са минали няколко хиляди от нежния пол ,вкл. и известна българска певица  (да не споменавам коя ...).

   Набива се на очи едно заключение: развратните жени по правило
са изключително жестоки - Месалина,Ву Зетиан,Лукреция Борджия,
Екатерина 2 и т.н. , докато при големите ебачи това не е вярно.
Хю Хефнър е бил широко скроен човек, с либерални възгледи;
във "Плейбой" са публикувани шедьоври на известни писатели
като напр. Рей Бредбъри. И то по времето,когато са били подгонени
от религиозни задръстеняци ...


Титла: Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia
Публикувано от: Naka в Jul 03, 2021, 13:37
   Набива се на очи едно заключение: развратните жени по правило
са изключително жестоки - Месалина,Ву Зетиан,Лукреция Борджия,
Екатерина 2 и т.н.

Клеопатра също. Избирала си е любовници за една нощ и след това ги е убивала.

За Екатерина велика  не мисля, че е била жестока. Любовниците си ги е награждавала и издигила на високи постове, а не ги е убивала. Във всеки случай са си били нормални любовници през живота й а не 'мъжки' харем.


Титла: Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia
Публикувано от: go_fire в Jul 03, 2021, 19:09
Другия форум, който посещавам (този професионалния), го чете и жена ми. Някой път като кажа нещо не много премерено, ми мрънка. Та добре, че не чете този форум, че след тая тема сигурно щях да спя на терасата :D


Титла: Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia
Публикувано от: Naka в Jul 03, 2021, 19:23
Ми нали си модератор, я бързо да я цензурираш!

Аз съм за тотално изтъркване на всички офф топик постове.
Или ги бутни в кошчето. Че туку виж някой вземе да търси в гого 'нов лаптоп линукс'  и попадне на това....


Титла: Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia
Публикувано от: go_fire в Jul 03, 2021, 20:07
Вече сме на четвърта страница. Никой луд няма да чете до тук. А и реално много трудно мога да отделя мнения по някъкъв показател. Ако е за цепене, май трябва да е всичко след спамаджията.


Титла: Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia
Публикувано от: Nik123 в Jul 03, 2021, 21:57
Аз малко да допълня офтопика.. Санкт Петербург си идва от холандски, не от немски. Езиците са сходни, да. В книгата "Петър I" на руски (имам едно старо издание) си го пише направо Санкт Питербурх, както се произнася на холандски (те нямат звука Г, произнасят G хъхрещо). Петър си е докарал холандски специалисти и инженери, да му строят корабите. Оттам влизат и в руския морски термини като "шпангоут", "гротмачта", "леер" и т.н. Руснаците ги четат, както са написани и ги приемат директно така, само че на холандски са "шпанХоут", "Хротемаст". А обичания дядо Коледа е холандския Санкт Николаус, после англоговорящите го направили на Санта Клаус. Немското влияние вече при Екатерина се засилва много. [_]3


Титла: Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia
Публикувано от: go_fire в Jul 03, 2021, 22:42
Трябва да говориш с някой руснак. Има един заговор, за който всеки руснак може да се закълне, че е истина. А той е следния: Пешо отива в западна Европа да се разхожда и учи. Връща се след няколко години зареден с идеи да реформира и обнови страната. Само дето… не е той. Подменен е.


Титла: Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia
Публикувано от: Naka в Jul 04, 2021, 12:13
Цитат
Петър си е докарал холандски специалисти и инженери, да му строят корабите.

Не само това. Петър основава петербурската академия на науките и кани учени от цяла Европа.. който е бил по известен или свободен по това време.

Не е толкова споменаван факт, обаче най-големия хит е Ойлер. Когато пристига е бил само на 20 години, прекарва голяма част от живота си в Русия, говорил е руски, създава потомство, умира и е погребан в Петербург. Разправят че в петербург имало много ойлерови....


Титла: Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia
Публикувано от: spec1a в Jul 06, 2021, 10:24
   Я нещо за разтоварване.
Вижте какво каза една злобна кифла (вероятно яйчарка) по наш адрес:

   Бог създаде хемороидите,за да не си мислят ИТ специалистите,че
могат току-така да си седят по цял ден пред компютъра,нищо
да не правят и да взимат една камара пари.

 ;D


Титла: Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia
Публикувано от: vyrgozunqk в Jul 07, 2021, 16:31
Вместо да се набутва човека с тоя тинкпад и мизерният (да мизерен ще е) екран за 1800 лв. Мога да му продам един Macbook Pro 2017 15".

Има две GPU-та, напомпана i7-ца, 16 ram и NvME което прави около и малко над 2 ГБ/с read/ write. За около 2К ще го пусна.  :P

П.С. Очаквам хейт, ма т'ва е положението.


Титла: Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia
Публикувано от: 4096bits в Jul 07, 2021, 17:38
Вместо да се набутва човека с тоя тинкпад и мизерният (да мизерен ще е) екран за 1800 лв. Мога да му продам един Macbook Pro 2017 15".

Има две GPU-та, напомпана i7-ца, 16 ram и NvME което прави около и малко над 2 ГБ/с read/ write. За около 2К ще го пусна.  :P

П.С. Очаквам хейт, ма т'ва е положението.
Набутването с Тинкпад е набутване за най-надеждният лаптоп на планетата. Изключвам онези куфари, които са предназначени да ги блъскаш и тряскаш и с които можеш спокойно една ловна хижа да сковеш и все още да работят.

Имам въпрос. Всъщност няколко... Защо забрави да споменеш, че тъчпада може да умре на случаен принцип съвсем внезапно?

От онези модели ли е, които се прецакват, просто ако отваряш и затваряш дисплея? Което е нормално се случва с всеки лаптоп, след като човек се отдалечи от него ( отварянето и затварянет на дисплея ).

Защо забрави да споменеш за може би най-калпата клавиатура в целия бранш?
И че има шанс да започне да си въвежда произволна бройка символи при единично натискане на клавиш.

Забрави да споменеш за доста шумния вентилатор и че тези машини изобщо нямат добро охлаждане и често са доста жежки.

Да не забравя и безумно скъпия им ремонт, ако не що се случи.

Нещо пропуснах ли?

https://youtu.be/wgeh7ZJRhZU?t=129


Титла: Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia
Публикувано от: jet в Jul 07, 2021, 18:30

Нещо пропуснах ли?

Тъпия десктоп - дето мяза на Гном и тъпата ОС дето иска да е като Линукс.  ;D


Титла: Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia
Публикувано от: 4096bits в Jul 07, 2021, 20:15

Нещо пропуснах ли?

Тъпия десктоп - дето мяза на Гном и тъпата ОС дето иска да е като Линукс.  ;D
За десктопа нищо не мога да кажа, защото никога не съм сядал на такова. Но съм чувал, че бил много удобен. Само съм чувал.
За това, че искат да са линукс, може и да е вярно. Те са Юникс от доста дълго време вече, та нищо чудно да сменят лагера още веднъж.


Титла: Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia
Публикувано от: vyrgozunqk в Jul 08, 2021, 02:08
Вместо да се набутва човека с тоя тинкпад и мизерният (да мизерен ще е) екран за 1800 лв. Мога да му продам един Macbook Pro 2017 15".

Има две GPU-та, напомпана i7-ца, 16 ram и NvME което прави около и малко над 2 ГБ/с read/ write. За около 2К ще го пусна.  :P

П.С. Очаквам хейт, ма т'ва е положението.
Набутването с Тинкпад е набутване за най-надеждният лаптоп на планетата. Изключвам онези куфари, които са предназначени да ги блъскаш и тряскаш и с които можеш спокойно една ловна хижа да сковеш и все още да работят.

Имам въпрос. Всъщност няколко... Защо забрави да споменеш, че тъчпада може да умре на случаен принцип съвсем внезапно?

От онези модели ли е, които се прецакват, просто ако отваряш и затваряш дисплея? Което е нормално се случва с всеки лаптоп, след като човек се отдалечи от него ( отварянето и затварянет на дисплея ).

Защо забрави да споменеш за може би най-калпата клавиатура в целия бранш?
И че има шанс да започне да си въвежда произволна бройка символи при единично натискане на клавиш.

Забрави да споменеш за доста шумния вентилатор и че тези машини изобщо нямат добро охлаждане и често са доста жежки.

Да не забравя и безумно скъпия им ремонт, ако не що се случи.

Нещо пропуснах ли?

https://youtu.be/wgeh7ZJRhZU?t=129


Нинам откъде измисли “умиращ тъчпад?!”….Това дори по митовете го няма.
Три години го търкалям, дисплеят и той не е умрял… Иначе съм чувал за по-късият лентов кабел, ама не съм виждам сгънал още.
Отваря се по 5 пъти на ден… иначе и аз съм гледал Луис Розман, ако т’ва намекваш. Ама малко като смъртта от короната, чували сме за умрели, ама не познаваме, или са толкова редки, че се приема по-скоро за мит….
Вентилатора ако го чуеш спрямо тинкпада, ще изхвърлиш леновото и ше го размажеш с чук, явно никога не си сядал на такава машина. Тва, че епъл смятат 98 градуса за нормална температура и чак тогава отварят вентилаторите е друга тема. МакОС идва фабрично с ъндърволт таблица. :)
Клавиатурата… върши работа, макар и да не е най-удобната.
Ся, да поговорим за хардуер - калибриран P3 дисплей с 500 нита яркост, най-добрият тъчпад сред лаптопите, 3 микрофона с дооста по-прилично качество от конкуренцията, говорителите също все още нямат конкуренция. Бая по-бързо НвМЕ от конкуренцията. Wi-fi с 3 антени(подобен само в най-висок клас дел и ХП, всичко друго е с 2). 4х тъндърболт порта на фулл спийд(40 гигабита) с дисплей, аудио, PD(100W). Бута едновременно 2х5К екрана външно + вграденият, като ако си мераклия можеш да му закачиш и TB GPU. Батерията кара между 5 и 8 часа, два пъти по-тънък от конкуренцията с подобни спецификации. МакОС-а може да е само бонус.  ;)

Единственото леново, което може да ти даде нещо подобно е Х1 карбона, напомпан с 4к матрицата, който гони около 7К лв. Или някое от П5х или П7х серийте, ама те са тукмаци и пак са към 6-8К. Съответно там пак нямаш звук и качество в микрофоните. 4К екрана им е сравнително посредствен.


Титла: Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia
Публикувано от: jet в Jul 08, 2021, 02:33
Тюх, таман взе да ми аресва, а то само 5к. екрани и само 3 антенки - слаба ракия. Четвърти микрофон - липсва. Махнаха ви и магнитния конектор (циции).
А де е десния клик на мишката, а?


Титла: Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia
Публикувано от: go_fire в Jul 08, 2021, 10:03

Нещо пропуснах ли?

Тъпия десктоп - дето мяза на Гном и тъпата ОС дето иска да е като Линукс.  ;D
За десктопа нищо не мога да кажа, защото никога не съм сядал на такова. Но съм чувал, че бил много удобен. Само съм чувал.
За това, че искат да са линукс, може и да е вярно. Те са Юникс от доста дълго време вече, та нищо чудно да сменят лагера още веднъж.

За да сме по-безпристрастни, Мац е наследник на NeXT. Гном съответно също е взимал с големи шепи от там. Макар да има поне два прозоръчни управителя, които много по-стриктно да се придържат към концепцията му. Още във версия три Ред Хат сложиха едни торби с пари на масата и Гном отвинти главата на Кокоа, макар лично на мен концепцията за стъпване върху pdf да ми харесва малко повече чисто технически.

Когато започват десятката Джобс кани Линус да пише ядрото, но той отказва. Но нещото не е и точно BSD, защото от оргиналност решават да ползват стара версия на микроядрото Mach. Същото се използва и от митичното ядро GNU/Hurd, което най-вероятно никога няма да е завършено. Съответно нахапаните, за да не се правят асоциации с други проекти и да прикрият факта, че са си взели микроядро от един и същ университет с проекта ГНУ, при това по-стара версия, го кръщават XNU. Супер! Сменяме една буква и всичко е наред.

Но като цяло Мац ОС Хъ има същия проблем като BSD. Имат твърде малка общност и твърде малко компании наливат кинти в системите им. И изобщо нямам предвид правене на игрички за iФони от които да се вадят по-бесни кинтажи от на цялата игрална индустрия.

Поради тази причина бъсъдътата и маци писи правят едно и също — опитват по всякакъв начин да прехвърлят код от ГНУ/Линукс и да създават подобия на нещата в него. Например има нещо наречено Homebrew и не става въпрос за бира. Всъщност е apt-get (yum) за Мац^1.

Та това казва Джет, като казва, че се опитват да са Линукс. Просто опитват да се облажат от плодовете за него. В което няма лошо. По този начин си признават, че той е по-напред от тях технологично и това няма да се промени докато компании като ИБМ, Интел, Самсунг… М$ и хиляди други не спрат да наливат пари.



===

¹/ Сега изненадата е, че има нещо наречено Chocolatery, което не продукт на Линд, Крафт или Нестле. А е пак пакетен управител, но за най-популярната ОС. И за да е купона пълен, има още няколко, а преди около година от М$ пуснаха и свой вариант, който засега е доста ограничен.


Титла: Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia
Публикувано от: spec1a в Jul 08, 2021, 10:20
   За серията лаптопи Thinkpad: едно много голямо
+1
   Изключително издръжливи,качествени,издържащи на
много големи натоварвания. Мой познат има 20 годишен Thinkpad
и още работи !  За съжаление има 32 -битов процесор и не може да му
се инсталират най-новите ОС; в момента е с Минт 18, и с него се
сърфира почти безпроблемно в Интернет.



По отмошемие на кифленско-гейските боклуци с нахапаната ябълка:
По-горе колегите описаха доста добре нещата,аз бих добавил,че
лаптоп със абсурдно висока цена би си купил само много
нерационално мислещ индивид (да не кажа нещо друго).
Пример: 2800 лв. струва Гейпъл лаптоп със 8 GB RAM  и  256  GB SSD !
   Между другото,никой досега не можа да обясни как стойка за монитор
може да струва 1000 $ , а колелце - 170 $ !!!
Говорим за Гейпълският десктоп компютър,приличащ на ренде,и
представен преди 2 г. мисля,хвален като номер 1 в сегмента ...


Титла: Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia
Публикувано от: go_fire в Jul 08, 2021, 10:52

По отмошемие на кифленско-гейските боклуци с нахапаната ябълка:
...

Все пак трябва да споменем, че този проблем също има две страни. Това нещо не е предназначено за шир потреба. То е точно, каквито са днес ръчните часовници. Реално не ти трябва, защото си имаш телефон (ако ще с шайба да е), но го ползваш под формата на аксесоар, който издава положението ти в обществото.

Освен това тези машини имат преимущества. Върго ги изброи. Ако си например някакъв дизайнер (не само графичен, но най-вече) то щеш не щеш си купуваш такава машина и то заради екрана. За останалото Адоби и Ауто деск са се погрижили. Има и други професии, в които е необходимост. А винаги седи и случая, когато от Apple ти идват приходите. Тогава просто не можеш да не ползваш.

И все си мисля, че трябва да заведем един колективен иск срещу всички останали производители на компютри и периферия (конкретно монитори и печатъщи устройства). Не го осъзнаваме, но проблема с неточното показване на световете е огромен, който бавно ни превръща в слепци. Редно е да спеменем, че много тинкпади и конкретни серии на други производители идват с IPS, но пък често и той е със занижени показатели.

Всъщност проблема става видим моментално, когато включиш към една машина два монитора. Например може да включиш към лаптопа си настолен монитор¹.






===

¹/ Ако не си с някаква съвременна графична среда, трябва да подадеш команда на RandR (преозмеряване и превъртане), наследник на Xinerama-та. В днешно време тези команди влизат в сила веднага и вече не изискват презапускане на XWindows.






Титла: Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia
Публикувано от: go_fire в Jul 08, 2021, 11:01
÷
 Ама малко като смъртта от короната, чували сме за умрели, ама не познаваме, или са толкова редки, че се приема по-скоро за мит….

Не е мит. Ти може да не познаваш починали (лека им пръст), но аз познавам. За съжаление не са и малко. Сред тях имаше и доста близка, млада жена на христова възраст. Само за информация тя се зарази в малко, североизточно градче, където не са и чували за пето поколение мрежи тип GSM. Петото поколение може да помага на болестотворните състояния, но не е болест само по себе си.

Така, че не само познавам, но съм имал нещастието да ходя на погребение преди само месец. Другата седмица са четиридесет.

=*=

Съвсем отделен въпрос е, че под предтекста на доста неприятно протичащото вирусно заболяване се вкарва фашизъм в чиста форма. Забраната за сдружавне е нищо различно от тирания.

Мога да разбера и политиците, които го правят за прикрият доста големите глупости които сътвориха в световната икономика. Но не мога да ги оправдая. Защото продължават да ги вършат с дори по-голямо настървение и съвсем скоро завесата ще падне. Могат завинаги да ни държат под ключ вкъщи, но не могат завинаги да скрият състоянието на нещата.





Титла: Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia
Публикувано от: spec1a в Jul 08, 2021, 12:09
   А как могат да се обяснят абсурдните цени на Гейпъл ?
Стойка за монитор за 1000 $ и  колелца за по  170 $ !

   Патологичен снобизъм ?
Или нещо друго (да споменавам ли сексуална ориентация) ...


Титла: Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia
Публикувано от: go_fire в Jul 08, 2021, 12:23
Ами по същия начин както се обясняват цените на Ролекс или Ламборджини. Има платежоспособен пазар за това, има предлагане. И на леките жени им е по-лесно да се ориентират, към кого да се насочат.


Титла: Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia
Публикувано от: 4096bits в Jul 08, 2021, 14:05
Вместо да се набутва човека с тоя тинкпад и мизерният (да мизерен ще е) екран за 1800 лв. Мога да му продам един Macbook Pro 2017 15".

Има две GPU-та, напомпана i7-ца, 16 ram и NvME което прави около и малко над 2 ГБ/с read/ write. За около 2К ще го пусна.  :P

П.С. Очаквам хейт, ма т'ва е положението.
Набутването с Тинкпад е набутване за най-надеждният лаптоп на планетата. Изключвам онези куфари, които са предназначени да ги блъскаш и тряскаш и с които можеш спокойно една ловна хижа да сковеш и все още да работят.

Имам въпрос. Всъщност няколко... Защо забрави да споменеш, че тъчпада може да умре на случаен принцип съвсем внезапно?

От онези модели ли е, които се прецакват, просто ако отваряш и затваряш дисплея? Което е нормално се случва с всеки лаптоп, след като човек се отдалечи от него ( отварянето и затварянет на дисплея ).

Защо забрави да споменеш за може би най-калпата клавиатура в целия бранш?
И че има шанс да започне да си въвежда произволна бройка символи при единично натискане на клавиш.

Забрави да споменеш за доста шумния вентилатор и че тези машини изобщо нямат добро охлаждане и често са доста жежки.

Да не забравя и безумно скъпия им ремонт, ако не що се случи.

Нещо пропуснах ли?

https://youtu.be/wgeh7ZJRhZU?t=129


Нинам откъде измисли “умиращ тъчпад?!”….Това дори по митовете го няма.
Три години го търкалям, дисплеят и той не е умрял… Иначе съм чувал за по-късият лентов кабел, ама не съм виждам сгънал още.
Отваря се по 5 пъти на ден… иначе и аз съм гледал Луис Розман, ако т’ва намекваш. Ама малко като смъртта от короната, чували сме за умрели, ама не познаваме, или са толкова редки, че се приема по-скоро за мит….
Вентилатора ако го чуеш спрямо тинкпада, ще изхвърлиш леновото и ше го размажеш с чук, явно никога не си сядал на такава машина. Тва, че епъл смятат 98 градуса за нормална температура и чак тогава отварят вентилаторите е друга тема. МакОС идва фабрично с ъндърволт таблица. :)
Клавиатурата… върши работа, макар и да не е най-удобната.
Ся, да поговорим за хардуер - калибриран P3 дисплей с 500 нита яркост, най-добрият тъчпад сред лаптопите, 3 микрофона с дооста по-прилично качество от конкуренцията, говорителите също все още нямат конкуренция. Бая по-бързо НвМЕ от конкуренцията. Wi-fi с 3 антени(подобен само в най-висок клас дел и ХП, всичко друго е с 2). 4х тъндърболт порта на фулл спийд(40 гигабита) с дисплей, аудио, PD(100W). Бута едновременно 2х5К екрана външно + вграденият, като ако си мераклия можеш да му закачиш и TB GPU. Батерията кара между 5 и 8 часа, два пъти по-тънък от конкуренцията с подобни спецификации. МакОС-а може да е само бонус.  ;)

Единственото леново, което може да ти даде нещо подобно е Х1 карбона, напомпан с 4к матрицата, който гони около 7К лв. Или някое от П5х или П7х серийте, ама те са тукмаци и пак са към 6-8К. Съответно там пак нямаш звук и качество в микрофоните. 4К екрана им е сравнително посредствен.
Искаш да говорим за хардуер?

Хайде проучи набързо в интернет, за точността на цветовете при ThinkPad. Някои от моделите им са с 98% точност. Едната ми машина има сензор за определяне на околната светлина и нагажда цветовете на дисплея съответно, така че при всякакво осветление да можеш да виждаш цветовете по един и същи начин. Та не ми сравнявай качество на дисплеите. Всички копуват от два производителя, така че не са само Апъл.

Това, че Апъл смятат 98 градуса за нормална температура изобщо не е друга тема. Ако едва при тази температура се включва вентилатора, това означава, че достигайки 100 ще започне яко да тротва, за да спаси чипа. Два градуса отгоре се качват много лесно. Чонека каза, че ще го използва видеообработка. И какво става с производителността, когато започне да тротва?

Луис Росман изобщо не е като корона вируса. Този човек си изкарва хляба ремонтирайки тези "много надеждни" компютри, като храни още няколко човека и плаща десет бона наем. Сигурно има доста работа. И не зная, колко си гледал от неговите клипове, но сигурно си чул изказванията му за нескопосания дизайн на платките, за чипове, които доказано дават дефект и които не се сменят още няколко поколения машини.

Клавиатурата, ако оставим настрана, че не е удобна, колко струва да се подмени, ако спре да върши работа и нещо ѝ стане?
Дефектите при клавиатурите на тези машини изобщо не са рядкост.

Защо рекламираш най-добрия тъчпад сред лаптопите, след като ще се прави видеообработка и едва ли за това ще се ползва тъчпада? Тъчпад се ползва, когато сядаш някъде навън, отваряш машината и набързо искаш да погледнеш нещо. Никой не работи използвайки тъчпада.

За вентилатора. Имам ThinkPad и вентилатора изобщо не ме притеснява с нивото си на шум. Та точно за това няма нужда да говориш.

Трите микрофона много работа вършат при видеообработка.

Говорителите имат конкуренция и то много добра. В момента пиша от лаптоп, който има говорители на Harman Kardon. Също Леново.

Въпросното бая по-бързо от конкуренцията NVMe CCD запоено ли е за дънната платка и може ли да се подменя при нужда?  От собственика, не да го носи в сервиз. Запоено е. Защо ми рекламираш скоростта на CCD което е вече на четири години? Днешните са по-бавни? Какъв е обема но това CCD? 256 ? 512 ? Колко видео ще събере, защото ще се прави видеообработка, нали? И моля те, не ми казвай, че може да се вържат външни устройства, защото тези тъндърболд портове ще принудят човека да си купува някакви донгъли, за да може да върже каквото и да е на тях. Да не им споменаваме цената и на тези нещица. Но на Pro-то може и USB-C да са поставили и дано. Също, CCD-то е на четири години. Колко живот му остава още? И ако е запоено за дъното, къде отиваме с този лаптоп?

И като си говорим за запоени компоненти за дъното, паметта сигурно също е запоена. Успех с ъпгрейда. На моята машина веднага и удвоих паметта още със закупуването, директно в магазина. Тези 16 гигабайта, дето ги хвалиш не са малко, но се чудя, колко ще свършат работа, като се започне с обработката на виео. RAW video с резолюцията на матрицата на дисплея е малко над 22GB за минута. Full HD стъпва на почти 9GB за минута видео.
И да допълня... Изглежда паметта е DDR3, което е чудно, при положение, че повечето машини от такъв клас по това време са оборудвани с DDR4.

Много е важна третата антена за безжичната мрежа.  :D Сигурен съм, че по магазините много от хората, които си купуват лаптоп редовно задават въпраса: Страхотно, обаче имам още един въпрос. С колко антени за wifi е?

Човекът си е сложил ограничение на бюджета 1800 за машина за виеобработка, което е малко, обаче ти ми говориш за два броя външни 5К дисплея  ;D

Операционната система не я познавам. Обаче се сещам, как скапаха работата на един от моделите си телефони с един от ъпдейтите на операционната им система, в опит да принудят хората да си купят новото устройство. Изобщо не бих разчитал на компания с подобно отношение към клиентите си. Не, че и Микромеките са стока, но това не ги оневинява

И понеже спомена за X1 Carbon на Леново... За какви седем хиляди лева говориш? За новите машини ли? Като си купувах последната, ги гледах и тях. Започваха на цени от шест бона. Но тук си говорим за машини от 2017 година. Хайде сега, виж колко струва Lenovo X1 Carbon втора ръка от 2017.

Впрочем, за още стотина двеста лева над тези 2000, човек може да си вземе един от споменатите от теб P серия, например с 32GB рам. Далеч по-надеждна машина.

За кой още хардуер на Апъл искаш да говорим? За часовниците? Може би са хубави.

И да вметна  още нещо за тази жалка компания. Понеже загледах някакво видео за въпросната машина от 2017 и там споменаха за цялостно алуминиево тяло. Та същото нещо казваха и за друго от моделите им и дано не е този. Оказа се, че изобщо не е цялостно тяло а са две лепени части алуминии. Това води ли се част от хардуера?

Замалко да забравя. Последно, обещавам! Колко вида отверки трябват, за да си отвори човек Макбука и да го почисти?


Титла: Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia
Публикувано от: vyrgozunqk в Jul 09, 2021, 01:10
Вместо да се набутва човека с тоя тинкпад и мизерният (да мизерен ще е) екран за 1800 лв. Мога да му продам един Macbook Pro 2017 15".

Има две GPU-та, напомпана i7-ца, 16 ram и NvME което прави около и малко над 2 ГБ/с read/ write. За около 2К ще го пусна.  :P

П.С. Очаквам хейт, ма т'ва е положението.
Набутването с Тинкпад е набутване за най-надеждният лаптоп на планетата. Изключвам онези куфари, които са предназначени да ги блъскаш и тряскаш и с които можеш спокойно една ловна хижа да сковеш и все още да работят.

Имам въпрос. Всъщност няколко... Защо забрави да споменеш, че тъчпада може да умре на случаен принцип съвсем внезапно?

От онези модели ли е, които се прецакват, просто ако отваряш и затваряш дисплея? Което е нормално се случва с всеки лаптоп, след като човек се отдалечи от него ( отварянето и затварянет на дисплея ).

Защо забрави да споменеш за може би най-калпата клавиатура в целия бранш?
И че има шанс да започне да си въвежда произволна бройка символи при единично натискане на клавиш.

Забрави да споменеш за доста шумния вентилатор и че тези машини изобщо нямат добро охлаждане и често са доста жежки.

Да не забравя и безумно скъпия им ремонт, ако не що се случи.

Нещо пропуснах ли?

https://youtu.be/wgeh7ZJRhZU?t=129


Нинам откъде измисли “умиращ тъчпад?!”….Това дори по митовете го няма.
Три години го търкалям, дисплеят и той не е умрял… Иначе съм чувал за по-късият лентов кабел, ама не съм виждам сгънал още.
Отваря се по 5 пъти на ден… иначе и аз съм гледал Луис Розман, ако т’ва намекваш. Ама малко като смъртта от короната, чували сме за умрели, ама не познаваме, или са толкова редки, че се приема по-скоро за мит….
Вентилатора ако го чуеш спрямо тинкпада, ще изхвърлиш леновото и ше го размажеш с чук, явно никога не си сядал на такава машина. Тва, че епъл смятат 98 градуса за нормална температура и чак тогава отварят вентилаторите е друга тема. МакОС идва фабрично с ъндърволт таблица. :)
Клавиатурата… върши работа, макар и да не е най-удобната.
Ся, да поговорим за хардуер - калибриран P3 дисплей с 500 нита яркост, най-добрият тъчпад сред лаптопите, 3 микрофона с дооста по-прилично качество от конкуренцията, говорителите също все още нямат конкуренция. Бая по-бързо НвМЕ от конкуренцията. Wi-fi с 3 антени(подобен само в най-висок клас дел и ХП, всичко друго е с 2). 4х тъндърболт порта на фулл спийд(40 гигабита) с дисплей, аудио, PD(100W). Бута едновременно 2х5К екрана външно + вграденият, като ако си мераклия можеш да му закачиш и TB GPU. Батерията кара между 5 и 8 часа, два пъти по-тънък от конкуренцията с подобни спецификации. МакОС-а може да е само бонус.  ;)

Единственото леново, което може да ти даде нещо подобно е Х1 карбона, напомпан с 4к матрицата, който гони около 7К лв. Или някое от П5х или П7х серийте, ама те са тукмаци и пак са към 6-8К. Съответно там пак нямаш звук и качество в микрофоните. 4К екрана им е сравнително посредствен.
Искаш да говорим за хардуер?

Хайде проучи набързо в интернет, за точността на цветовете при ThinkPad. Някои от моделите им са с 98% точност. Едната ми машина има сензор за определяне на околната светлина и нагажда цветовете на дисплея съответно, така че при всякакво осветление да можеш да виждаш цветовете по един и същи начин. Та не ми сравнявай качество на дисплеите. Всички копуват от два производителя, така че не са само Апъл.

Това, че Апъл смятат 98 градуса за нормална температура изобщо не е друга тема. Ако едва при тази температура се включва вентилатора, това означава, че достигайки 100 ще започне яко да тротва, за да спаси чипа. Два градуса отгоре се качват много лесно. Чонека каза, че ще го използва видеообработка. И какво става с производителността, когато започне да тротва?

Луис Росман изобщо не е като корона вируса. Този човек си изкарва хляба ремонтирайки тези "много надеждни" компютри, като храни още няколко човека и плаща десет бона наем. Сигурно има доста работа. И не зная, колко си гледал от неговите клипове, но сигурно си чул изказванията му за нескопосания дизайн на платките, за чипове, които доказано дават дефект и които не се сменят още няколко поколения машини.

Клавиатурата, ако оставим настрана, че не е удобна, колко струва да се подмени, ако спре да върши работа и нещо ѝ стане?
Дефектите при клавиатурите на тези машини изобщо не са рядкост.

Защо рекламираш най-добрия тъчпад сред лаптопите, след като ще се прави видеообработка и едва ли за това ще се ползва тъчпада? Тъчпад се ползва, когато сядаш някъде навън, отваряш машината и набързо искаш да погледнеш нещо. Никой не работи използвайки тъчпада.

За вентилатора. Имам ThinkPad и вентилатора изобщо не ме притеснява с нивото си на шум. Та точно за това няма нужда да говориш.

Трите микрофона много работа вършат при видеообработка.

Говорителите имат конкуренция и то много добра. В момента пиша от лаптоп, който има говорители на Harman Kardon. Също Леново.

Въпросното бая по-бързо от конкуренцията NVMe CCD запоено ли е за дънната платка и може ли да се подменя при нужда?  От собственика, не да го носи в сервиз. Запоено е. Защо ми рекламираш скоростта на CCD което е вече на четири години? Днешните са по-бавни? Какъв е обема но това CCD? 256 ? 512 ? Колко видео ще събере, защото ще се прави видеообработка, нали? И моля те, не ми казвай, че може да се вържат външни устройства, защото тези тъндърболд портове ще принудят човека да си купува някакви донгъли, за да може да върже каквото и да е на тях. Да не им споменаваме цената и на тези нещица. Но на Pro-то може и USB-C да са поставили и дано. Също, CCD-то е на четири години. Колко живот му остава още? И ако е запоено за дъното, къде отиваме с този лаптоп?

И като си говорим за запоени компоненти за дъното, паметта сигурно също е запоена. Успех с ъпгрейда. На моята машина веднага и удвоих паметта още със закупуването, директно в магазина. Тези 16 гигабайта, дето ги хвалиш не са малко, но се чудя, колко ще свършат работа, като се започне с обработката на виео. RAW video с резолюцията на матрицата на дисплея е малко над 22GB за минута. Full HD стъпва на почти 9GB за минута видео.
И да допълня... Изглежда паметта е DDR3, което е чудно, при положение, че повечето машини от такъв клас по това време са оборудвани с DDR4.

Много е важна третата антена за безжичната мрежа.  :D Сигурен съм, че по магазините много от хората, които си купуват лаптоп редовно задават въпраса: Страхотно, обаче имам още един въпрос. С колко антени за wifi е?

Човекът си е сложил ограничение на бюджета 1800 за машина за виеобработка, което е малко, обаче ти ми говориш за два броя външни 5К дисплея  ;D

Операционната система не я познавам. Обаче се сещам, как скапаха работата на един от моделите си телефони с един от ъпдейтите на операционната им система, в опит да принудят хората да си купят новото устройство. Изобщо не бих разчитал на компания с подобно отношение към клиентите си. Не, че и Микромеките са стока, но това не ги оневинява

И понеже спомена за X1 Carbon на Леново... За какви седем хиляди лева говориш? За новите машини ли? Като си купувах последната, ги гледах и тях. Започваха на цени от шест бона. Но тук си говорим за машини от 2017 година. Хайде сега, виж колко струва Lenovo X1 Carbon втора ръка от 2017.

Впрочем, за още стотина двеста лева над тези 2000, човек може да си вземе един от споменатите от теб P серия, например с 32GB рам. Далеч по-надеждна машина.

За кой още хардуер на Апъл искаш да говорим? За часовниците? Може би са хубави.

И да вметна  още нещо за тази жалка компания. Понеже загледах някакво видео за въпросната машина от 2017 и там споменаха за цялостно алуминиево тяло. Та същото нещо казваха и за друго от моделите им и дано не е този. Оказа се, че изобщо не е цялостно тяло а са две лепени части алуминии. Това води ли се част от хардуера?

Замалко да забравя. Последно, обещавам! Колко вида отверки трябват, за да си отвори човек Макбука и да го почисти?

Относно дисплеят(на моделите преди 2019-та, новите са по-"готяни") ->

ΔE Color 1.4 | 0.59-29.43 Ø5.6
ΔE Greyscale 2.3 | 0.64-98 Ø5.8
99.9% sRGB (Argyll 1.6.3 3D)
77.4% AdobeRGB 1998 (Argyll 1.6.3 3D)
86.45% AdobeRGB 1998 (Argyll 2.2.0 3D)
99.94% sRGB (Argyll 2.2.0 3D)

563cd/m2 ( няма тинкпад с такава яркост, виж, обаче има Dell  ;) )

Ся, издирваме тинкпад W серии с подобен, мака е с 99.9 % sRGB, W серията е 98 както сам каза. Колор калибратора е екстра, която за повечето хора може да е безсмислена, а и не работи добре. Външен калибратор, обикновено постига по-добри резултати. Разликата с мака е, че цветовият профил ти идва от завода и нямаш нужда от калибриране. ;)

Явно не си наясно с цените на W серийте, които стигат ~7-9 000 лв.
Когато вземах мака, се оглеждах и в тях, ама са тукмаци и реално екрана е... става.

Тия Харман Кардън говорители, съжалявам, че ще го кажа така, но са пърделници и дрънчат на кухо(наистина, само носят едно име, малко като Карл Цайс в Нокийте дето се продават вмомента, има ги, ама са посредствени). Имам 10-на лаптопа с такива в офиса. :P
Отново опираме, че явно не си сядал на мак произведен след 2017-та.

Забелязах, че не правиш елементарна разлика между Тъндърболт и USB-C, смяташ, че те са нещо различно и не осъзнаваш, че Търндърболта е USB-C. Даже тъндърболт 3 вмомента се превърна в USB-C 4.0. И да, всичко на USB-C работи на тъндърболт. Но не всички тъндърболт у-ва работят на USB-C, защото УСБ-Ц-то стига до 10 гигабита в 3.1 спецификацията и се ползва различен протокол за комуникация с по-малко овърхед, тъндърболта е напомпан до 40гигабита.
Всички макове след 2016-та имат по 4 Thunderbolt порта (4х USB-C + TB)

Имам SSD начукано в китайска кутия на USB-C за 25 лв., скорости на четене 560 на 540 запис. Ползвам го като флашка.

Понеже съм човек, който компилира доста джънк, тегля блу-рей филми по 60-80 гиги и разни подобни, за тия години имам 43ТБ запис и 45 четене, живота на макското NvME е около 750ТБ запис. Явно му остават още бая години.
Smartctl дава, че е изхабено на 3%.  :P

Паметта за 2017-та наистина е ДДР3, обаче е LPDDR3 @2133Mhz, това е практически най-бързата DDR3 памет. Причини за използване - харчи по-малко ток от ДДР4 паметите по това време. Бая по-малко ток, скоростта е сходна. ;)

Относно алуминиевото тяло, цялостно е. Взима се един алуминиев блок и се издълбава, нещо не си разбрал. Само дето има капак отдолу, все пак трябва да се отваря.

Цените за които говоря са нови. Мака съм го купувал за 6667 лв., леново с подобни параметри тогава и по-калпавият дисплей от P7х серията ми го даваха на 7800.

Вмомента мака го давам на 2, леновото и то струва в тоя диапазон.

Разлика, в единият случай влачиш тухла с посредствен екран и се опитваш да правиш видеообработка. В другият случай влачиш нещо което тежи 1.8 килца, понеже е алумин все още изглежда като ново( за разлика от магнезиевото покритие, което се протрива и става лъскаво), получаваш операционната система на която можеш да си буташ целият бизнес софтуер, получаваш почти целият линукски userspace, защото почти всичко линукско се билди и под мак и си свиркаш.

Нещо интересно относно антените. 2 антени на 5 ghz по 433 mbps = 866 mbps. Ся, ти си примерно човек който се занимава с видео обработка и имаш 80 гиги 4К видео, което искаш да се прехвърли, трупута (дано знаеш какво е), при 866 мегабита няма да е повече от 58-60% в добри към идеални условия. Демек много грубо получаваш скорост на трансфер от  средно ~50МБ/с

Ся, да добавим още една антена и да го направим 3:3, получаваме 1300 мбпс, пак така вадим едни 40% за овърхед, мисля, че вече сам можеш да сметнеш.

Тия 80ГБ с тия 50 МБ/с, сам сметни колко време ще се мятат.
При 1300 мегабита, ако не ползваш противоположната посока на трансфер, можеш да стигнеш ~100МБ/с.

И да, хората които прехвърлят големи файлове, гледат много внимателно с колко антени е лаптопа, щото от сбора им зависи и скоростта на трансфер. Тъндърболта също е полезен, можеш да закачиш 10GBps dongle с размера на пакетче дъвки ;)

Тия лаптопи с М1 чиповете дето гледаш и 8те гиги рам, ще те учудят как могат да реенкодват 8K HDR видео по-бързо от i9-ка с 32 гиги рам. Видеа по въпроса и обяснения бол. (ще дам жокер - имат ASIC-и)


Кефа струва пари.

@Go_Fire, съжалявам да го чуя! Извинявай! Около мен няма такива, както и при познатите на мойте познати(слава богу!).


P.S. забравих да добавя, ако клавиатурата се емне, епъл ти покриват 4 години безплатна замяна.( out of warranty)

Ъпгрейд на рамта -> това не е машина с Windows, мемори мениджъра работи по коренно различен начин, до момента съм я пълнил само като пусна по 4 виртуалки едновременно ( две с 4 рам и 2х3), като честно казано не съм усетил драма в работата на машината, просто vmware-a почва да реве, ако искам да заделя повече.
Ако ми трябваше, щях да си го купя с 32гиги...  :P



Титла: Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia
Публикувано от: jet в Jul 09, 2021, 02:19
Все едно слушам перничанин да ми обяснява за гоуфа тройка.
Щото мака е от алумин - значи е два пъти по бръз от ПЦ-то.
Ний НвМе не сме виждали, та требе да си купим Мац за целта.
А от онези шарените знаменца с дъгата турил ли си - щото разправят, че и то дига конски сили (гигахерци) без да си лакираш ноктите.
Едно време маковете имаха и Firewire - трябваше да е най-неземния интерфейс на света ама вие вече не го помните, щото е история. Тогава се фукахте как магнитните дискове дигали не знам си какви скорости.
То бива фенщина, ама не.
А като ще правиш видео и не знам какви компилации и не знам какви си даунлоуди - що не си купиш/направиш един десктоп (нали знаеш, че и те могат с нвме, и те могат с големи телевизори), на всичкото отгоре сваляш през итернет - не с антенките - щото аз съм на 1Гб/с и не знам как антенките ти ще го докарат до там, да не говорим за файл трансфер към локалния ми сървър, а и всички мобилни процесори са като селерони (скопени та да има батерия и да не си подпалиш топките), на десктопа майна всичко му е на макс (цената е фракция). Питай бат Линус как компилира с новия AMD Ryzen™ Threadripper™ 3970X (32 ядра - 64 нишков), а забравих ти точиш лиги по Епъл М2.


Титла: Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia
Публикувано от: spec1a в Jul 09, 2021, 10:26
Ами по същия начин както се обясняват цените на Ролекс или Ламборджини. Има платежоспособен пазар за това, има предлагане. И на леките жени им е по-лесно да се ориентират, към кого да се насочат.

   Малко ще разгранича нещата.

   Купуването на "Ролекс" е малоумно.Абсурдно висока цена за механичен
часовник,който няма как да е по-точен от кой да е смартфон.
   По отношение на "Ламборджини" обаче: тези коли вдигат над 300 км/ч
(някои до 350), ускоряват 0-100 за по-малко от 5 сек. ,т.е. имаш превозно
средство с много добри динамични показатели (най-общо казано),които
в определени случаи може да се окажат важни.Така че цена от порядъка
на 150 000 евро и нагоре до голяма степен е оправдана.
Разбира се,има и много по-бързи коли: "Кьонигсег" (модела "Абсолют"
вдига над 480 км/ч), "Шелби" и "Хенеси" (донякъде някои модели на
"Бугати"),но там цените са над 1 млн. евро.


Титла: Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia
Публикувано от: vyrgozunqk в Jul 09, 2021, 10:59
Все едно слушам перничанин да ми обяснява за гоуфа тройка.
Щото мака е от алумин - значи е два пъти по бръз от ПЦ-то.
Ний НвМе не сме виждали, та требе да си купим Мац за целта.
А от онези шарените знаменца с дъгата турил ли си - щото разправят, че и то дига конски сили (гигахерци) без да си лакираш ноктите.
Едно време маковете имаха и Firewire - трябваше да е най-неземния интерфейс на света ама вие вече не го помните, щото е история. Тогава се фукахте как магнитните дискове дигали не знам си какви скорости.
То бива фенщина, ама не.
А като ще правиш видео и не знам какви компилации и не знам какви си даунлоуди - що не си купиш/направиш един десктоп (нали знаеш, че и те могат с нвме, и те могат с големи телевизори), на всичкото отгоре сваляш през итернет - не с антенките - щото аз съм на 1Гб/с и не знам как антенките ти ще го докарат до там, да не говорим за файл трансфер към локалния ми сървър, а и всички мобилни процесори са като селерони (скопени та да има батерия и да не си подпалиш топките), на десктопа майна всичко му е на макс (цената е фракция). Питай бат Линус как компилира с новия AMD Ryzen™ Threadripper™ 3970X (32 ядра - 64 нишков), а забравих ти точиш лиги по Епъл М2.

Ся, тоя пост е чисто сяждане и няма нищо общо с темата за видео обработка и лаптопска машина. Ама все пак ще ти отговоря така:

Щот' мога да си позволя да не си купувам десктоп, който да ми заема място. Мога да работя от планината, морето, пичковци, все тая. Тоя десктоп мога да го ползвам само да събира прах.
Нарича се "прагматичност".

И да си купя десктоп, ще трябва да търкалям ОС, която ще ми яде времето да се занимавам с нея, пък времето мили хора, струва пари. ;) Ако треа да билдваш нещо за трите платформи, само мака може да ти свърши работа. Успех с мака под виртуалка, става, ама е мръсна работа!

В офиса имаме уъркстейшъни и с ксеони + Имаме и М1 макбук еър с 16 рам, който струваше около 3К лв. и го взехме на ташак за да го разгледаме.

Ся, ще кажете, че "тъпият" мак е безумно скъп и десктопа със 72 треда ще го смаже(било то и по-стар)... ъхъ, да ама не.

Поиграхме си малко на тестване...

Време за компилиране на нашият софт:

HP Z Series workstation 2x Xeon(R) CPU E5-2699 v3(18c - 36 threads) = общо 72 треда + 128 гиги рам = 8 мин.

Време за компилиране на 13" Макбук Air с М1 + 16ГБ рам = 10 мин. 

Няма и цигара време разлика. Обаче, онова за тия 10 мин. ще избилди кода, докато си пиеш кафето в някоя сладкарница някъде, ще ти хапне 5-7 % батерия (от 20+ часа живот на батерията), после ще си го пъхнеш в раничката и ще идеш да се разходиш. Докато бай ти "гошо" с ксеоните е закотвен за оня тулуп който тежи 20 кила и му кеси в офиса или апартамента.
А, ако се пробваш да правиш същата операция на чисто нова интелска лаптоп машина с i9-ка или Райзен 4хххH, ще брадясаш, ще ти замине почти цялата батерия и , ще излитат вентилатори и ще си мразиш живота и както каза ще ти се подпалят ташаците.

Забравих да добавя, че макбук еъра с М1-цата е с пасивно охлаждане и не грее...  ;)

Същото е за видообработката, М1-цата спокойно чупи десктопска i9-ка с външно GPU. Или, ако GPU-то е прилично напомпан high-end, са горе-долу сходни като време.

Относно Тъндърболта, не, той няма да умре като Firewire... той е тук и ще остане за напред. Не случайно USB4 е Thunderbolt 3. AMD/ Intel/ Apple, всички го ползват вече. Т'ва е положението.



Титла: Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia
Публикувано от: 4096bits в Jul 09, 2021, 11:00
И след като толков разпалено убеждаваш, че Мак-а е по-добра машина отвсякъде, да предположим, че убедиш някой бъдещ клиент. Какво става с акосистемата? Все още ли работи само Апъл <-> Мак или мога да си закачи андроида или която и да е друга периферия или устройство и да се видят? Или трябва и телефона да му е Апъл, слушалките и те, въпреки прехвалените говорители? И като за говорихме за звук, ти чувал ли си, как звучат Harman Kardon-а в лаптоп? Че аз си гледам филми директно и ми е много кеф. Били само някакво име  :D
Само някакво име са Апъл продуктите. Има по-добри, на много по-нормални цени. За каквото и да се хванеш. Защо ми говориш, че някоя машина била тухла и не тежала кило и осемстотин. Никой истински професионалист няма да се заглежда по дизайна, а ще ползва това, което ще му върши най-добра работа възможно най-дълго време.

Едното Леново у дома ( някакъв Тинкпад от W серията ) все още спокойно мога да му взема 1400 че дори и 1500 и е от 2013 година. Сам помисли, защо държат цена. Твоят Макбук за колко го беше взел? 6500+, ако си спомням добре от прочетеното. Защо сега го даваш за 2 бона? Ако върши такава прекрасна работа и все още след четири години е топ и върха на сладоледа, защо го даваш за толкова ниска цена? Казваш също, че Апъл покривали четири години извън гаранцията замяна на клавиатурата. Това ще трябва да се погледне, защото са известни, че ебават клиентите си. Дано да е така.

И не, P7x са по-скъпички, отколкото казваш. Едно такова, като му добавих всички възможни ъпгрейди на макс и стъпи на цена някъде към 11 000 евро. Та долара ли беше... Не можах да се насиля, да дам толкова пари. Нямаше и причина да го правя. А и предполагам виждал си, как демонстрират надежността на Тинкпадите - сипват върху работещото лапи една чаша с вода, тя се оттича, машината продължава да си работи и всичко е наред. Макбука, ако работи някъде, където е по-коляма влажност, сензорите за влажност вътре светват в червено и се кихаш за ремонт, дори машината ти да е в гаранция и да не е мокрена.

Апъл ги харесват много в Северна Америка, защото там са нещо като религия. Не успяха да постигнат нищо подобно никъде другаде по света. Имат отвратителна политика с клиентите си, но това някак продължава. Луда работа.

Впрочем, темата е от средата на септември миналата година. Втора машина ли предлагаш на човека да си купи?


Титла: Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia
Публикувано от: vyrgozunqk в Jul 09, 2021, 11:10
Продавам го евтино, защото новите М1-ци смазват всичко интелско и райзенско по всички параграфи в мобилният сектор.
Реално хората спират да купуват втора ръка машини с интел, предпочитат да додадат малко и да купят с М1. ( М1-ците са доста по-евтини от интелските)

Ако си изкъсо обаче и това върши работа.

Епъл винаги са държали по-високи цени на секънд хенд маркета. Това се знае и от малките деца.  :)

П7х серията която си бях конфигурирал ми стъпи под 8К, защото беше по-базова, само с ксеон и 16 рам + прилична матрица, идеята беше във времето да добавя повече рам или nvme-та, при нужда.

Освен т'ва е готино да започнеш флейм уор...  >:D [_]3
Пък и не съм гледал от кога е темата, видях, че има коментар от скоро.  :P

И след като толков разпалено убеждаваш, че Мак-а е по-добра машина отвсякъде, да предположим, че убедиш някой бъдещ клиент. Какво става с акосистемата? Все още ли работи само Апъл <-> Мак или мога да си закачи андроида или която и да е друга периферия или устройство и да се видят? Или трябва и телефона да му е Апъл, слушалките и те, въпреки прехвалените говорители? И като за говорихме за звук, ти чувал ли си, как звучат Harman Kardon-а в лаптоп? Че аз си гледам филми директно и ми е много кеф. Били само някакво име  :D
Само някакво име са Апъл продуктите. Има по-добри, на много по-нормални цени. За каквото и да се хванеш. Защо ми говориш, че някоя машина била тухла и не тежала кило и осемстотин. Никой истински професионалист няма да се заглежда по дизайна, а ще ползва това, което ще му върши най-добра работа възможно най-дълго време.

Едното Леново у дома ( някакъв Тинкпад от W серията ) все още спокойно мога да му взема 1400 че дори и 1500 и е от 2013 година. Сам помисли, защо държат цена. Твоят Макбук за колко го беше взел? 6500+, ако си спомням добре от прочетеното. Защо сега го даваш за 2 бона? Ако върши такава прекрасна работа и все още след четири години е топ и върха на сладоледа, защо го даваш за толкова ниска цена? Казваш също, че Апъл покривали четири години извън гаранцията замяна на клавиатурата. Това ще трябва да се погледне, защото са известни, че ебават клиентите си. Дано да е така.

И не, P7x са по-скъпички, отколкото казваш. Едно такова, като му добавих всички възможни ъпгрейди на макс и стъпи на цена някъде към 11 000 евро. Та долара ли беше... Не можах да се насиля, да дам толкова пари. Нямаше и причина да го правя. А и предполагам виждал си, как демонстрират надежността на Тинкпадите - сипват върху работещото лапи една чаша с вода, тя се оттича, машината продължава да си работи и всичко е наред. Макбука, ако работи някъде, където е по-коляма влажност, сензорите за влажност вътре светват в червено и се кихаш за ремонт, дори машината ти да е в гаранция и да не е мокрена.

Апъл ги харесват много в Северна Америка, защото там са нещо като религия. Не успяха да постигнат нищо подобно никъде другаде по света. Имат отвратителна политика с клиентите си, но това някак продължава. Луда работа.

Впрочем, темата е от средата на септември миналата година. Втора машина ли предлагаш на човека да си купи?


Титла: Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia
Публикувано от: 4096bits в Jul 09, 2021, 12:56
Тук, когато една тема стане на седмица и се почва с всякакви други приказки, но не и по същество. А и какво можеш още да кажеш, след като се изкажат всички разбирачи, барабар с теб  :D

За М1... Още нищо не мога да рекá. Хора се отказват от тези машини. Трябва още време, да се види, накъде ще тръгнат нещата.

Иначе, каквото и да си говорим, негативното ми мнение за Апъл няма да се промени и едва ли ще ползвам нещо тяхно. Предубеден съм и си го признавам. Не понасям компанията. Не понасям политиката ѝ. Не понасям отношението към клиентите ѝ. А MacOS не съм ползвал никога.


Титла: Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia
Публикувано от: jet в Jul 09, 2021, 16:21
Ами така кажи, че продавате софтуер за мак и сте се оженили за Епъл (и клиентите ви), какво го усукваш по килифарски с видообработки и даунлоуди дрън, дрън.
А хората като компилират код го правят отдалечено на сървърна ферма (там не ти трябва видео обработка), можеш и от таблет да го направиш. Освен ако не си на село без интернет. Ама ти сигурно и софтуер не разработваш ами само продаваш шарении на шарани. Хората дето си плямпат за високопроизводителни машини, обикновено не могат да ги натоварят и на 10% ама се мерят бенчмарки (половин цигара и т.н.).
Дойдохме си на думата за Перник и Голфа.



Титла: Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia
Публикувано от: vyrgozunqk в Jul 10, 2021, 17:37
Имаме софтуер за всяка платформа която се сетиш, та даже и старият Solaris.  ::)


Ами така кажи, че продавате софтуер за мак и сте се оженили за Епъл (и клиентите ви), какво го усукваш по килифарски с видообработки и даунлоуди дрън, дрън.
А хората като компилират код го правят отдалечено на сървърна ферма (там не ти трябва видео обработка), можеш и от таблет да го направиш. Освен ако не си на село без интернет. Ама ти сигурно и софтуер не разработваш ами само продаваш шарении на шарани. Хората дето си плямпат за високопроизводителни машини, обикновено не могат да ги натоварят и на 10% ама се мерят бенчмарки (половин цигара и т.н.).
Дойдохме си на думата за Перник и Голфа.


Титла: Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia
Публикувано от: remotexx в Jul 10, 2021, 20:29
Имаме софтуер за всяка платформа която се сетиш, та даже и старият Solaris.  ::)

Колегата пропусна IoT ..ама ще им е се наложи - ей го на скоро хората ще започнат да го изнасят на части и да си ги сглабят в къщи  ;D

https://www.clubz.bg/115947