Анкета

Въпрос: Трябва ли да има световна (резервна) валута?

  • Не
    - 11 (44%)
    Да, амерото*
    - 0 (0%)
    Да, американският долар
    - 0 (0%)
    Да, еврото
    - 3 (12%)
    Да, златото
    - 0 (0%)
    Да, банкора**
    - 0 (0%)
    Да, СПТ***
    - 0 (0%)
    Да, друго
    - 3 (12%)
    Не, не трябва да има пари въобще
    - 6 (24%)
    Не знам
    - 2 (8%)

Общ брой гласове: 25

Автор Тема: Световна валута?  (Прочетена 8558 пъти)

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Световна валута?
« Отговор #30 -: Jun 05, 2009, 12:03 »
@off Neter

След невероятно хубавия подарък, който ни направи (чудесен превод на ВБокс), вече си разконспириран и всички знаем, че се казваш Стоян Маринов, колкото и да си се крил преди.

Просто Златко използва визуалната прилика в изписването на Нетер и Петер на латиница и кирилица съответно.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

c2h5oh

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 675
  • Distribution: CentOS 7.4 Fedora 28
  • Window Manager: Plasma Desktop
    • Профил
Re: Световна валута?
« Отговор #31 -: Jun 05, 2009, 12:05 »
Neter, или аз не съм се изразил добре или ти не си схванал същността на изказването ми. Затова повтарям пак:
1- Приветствам това че имеш собствено мнение Макар че на мен ми изглежда наивно и романтично на тебе хич да не ти пука от това - защитавай си го след като мислиш че е правилно Аз както виждаш не се мъча да го опровергая (или подкрепя)
2. Акцента на изказването ми е че не трябва да се ограничава свободата на словото ТОЧНО ТУК тъй като свободата на словото не противоречи на цитирам "..... идеите на отворения код" Не мисля че има диктат някакъв но и НЕ ИСКАМ да го има и в бъдеще. Изказвания че ще се трият мнения на базата на неясни критерии и причини не ми харесват. Даже и колективно да се взимат решения в този смисъл и това ще бъде във вреда на форума. Общуването тук е регламентирано от правилата на форума, които са приети от всички тук. Затова преди малко пак ги прочетох и ще си позволя да ги цитирам тук

                      ПРАВИЛА НА ФОРУМА« -: Ное 23, 2004, 11:50 »                                                                                                         1.КАК ДА ЗАДАВАМЕ ИНТЕЛИГЕНТНО ВЪПРОСИ”. Препоръките в тази статия са със силата на правила.

2. ПОЛЗВАЙТЕ ТЪРСАЧКАТА

3. ПИСАНЕТО НА БЪЛГАРСКИ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. Съобщения и теми, писани на "азбуки" различни от книжовния български, ще бъдат заличавани без предупреждение.
      ТУК е описано как лесно и бързо да настроите системата си за да можете да пишете на кирилица.

      Когато нямате възможност да настроите и/или да използвате кирилица, използвайте онлайн конвертора, който можете да намерите сред бутоните при писане на пост (бял бутон с надпис "Клавиатура" по подразбиране).
     
В случай, че въпросите и темите Ви са написани грамотно и граматически правилно, шансовете за бърз, точен и полезен отговор се увеличават значително. ТУК има кратка и полезна граматика за всеки. (по идея на saejoh)
ТУК има и бърз урок по правопис. Уважавайте езика и останалите посетители на форума - пишете грамотно.

4. По дадена тема пишете само, ако знаете и мислите, че можете да помогнете. Това правило не важи за секцията ХУМОР.

5. Постове, които нямат нищо общо с темата и няма пред тях /off-topic, ще бъдат изтривани своевременно.

6. Флейм (flame) и постове, които имат обиден, заядлив или нападателен характер, са крайно нежелателни и ще бъдат своевременно редактирани или директно изтривани. В спорове и дебати атакувайте позицията на опонентите си, не опонентите си.

7. Теми с рекламен характер, както и такива, които касаят нарушаване на авторски или други права и/или закони, въпроси свързани с неоторизиран достъп и други подобни, няма да съществуват повече от времето, нужно за забелязването и изтриването им.

8. В дъното на форума има раздел "Кошче" - всички теми, които не отговарят на правилата на форума, ще бъдат местени там.

Тези правила са допълнение към ненаписаните, но приети в човешкото общество правила за поведение. Те ще се развиват и променят според нуждите на форума. Проверявайте периодично за промени.

************************************

Освен задължителните препоръки на статията “Как да задаваме интелигентно въпроси”, с цел максимално добро отразяване на въпроса и най-точни отговори препоръчваме в заглавието или описанието на темата да включите и следната информация:

1.Дистрибуция
2.Ядро

Информацията, която ви е необходима по отношение на ядрoто на вашата дистрибуция, може да се изведе със следната команда, изпълнена в конзола:
Цитатuname -aПример:
Цитатsmith@area51:~$ uname -a
 Linux area51 2.6.10-smp #1 SMP Sun Jan 27 00:10:25 EST 2005 i686 GNU/LinuxКъдето 2.6.10-smp е версията на ядрото на вашата машина.

Добър пример за заглавие:
ЦитатПроблем с настройки за LAN, Mandrake 10, ядро 2.6.9
Лош пример за заглавие:
ЦитатKAK?!?!?!?!?!?!?!?, pomoooooooooo6t, novobranec!!!Това допълнително ще улесни и търсенето на вече решени проблеми в търсачката.                                                                                                   « Последна редакция: Апр 25, 2009, 03:25 от neter »                                                           
                                     

Това ни е "закона" и "правилника за приложение" който ВСИЧКИ трябва да спазваме. Тези прости правила регламентират поведението ни тук. Коя от горните точки дава право на някого да изтрие пост на някого за " противоречие на духа на отворения код " И кой може да го формулира тоя дух та да се знае кое му противоречи и кое не? Ако наистина ще има такива ограничения занапред, смятам че формулировките на понятията трябва да се добавят в правилата незабавно. Смятам че правилата са задължителни за всички и точно модераторите трябва да дават пример за спазването им
« Последна редакция: Jun 05, 2009, 12:09 от c2h5oh »
Активен

Златко

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2147
    • Профил
Re: Световна валута?
« Отговор #32 -: Jun 05, 2009, 12:12 »
към Zlatko: Къде видя да пише Петър?

Никъде.  >:D

Изказването "Представяш ли си какво ще стане ако недохраненото и въпреки това увеличаващо се човечество получи тази храна?".

Ако така изсмукваш от пръстите си заключенията, то тогава:  :'(

тъй като няма да се търси финансовата изгода от производството за пари.

Проблемът е не в парите сами по себе си, а в начина по който се печатат и обменят помежду си в момента. Не може да си пуснеш принтера и хоп!

Пак се замисли - как така определяш талантът на зидаро-мазача като на куче или на въшка (не съм сигурен до кое от двете е по-близо мнението ти)?

Чакай, чакай, къде е това?  ??? Асоциацията е напълно погрешна. Не си измисляй, моля.

Относно "по-добрите" и "по-лошите" професии, представи си колко повече работа щеше да се свършва, ако хората работеха това, което им харесва, а не това, което са принудени да работят.

Пътят към ада е осеян с добри намерения. Не е лошо да си мислиш такива работи, както обаче и не е лошо да ги сверяваш с реалността от време на време. Щото такива идеологии бол.

Това е проблемът - губи се време в търсене на виновник,

Еми, ти точно това правиш. Защо ли? Прочети се няколко реда по-надолу:

И така за всичко - търси се виновник, след виновник, след виновник, а истинските решения на проблемите не се прилагат, защото някой няма финансова изгода от това.

Кой е този "накой"?

Това, в което вярвам, е нещо, което не е съществувало досега.

Ами хайде де, изплюй камъчето, кажи каква е тая нова философия. Ако не е тайна де. Бейли ли е, Анастасия ли, Мулдашев, Кастанеда, Ошо, възнесените владици,  какво е? Ще прочетем и ние някоя книжка, ще направим разбор, ще видим кое и как.  ;)

П.П. И да, честит ден за опазване на околната среда:)
« Последна редакция: Jun 05, 2009, 12:21 от Zlatko »
Активен

Без правила няма игра

neter

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3408
  • Distribution: Debian, SailfishOS, CentOS
  • Window Manager: LXDE, Lipstick
    • Профил
    • WWW
Re: Световна валута?
« Отговор #33 -: Jun 05, 2009, 12:49 »
Към c2h5oh: Напротив, разбирам както изказването ти, така и учудването ти. Въпросът е, че личната изгода не е плод на размисъл, а естествен животински инстинкт, подсилван от непрестанните втълпявания на "добрата монетарна система". Ето защо, когато има някакъв дебат "за" и "против" този инстинкт, повечето хора се плашат от позицията на "против" и приемат в главата си изказванията само в полза на позицията "за" - естественият страх от неизвестното. Въпросът обаче е, че е нужно да еволюираме към нов начин на мислене и да се отървем от пълното влияние на този инстинкт, защото вече сме много и мощни, и подвластни на този инстинкт режем клона, върху който седим, вместо да го развием и обогатим. Но всяка защита на този инстинкт остава трайно в главите на повечето хора, повечето хора не си правят труда да обмислят своята позиция, а карат на инерция от инстинкта си и втълпеното им от деца, и така остават с убеждението, че сегашната система може да работи. Затова се чудя дали няма да свърши работа, ако това втълпяване бъде прекъснато, дори с крайности.

Към Zlatko: Вече "изплюх камъчето" тук. Нямащите финансова изгода - корпорациите, които държат в момента света в ръцете си. Автомобилната индустрия не произвежда нечупливи коли, за да се продават повече коли. Цигарените компании не произвеждат безвредни цигари, за да продават повече цигари. Взех си електронна цигара - толкова може да се направи още по тази технология, но парите се пръскат в производството на обикновени цигари, вместо в тази технология. Правителства помагат на други правителства, за да ги поробят чрез пари. Това е "камъчето". А дали не губя и аз време като седя и пиша за тези неща в момента? Да, губя, и ми е болно за това. Можеше да свърша някои полезни неща междувременно. Но ако можеше да стане без говорене, нямаше да говоря. Търся (за щастие не само аз) помощ от целия свят, за да направим тази революция в мисленето и да излезем от тази кутийка.
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Джиду Кришнамурти

Златко

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2147
    • Профил
Re: Световна валута?
« Отговор #34 -: Jun 05, 2009, 13:39 »
Към Zlatko: Вече "изплюх камъчето" тук

И какво да разбирам от там? Ти си "цайтгайтист" или просто твоята "религия" се допълва с "Цайтгайст" по този въпрос?  :D

Ето защо, когато има някакъв дебат "за" и "против" този инстинкт, повечето хора се плашат от позицията на "против" и приемат в главата си изказванията само в полза на позицията "за"

Българинът ненавижда капитализма, с която хипотеза в случая съм съгласен.  [_]3
Активен

Без правила няма игра

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Световна валута?
« Отговор #35 -: Jun 05, 2009, 15:11 »
За идеалния ти свят трябва просвещение. А такова не може да има. Ето в собственото ти писание. Говориш за електронна цигара. Но към такова нещо не би се насочил никакъв ресурс и даже не би се произвеждало. Причината? Ами цигарите щяха да се третират като всеки друг наркотик, сиреч тютюнът щеше да е забранена култура. Щяха да пушат само париите. Обаче в твоя идеален свят отпадък на обществото нямаше да има, а нямаше да има и пороци, защото вредата им щеше да е осъзната.

Това го казвам, не като противник на тезата, а по скоро като констатация, че обществото ни не е узряло интелектуално за един "щастлив строй".
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

neter

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3408
  • Distribution: Debian, SailfishOS, CentOS
  • Window Manager: LXDE, Lipstick
    • Профил
    • WWW
Re: Световна валута?
« Отговор #36 -: Jun 05, 2009, 15:33 »
Това го казвам, не като противник на тезата, а по скоро като констатация, че обществото ни не е узряло интелектуално за един "щастлив строй".
Така е, но всяко нещо има нужда от подпомагане, за да може да узрее - не става с чакане. Всъщност, има един начин с чакане - някой глобален природен катаклизъм така хубаво ще подпомогне обществото да узрее, че направо няма да си спомня после било ли е някога зелено. Но не е нужно да се чака. Може да се работи по въпроса за узряването, а това става с пропагандиране на новия строй и действия на пропагандаторите, наподобяващи действията в такъв строй. Аз друг начин не знам. Ако някой има друга идея, нека сподели.

И какво да разбирам от там? Ти си "цайтгайтист" или просто твоята "религия" се допълва с "Цайтгайст" по този въпрос?
Филмът Zeitgeist предоставя в достъпен за множеството вид това, в което вярвам аз, и затова го давам като обяснение на позицията ми. Аз вярвам в това от много преди да бъде създаден филмът Zeitgeist. Странно е как има хора, на които от години им обяснявам същата философия, която се вижда във филма, но единици бяха тези, които не сметнаха, че говоря глупости, а след като гледаха филма, промениха целия си мироглед. Не всички, но повечето. Което ме навежда на мисълта, че има голям шанс нещата да се променят - просто трябва да се предоставят на хората в още по-лесно смилаем вид.

edit: Промених "замислен" на "създаден". Нямам си и идея кога е бил замислен филмът :)
« Последна редакция: Jun 05, 2009, 15:43 от neter »
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Джиду Кришнамурти

neosofti

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 123
  • Distribution: Убунту 10.04 - 64 бита
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
    • WWW
Re: Световна валута?
« Отговор #37 -: Jun 05, 2009, 15:45 »
Докато има Бай Ганьовци по света няма да се промени цивилизацията ни.
Някой беше казал една много хубава мисъл, която звучи приблизително така - не се сещам за точният текст :
Когато не остане една риба в морето и едно растение на земята, тогава човек ще осъзнае, че парите не могат да се ядат.

Златко

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2147
    • Профил
Re: Световна валута?
« Отговор #38 -: Jun 06, 2009, 09:24 »
Филмът Zeitgeist предоставя в достъпен за множеството вид това, в което  вярвам аз, и затова го давам като обяснение на позицията ми.

Вярата е неприкосновена.
Това, че паричната система е гнила едва ли ще учуди повечето тук. Съгласете се, че е странно Бразилия и Чили, примерно, да разменят царевица за грозде, примерно, чрез посредничеството на САЩ, т.е. търгувайки ги с долари.
Но и на това му идва края - скоро се очаква колапс на долара.
Активен

Без правила няма игра

Златко

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2147
    • Профил
Re: Световна валута?
« Отговор #39 -: Jun 07, 2009, 12:01 »
Усмивки от старите ленти: Д-р Рон Пол  - властта (силата) над парите. Годината е 1983-а.  ^-^
Активен

Без правила няма игра