Покажи Публикации - Andersen
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2
1  Хардуер за Линукс / Сървъри / Re: Виртуални хостове в /var/www -: Apr 23, 2011, 18:45
Здравейте отново,
и отправям молба за помощ. Идеята тук е следната. Мини хостинг за двама, всеки с свой си виртуален хост.
Създадени са два виртуални хоста в /var/www

първи andersen.com в /var/www/andersen.com
и
втори moni.com в  /var/www/moni.com

Apache работи коректно и всеки един се достъпва от браузъра на съответния адрес. Потребител andersen е създаден по време на инсталацията на системата. Потребител moni е създаден в последствие по селския начин:

sudo useradd -d /home/moni -m moni
и съответно парола за него
sudo passwd moni

В системата действа демон на ProFTPD. Той е настроен така:
# домашна папка /var/www
DefaultRoot /var/www
DefaultRoot ~
Umask 022 022

и тук започва тъмна Индия за мен.
 andersen вижда папката на moni през FileZilla и можа да я изтрие, след което я създаде отново и да качва в нея. Тъпо.
moni вижда своята папка moni и тази на andersen, тоже тъпо. По-тъпо е, че засега moni не може да качва файловете на сайта си. Там се чете 755. Ясно, няма права за писане, от което и това съобщение - 550 index.php: Permission denied при опит за upload.

andersen е добавен Apache work group. Toва е www-data. moni не е, защото се умува.
andersen има достъп до сървъра по SSH, докато moni няма.

Как да накарам ProFTPD да отваря конкретна папка и да не вижда папката (рут директория на сайта) на другия? Как moni да си качи файловете?

Имам инсталиран Webmin за протокола.

благодаря предварително
2  Хардуер за Линукс / Сървъри / Re: Виртуални хостове в /var/www -: Apr 10, 2011, 00:03
Ok, оправих се.
Статията там е за музея и определено е вода от самото начало.

Накратко. Създават се каталози за бъдещите сайтове с имена на предполагаеми домени. Задават се права и съответни атрибути. Копира се файл default под име на бъдещия сайт и в него се дописват името на сървъра и  директорията, която да чете, а още пътищата на лог файла. Това се прави за всеки нов сайт. После се прави симлинк от sites-available към  sites-enabled и се дописва в файл hosts имената на новите сайтове. От теoрия към практика и всичко е ток и жици при мен.

Остава един въпрос. Нямам домейн все още и никога не съм регистрирал. Сайтовете ще са от едно IP, на всичко отгоре динамично. Как домейна ще цели нужния сайт? Преди време ми се мярна един руски сайт, който тълкуваше този тънък момент.
3  Хардуер за Линукс / Сървъри / Re: Виртуални хостове в /var/www -: Apr 09, 2011, 15:39
Благодаря за включването
Предполагам това е темата в mytech.bg

Bсъщност, преди да пусна темата си, аз направих преглед на стари в форума тук и признавам не открих. Би било мило, да ме насочите към вашата стара тема тук, за да се запозная и с нея.

приятен ден
4  Хардуер за Линукс / Сървъри / Виртуални хостове в /var/www -: Apr 09, 2011, 14:57
Здравейте,

Преди година мигрирах към Linux и се спрях на Ubuntu. Задълбах с нея и се чувствам гот, даже на двата ми лаптопа инсталирах Ubuntu netbook. Реших да построя домашен хост за свой нужди. Искам да си сложа мои сайтове. Един личен сайт-визитка, втори на WordPress или Drupal, и трети - PHP-jQuery галерия.

На стара машина инсталирах  Ubuntu server 10.04.Твърдият диск е 20GB. Стандартна инсталация - 200МB boot, 512MB SWAP и останалото /.
Инсталацията премина гладко. Инсталирах: LAMP, SSH сървър, ProFTPD сървър, fail2ban.

Мрежата при мен е доставчик > модем > рутер. Рутерът раздава вътрешни IP-та. Това на сървъра е резервирано. Портове 80, 22, 21 са пренасочени към сървъра. Неговото IP е 192.168.1.103. Доставчикът ми дава динамично IP по L2TP. Знам, че е тъпо, но ще се разчита на DynDNS.

Засега съм на етап самообучение и тестване. Не съм купил домейн име. Не съм създал виртуални хостове. Ползвам каталог /var/www/*

 В този каталог качвам от десктоп-машина бъдещия сайт. Било то от вътрешно IP или външно. С личния сайт всичко е на 6. Задвам атрибути на файлове и папки от FTP-клиента и всичко е по мед и масло. Проблемът идва с  WordPress. Тук нещата гърмят, вина за което са дупки в знанията ми.

По време на инсталацията WordPress ме изненадва с следното съобщение:

"Sorry, but I can't write the wp-config.php file.

You can create the wp-config.php manually and paste the following text into it.
"

Това е файл wp-config.php. Копирам съобщението и ръчно преправям wp-config.php, за да продължи инсталацията. Втория шах от WordPress е, че се сайта изгрява само по скелет, без да зарежда стиловете. Тук започна едно четене на чужди форуми  и гадаене, от което настъпи омазване.

Първото неправилно нещо бе, че изпълних
sudo chown -R andersen /var/www

Изтрих WordPress отвсякъде и започнах на ново, като пробвах
sudo chmod 777 /var/www/

Нещата станаха такива. Отговорът на andersen@ubuntu:~$ ls -l /var
e
drwxr-xr-x  6 andersen root   232 2011-04-09 13:03 www

Този път всичко мина гладко. Oстават съмнения, че папка www с атрибут 0777 е прекалено, а на практика не е според отговора - има минуси в групата и останалите. Вътре в нея, чрез FileZilla мога да променям атрибутите на нужни. Да речем, на 0775.
Тук принзавам че действам като бугимен, ако тръгне. В други блогове предлагат да създам нов потребител за тази папка и от негово име да работя.

Предстои ми  да създам виртуални хостове, за отделните сайтове. В Google обаче попадам на папагалски ръководства. Показват за един сайт как става и до тук. А аз искам за два и повече, и то според моите конкретни условия.

За ръководство ползвам това "The Perfect Server - Ubuntu 10.04 [ISPConfig 3] ", но там не намирам отговорите си.
Търся помощ как да реша този проблем по най-тънкия начин.
5  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Начинаещ в Ubuntu -: Sep 30, 2010, 20:27
Toва е отговорът и право да си кажа в нета срещах само въпроси като моя без отговор.
Аз знам и разглеждах въпросната програма gconf-editor, но не знаех какво точно да променя. Благодаря от сърце за помощта.

Втората ми болка е, че любимия браузер гърми по един аспект. Има ли поле за въвеждане го разтяга до дупка през останалите елементи и това важи за всички сайтове. Първоначално мислех, че идва от кодировката на уеб-дизайнера, но imageshack.us едва ли мисли като мен.

Това има ли управия - Firefox for Ubuntu 3.6.8. ? Вижда се как полето за въвеждане сече в дясно рекламния банер и опира в границите на прозореца на браузера. Появява се хоризонтален скрол в дъното на браузера и се налага да ползвам, за да натисна бутон Browse...





6  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Начинаещ в Ubuntu -: Sep 30, 2010, 19:30
Отново се сблъсках с Злите сили на Мрака и ако остана без отговор, ще викам Неволята докато припадна. Смея да добавя, че повече от ден преджобих и обърнах хастара на чичо Гуг и ефект найн.

Защо нямам текст под иконите в менюто на Nautilus 2.30.1?


Къде да бъзикам, че без текста получавам пристъпи като отворя джам?
7  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Начинаещ в Ubuntu -: Aug 21, 2010, 21:43
Само не забравяй да отвориш порта, който си избрал за SSH2 демона ти.
Няма да забравя, ако ми се подскаже какво да направя. Всъщност имаше коментар относно плейърите и се споменава SMPlayer. Чрез putty успях да го инсталирам успешно, а още и други програми. Така с учебна цел.
8  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Начинаещ в Ubuntu -: Aug 21, 2010, 11:37
Здравейте отново,

след повече от месец престой в Ubuntu забелязах нюанс при инсталиране на програми чрез кознола. Става върпос за командата apt-get install, но срещам и aptitude install. С ключова фраза - apt-get vs aptitude в google, оставам с впечатление, че aptitude install е препоръчително в случая. Така ли е?

Поредната ми болка е, че не мога да се свържа по ssh с моя Ubuntu. За целта инсталирах openssh (sudo apt-get install openssh). Не съм пипал конфигурационния файл. Стартирам програмата от терминала. От windows машина чрез putty.exe опитвам съединение и putty ме отвхърля c съобщение, че връзката е невъзможна. Ползвам 22 порт, създавам ново съединение с кодировка utf-8, въвеждам IP адреса на машината под Ubuntu и копец.

Не съм пипал iptables. Инсталирах Firestarter, защото била най-семплата зашитна стена. По време на опитите я изключих и отново няма съединение. После добавих порт 22 и пак никсдорф.


При мен нещата стоят така. Интернет > ISP > модем > рутер > Ubuntu десктоп свързан чрез LAN към рутера. Този сервиз правилно определи, че стоя зад рутер.


И ми показа адреса на рутера и отделно адреса на Ubuntu десктопа.  За порт 22 получавам отговор stealth. Пиша в putty адреса на Ubuntu десктопа и няма връзка. Някъде нещо спъва идеята. Къде да бъзикам? Предполагам в рутера. Той е tp link - TL-WR841ND. Той предлага нещо като стена. Тя също е деактивирана.


Редакция
--------------------
Оправих се. По идея следвам как стоят нещата в Archilinux, а в Ubuntu не са същото място. Командата е:
sudo apt-get install openssh-server

Деинсталирах предното и с openssh-server нещата оживяха.
Starting OpenBSD Secure Shell server sshd                           [ OK ]

Сега остава да модифицирам конфига: порт, парола, потребител и такива неща за пълно щастие. Колко съм умен само!
9  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Начинаещ в Ubuntu -: Jul 24, 2010, 23:04
Добър вечер,

Лирическо отклонение
Аз живея в 220хил град, който минава за голям. От две години понятието ученическа тетрадка изчезна и децата ходят с мобилни компове в училище. На тях пишат, учат и по интернет предават домашни. Комповете се продават на разсрочено три годишно плащане без оскъпяване. Дотук чудесно. Задължитело е обаче да си купиш windows xp, което е тъпо. В този град линуксоиди няма и аз съм единствения изглежда. Като стане въпрос за ОС-ма се изброява xp, vista, 7, a по-паралиите го дават с макове. Аз им казвам, че работя с Ubuntu  и получвам тъпи погледи. Думата Linux в повечето случай е някаква смътна представа за програма. Не малко и идея си нямат какво е. Е, скоро ще направя месец как съм с Ubuntu и вечер като се върна от работа се поща с него, четейки руски и английски ресурси. Много от нещата покрай сайтовете ми светнаха сега, защото аз виждам, че те са задвижвани от Debian, CenOS, Unix сървъри. От друга страна няма дебнещата зараза за windows и това все повече ме задържа. Остава само да наваксам нужното за мен. По идея нативната резолюция на монитора ми е 1920х1080. Тя е отвратителна. Всичко е много ситно и товари очите ми. При 1440х900px аз виждам от снимките си леко сплескани глави, което ме дразни и това обяснява моите кахъри.

На тези команди
sudo service gdm stop
sudo X -configure
sudo service gdm start


Резултатът е Number of created screen does not match number of detected devices. Configuration failed.
Новият файл се генерира в /home/andersen/xorg.conf.new и съдържа това:

Section "ServerLayout"
   Identifier     "X.org Configured"
   Screen      0  "Screen0" 0 0
   InputDevice    "Mouse0" "CorePointer"
   InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
EndSection

Section "Files"
   ModulePath   "/usr/lib/xorg/modules"
   FontPath     "/usr/share/fonts/X11/misc"
   FontPath     "/usr/share/fonts/X11/cyrillic"
   FontPath     "/usr/share/fonts/X11/100dpi/:unscaled"
   FontPath     "/usr/share/fonts/X11/75dpi/:unscaled"
   FontPath     "/usr/share/fonts/X11/Type1"
   FontPath     "/usr/share/fonts/X11/100dpi"
   FontPath     "/usr/share/fonts/X11/75dpi"
   FontPath     "/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType"
   FontPath     "built-ins"
EndSection

Section "Module"
   Load  "extmod"
   Load  "dri"
   Load  "dri2"
   Load  "record"
   Load  "glx"
   Load  "dbe"
EndSection

Section "InputDevice"
   Identifier  "Keyboard0"
   Driver      "kbd"
EndSection

Section "InputDevice"
   Identifier  "Mouse0"
   Driver      "mouse"
   Option       "Protocol" "auto"
   Option       "Device" "/dev/input/mice"
   Option       "ZAxisMapping" "4 5 6 7"
EndSection

Section "Monitor"
   Identifier   "Monitor0"
   VendorName   "Monitor Vendor"
   ModelName    "Monitor Model"
EndSection

Section "Device"
        ### Available Driver options are:-
        ### Values: <i>: integer, <f>: float, <bool>: "True"/"False",
        ### <string>: "String", <freq>: "<f> Hz/kHz/MHz"
        ### [arg]: arg optional
        #Option     "SWcursor"              # [<bool>]
        #Option     "HWcursor"              # [<bool>]
        #Option     "NoAccel"               # [<bool>]
        #Option     "ShadowFB"              # [<bool>]
        #Option     "VideoKey"              # <i>
        #Option     "EXAPixmaps"            # [<bool>]
   Identifier  "Card0"
   Driver      "nouveau"
   VendorName  "nVidia Corporation"
   BoardName   "G73 [GeForce 7600 GT]"
   BusID       "PCI:1:0:0"
EndSection

Section "Screen"
   Identifier "Screen0"
   Device     "Card0"
   Monitor    "Monitor0"
   SubSection "Display"
      Viewport   0 0
      Depth     1
   EndSubSection
   SubSection "Display"
      Viewport   0 0
      Depth     4
   EndSubSection
   SubSection "Display"
      Viewport   0 0
      Depth     8
   EndSubSection
   SubSection "Display"
      Viewport   0 0
      Depth     15
   EndSubSection
   SubSection "Display"
      Viewport   0 0
      Depth     16
   EndSubSection
   SubSection "Display"
      Viewport   0 0
      Depth     24
   EndSubSection
EndSection


С Код: Option          "NoDDC" (Поставя се в section device на xorg.conf) нищо. Старата история.

Отговорът на команда sudo cat /var/log/Xorg.0.log | grep DD

е този:
(**) NVIDIA(0): Option "NoDDC"
(WW) NVIDIA(0): The IgnoreEDID and NoDDC options have been deprecated.  The
(WW) NVIDIA(0):   Option "UseEDIDDpi" "FALSE"


поздрави
10  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Начинаещ в Ubuntu -: Jul 24, 2010, 21:13
Здравейте Ekspert,

Благодаря за вклюването ви. Зарадвахте ме. След три седмици разучване на Ubuntu/Linux - проблемът си виси. Някой действия от преповтаряне вече върша машинално. Всеки опит обаче да му сложа 810 мигновено се коментира и умира. Това са част от такива и те си се трупат.

# Removed Option "metamodes" "1440x900_60 @1440x810 +0+0"
# Removed Option "metamodes" "1440x810_60 @1440x810 +0+0"
# Removed Option "metamodes" "1440x810_60 @1440x810 +0+0"
# Removed Option "metamodes" "nvidia-auto-select +0+0; 1440x900 +0+0"


Отказах се. Молбата ми е да ми укажете конкретно кое ISO на Debian да изтегля. Проца ми е Intel Conroe E6300. Предпочитам 32 -bit версия. Ако и под Debian не изгрее желаното, се отказвам и заключвам че няма такава тъпня.

На тази страница са iso-cd. Аз тегля в момента 26-Jun-2010 19:40  647M . Питам се другите копия за какво са, след като всички са под едно име. Реципрочно питам за DVD-ISO копията. Там се вижда 1,2,3, 4. Кое е вярното, че всичките ми идват много?

благодаря за вниманието
 
11  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Начинаещ в Ubuntu -: Jul 24, 2010, 12:03
Последният такъв е NVIDIA-Linux-x86-256.35.run. Да, пробвах го и в предишното си мение дадох отчет. Същата работа, затова и реших да пробвам текущите.

Казват, че между маймуната и човека разликата е само 3% в генетичния материал. Какво на практика е резултата знаем всички. Между Ubuntu и Debian пропастта е 75%. Това обаче не ме утешава, че проблема ще е в операционната система. Съмнявам се в видеокартата.

Така и никой не пробва из вас въпросната резолюзия и отговори възможна ли е, като посочи име на картата, дистро и версия драйвер. Снимка моля.

Друга тегоба.
Ubuntu предложи обновления. След рестарта  всичко в Grub стана двойно. Два пътя към мемтест+, два пътя към рековери, два пътя към Ubuntu. Това как да го поправя? Дразнещо е. И искам да вдигна секундите за избор от 10 на 20.

12  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Начинаещ в Ubuntu -: Jul 24, 2010, 11:44
Относно тази резолюция която, искаш да ползваш. Мисля че това е някакъв ексцентризъм, на който не знам защо държиш. Кой е казал, че това е нормалната за монитора ти резолюция?  Виж тук:
http://www.screenresolution.org/
Както се вижда 1440x810 се използва от 0.001% от потребителите. После виж какви са стандартите за различните монитори тук:
http://en.wikipedia.org/wiki/Computer_display_standard
Изобщо не намерих монитор или стандарт, за който да се препоръчва тази резолюция. Единствено открих някакви камери на canon, в които се използва 1440x810. Вероятно затова и убунтото не ти предлага такава възможност. Това че в Windows си я използвал не значи, че е препоръчително.
За 16x9 хората ползват тези резолюции: 852x480  1280x720  1365x768  1600x900  1920x1080
Като за 22" монитор се препоръчват последните две.
Въпреки всичко, решението което са ти дали по-горе е коректно и трябва да работи. Имам пред вид най-простото решение:
    SubSection     "Display"
        Depth       24
        Modes      "1440x810"
    EndSubSection
Дали не е възможно в момента, в който си го пробвал да си напипал и нещо друго в конфигурационния файл? И затова да е крашнала графичната среда?
И накрая друг въпрос. Сам си написал, че държиш да използваш една камара приложения за windows. Не искаш да ги емулираш, нито да ползваш алтернативи. После искаш да си префасонираш линукс, така че да прилича на уиндоус. Да ползваш шрифтовете на windows, да имаш същото разположение на елементите в GUI-то и кой знае още какво. Нещо ми убягва смисъла на това упражнение. В този сайт има една статия:
http://www.linux-bg.org/cgi-bin/y/index.pl?page=article&id=advices&key=379756576
Може би не е зле да я прочетеш.
...изтрито...

Малката ми радост в живота е да оживявам уеб-сайтове. Показаната снимка е статистика на мой такъв за текущия месец.



Виждаме черно на бяло, че това е windows. Част от този windows е IE броузер. Линукс няма единна политика по отношение на шрифтовете. Прокламираната свобода е довела до кой какво му хрумне. В Ubuntu са заложени DejaVu, което никак не върши работа за масовия потребител, защото те не са налични в windows-система. И след като нашего брата пори нета с windows-система се е стигнало до единодушно решение сред сайтостроителите, шрифтовете на майкрософт да се считат за безопасни.

Имам наличен вече Apache 2+SQL+PHP5.x.x+phpMyAdmin+vsftpd, за да проследявам отделни сценарии. За пълно щастие, обаче ми лиспва IE броузер. Не искам виртуални машини и прочие чудесии, затова добавих wine+winetricks+dll библиотеки. Сещаш ли се? Това е заради понятието кросбраузерност, те затова и ще прилича на windows-система, защото Firefox не е доминиращ браузер, а новия IE 9 в показани тестове се счита за най-бърз и най-вече заради очакванията, че същите тези узери ще разглеждат страниците с IE.

За последен път относно Photoshop. С тази програма съм неразделно от 2006г. Тя не конкретна windows-програма, защото я има и за macintosh. Tя е комерсиална, но най-добрата. Канадският корел дори не и диша в врата. Gimp не знае какво е cmyk, ни намерих понятие RAW. Най-малко имам време да го разучавам. Photoshop се стикова отлично с SolidWorks. Photoshop под wine е мазохизъм, още повече новия CS5 ползва библиотеки win32p, които засега не са включени в wine, но това ти го знаеше де.

"Не искаш да ги емулираш ...", тук си в заблуда. Wine не е емулатор! Wine не емулира в процесора. Това е програма за Linux, която създава среда на обкръжение за Windows NT.

Препоръчваш тези разрешения: 852x480,  1280x720,  1365x768,  1600x90,0  1920x1080. ...изтрито...
Снимка от 10МВ, задължително разглеждай на 852x480. Голям кеф е. Все едно държиш кормило на КраЗ и ръчкаш ногоре - надолу. 1280x720 - това 16/9 ли е? ...изтрито...  1365x768px ми е много едро,  а   1600x900px ме дразни заради геометричните изкривявания. Аз съм перфекционист   и щом windows   може 1600x810px с две пощраквания на мишката, какъв му е проблема на linux, че да се спича от запек. Това очаквах да ми кажеш, а не да ме мяташ по разни преводи на словестни еквилибристики, които на практика ми вършат работа колкото некролога на баба Пена.

Към форума
Реших да опитам Mandriva. Инсталацията стигна до момента за определяне на видеокартата и спече. Предложи ми разни видеокарти от времето на баба, но моята не присъстваше като предложение. След два часа опити за разни комбинации с версии видеокарти и без тях, Mandriva увисваше. Била направена за блондинки и не знам си какви суперлативи. Изтрих я с кеф.
После опитах Fedora 13 с KDE. Голяма шарения, голямо чудо. Регистрирах селски пароли - 123456 и Fedora 13 ми каза, че били наистина селски. Опитите да променя nVidia сървъра удариха на камък. Fedora 13 ми плюеше разни съобщения, че някой се опитва там да ръчка и ще го заведе на отчет. Охо, аре в киреча. Това ми бе достатъчно да осъзная, защо Ubuntu e моя правилен избор.

Отново (пре)инсталирах Ubuntu. За трети път. Toзи път избрах драйвера заложен в системата.

http://prikachi.com/images/141/2357141O.png

Това състоянието до инсталацията на драйвера
Section "Screen"
   Identifier   "Default Screen"
   DefaultDepth   24
EndSection

Section "Module"
   Load   "glx"
EndSection

Section "Device"
   Identifier   "Default Device"
   Driver   "nvidia"
   Option   "NoLogo"   "True"
EndSection


а това след като избрах възможната близка до желаната резолюция

# nvidia-settings: X configuration file generated by nvidia-settings
# nvidia-settings:  version 1.0  (buildd@palmer)  Fri Apr  9 10:35:18 UTC 2010

Section "ServerLayout"
    Identifier     "Layout0"
    Screen      0  "Screen0" 0 0
    InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
    InputDevice    "Mouse0" "CorePointer"
    Option         "Xinerama" "0"
EndSection

Section "Files"
EndSection

Section "InputDevice"
    # generated from default
    Identifier     "Mouse0"
    Driver         "mouse"
    Option         "Protocol" "auto"
    Option         "Device" "/dev/psaux"
    Option         "Emulate3Buttons" "no"
    Option         "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection

Section "InputDevice"
    # generated from default
    Identifier     "Keyboard0"
    Driver         "kbd"
EndSection

Section "Monitor"
    # HorizSync source: edid, VertRefresh source: edid
    Identifier     "Monitor0"
    VendorName     "Unknown"
    ModelName      "BenQ E2200HD"
    HorizSync       30.0 - 94.0
    VertRefresh     50.0 - 76.0
    Option         "DPMS"
EndSection

Section "Device"
    Identifier     "Device0"
    Driver         "nvidia"
    VendorName     "NVIDIA Corporation"
    BoardName      "GeForce 7600 GT"
EndSection

Section "Screen"
    Identifier     "Screen0"
    Device         "Device0"
    Monitor        "Monitor0"
    DefaultDepth    24
    Option         "TwinView" "0"
    Option         "metamodes" "1440x900 +0+0"
    SubSection     "Display"
        Depth       24
    EndSubSection
EndSection

----------------------------------------------------------------

Section "Screen"
   Identifier   "Default Screen"
   DefaultDepth   24
EndSection

Section "Module"
   Load   "glx"
EndSection

Section "Device"
   Identifier   "Default Device"
   Driver   "nvidia"
   Option   "NoLogo"   "True"
EndSection

Първо направих резервно копие и после промених на     Option         "metamodes" "1440x810 +0+0"

С нули и без нули, след рестарта Ubuntu се превклюваше на 1920x1080. Така и ще си умра на мъка. Разгледах отделните позиции и забелязах това



Въпросителните и непознатия PCI Device ме кара да мисля, че Ubuntu подобно на Mandriva не разпознава виделото ми, по-скоро куция драйвер. Отказах се и се примирих да гледам ямуци на 1440х900.

поздрави

Редактирано, съгласно т. 5 и 6 от Правилата на форума!!!
bop_bop_mara

13  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Начинаещ в Ubuntu -: Jul 10, 2010, 16:46
Аз съм с лаптоп и нямам проблем с 1440:900 , всичко си разпозна коректно .
Да не си разбутал нещо в повече ?

някаква си снимка
Аз съм много зает човек. Говоря 4-ри езика и за съжаление най-малко на български. Такава ми е съдбата изглежда. Обаче си позволявам да попитам тази снимка с какво ми помага като начинаещ? И ще се повторя. Имам два десктопа, имам три лаптопа. Предубеден съм, че бъдещето е в кинематографския стандарт 16:9. за което всички мои монитори са такива. Моята видеокарта е nVidia - 7-ма серия GeForce. Мобилните компове показват максимално 1366x768 px, a мониторите на декстопите са 1920х1080 px. Kaкто и да го делиш все е 1.77(7), което е 16/9. Излиза, че по тази снимка ми се налага да гадая, какъв модел е лаптопа, най-вече видокартата му и що за резолюция поддържа. Ако е дрът модел, то 16/10 са в рамките на нещата, но ако е нов, то не ви ли дразни да гледате сплескани глави при тази резолюция? Едната видеокарта на мобилния е intel mhd 4500, a на другия е ati 5650. За вашата не знам, но ако имате рецепта как да подкарате вашия лаптоп на 1440х810 px, то ще има смисъл от поредния ви отговор.

Здравейте Ekspert,
Нещата се омазаха повече, но желанието ви да помогнете се оценява. Имам въпрос. Тази команда
sudo /etc/init.d/gdm start;exit
не ме връщаше в GNOME, ами ме отвеждаше в началото за логване. Тя правилно ли е записана?

След пореден загубен ден, аз се отказах и преинсталирах системата. Оказва се Ubuntu 10.04 се отличава от предходната версия 9.хх. Има нови идеи относно grube и видеодрайвера. Не съдържал модула mesa и е добавен видео драйвер nouveau.

Ubuntu 10.04 идва с драйвери nvidia 96 и 173. Мъчих ги и двата да подкарам 1440ь810 px и камък. Позволява ми 1440х900. Попаднах на това ръководство и го следвах сляпо. Единствено не разбрах тази част и я прескочих.

search for 'GRUB_CMDLINE_LINUX=' and ADD (dont delete) vga=771 or 795 (according to your resolution)

Преполагам, че това касае  резолюцията на GRUB. Не ми е ясно как трябва да изглежда като надпис/низ. В крайна сметка разкарах всичко и имам последна версия nvidia драйвер.



но възможност да подкарам на 1440х810 не дава



Това ми е текущия конфигурационен файл

# nvidia-xconfig: X configuration file generated by nvidia-xconfig
# nvidia-xconfig:  version 256.35  (buildmeister@builder101)  Wed Jun 16 19:25:59 PDT 2010

Section "ServerLayout"
    Identifier     "Layout0"
    Screen      0  "Screen0"
    InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
    InputDevice    "Mouse0" "CorePointer"
EndSection

Section "Files"
EndSection

Section "InputDevice"
    # generated from default
    Identifier     "Mouse0"
    Driver         "mouse"
    Option         "Protocol" "auto"
    Option         "Device" "/dev/psaux"
    Option         "Emulate3Buttons" "no"
    Option         "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection

Section "InputDevice"
    # generated from default
    Identifier     "Keyboard0"
    Driver         "kbd"
EndSection

Section "Monitor"
    Identifier     "Monitor0"
    VendorName     "Unknown"
    ModelName      "Unknown"
    HorizSync       28.0 - 33.0
    VertRefresh     43.0 - 72.0
    Option         "DPMS"
EndSection

Section "Device"
    Identifier     "Device0"
    Driver         "nvidia"
    VendorName     "NVIDIA Corporation"
EndSection

Section "Screen"
    Identifier     "Screen0"
    Device         "Device0"
    Monitor        "Monitor0"
    DefaultDepth    24
    Option         "TwinView" "0"
    Option         "metamodes" "1440x810 +0+0"
    SubSection     "Display"
        Depth       24
    EndSubSection
EndSection


Единствено добавих тези два реда
    Option         "TwinView" "0"
    Option         "metamodes" "1440x810 +0+0"


След море от рестарти удрям на грънци. Как в този интернет не се намери един, който да напише с думи човешки как да подкарам на GeForce 7 под Ubuntu 10.04 1440x810 px резолюция. Google мълчи като бит комунист по въпроса. Намирам това за крайно безидейно или излиза, че съм единсвения човек с 16/9 монитори.

Благодаря за вниманието


14  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Начинаещ в Ubuntu -: Jul 07, 2010, 21:24
Можеш да зададеш каквато резолюция искаш, като промениш секция screen в xorg.conf
Прави се така:
Първо отваряш xord.conf с gedit - пишеш в конзолата
sudo gedit /etc/X11/xorg.conf
Ако си инсталирал gedit конфигурацията се отваря
Копираш това в секция screen

Section "Screen"

   Identifier   "Default Screen"

   Device      "Configured Video Device"

   Monitor      "Configured Monitor"

   Defaultdepth   24

   SubSection "Display"

      Depth   24

      Virtual   1440 810

      Modes      "1440x810@60"   

   EndSubSection

EndSection

Запазваш промените и след рестарта мониторът ще поддържа само тази резолюзия. Ако нещо се обърка не се притеснявай- Убунту връща настройките по подразбиране.
Все пак моля някой по- учен колега да погледне текста, защото съм правил този номер само с резолюция 1024x768

Tова в никакъв случай не важи за Ubuntu 10.04 LTC. Ubuntu зарежда приветсвения екран и там забива. Единствена реакция от клавиатурата е Ctrl+alt+Del. Тръгнах с Live диск, но нямам права да променям. Конзолата зарежда ubuntu@ubuntu. Предполагах sudo su, но не става. Преминах с избор на зареждане под recovery. Tам има опция за зареждане под vga драйвер на видеото и така успях да върна конфигурацията след рестарт, като възстанових данните в първоначалния им вид. Продължих пробите, но ефект няма. Това е част от текущото конфигуриране.

Section "Screen"

# Removed Option "metamodes" "1440x900"
    Identifier     "Screen0"
    Device         "Device0"
    Monitor        "Monitor0"
    DefaultDepth    24
    Option         "TwinView" "0"
    Option         "metamodes" "1440x900 +0+0"
    SubSection     "Display"
        Depth       24
    Modes       "1440x810"
    EndSubSection
EndSection

При мен има една решетка (#) в повече за разлика от съветите в отделните мнения. И най-вече всеки път при опит да човъркам по видеодрайверите в графична среда, ме посреща този прозорец. Разбира се, избирам Yes.



Та така, нямам 16:9 за сега. Чудно, всички нови монитори и нови мобилни компютри на днешен ден са на подобно съотношение.  Двата ми лаптопа също и после защо windows-потребителите гледат с надсмешка ситуация като моята. Toва ме кара да мисля, че най-добре е да разкарам тази версия и инсталирам най-новата. nVidia също следи тенденциите на пазара.

поздрави
15  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Начинаещ в Ubuntu -: Jul 06, 2010, 22:39
Tuchkata, потвърждавам фокусът сработи. Ръководството е това, от което се нуждаех и сега чета въпросните windows-notepad файлове. Благодарности.

На свой риск и страх допълних конфигурационния файл според отговор #20 на cybercop и след рестарт на машината, Ubuntu-то спече. Излиза приветсвения екран с надпис Ubuntu, лого, а под тях червените точки и до тук, замръзва. Ако не намеря решение, в близките дни ще преинсталирам. Предполагам с live CD ще мога да достъпя директория на корегирания файл и върна настройките на nVidia.

поздрави далечни
Страници: [1] 2