Linux за българи: Форуми

Нетехнически теми => Предложения за български проект => Темата е започната от: pink в Feb 22, 2009, 17:57



Титла: [АНОНС] Дистанционно управление от телефон през Bluetooth
Публикувано от: pink в Feb 22, 2009, 17:57
Представям Ви проекта btlirc ($2), който позволява да контролирате компютъра си дистанционно с помощта на мобилен телефон през Bluetooth.

Проектът се състои от две части:
  • btlirc демон който емулира протокола на известния lirc ($2), но за разлика от него приема команди не от инфрачервен приемник, а през Bluetooth от мобилен телефон.
  • Java приложение работещо на мобилния Ви телефон, което открива и се свързва с btlirc и препраща кодовете, генерирани при натискане на бутон през Bluetooth връзка.

Мобилното приложение би трябвало да работи на почти всеки телефон който има Java (MIDP2.0) и Bluetooth (JSR082) - тествано е на Nokia S40 платформа (Nokia 6021), така и на Sony Ericsson K800i.

Всяка програма поддържаща lirc (mplayer, XMMS) би трябвало да работи без проблеми. За KDE програми, които не го поддържат (Amarok, digiKam), може да се ползват програмата irexec ($2) от проекта lirc да се изпращат команди чрез dcop ($2) така че и да станат "контролируеми".

Демонът btlirc е написан на python и използва много платформената pybluez библиотека за работа с Bluetooth устройства - има "наченки" да работи като заместител на WinLIRC в една друга операционна система. Не е задължително да имате инсталиран lirc демон - btlirc емулира неговия протокол.

Можете да инсталирате btlirc от направения Debian/Ubuntu пакет, или ръчно (от .tar.gz - няма компилация, само се пуска btlirc.py), a мобилното приложение с помощта на програма от компютъра Ви или директно през Интернет.

Можете да допринесете към проекта, като:
  • Пробвате да го пуснете :). Можете да видите допълнителни инструкции в Getting Started ($2) страницата.
  • Заявите желания за нови възможности, или оправяне на проблеми
  • Тествате мобилното приложение на Вашия телефон
  • Допълните примерения .lircrc с още програми или бутони на телефони.

Всякакви коментари или предложения са добре дошли, в тази тема, по email (svilen.ivanov@gmail.com) или във секция "Issues" ($2) на проекта.