Покажи Публикации - pink
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 [2] 3 4 ... 7
16  Нетехнически теми / Коментар / Кои лекции на openfest ви харесаха най-много? -: Oct 29, 2007, 17:11
За мен беше тази на Domas Mituzas, представителя на уикипедия. Страхотен позитивизъм, прекрасно чувство за хумор, чудесен завършек на първия ден. За съжаление не успях да присъствам на втория ден. Наистина организацията беше на много добро ниво!



17  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Парадоксално, но факт -: Aug 30, 2007, 15:57
Има разлика между google.bg и google.com

Аз също забелязвам, че резултатите зависят от това от къде идва заявката - България или чужда страна. Винаги из първите резултати има страница на български в първия случай.
18  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Конзолна торент програма -: Aug 17, 2007, 11:30
Цитат (Hapkoc @ Авг. 17 2007,11:10)
btdownloadcurses е част от bittornado

(може да го знаеш тоя трик, но да кажа - ако пускаш от работата примерно да се дърпа нещо на компа у вас най-удобно е през screen, после си detach-ваш сесията и като се прибереш се reattach-ваш: в screen - ctrl-a d - detach, screen -list дава списък със сесиите, screen -r name resume-ва)

+1 за bittornado

Също така, за да не ти бави компютъра докато сваляш, може да пуснеш битторнадо с:

$ nice -n 19 btdownloadmanucurses /path/to/torrents/dir



19  Хумор, сатира и забава / Хумор / Малко известни факти за Бойко Борисов -: Jul 28, 2007, 17:48
Това е локализирана версия на  фактите за Чък Норис, погледнете и фактите за Чък Норис и Java
20  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Слушате ли радио по Интернет? -: Jul 23, 2007, 12:39
Главно Тангра Мега Рок
21  Програмиране / Общ форум / Пакетиране на python скрипт -: Jul 12, 2007, 15:34
Здравейте,

Използвам Google API за да си качвам картинки в Picasaweb с помощта на тяхната библиотека google-python-api и прост python скрипт. За да се ползва скрипта, тази библиотека трябва да е инсталирана предваритeлно. Аз искам да пакетирам моя скрипт за качване и библиотеката в един файл (подобно на jar файл при Java) за да мога да го пускам без да е необходимо предварително инсталиране.

Имате ли идея дали е възможно, как става (с какви инструменти)?

Постигнах частичен успех като инсталирах библиотеката на нестандартно място (разбирай /tmp), сложих /tmp в PYTHONPATH и пуснах скрипта, след това почиствам след себе си. Работи, ама твърде много работа ако може да се автоматизира със стандартни инструменти.

Благодаря предварително!
22  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Внимание!-k3b -: Jul 05, 2007, 12:45
Трудно ми е да повярвам, че k3b и kaudiocreator извличат CD-та по различен начин, тъй като и двате ползват една и съща
библиотека - cdparanoia. Аз лично ползвам cdparanoia от команден ред + един прост скрипт ползващ lame за кодиране
23  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Изключвате ли си компютъра? -: Jun 27, 2007, 14:52
Винаги когато не го ползвам. Да пести ток и да е по тихо.
24  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Kde теми за qt базираните приложения -: Jun 26, 2007, 08:35
Цитат (Radislav_Debian @ Юни 25 2007,19:24)
И м/у другото - как на дебиан да пусна nonroot daemon да слуша на порт < 100 (без redirect), т.е. към коя група да добавя юзера?

Ако искаш твой демон да обслужва порт < 1024, и да не работи като root (superuser), трябва след старитране да се откажеш от правата си като смениш uid на процеса. Така прави apache например - той стартира като root, създава дъщерни процеси, които се отказват от наследения UID=0.

http://blade.nagaokaut.ac.jp/cgi-bin/scat.rb/ruby/ruby-talk/80815
http://docs.python.org/lib/os-procinfo.html

Според мен ако самия daemon няма вградена възможност да прави описаното по-горе, няма начин. Ако ти пишеш програма-демон, може да използваш този подход за да работиш като друг потребител.
25  Трудова борса / Търсене / Системни интегратори unix/linux -: Jun 22, 2007, 09:17
Интересен въпрос, който и за си задавах когато реших да си сменям попрището. Само да вмъкна, че от 5-6 години бях се занимавал главно с MySQL, perl/mod_perl, Javascript и мъничко C (главно за използване на C библиотеки в Perl) в Linux среда. Разчитах основно на свободен софтуер.

Кога решех да премина на Java се опасявах от затвореността на технологиите. Бях приятно изненадан, че много от изключително качествени продукти са достъпни като open source и се ползват и разработват активно: като започнем от самата Java (от скоро), IDE - NetBeans или Eclipse, контейнер за сървлети - Tomcat/Jetty, приложен сървър - JBoss, framework за създаване на уеб приложения - JSF MyFaces (и хиляди други), O/R framework - Hibenrate, и т.н.

Мои познати и колеги предпочитат откровено отворени технологии пред затворени/vendor такива. Не заради това, че могат да гледат/модифицират кода, а заради голямата общност около отворените проекти и възможността да решиш проблема си без да попадаш в капана на някой производител.

Относно конкретните ти въпроси - сървър за приложения и база данни - нямам представа (аз работя в друг екип). Конкретно аз работя само с отверен код продукти. От изискването в обявата по долу "Интерес и предишен опит в работата с приложения с отворен код" предполагам ще заложат на отворен код (или поне ще пробват дали определени open source ще им свършат работа).
26  Трудова борса / Търсене / Системни интегратори unix/linux -: Jun 21, 2007, 22:04
Позицията е за екипа в София. Екипите в Пловдив и София се нуждаят от Java разработчици и ръководители на екипи. Тъй като компанията е сравнително голяма има възможности за професионално развитие в зависимост от желанието, интересите и познанията на човека. Заплащането е добро за ИТ бранша - чувал съм за разни фирми, които губят времето на кандидатите с тестове и интервюта и в крайна сметка предлагат посредствено заплащане. Аз канидатствах преди около 8 месеца - след интервю и тест за около 1-2 часа имах предложение за работа. Доста стегната процедура - без протакане
27  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Сървърът ли е хакнат -: Jun 19, 2007, 12:38
Цитат (VladSun @ Юни 19 2007,12:28)
/off
Хъх?!?
За мен не е => твоето твърдение е лъжа '<img'>


"Аз винаги лъжа" '<img'>

Моя опит показва, че upgrade до по нова версия слакуер, няколко неща спират да работят. Напр. преди време инсталирах слак 10 мисля и KDE спря да работи защото липсваше някакви библиотека cyrus (нещо от сорта). Съжелявам VladSun и jackie - глупост или не, това е така (за мен)



28  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Сървърът ли е хакнат -: Jun 19, 2007, 12:14
Цитат (mircata @ Юни 19 2007,11:54)
Да, FTP-to e proftpd. Сега ще говоря с колегата, който се е връзвал последно с FTP, какво е правил.

Коя версия е? Може да разбереш като напишаш "proftpd --version" (като root най вероятно)
29  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Сървърът ли е хакнат -: Jun 19, 2007, 12:10
Аз залагам на "хакнат". Обновяването на Slackware с пакет е кошмар за всеки администратор. 10.1 е твърде стара версия, публичен FTP сървър е примамлва плячка, особено ако има пропуск в сигурността.
30  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Сървърът ли е хакнат -: Jun 19, 2007, 10:59
Ако FTP-то ти е prftpd, има remote excution flaw:

http://slackware.com/securit.....502491

Ако не си го пачнал - много вероятно да е пробив. Изключи машината и търси под дърво и камък човека от Германия дето администрира.
Страници: 1 [2] 3 4 ... 7