Linux за българи: Форуми

Нетехнически теми => Предложения за български проект => Темата е започната от: vm13 в Jun 12, 2010, 20:52



Титла: Финансиране
Публикувано от: vm13 в Jun 12, 2010, 20:52
Здравейте,
тук май не е много популярно да се пише на бизнес-тематика, но пък е подходящо място за разискване на open source проекти, а идва момент в който едното се пресича с другото.

При разработването на всеки open source проект, почти винаги проблем са парите. Вариантите за финансиране не са много - никакво (работа само през свободното време), някакво (някой са платени, някой не са, трети избиват разходите чрез поддръжка и т.н.) или пък сериозно (business angels, venture capital) финансиране. Може би това е и една от причините в България да нямаме сериозен, голям, известен open source проект (изключвайки Microinvest Open Warehouse по една или друга причина).

Има една интересна обява/процедура по Оперативна програма "Конкурентноспособност", или казано по нашенски - евро фондовете. Името и говори достатъчно - "Подкрепа за създаване и развитие на стартиращи иновативни предприятия".

http://www.eufunds.bg/bg/page/58?programme=4&status=1&id=335

Без да навлизам в подробности, всеки сам може да прочете, накратко - финансират се иновативни идеи за нови технологии и продукти (в нашия случай - софтуер). И тук не става въпрос конкретно, само и единствено, за научни разработки в стил БАН, а за всяка иновативна идея, за която би имало пазар или би подпомогнала икономиката в региона. Трябва да се осигури минимум 10% самофинансиране, максималната сума по един проект не може да бъде повече от ~ 392 000 лева, няма краен срок за кандидатстване! Има си условия и уловки, не е чак толкова елементарно, колкото го описвам, но звучи като една страхотна възможност за финансиране на open source проект.

В списъка с финансираните проекти може да видите например уеб-базирана система за хотелски резервации, която е получила финансиране от ~ 350 000 лева, дигитално книгоиздаване (380 хил. лв.), софтуер за повишаване ефективността на бизнес процесите в малки и средни предприятия (285 хил. лв.), визуално проектиране и изпълниение на комуникационни бизнес процеси (306 хил. лв)

Като оставим на страна корупцията, която може да е съществена пречка, какво мислите по въпроса? Възможно ли е тази програма да послужи като бизнес-инкубатор за open source проекти? Някой пробвал ли се е би ли споделил личен опит?


PS: От скоро съм регистриран тук, въпреки че посещавам сайта от години, не ме познавате и затова е хубаво да заявя, че не съм консултант по евро проекти, не си набирам клиенти или нещо подобно. Аз самия мисля да кандидатствам и ми е интересно има ли и други. Аз самия научих за тази програма вчера - бях на SEO конференцията и там по някаква случайност използвата един сайт на подобна тематика за да му правят примерен анализ. И от клик на клик стигнах до тази информация.


Титла: Re: Финансиране
Публикувано от: arda_kj в Jun 13, 2010, 05:43
По принцип звучи добре, въпроса е какво точно ти искаш да правиш, какъв open source проект искаш да задействаш?


Титла: Re: Финансиране
Публикувано от: vstoykov в Jun 13, 2010, 08:28
Цитат
безвъзмездна финансова помощ

Не съм съгласен парите от моите данъци да се раздават ей така безплатно.

Това е само развъдник за корумпирани държавни служители.

Цитат
Дигитално книгоиздаване (380 хил. лв.)

Тези са открили топлата вода. Това се прави отдавна и се казва "свободна литература".

Ето пример как се прави с няколко лева месечно (за уеб хостинг):
http://www.gatchev.info/stories/stories_bg.html

А може и без разходи за хостинг - например като се ползва безплатен хостинг (доставчици на такъв има много).

При дигиталното книгоиздаване обаче няма нужда от издател. И това не се харесва особено на издателите. Дори и когато авторът иска да печели от книгите си има възможност да го прави без издател. Достатъчно е да сложи в сайта си възможност за плащане с PayPal или друга подобна система и готово.

И не ми пускайте дезинформация колко лошо било да се продават книги без DRM, защото не е вярно. Който прочете и хареса книгата ще отиде на сайта на автора и ще си плати независимо как се е сдобил с копието на книгата, което чете - изтеглил го е от торент, свалил го е безплатно от читанка.инфо и т.н. (разбира се ако авторът желае това - за целта трябва да е пригодил сайта си за тази цел, което става изключително лесно - вж. paypal api в някоя търсачка).

Твърдението, че читателите няма да плащат, ако не са принудени със закон да го правят изобщо не е вярно. Някои, които нямат възможност или са авантаджии по природа наистина няма да плащат, но истинските читатели, които ценят това, което четат със сигурност ще платят, ако им се предостави лесен начин да го направят (напр. с кредитна карта, дебитна карта, ePay.bg, ebg.bg PayPal, Moneybookers, AlertPay и т.н. - има много системи за разплащания).

Ето пример как плащането с PayPal работи: http://www.slax.org/aufs.php

Вижда се в реално време колко пари са събрани. В случая става въпрос за заплащане на свободен софтуер, но заплащането на свободна литература става по същия начин. Това е доказателство, че хората са склонни да плащат без принуда със закон. Включително и българите, за които се твърди, че били най-големите авантаджии и пирати. Има три плащания от хора, които са задали в сметките си в PayPal адрес България, но вероятно българите са повече тъй като не всички българи имат банкова карта с "billing address" в България.

Пример за дигитално книгоиздаване без DRM, но въпреки това на несвободни електронни книги: http://www.clickbank.com/

Предимството на ClickBank пред простото продаване от типа "без издател" (т.е. директно от сайта на автора с някоя система за онлайн разплащания като PayPal) е това, че се осигуряват голямо количество продавачи на електронните книги. Недостатъкът е, че за да обърнат внимание на книгата ти трябва да зададеш комисионна за продавача от порядъка на 75%, което обаче в някои случаи е по-изгодно, защото е по-добре да продадеш 100 000 копия като получиш 20% от сумата, отколкото да  продадеш 5 копия и да получиш 95% от сумата (в първия случай имаме 75%  комисионна на продавача, 5% на ClickBank.com (която е едновременно и система за онлайн разплащания) и 20% на автора; във втория случай имаме 95% за автора и 5% за системата за онлайн разплащания). Цитираните проценти са ориентировъчни.

Разбира се нищо не пречи на автора директно да договаря някаква разумна комисионна от порядъка на 40%-80% с продавачите на книгите му, обаче едва ли ще има много желаещи, защото читателите ще гледат рекламата на продавачите, но като видят цената ще казват "Не, благодаря. Мога да я купя директно от автора и да спестя 40-80%". Разбира се може да се ползва някаква система за проследяване на продажбите с бисквитки, проследяване по отпечатъка на браузъра и т.н. с цел по скрит за читателя начин да се разпределят комисионните (на английски му казват affiliate tracking system), но такива системи не работят особено надеждно.


Титла: Re: Финансиране
Публикувано от: vm13 в Jun 13, 2010, 08:34
По принцип звучи добре, въпроса е какво точно ти искаш да правиш, какъв open source проект искаш да задействаш?

Моя проект няма да е open source, само показвам една възможност за финансиране на подобен проект и питам дали някой има, и би искал да сподели, личен опит от кандидастването по подобни програми.

Цитат на: vstoykov
Не съм съгласен парите от моите данъци да се раздават ей така безплатно.
Парите идват от Еропейския Съюз, съфинансирането от българското правителство е (не съм сигурен) от порядъка на не повече от 25%. Друг е въпроса, че не се раздават просто ей така, на всеки който реши да кандидаства.


Титла: Re: Финансиране
Публикувано от: vstoykov в Jun 13, 2010, 09:23
Парите идват от Еропейския Съюз, съфинансирането от българското правителство е (не съм сигурен) от порядъка на не повече от 25%. Друг е въпроса, че не се раздават просто ей така, на всеки който реши да кандидаства.

Защо делиш хората на българи и небългари? Според теб само българите ли заслужават да не бъдат ограбвани от собствената си държава?

Това е законно ограбване! И това, че само 25% от парите са получени при законно обиране на българи не променя този факт.

Точно наличието на критерии и хора, които решават дали тези критерии са изпълнени създава условия за корупция. Освен това се нарушават принципите за защита на конкуренцията.

Това е нелоялна конкуренция. Защото този, който е получил безвъзмездната държавна помощ може да предложи продуктите си на по-ниски цени в сравнение с този, който по честен начин (без дарения от държавата) е финансирал проекта си.

Не съм съгласен подобни получатели на дарения да подбиват цените на моите продукти и услуги, които съм финансирал по честен начин като съм теглил пари от банка! Само защото някакъв си служител, на който съм отказал да дам подкуп не е одобрил моя проект, не значи, че моят проект е по-малко ценен и заслужавам да бъда подлаган на нелоялна конкуренция от някой, който е дал подкуп или просто служителят е решил (без подкуп), че съответния проект заслужава финансиране.

Държавата не трябва да се бърка в икономиката като казва кой проект е добър и кой лош. Това трябва да го определя свободния пазар. А при наличие на подобни държавни дарения пазарът не е свободен. Пазарът е изкривен! А изкривеният пазар е предпоставка за бедност и мизерия.

Когато има условия за корупция, корупцията се случва! Когато няма условия за корупция, корупция няма.

Когато държавата се занимава с преразпределение на средствата става въпрос за социализъм. Колкото повече държавата преразпределя - толкова повече социализъм и толкова по-спъната икономика. По-малко преразпределение от страна на държавата - по-добре развита икономика и по-богати хора.

Който не разбира какво му пиша да чете тук: http://ime.bg/

Института за пазарна икономика (ime.bg) е една от малкото организации в България, които се борят за повече икономическа свобода.

Дарения се приемат на: http://ime.bg/bg/donation/ (ePay.bg, банкова сметка, Visa, MasterCard, SMS)

Аз дарих 50 лв на тази организация. Не е много, но ако всички вярващи в свободата помогнат може и да успеем да победим невежеството.

Пътят към забогатяване ($2) (безплатно изтегляне)
Икономически знания по Интернет ($2)
Икономическа библиотека на ИПИ ($2)

Цитат на: Фридрих фон Хайек
Колкото повече държавата "планира", толкова по-трудно става планирането от страна на отделния човек.



Титла: Re: Финансиране
Публикувано от: vm13 в Jun 13, 2010, 19:43
@vstoykov
Вярно, че всеки е в правото си да изрази собственото си мнение, но все пак нека е по темата. Аз не питах дали е правилно или не, а дали някой вече има опит в подобни програми и проекти.



Титла: Re: Финансиране
Публикувано от: gat3way в Jun 13, 2010, 21:54
Хаха това опънсорс проектите да се финансират с държавни субсидии би било черешката в тортата на европейския социалистически съюз :)


Титла: Re: Финансиране
Публикувано от: dvasilev в Jun 14, 2010, 09:29
// офтопик
Цитирането на Хайек и даряването на пари на ИПИ е диагноза.  ;) Но пък всеки има свободата да го прави.


Титла: Re: Финансиране
Публикувано от: vm13 в Jun 14, 2010, 12:31
И аз навремето страшно много мразех един надпис в дъното на jobs.bg (вече го няма), че сайта е направен с подкрепата на ЕС и РБ, докато аз си финансирах бизнеса с лични средства, защото и заем не можех да взема. Във времето, когато аз можех да си позволя кратка реклама в дир.бг, онези изкупиха половината билбордове в София. Такава е реалността. Опитах се да посоча факта, че сега бариерата за финансиране явно е по-ниска и трябва да се действа, без да развивам финансови теории, въпреки образованието ми в тази област.