Автор Тема: Нийл Деграс Тайсън  (Прочетена 998 пъти)

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3402
    • Профил
Re: Нийл Деграс Тайсън
« Отговор #30 -: Mar 09, 2024, 13:20 »
Цитат
Да учиш от дебелите книги, означава да ти вкарат мисленето в коловози.
Да де ама същите дебели книги са написани в миналото точно от хора дето са мислили нестандартно.


А че  има догми в науката има и то жестоки догми. И не дай си някой да изкаже мнение против тях. Направо ще го унищожът.
« Последна редакция: Mar 09, 2024, 13:24 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

ddantgwyn

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1262
    • Профил
Re: Нийл Деграс Тайсън
« Отговор #31 -: Mar 09, 2024, 13:40 »
"Хартийката", както подигравателно се изказваш за дипломата, се получава след години учене, работа над научен проект и съответно научен принос, писане на дисертация и накрая защита. Поне в неизмислените университети е така. Хайде по-полека.  :)

Само да напомня, че PhD е научно-образователна (с акцент на образователна) степен и като такава е следващата стъпка след магистър.

Друг въпрос е дали ни трябва да следваме болонската система в образованието.

Последната образователна и първата научна, а стъпката от MSc до PhD е доста голяма. Тоя "акцент" си е от тебе сложен. Най-малкото защото главната част от PhD е научно-изследователската дейност по научен проект, не вземането на курсове в университета.

А, лошо няма да съществува стандартизация между степените.

Не знам как е в биологията, но PhD е по-близо до образованието, отколкото до науката. Преди години, кандидатската степен беше чисто научна такава и се взимаше доста по-трудно.

Колкото до научно-изследователската дейност - тя е основно за написване на изисквания брой статии за получаване на тази степен. Не че няма изключения, но общата тенденция е такава. Доста хора около мен стават доктори по философия с минимален научен принос.

Ако ти си PhD и съм те засегнал с мнението ми, извинявай - не е било нарочно.

Но по мнение на мои познати, занимаващи се точно с наука и професори в съответните области, положението в науката не е блестящо. Наукометрията уби много от нея.

Важното е, че си разбрал, че това е само една стъпка в развитието на един учен. За съжаление, много хора спират и остават на нея, но самочувствието им не остава на същото място.
« Последна редакция: Mar 09, 2024, 13:42 от ddantgwyn »
Активен

the lamer's team honourable member

kuunlaaksot

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 125
  • Distribution: CRUX
    • Профил
Re: Нийл Деграс Тайсън
« Отговор #32 -: Mar 09, 2024, 14:37 »
Знаеш ли, защо не уважавам хартийките.
Защото на тези същите с хартийки, едно дете може да им затвори устата само с един въпрос.

Да учиш от дебелите книги, означава да ти вкарат мисленето в коловози.
Обременен си от това, което вече знаеш.
И то вкарва в рамка въпросите ти, формулировките ти, подхода ти, дори светогледа ти.

Особено последното. Има го и това. Сляпо петно в съзнанието, точно както и при зрението.
И не само. Можеш да фокусираш само в една точка и само нея виждаш ясно. ОТовколо 3 градуса от полезрението ти.
Останалото е мъгла и често пропускаш, какво става там. Дори окото ти го види - макар и размазано - не стига до съзнанието ти. Не стига до съзнанието ти и това, върху което не си фокусиран, дори да е във фокуса на зрението ти. Виждал си примери за това. Да броиш през колко ръце е преминала топката и после като те питат, видя ли горилата, ти да питаш "каква горила".
Такива петна имаш и в ума. Ума ни вижда действителността, като я прекарва през филтрите на опита и знанията ни. Което означава, че много голяма част от това, което отчитат сетивата ти, няма изобщо да го забележиш. Ще е извън твоя досег.
Тъй нареченота PhD е просто поредния филтър и пореднот ограничение за ума ти.

> Защото на тези същите с хартийки, едно дете може
> да им затвори устата само с един въпрос.
Тия мантри за "мъдрите деца" могат да звучат хубаво в началото (и на мене ми звучаха, особено като бях дете, хехе), но са много преувеличени.

>Да учиш от дебелите книги, означава да ти вкарат мисленето в коловози.
Не. Ученето от дебелите книги ти поставя някаква основа, на базата на която градиш занапред и твоята научна работа. Също, не мога да разбера, защо си решил че тея "дебели книги" са нещо непреходно и непроменимо. Непрекъснато се обновяват, има нови издания които допълват или разясняват нещо. И не на последно място -- четенето на дебелите книги е главното някъде до към магистратурата. След това се четат предимно статии, където можеш съвсем аналитично да гледаш на нещата, да видиш другите групи какво и как са направили. Тоя лукс да ти го дадат смляно и сдъвкано като "в дебелите книги" вече го няма от един момент натам, защото нене достатъчно.

По твоите думи излиза, че не трябва нищо да се чете, и стигаме до състоянието сами да си измисляме обяснения за заобикалящия ни свят. Ти това ли предпочиташ? Та нали ти самият, обясняваше как си чел книгата "Trust us, we are experts". Ето, ти пример за това което твърдиш горе -- прочел си една книга, която (хумористично) показва разни простотии с които се занимавали някои учени. И от тук нататък, ти си си изградил една увърдена представа за учените. Не мърдаш от там и определено си обременен от това. Тоест, се превръщаш в илюстрация на това което критикуваш. И твоята представа е всъщност много далеч от реалността.

> Обременен си от това, което вече знаеш.
Това изобщо не е вярно и е толкова сбъркано, че наистина ми пада ченето като го прочета. Знанието поставя основа, както казах горе, а в процеса на научната работа, човек непрекъснато продължава да се учи, а чрез неговия собствен труд да добавя нещо. Също, чрез работата си, човек проверява косвено или не и нещата които е учил. Не знам защо си решил че научната общност е в някакъв застой. Да речем има хипотеза някаква. Ако някой не е съгласен с тази хипотеза, прокарва друга, опитва се да я докаже, публикува статия. В някои случаи пък, две алтернативни хипотези се оказва че не са взаимоизключващи се.

>И то вкарва в рамка въпросите ти, формулировките ти, подхода ти, дори светогледа ти.
Това също не е вярно. Пиша го поне за трети път: знанието поставя основа. Която не е непоклатима и в науката (поне биологията, сфера в която аз работя) думата "догма" сравнително рядко се ползва и то с лека насмешка. Всеки учен, ако смята че някоя догма е сбъркана -- ами да го докаже и да си взема Нобеловата награда. Примерно, дълги години се е смятало, че язвата не е предизвикана от бактерии. После, когато доказаха хеликобактер пилори, Бари Маршал и Робин Уорън взеха нобела по медицина и физиология.

За мен е голяма мистерия, защо си решил, че учените си мислят, че всичко знаят. Ако си се сблъсквал с такива, мога да те уверя, че са малцинство. За България не знам как е. Личното ми мнение, което се споделя като цяло от повечето хора е, че напротив, колкото повече се учиш, толкова повече осъзнаваш колко неща не знаеш.

> Можеш да фокусираш само в една точка и само нея виждаш ясно.
Това също не е вярно. Може да си специалист в дадена сфера, но учените си дават сметка и за това което става около нея. Именно за това съществуват колаборации межу научни групи. Някоя група се занимава главно в една насока, друга -- в по-различна но има общ интерес който ги свързва. Работейки заедно се постига по-широкообхватна работа, открития и пр. За това има конференции.

> Тъй нареченота PhD е просто поредния филтър и пореднот ограничение за ума ти.
Не. Тъй нареченота PhD е просто демонстрация че някой е работил над научен проект и е дал нещо от себе си за науката. Толкова.

Активен

lunarvalleys

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6206
    • Профил
Re: Нийл Деграс Тайсън
« Отговор #33 -: Mar 09, 2024, 15:39 »
Сигурно си обърнал внимание, какво става последните години.
Не може да не си обърнал внимание, че който умник върви встрани от общоприетото, бива натикван в калта.
Сигурно си обърнал внимание, че науката се политизира. Не го казах само аз. Науката е догма. Религия.

Аз ти говорех, как работи съзнанието при повечето хора, дори може би при всички.
Не може да твърдиш, че това не е така, просто като ми казваш, че имало хора, които не били толкова слепи. Как ще докажеш, че не си пропуснал нещо, за което не знаеш, защото си  го пропуснал? Съзнанието има сляпо петно и не може да не си  го забелязал и у себе си. Всички го имаме и обясних защо. Така сме устроени. Не можем да обработваме паралено информация.

За да реагираш така може би и ти имаш някаква степен.
Може и да си положил не малко труд за нея.
Не ме засяга, нито ме интересува, нито виждам причина, да не споделя, каква ми е гледната точка по въпроса. Много отдавна не ме е грижа, кой би се засегнал от думите ми. Не са насочени срещу никого, просто споделям моето виждане.
И както казах, особено с оглед на последните години, нямам причина да уважавам учените глави.

Странно защо света върви все по-бързо към пропастта, при все повече хора, които взимат една или друга степен в училище или другаде. Мен това не ме интересува.
Фактите се налагат сами. Няма промяна към нещо положително. Всички дебели книги, всички статии и научни публикации, за които  говориш, не вършат работа. Тези с хартийките не вършат работа. Те са все повече и какво от това?

Има един човек, Н. Тесла, за чиито постижения не малко се знае и се говори.
Защо не са повторени толкова години?
Има и други хора, с постигнали не по-малко в различни области.
Защо не са повторени постиженията им?
Защо не са основа, за нещо ново?

Говорех за слепите петна в съзнанието. Сещам се за мой случай, който още ми е ясен. За който последно се осъзнах, колко и аз съм зле в това отношение.
Бях чел упътване, как се прави нещо. Но в главата си имах други представи за това. Бях виждал примери през целия си живот, как близки  са го правели. И не правих нищо различно, въпреки че бях прочел други хора, как го  правят - стъпка по стъпка. И се получаваше нещо  по-различно и по-добро. Дори съм си говорел по въпроса с човек от световна величина. Отново, въпреки това, аз го правех по начина, по който бях виждал през целия си живот. Изобщо не си давах сметка, какво ми говорят.
До един момент. Докато не осъзнах, какво съм пропуснал в думите на другите. И се получи и при мен.

Знанието ти дава основа. Но аз не говорех за това. Говорех, за това, което не осъзнаваш, просто защото мислите ти вървят по различни пътища и дори да е достигнало до сетивата ти, ти го игнорираш и на практика не го забелязваш.

Цялото човечество има прекрасен пример за това, което се опитвам да обясня. Нютон и падащата ябълка. Зная, че е басня. Но е прекрасен пример. Никой преди това не си и задал точния въпрос и не е разгледал простия факт от гледната точна на този човек. Че предметите падат на земята.
За тази слепота говоря.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

kuunlaaksot

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 125
  • Distribution: CRUX
    • Профил
Re: Нийл Деграс Тайсън
« Отговор #34 -: Mar 09, 2024, 16:04 »
Говореше как дебелите книги и знанието поставят прегради. Аз ти обясних, че не е така. Сега се впускаш във философски разсъждения които са прекалено несвързани и нямам намерение да коментирам.

Много неща се политизират, но ще останеш изумен колко много от науката изобщо не е политизирана.

>че който умник върви встрани от общоприетото, бива натикван в калта.
писах ти по-горе за учени с по-различни виждания, даже пример ти дадох с нобел. Ти си знаеш твоето.

> За да реагираш така може би и ти имаш някаква степен.
Имам, да. Но не за това реагирам "така", нито се засягам.

За Тесла -- тоя човек е обвит в такъв окултен интернет статус, че е направо смешно вече. За "потулените" открития -- аз от физика не разбирам и не се наемам да коментирам.
Активен

lunarvalleys

kuunlaaksot

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 125
  • Distribution: CRUX
    • Профил
Re: Нийл Деграс Тайсън
« Отговор #35 -: Mar 09, 2024, 16:20 »

Не знам как е в биологията, но PhD е по-близо до образованието, отколкото до науката. Преди години, кандидатската степен беше чисто научна такава и се взимаше доста по-трудно.

Колкото до научно-изследователската дейност - тя е основно за написване на изисквания брой статии за получаване на тази степен. Не че няма изключения, но общата тенденция е такава. Доста хора около мен стават доктори по философия с минимален научен принос.

Ако ти си PhD и съм те засегнал с мнението ми, извинявай - не е било нарочно.

Но по мнение на мои познати, занимаващи се точно с наука и професори в съответните области, положението в науката не е блестящо. Наукометрията уби много от нея.

Важното е, че си разбрал, че това е само една стъпка в развитието на един учен. За съжаление, много хора спират и остават на нея, но самочувствието им не остава на същото място.

>Не знам как е в биологията,
е аз съдя по тези около мен и по себе си, разбира се

>Доста хора около мен стават доктори по философия с минимален научен принос.
съжалявам да го чуя. По принцип, за публикация на научна статия се изисква научен принос. Освен ако не се пише обзор (review), но това не се брои за PhD

>Ако ти си PhD и съм те засегнал с мнението ми, извинявай - не е било нарочно.
разбира се, че не съм се засегнал, нали си говорим...  :)

>Но по мнение на мои познати, занимаващи се точно с наука и
>професори в съответните области, положението в науката не е блестящо.
о, има какво да се желае но в никакъв случай не седят нещата както 4096 си мисли.

>Наукометрията уби много от нея.
Publish or perish? Абсолютна дивотия.

>Важното е, че си разбрал, че това е само една стъпка в развитието на един учен.
хех

>За съжаление, много хора спират и остават на нея, но самочувствието им не остава на същото място.
това е не само техен проблем, но и оставят лошо впечатление което се пренася автоматично върху всички. Другият участник тука е добър пример.
Активен

lunarvalleys

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6206
    • Профил
Re: Нийл Деграс Тайсън
« Отговор #36 -: Mar 09, 2024, 18:25 »
Наричаш това, което казах, философия, защото подчертах, че е фундаментален проблем.
Дали е философия или не, не е от значение, а колко отговаря на реалното състояние на нещата.

Да, зная си моето и ще е така, докато не видя нещо различно. У повечето, както ги наричаме, учени.

Вместо обяснения, ето ти го нагледно. Надявам се да разбереш, какво имам предвид. Не, че държа да бъда разбран  :D

https://www.youtube.com/watch?v=pRV4WsM40AE

Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

kuunlaaksot

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 125
  • Distribution: CRUX
    • Профил
Re: Нийл Деграс Тайсън
« Отговор #37 -: Mar 09, 2024, 18:34 »
>Да, зная си моето и ще е така, докато не видя нещо различно.

ти отказваш да видиш нещо по-различно.

което е жалко, щото определено не си тъп
« Последна редакция: Mar 09, 2024, 18:43 от kuunlaaksot »
Активен

lunarvalleys

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6206
    • Профил
Re: Нийл Деграс Тайсън
« Отговор #38 -: Mar 09, 2024, 18:43 »
Не, че отказвам.
Не правя усилие в тази насока. Може би не мисля, че е чак толков важно
Имам впечатления и или ще се затвърдяват, или ще се промѐнят, но за мен няма голямо значение.
Това съм забелязал без да се напъвам или дори замислям по въпроса и това ми е мнението.
Да, наистина не се бях замислял за това, докато не се опитах тук да опиша гледната си точка.
Нямам излишна енергия за това.
Пък и моето мнение си е мое. Ще ме разбере някой, който отчаси мисли по същия начин и казаното от мен резонира по някакъв начин у него.
Общо взето, малко безсмислена дискусия.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

kuunlaaksot

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 125
  • Distribution: CRUX
    • Профил
Re: Нийл Деграс Тайсън
« Отговор #39 -: Mar 09, 2024, 18:48 »
Това, което мога да те посъветвам е да положиш някакви усилия. Ако нещо не ти е ясно -- да се опиташ да вникнеш в материята, да разбереш какво вече се знае, вместо с лека ръка да зачеркваш всичко (щото е по-лесно). Ако правиш така, просто ще си живееш в твоя измислен свят. Където нещата може да ти изглеждат подредени, но ще са доста далеч от реалността

А "дебелите книги" за това са дебели -- никой не може да почва от нулата. Абе, не че не може, но до никъде няма да стигнем така --  да преоткриваме колелото.
Активен

lunarvalleys

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6206
    • Профил
Re: Нийл Деграс Тайсън
« Отговор #40 -: Mar 09, 2024, 19:08 »
Ще положа усиля, ако ми е нужно.
Както казах, излишна енергия нямам.

Изгледай видеото, ще ти хареса.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3402
    • Профил
Re: Нийл Деграс Тайсън
« Отговор #41 -: Mar 09, 2024, 20:29 »
https://youtu.be/AF8d72mA41M?si=BDU4XrP0spAKLJKH

за откриването на синия светодиод от Сюдзи Накамура. В клипа има инересни неща как никой не го е ебавал щото е нямал PHD. в последстие обаче му дават Нобелова Награда.

пояснение: Всички лед светлини които ползваме в момента са от излючително яркия син Лед. просто отгоре има капната една малка жълта капка луминуфор и затова светлината излиза бяла.


същия клип преведен на руски.
https://youtu.be/gF1pHmqM1QU?si=igzxCS5eKhsUOTzS
« Последна редакция: Mar 09, 2024, 20:38 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6206
    • Профил
Re: Нийл Деграс Тайсън
« Отговор #42 -: Mar 09, 2024, 21:03 »
https://youtu.be/AF8d72mA41M?si=BDU4XrP0spAKLJKH

за откриването на синия светодиод от Сюдзи Накамура. В клипа има инересни неща как никой не го е ебавал щото е нямал PHD. в последстие обаче му дават Нобелова Награда.

пояснение: Всички лед светлини които ползваме в момента са от излючително яркия син Лед. просто отгоре има капната една малка жълта капка луминуфор и затова светлината излиза бяла.


същия клип преведен на руски.
https://youtu.be/gF1pHmqM1QU?si=igzxCS5eKhsUOTzS
Гледал съм го това за Накамура.
Едно от малкото видеа, които съм гледал, без да съм натиснал нито веднъж пауза.

Забележителен човек. Вървял е срещу течението и не се е отказал.

Добър пример, че ако следваш всички останали, няма да стигнеш по-далеч от тях.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3402
    • Профил
Re: Нийл Деграс Тайсън
« Отговор #43 -: Mar 09, 2024, 21:29 »
тоя клип първите 8 часа беше направил 3-4 милиона гледания. сега за 1 месец има 16M. което не само е много ами е отвратително много.

Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

spec1a

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3873
    • Профил
Re: Нийл Деграс Тайсън
« Отговор #44 -: Mar 10, 2024, 09:37 »
   В NASA да се вземат в ръце и да си напънат мозъците.
Ако това не го могат (не би ме учудило), да намерят някой,участвал в
проекта "Вояджър" от 70 -те,да му дадат тлъста заплата и всичко ще е 6.
Все някой е останал жив.

   Както сега се наемат експерти по COBOL (всичките са пенсионери).
Така и реактивно-дистанционните не успяха да обяснят като как в САЩистан
още работят компютри от 70 -те ...
Активен