Автор Тема: permission denied  (Прочетена 2513 пъти)

Pavlinov

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 20
    • Профил
permission denied
« -: Oct 19, 2011, 22:31 »
Като се опитвам да премествам файлове от една папка на друга ми казва permission denied. Извиявам се, че задавам толкова много въпроси, но... ако ме потърпите малко( ;D) с времето ще се науча да се оправям сам. :)
Активен

bop_bop_mara

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2433
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: LXDE
  • Cute and cuddly
    • Профил
Re: permission denied
« Отговор #1 -: Oct 19, 2011, 22:41 »
Я в терминала изпълни
Код
GeSHi (Bash):
  1. whoami
  2. groups
  3. cd директорията_на_файловете
  4. ls -l имената_на_файловете_които_ще_местиш_разделени_с_интервали
  5. ls -ld пътя_до_папката_в_която_местиш
После копирай изходите и ги покажи тук (или направи screenshot).
Щом ти дава това, значи твоят потребител права за операцията. Причините може да са различни и може да са свързани както с правата на самите файлове, така и с правата на директорията, в която се опитваш да ги сложиш. Това ще го разберем като видим изхода от тези команди.
Активен

Intel

  • Гост
Re: permission denied
« Отговор #2 -: Oct 19, 2011, 23:23 »
Трябват ти администраторски права - имаш няколко варианта. 1) използваш sudo пред всяка команда - това ти дава права САМО за една команта, но може самото sudo да иска настройка. 2) Аз използвам него, пишеш командата su (ще ти иска парола, пишеш я, но няма да ти показва, че пишеш - това да не те притеснява после биеш enter) и си логнат като админ. Така можеш да изпълняваш колкото си искаш команди, но и вероятността да изпълниш нещо грешно с права е голяма.
Активен

and1soma

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 138
  • Distribution: Debian based
  • Window Manager: GTK+ / Qt
    • Профил
    • WWW
Re: permission denied
« Отговор #3 -: Oct 20, 2011, 01:48 »
Твойте права се ширят само в домашната ти папка, за пример -



това са системните файлове, ти имаш достъп само до папката Home, ако влезеш в нея ще видиш една папка (ако има само един потребителски акаунт на компютъра, в зависимост колко са акаунтите на компютъра, толкова папки ще видиш) с твоето потребителско има, а в нея са папките Музика, Документи и т.н. (работният ти плот също се счита за папка в домашната директория)
Ти нямаш право да копираш някоя папка или файл от домашната ти директория и да поставиш, някъде извън нея, или обратното. Всъщност това на горепосочената снимка е цялата файлова система на Linux (бележи се със знакът   /   ), нещо като на Windows, която се намира в C:\\Wndows. Има потребител наречен Root, той е един вид администратора и никой, освен него няма достъп до системните файлове на Linux. И дефакто точно тука идва командата sudo, която ти иска временен достъп до администраторските права, в замяна на парола. Това е направено от съображение за сигурност, по този начин, ако ти се лепне някой вирус, той ще може да изтрие само файловете от домашната ти директория, картинки, филми и т.н. ,всички папки на програмите, като на Firefox, Skype.. и самият Linux (ядрото) седят в самата файлова система, където никой няма достъп, освен Root потребителя, а ако случайно този вирус използва командата sudo, тя мигновено ще ти поиска парола и в такъв случай от теб зависи дали да пуснеш този вирус. Точно заради това Linux е най-сигурната операционна система (вероятно има факти, които изтървам). Обикновения потребител има достъп също и до всички периферни устройства (USB-та и т.н.), на един такъв потребител едва ли му е потрябвало да се рови из системните файлове на Linux, но ако все пак има желанието, нещата стават по следния начин. В терминалът се напише gksu и се появява това  -



в полето се изписва името на програмата, която искаш да стартираш като супер потребител, например nautilus, това е файловия мениджър, веднъж отворил си го по този начин, ти ще имаш достъп до цялата файлова система, ще можеш да триеш файлове и директории и съответно да създаваш такива. Ако искаш можеш просто да напишеш sudo nautilus или gksu nautilus в терминала и ще се получи същото. Ако искаш да промениш правата на даден файл или папка, трябва да влезеш като Root в nautilus и да щракнеш с десен бутон на мишката върху дадения обект и след това Свойства > Права, ето как изглежда -



и навсякъде където пише Root го променяш с твоето потребителско име, по този начин файлът вече става твое притежание.
Надявам се това да е било полезно и ако имаш въпроси, питай! :)
Активен

"Нищо не е по-далеч от истината."

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
Permission denied
Настройка на програми
dorzo 6 3581 Последна публикация Jun 05, 2004, 17:34
от coldy
chown Permission denied
Хардуерни и софтуерни проблеми
Hapkoc 11 4494 Последна публикация Mar 08, 2006, 17:33
от Hapkoc
(13)Permission denied: access to...
Системни настройки
mrowcp 0 2085 Последна публикация Jan 01, 2012, 17:12
от mrowcp
Permission denied - xampp
Настройка на програми
federalen 3 2146 Последна публикация Aug 07, 2012, 22:47
от sstefanov
(13)Permission denied: access to / denied на CentOS
Настройка на програми
theshit 3 2579 Последна публикация Nov 19, 2013, 15:15
от divak