Автор Тема: Ако можете подкрепете Натура 2000  (Прочетена 5477 пъти)

kill_u

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1058
  • Distribution: Ubuntu 9.10
  • Window Manager: Gnome
  • Out of here....
    • Профил
    • WWW
Копирам това буквално от един блог. Позволявам си да го направя тук защото смятам, че повечето от нас имат отношение по въпроса. За съжаление на датата не мога да присъствам защото съм от дълбоката провинция.
Цитат

Да подкрепим Натура 2000
-- това е една инициатива, която съм длъжен да подкрепя! --

Здравейте на всички!
Като член на дружеството за защита на природата "Зелени Балкани", едно от първите такива у нас, ви изпращам част от писмото, което получих. Надявам се, че всички вие, като мои приятели и хора широко скроени и с всестранни интереси ще обърнете внимание на ставащото у нас.

Извадки от писмото на "Зелени Балкани":

"Приятели,
На 21 декември в София Министерски съвет ще се произнесе за  съдбата на Европейската екологична мрежа НАТУРА 2000 в България
Повечето от вас вече знаят какво е НАТУРА 2000 – инструмент на Европейския съюз за гарантиране и подкрепа на устойчивото развитие и съхраняването на най-ценното – дивата природа. За щастие страните в ЕС са осъзнали, че към всяко парче земя има нечии интереси, и че ако пред тях не се постави обществения интерес, нищо няма да се запази за бъдещите поколения. Това е и целта на НАТУРА 2000, която без да забранява развитието на човешките дейности ги насочва да се развиват с устойчиви във времето темпове.
Задължение на България беше да изгради мрежата преди приемането в ЕС – 01.01.2007.
Въпреки непосилните срокове и къртовска работа благодарение на неправителствените организации България успя да подготви пълния списък от места, които да влязат в НАТУРА 2000. Това стана с участието на специалисти от всички научни звена и институции. Зелени Балкани от своя страна от самото начало имат водеща роля в изграждането на мрежата и изпълнението на ангажиментите на страната ни към ЕС.

Въпреки това икономически и политически интереси са на път да опорочат създаването на мрежата в България, като пренебрегнат всички научни аргументи за природната значимост на местата. По този начин малцина политици и икономически заинтересовани ще лишат възможността България да запази дългосрочно, за бъдещите поколения – най-значимия национален ресурс – БЪЛГАРСКАТА ПРИРОДА.

Без да заявим подкрепата си за НАТУРА 2000 и устойчивото развитие, не можем да очакваме политиците да го направят
За това очакваме всички, които искат да ни подкрепят  на 21.12.2006 /четвъртък/ от 9 часа на площад Независимост (пред Главния вход на Бившия Партиен дом)...."

"....На 21.11 Националното управление по горите на заседание на Националния съвет по биологично разнообразие, направи опит да “ореже” половината от мрежата за местообитанията с аргумента, че това са икономически ценни гори...."

"....В същото време срещу НАТУРА 2000 се води сериозна анткампания, избухнала в последния момент от политици, мафиоти и псевдоеколози...."

"....За повече информация
042 622401, 0887574699 – Елена Тилова, etilova@greenbalkans.org
! Ще се опитаме да  организираме някакъв транспорт, така че могат да участват и хора извън София."
Активен

Всеки пост - отговор на въпрос!!!
Gnu/Linux user 411527

karaman

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 351
    • Профил
    • WWW
Ако можете подкрепете Натура 2000
« Отговор #1 -: Dec 14, 2006, 14:21 »
браво!

SOMNIVM

  • Гост
Ако можете подкрепете Натура 2000
« Отговор #2 -: Dec 15, 2006, 22:27 »
По въпросната Натура имам няколко въпроса:
1. Къде мога да намеря карта с въпросните територии?
2. Защо барем са включили Варненско и Белославско езеро, ПРЕЧЕЙКИ по този начин на предвиденото преместване на пристанище Варна-Изток? - През Белославско и Варненско езеро се осъществява около 1/3 от експорта на България.
3. Защо отколешното варненско сметище до с. Каменар е в Натурата?! - Какво толкова ценно има да се пази там?
4. При положение, че явно цялото черноморие е бутнато в Натурата, това ще възпрепяства ли изграждането на нови и функционирането на сегашните вятърни ел. генератори около Каварна? - "Природозащитниците" да се замислят: не искат АЕЦ, не искат ток от вятъра...? - Въглища ли?!.... или да се върнем в пещерите на тъмно... Предложението им за преместване на генераторите на 20км. навътре е несъстоятелно, защото зсеки, който поне веднъж е ходил на море ще ви каже, че вятърът около брега няма нищо общо с вятъра във вътрешността - около брега ВИНАГИ духа...

И на мен ми е писнало от бетон, обаче това да ограничиш развитието на големите градове по черноморието като Варна и Бургас е все едно да забиеш нож в сърцето на българската икономика... Проверете къде се произвежда 1/3 от БВП на страната...
Активен

karaman

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 351
    • Профил
    • WWW
Ако можете подкрепете Натура 2000
« Отговор #3 -: Dec 15, 2006, 23:48 »
Според цялото ни семейство около 45% от територията на страната ни трябва да се включи в тези зони! За съжаление експертите са подкупени от много отдавна, така че глас в пустиня. Карта има в сайта на министерството май на ок.среда и водите.

SOMNIVM

  • Гост
Ако можете подкрепете Натура 2000
« Отговор #4 -: Dec 16, 2006, 00:44 »
После не се чудете защо хората забегнали в чужбина и в България останали само мечки, вълци и птички...
И още една забележка към Натурата имам: включени са зони, през които до 2015г. трябва да бъде доизградена АМ "Черно Море". Нужда от това съоръжение определено има! Пътуването между Варна и Бургас е кошмарно, защото пътят е претоварен. Сегашният път (който м/у другото е международен) минава през села и градове, а това е допълнителна предпоставка за много инциденти... В Обзор на моменти е практически невъзможно да се пресече централната улица - от там минава целият трафик м/у Варна и Бургас и транзитният трафик между Румъния и Турция. Вярно, че сложиха светофари, но това пък спира транзитния трафик. И не завиждам на хората, които са подложени цял ден на шума от превозните средства, минаващи по тази улица... Ако АМ "Черно Море" не бъде построена заради Натурата, предлагам природозащитниците да поемат отговорността за убитите и осакатени хора по този път...
Активен

dedmin

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 456
    • Профил
Ако можете подкрепете Натура 2000
« Отговор #5 -: Dec 16, 2006, 01:06 »
Винаги се удивявам на късогледството на хората, заслепени от такива неща като прогрес, развитие, стандарти, инфраструктура и прочие съвременни бълвочи. Зад всичко това се крие жаждата за власт и пари, ненаситното човешко желание да завладяваш и притежаваш, което както всеки непредубеден може да види води до самоунищожение. Въпреки огромното количество вещи, създадени да улеснят живота ни, бумът на технологиите от всякакъв вид ние всъщност не живеем по-добре, а напротив - появяват се нови проблеми и болести. Има изначално противоречие между нашата цивилизация и самото ни съществуване. За глобалното затопляне, изсичането на горите, замърсяването се говори от почти 50 години, но резултат никакъв. Защото самата идея за развитие, просперитет и блогоденствие в нашето общество е кръвно свързана с потреблението, което пък има нужда от все повече ресурси  и от тук непрестанното опоскване на природата. Успял си ако имаш ново жилище, нова кола, нов телефон и т.н до следващия цикъл от нови вещи ...
Активен

dedmin

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 456
    • Профил
Ако можете подкрепете Натура 2000
« Отговор #6 -: Dec 16, 2006, 01:14 »
Цитат (SOMNIVM @ Дек. 16 2006,01:44)
Ако АМ "Черно Море" не бъде построена заради Натурата, предлагам природозащитниците да поемат отговорността за убитите и осакатени хора по този път...

Аз предлагам тия които построят АМ "Черно Море" да поемат отговорността за изсечените дървета, прогонените животни, замърсения въздух и хилядите жертви от катастрофи по магистралата. Когато печелиш не знаеш какво губиш ...
Активен

SOMNIVM

  • Гост
Ако можете подкрепете Натура 2000
« Отговор #7 -: Dec 16, 2006, 02:06 »
Да, късоглед съм: -3 на дясно и -2.75 на ляво око.
Аз пък се удивявам на хората, които си мислят, че могат да променят консуматорската култура на обществото. Това са някакви утопици... Човекът от край време е консумирал и ще продължава да го прави... А тези "природозащитници" от натурата не си мислете, че им е много чиста работата - нали с тяхно съгласие ще се дават разрешителните за строежи в тези територии... и какви пари ще прибират... Много "комунистическо", нали? '<img'>

dedmin, по магистралата определено ще има по-малко убити от колкото по сегашния път. Ти явно понятие си нямаш от ситуацията по този път. Колите са в дълги колони, залепени една зад друга, а самият път има ужасно много опасни завои и минава през градове и села... Това едва ли може да се нарече "мания за власт и пари" ... според мен е проблем за чието решаване трябва да се изгради подходяща инфраструктура. А и се обзалагам, че ти не би издържал и една седмица да живееш на главната улица на Обзор!
За мръсния въздух и глобалното затопляне ходи да тропаш на хамериканците да си намалят емисиите на газове и да зачитат международните конвенции... Не може ние да живеем на свещи и да се придвижваме с каруци, а те да бълват милиарди тонове газове всяка година!
Същата е историята и с вятърните ел. генератори... не искаме ядрени боклуци (аз съм твърдо против "мирния атом"), но "природозащитниците" и от вятъра не искат да правим ток явно, а не дай Боже да започнем като чехите да се отопляваме на биомаса. Тогава сигурно ще ревнат, че от горенето се отделя дим! Ами да седим на тъмно и студено тогава!
И не считам за морално някой от някъде да ми нарежда какво ще се случва в града ми. Все пак аз живея там и аз съм пряко засегнат от това. "Натурата" според мен трябва да се решава на местно ниво. Чудно що София не я оградиха хубаво в една Натура, па белким й изчезне смога? ... И още един въпрос: Какво толкова трябва да се запази на варненското сметище? Бактериалното разнообразие в боклука ли?

Болести всякога е имало в човешката история, но просто се менят. Всяко време си има болестите.

Айде, със здраве ...
Активен

karaman

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 351
    • Профил
    • WWW
Ако можете подкрепете Натура 2000
« Отговор #8 -: Dec 16, 2006, 06:35 »
Натурата предложена от министерството не е това, за което се борят еколозите! Има много сбъркани неща, по български '<img'>

dedmin

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 456
    • Профил
Ако можете подкрепете Натура 2000
« Отговор #9 -: Dec 16, 2006, 11:31 »
Цитат (SOMNIVM @ Дек. 16 2006,03:06)
Колите са в дълги колони, залепени една зад друга, а самият път има ужасно много опасни завои и минава през градове и села... Това едва ли може да се нарече "мания за власт и пари"

Именно, тия дълги колони от коли и камиони с каква цел пътуват основно? Правене на бизнес, превоз на стоки за задоволяване на "потребителското търсене".

Цитат
И не считам за морално някой от някъде да ми нарежда какво ще се случва в града ми. Все пак аз живея там и аз съм пряко засегнат от това.

Цитат
За мръсния въздух и глобалното затопляне ходи да тропаш на хамериканците да си намалят емисиите на газове и да зачитат международните конвенции... Не може ние да живеем на свещи и да се придвижваме с каруци, а те да бълват милиарди тонове газове всяка година!

Значи, не искаш да ти се бъркат в делата на твоя град, а мен изпращаш да се бъркам в делата на американците?! Много удобно, няма що! Докато продължаваме да мислим така "на дребно", всеки сам за себе си, резултата е ясен. Глупаво е да се мисли, че изсичането на горите в Амазонка няма влияние върху климата на планетата. Сам казваш,  че американците били виновни за глобалното затопляне. Земята е едно цяло.
Активен

SOMNIVM

  • Гост
Ако можете подкрепете Натура 2000
« Отговор #10 -: Dec 16, 2006, 21:04 »
Цитат (dedmin @ Дек. 16 2006,10:31)
Сам казваш,  че американците били виновни за глобалното затопляне. Земята е едно цяло.

Да, Земята е едно цяло и именно затова трябва да се започне с големите проблеми като замърсяването от САЩ и Китай, а не с магистралата между Варна и Бургас, която никакъв фактор не е, защото същото замърсяване, че и по-голямо има от пътя, който се ползва в момента (колите спират на светофари - двигателите работят напразно, пътят е доста по-дълъг от колкото ще бъде магистралата). За въпросната магистрала казах, че "не е мания за власт и пари", а необходимост, заради катастрофите и другите проблеми, създавани от сегашния път, а защо пътуват хората е отделен въпрос... Аз например пътувам от там, за да виждам сестра си. За "бизнеса ми" (демек това пошло нещо, което ми носи миризливи пари, за да си плащам сметките за ток, вода, телефон и Интернет достъп, и храна) когато пътувам , взимам влак.
Бизнес хората не можеш да ги спреш да правят, просто трябва да се търсят решения в интерес на бизнеса и на природата едновременно, а не едното да е за сметка на другото!
Активен

Regia

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 293
  • Distribution: Tilix
  • Window Manager: KDE
    • Профил
    • WWW
Ако можете подкрепете Натура 2000
« Отговор #11 -: Dec 21, 2006, 12:14 »
Категорично против Натура 2000 в този й вид. Имотите ще се изкупят на безценица и пак ще се строи в тях - ДПС са главните виновници.

Тук има повече информация: форум на ВМРО
Активен

kill_u

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1058
  • Distribution: Ubuntu 9.10
  • Window Manager: Gnome
  • Out of here....
    • Профил
    • WWW
Ако можете подкрепете Натура 2000
« Отговор #12 -: Dec 21, 2006, 12:32 »
Цитат
Категорично против Натура 2000 в този й вид. Имотите ще се изкупят на безценица и пак ще се строи в тях - ДПС са главните виновници.

Тогава не я подкрепяй. Просто и ясно.
Активен

Всеки пост - отговор на въпрос!!!
Gnu/Linux user 411527

George Andonov

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 261
  • Distribution: Ubuntu
    • Профил
Ако можете подкрепете Натура 2000
« Отговор #13 -: Dec 22, 2006, 09:47 »
Цитат (Blue @ Дек. 21 2006,12:14)
Категорично против Натура 2000 в този й вид. Имотите ще се изкупят на безценица и пак ще се строи в тях - ДПС са главните виновници.

Тук има повече информация: форум на ВМРО

Не си прав!
При Натура 2000 не се сменя собствеността, а регулацията на районите.

т.е. Собствениците са си същите, но не могат да строят каквото им падне.
Изискванията за строеж и бизнес в тези райони са много по-стриктни и задължително се прави оценка за въздействието върху околната среда.

А точно това не искат собствениците на тези терени (имам предвид, да развиват бизнес).
Те разчитат на бърза продажба на този, който даде повече пари. И е ясно, че първото, което ще направи новият собственик е да бетонира терена.

Ха, да ни е честита новата околна среда.

P.S. Затова мойте и твойте деца ще научават какво е природа от учебниците. Или пък от Интернет.
Защото може въобще да не са останали дървета за направата на хартия.
Активен

Radev

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 218
    • Профил
    • WWW
Ако можете подкрепете Натура 2000
« Отговор #14 -: Dec 22, 2006, 12:26 »
Цитат (gandonov @ Дек. 22 2006,10:47)
Цитат на: Blue,Дек. 21 2006,12:14
Изискванията за строеж и бизнес в тези райони са много по-стриктни и задължително се прави оценка за въздействието върху околната среда.

Мен ако питате трябва за ВСИЧКИ строежи да се прави оценка за влиянието върху околната среда!
Все пак ние (хората) СМЕ част от тази околна среда и не бихме желали неблагоприятно влияние върху себе си, нали?
Активен

Човек и добре да живее... !

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
Win 2000 suvmestim s Red Hat 7.2
Настройка на програми
mtrx 5 2440 Последна публикация Sep 29, 2002, 20:15
от ShAnTaV
Има ли качествен jpeg 2000 viewer за линукс?
Настройка на програми
Zvezdichko 1 2391 Последна публикация Dec 27, 2007, 14:03
от kennedy
Microsoft windaz 2000
Хумор
BOT_ev 2 2364 Последна публикация Apr 08, 2008, 04:06
от gotha
Hp 2000 Notebook
Лаптопи
razorbladic 3 2935 Последна публикация Apr 20, 2013, 08:41
от razorbladic
Проблем с Hewlett-Packard Gobi 2000 Wireless Modem
Лаптопи
Gunio_Prostia 10 5427 Последна публикация Mar 28, 2017, 18:30
от Gunio_Prostia