Автор Тема: Тогава vs Сега  (Прочетена 25549 пъти)

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8792
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Тогава vs Сега
« Отговор #105 -: May 24, 2013, 08:57 »
Позачетох се в преведените глави на неговият opus magnum както сам го е нарекъл. Щеше ми се да са историческите, ама те били политическите. Нищо по тях поне си изградих представа кой е, от къде идва и за какво се бори, защо се бори точно за него.

Направи ми впечатление, че човека се обявява за интелектуалец, въпреки че очевидно е бизнесмен. Е може пък някак да успява да носи две дини под мишница, де да знам. Може би има такива хора.

Човека е недоволен от развитието на страната ни от последните шест поколения. Смята, че има нещо объркано и се посвещава на въпроса, как да го поправи.

След личен анализ стига до заключението, че и в предишната и в сегашната система има колкото добри, толкова и лоши неща. И се опитва да ги поправи.

Интересно е, че сякаш е на всеобщото мнение, че народът ни е много прост, но въпреки това подкрепя идеята за пряка демокрация. Но пък от нея изключва простата част, сиреч народа. Ами това отново си е вид представителна демокрация.

Аз съм за пряка демокрация, но без ограничение. Защо? Защото според мен действа делфийският принцип. Но много по-важното е, че така всеки носи пряка отговорност за съдбата си. Ако народа вземе лоши решения и  съдбата му ще е лоша.

Разбира се аз призовавах и за по-малко държава. Причините са много, ето още една. Всеки е зависим от работодателя си. Но ако държавата е твой работодател, това не може да доведе друго освен диктатура.

Няма социална логика в преразпределителната роля на държавата в националното богатство. Държавата ще преразпредели лошо и несправедливо. Тогава защо да ѝ го позволяваме?

В моята картинка не изключвам обаче някакъв вид коопериране в отношенията. Държавата вече е създала някой неща имащи и социални функции, които не е непременно да станат частни… могат да останат общински. Да кажем това са болници и училища.

Искам да онагледя, какво имам предвид. Едно училище да е общинска собственост, но директора да се назначава с гласуване от родителите и годишният му бюджет да е отново събран от същите тези родители. Само собствеността формално да се води общинска.

Какво ще стане, ако това училище се управлява лошо? Ами ако е тенденция има няколко неща, които могат да се свършат. Очевидно е, че конкретният кооператив е лош. Тогава може да се премине към закриване или директно приватизиране. При вторият случай обаче не общината да прибере цената на активите, а родителите.

Да не забравяме, че на пазара и в момента има частни училища и родителя винаги може да избере тях.

Ако с времето повечето училища станат напълно частни, то очевидно кооперативът не работи и е по-добре да се управляват от някой, който знае как се прави. Ако пък работи, винаги могат да се появяват и нови кооперативи.


Отново се отплеснах в собствените си „разсъждения“. Въпроса беше за човека. Та той вижда очевидното. Нещо в цялата система не е наред. И предлага своето решение. Неговото решение е да изключи политиците от уравнението и да въздаде възмездие.

Помните нов народен съд, смъртни присъди. Добре си е научил урока по история. Ново устройство на държавата идва именно така. Разчиства се всичко старо и се започва на зелена поляна.

Всичко е много хубаво, само дето няма как да се случи. Нито идеите на човека, нито моите (които не са и мои), нито на Марков за ИМ-ММТ, нито всички останали идеи, които се раждат по света и у нас, са особено възможни или поне вероятни.

Всеки един предлагащ нещо „ново“ (реално няма нито една фундаментално нова идея) се концентрира върху проблема за държавата. В днешният свят това обаче е доста ограничено виждане.

Днес държавите независимо дали са в съюзи със силни връзки като ЕС, в съюзи със слаби връзки (напр. британската общност) или се водят независими (да речем КНР), са винаги едни малки пионки на масата без особена роля.

Какъв е ще е конкретно политическият модел, по какъв начин ще се ръководи икономиката, чия ще собствеността върху нещата, е изобщо без всякакво значение.  Големите решения за големите неща, винаги се взимат някъде далеч от границата, а то и самите граници се размиват. Всички останали просто се пригаждат към временната конюнктура, следват модата и вървят в новата посока.

Едни го правят бързо, други бавно. Едни го правят добре, други зле. Ние като доста отворена нация, бързо се нагодяваме към новото, но не го правим особено успешно.

В ръцете на днешната държава няма много лостове да взима генерални решения. Тя може да взима тактически решения с доста ограничен обхват и да извлече полза или загуба от тях. Натрупване на ползи или загуби дава крайният резултат в някакъв отчетен период, например последните 24 години.

Да можем да си философстваме тук, но не можем да променим кой знае какво. Ако тръгнем на някакви радикални промени, то първо трябва обществото да се убеди в тях. Това видно е твърде малко възможно. Второ със сигурност ще доведат до лоши резултати. Причината е, че ние не сме единствени на света. Не сме изолирани от него.

С радикални промени, най-много наистина да се изолираме, ала знаем, че това в крайна сметка нито има как да работи за продължително време, нито ще ни донесе добро.

Да всички тук, предлагащи по нещо, се опитват да решат проблема със справедливостта. Но това не е частен наш проблем. И не можем ние да го решим.





Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8792
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Тогава vs Сега
« Отговор #106 -: May 24, 2013, 18:20 »
Четейки нещата на този господин изпитвах огромни недоумения. Човека иска връщането на санстефанска България, защото разбираш ли това било исконното землище. Само дето нещата през последните 150 години са се променили много. Това не е българското землище. Българското землище в момента е около половината от държавното образувание наречено РБ и мънички анклави около него тук-там.

Мечтата на човечеца неизменно минава през обединение с БЮРМ. Да ама БЮРМ са последните, с които искаме да се обединим, а за наше щастие и те не искат. Човека иска да се обединим и с турците. Познавам само един нормален българин (bb), който да иска подобно нещо, но той живее на турската граница.

Иска обединение с гърците. Да това определено ще е сбъдване на всичките им мечти. Да получат даром обратно ИРИ, която собственоръчно съсипаха в мерзкият си опит да унищожат нас.

Това, което иска да сформира нарича точно ИРИ. И то се простира до Армения, Арабският свят, Израел и Кипър в допълнение на балканските народи, като не е споменал в тях включва ли хървати, словенци и румънци.

И всичко това срещу обещанието, че няма да водим завоевателни войни. Ами ние никога не сме водили завоевателни войни. Нямаме намерение сега да почваме, още повече, че ще ги загубим ;)

Човечеца предвижда нещо, което сам е нарекъл ГУЛАГ (плюс народен съд, който нещо друго беше прекръстил) за всички от бившата номенклатура, службите и сегашна политическа класа. И само след няколко изречения начертава министерски съвет, в който министри са хора с по 30 г. стаж, 25 от които на ръководни длъжности. Странно от де ще дойдат потенциалните министри, като всички тях той туко що прати в ГУЛАГ, който да вадел Севастополис от язовира.

И кой е този нормален човек, който само след пет години трудов стаж, вече ще е на ръководна позиция и до пенсиониране ще си остане на такава. Много ясно, че такъв няма. Но много интересно този същия вместо да си гледа заслужената пенсия, защо ще го правим министър?!

Всичко това иска да направи с помощта на двадесет хил. емигранта, решили да се завърнат у нас. Много интересно първо от де ще ги изрови. И второ кой ще тръгне след някакъв, който се е мендеркал двадесет години навънка и изведнъж е решил да ни отваря очите. Е вярно имахме подобен прецедент преди единадесет години, но едва ли някой вече иска да го повтаря.

Потресен останах и от идеята за униатство. Да заменим едно узурпиране с друго такова, не прилича на добра идея. Замяната на един грях с друг по-скоро значи два гряха, дори единадесет гряха, като ги сложиш един до друг, а не половин грях. Този гениален ход иска да го направи, та онзи с бялата капа да ни наглеждал и направлявал.  Съвсем малко преди това е писал, че е против ЕС, защото нямаме нужда някой да ни казва, какво да правим.

Прочетох и обосновката за премахването на ДДС за сметка на Данък оборот, което е абсурдно от икономическа гледна точка. Иска да го премахне, за да няма източване на ДДС. А за да е оправдано, ще премахне осигуровките и този данък ще поеме и тяхната функция. Какво рече този?!? Ще превръща данъци в осигуровки. Това ме разби.

Но най-интересно е, че вярва, че тази мярка ще се хареса на бизнеса. Да Ве сериозно мисли, че ще я прегърнат с отворени обятия. Вярва го, защото щели да им отпаднат около 30% от разходите за труд (защото нали ще премахне осигуровките). Само дето разходите за труд са едва 10% от общите им разходи в момента ;)

Човека предлага и задължителна военна повинност, а за пацифистите трудова такава. Част от обосновката му е, че това възпитава морални устои и утвърждава патриотичност, които не можели да се заменят с нищо. Ще припадна. Всеки, който е бил в казармата също.

Предвижда работната седмица да стане шестдневна, официалните празници четири дни, а отпуската 15 с тенденция скоро да стане 10 дни. Заявявам, че ако това се случи, аз повече никога няма да работя на заплата. Вярвам, че повечето други хора също. Тези които все пак не ни провърви в частният бизнес, какво пък, той ни е обещал 150 EUR без да работим.

Повечето и без това работим за малко над това, а много хора и за доста под него, тъй че нищо няма да загубим. Ще си седя вкъщи да пиша по форумите, вместо да се бъхтя и ще загубя съвсем малко от това, а повечето хора, които познавам даже ще са на печалба.

Обосновката  на тази  олигофренска мярка за работното време е, за да се увеличи производителността на труда. Някой много сериозно „бърка двата щата“. Не мога да разбера, как този човек е бил над 20 години във високият управленски ешелон на електронната промишленост, след като икономическите му познания са по-малки от тези на зрителите на ТВ7.

Написал е буквално, че това ще подобри конкурентноспособността на РС ??? Може, ако бяхме роботи ;)

Интересно, че имаме допирна точка и тя е в правото да се гласува само от постоянно пребиваващи. Само дето той го обявява за задължение. Има и други такива, като минимум основно образование и платени данъци. Странно как ще докаже, че не съм си платил данъците?

Всъщност, ако искам да се измъкна от задължението, с което ме обвързва просто трябва да си забавя плащането на данъка за апартамента. Той е 18 лева, със забавянето ще иде към 25 (10%+ ГЛП на БНБ е законната лихва).

Потресен останах и от една друга мярка. Всички разплащания към всички и от всички да минават през само една държавна банка. Познайте колко ще са щастливи банките, че ще им отнемат половината дейност и половината печалба. Мярката е за справяне с укриването на доходи и двойното счетоводство.

Ако сега банките ни дерат до кокал, защото сме задължени да ползваме услугите им, какво ли кастриране ще бъде, като само една банка придобие този монопол?

Ако мислите, че тази мярка все пак ще има ефект върху укритите доходи, само да спомена, че и в момента всички ЮЛ са задължени да отчитат всяка стотинка преминала през сметките им и това е информация, която е невъзможно да скрият.

А да и реално банките ще загубят много повече от половината си печалба, защото разчитат да продават кредитните си и спестовни продукти точно на насила станалите им клиенти. Ако нямат клиенти, които да обслужват, много ще им е трудно да разчитат на случайни фактори, за да си набавят потенциални такива за останалите си услуги. След такъв удар я оцелеят 1-2 банки, я не.

Разбира се от кредити винаги ще има нужда, но дали те ще идват от банки е друг въпрос. А инструменти за спестяване също има разнородни далеч от класическите  предлагани от банките.

Има и идеи дето ми харесаха, например да се разкара „институцията“ президент и да се закрият посолствата ни (и консулствата). Да определено това са пари на вятъра. Всъщност той иска да има все пак 20 посолства с по трима служители (в столиците на страните от групата Г20), ама за мен и тия са излишен  харч. За консулствата предлага схема да се финансират от богаташи с вкус към парадност на благотворителност.

Харесва ми, че предлага отпадането на субсидиите за партии, профсъюзи и изборни кампании. За мен тези разходи не би трябвало никога да ги е имало. Поне не съм съгласен аз да ги плащам. Някой ако има желание, нека заповяда. Политиците много ще му се зарадват.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

rado84

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 73
    • Профил
Re: Тогава vs Сега
« Отговор #107 -: May 25, 2013, 00:25 »
Аз се оволних от казармата на 27.03.1990 и доста добре си го спомням социализЪма и ми е много трудно, чак не възможно да преценя в кое време бих желал да живея! Имаше си доста предимства и недостатъци както и това си ги има същите.
Това което ми липсва от онова време е спокойствието и реда, също и, че с много по-малко труд се произвеждаше повече. Почти никой не уплътняваше повече от 20-30% от работното си време, а стопанствата и заводите бълваха продукция, а сега работим много, а на среща няма нищо. Нямам в предвид разпределението на благата от тази много работа, а това, че по принцип от тези купища изисквания и бюрокрации производителността на труда много спадна, а и се хвърлят куп средства и труд за глупости.
И циганите не са си позволявали нещата, които сега им прощават. Честно казано аз бих предпочел да не ми дават да излизам от страната, когато си искам, но да знам, че полицията е полиция като хората и не охранява мангалите, че престъпността е сведена до абсолютния минимум и 500 лева да се равняват на сегашните 50 000, защото всичко струва стотинки.  ::)
Активен

AsRock B85M Pro4, Core i7-4770, Palit GTX 1660 Ti 6GB, Corsair CX750 PSU, Corsair 32GB DDR3-1600, Storages = 6.5TB, Cinnamon 5.2.7.
I use Arch, btw.

backinblack

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3201
    • Профил
Re: Тогава vs Сега
« Отговор #108 -: May 25, 2013, 01:58 »
Преди и сега си имат предимства и недостатъци и на мен лично ми е много трудно да преценя дали предишното искам или сегашното.
Активен