Linux за българи: Форуми

Нетехнически теми => Предложения за български проект => Темата е започната от: laskov в Dec 18, 2007, 10:38



Титла: - Ало-о, енергото ли сте?
Публикувано от: laskov в Dec 18, 2007, 10:38
За тези, които не го знаят, вица продължава така:
- Не, Вода и Канал сме.
- Абе аз и на вас да ви е..  ма...та, ама сега търся енергото, да им ...
----
Случвало ли Ви се е да спре тока и да потърсите енергото за информация за проблема? Те вече си имат специален номер от рода на 0700-нещо си, с което улесняват своите клиенти. Да, ама информация не дават :) . Какво друго можете да направите, освен да си налеете нещо в чашата и търпеливо да чакате ... или да отидете в някое заведение, или на кино. Но в киното може също да няма ток, а в заведението може да няма и ВОДА!
Вече може би се питате "Защо тази тема е в раздел "Предложения за български проект" по дяволите!" ? Ето защо:
Представете си, че на един сървър се събира информация за това, какво къде няма - имам предвид ток и вода. Тази инфо в началото няма да може да се взема от съответните дружества, докато те не направят официални изявления. Но ние можем да си я изпращаме сами: SMS с адреса и вида на аварията, e-mail, web... UPS-a в офиса ми праща SMS като спре тока, не е проблем да праща инфо и другаде.
Тази информация може да се комбинира с картите на www.bgmaps.com и така ще можете да видите целия квартал, в който е тъмно.
Някой от Вас може би знае защо няма ток. Може да е видял например, че в трафопоста отсреща нещо работят и един от майсторите там му е казал, че аварията ще бъде отстранена след около час. Ако имате такава инфо нищо не пречи да я споделите с останалите. Така не само ще можете да видите целия квартал, където е тъмно, но ще имате и неофициална инфо до кога ще е тъмно. А ако желаете, системата ще Ви прати SMS при всяка нова инфо за проблема.
В системата може да има инфо за ток, вода, снежна покривка ... и знам ли още какво...


Титла: - Ало-о, енергото ли сте?
Публикувано от: m0rph в Dec 18, 2007, 12:13
Идеята е много добра...сигурен съм че много хора ще я подкрепят.





Титла: - Ало-о, енергото ли сте?
Публикувано от: Warstomp в Dec 18, 2007, 17:16
Супер идея. Навит съм да помогна.