Покажи Публикации - vektorman
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 ... 10 11 [12] 13 14
166  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Как се хаква линукс? -: Jun 28, 2017, 21:39
Аз си мислех че когато сърфирам в нета или когато отварям поща не мога да си заразя с вируси компютъра, понеже браузъра и пощенския клиент нямат права за запис извън потребителската директория, а пък в нея не можеш да стартираш програми (вируси) ако не им дадеш права да се изпълняват като програми. Сега обаче като чета темата, виждам че съм грешал - или това което съм чел досега е било грешно или пък аз съм го разбрал погрешно.
167  Програмиране / Web development / Re: Търся алтентаривни програми, които да кървят под линукс -: Jun 18, 2017, 11:32
Като стана въпрос за ffmpeg, то много хубаво GUI за ffmpeg/avconv е traGtor: http://mein-neues-blog.de/tragtor-gui-for-ffmpeg/.
168  Програмиране / Web development / Re: Търся алтентаривни програми, които да кървят под линукс -: Jun 16, 2017, 22:40
Приемам. Признавам си, че никога не съм се занимавал с изометрични надписи. Всъщност сигурно щях да ги създам в Blender и да ги вкарам готови. Само предположение, какво бих направил. Както казах, не съм се занимавал с тях.


п.п. За сметка на това да наричаш Лайтуоркс алтернатива на Вегас, е като да наричаш Мазерати алтернатива на Фоцванген Голф. Това е професионална програма от най-висок клас. Ползва се в Холивуд. Синерелата и тя е в графата на професионалните програми, но възможностите ѝ не са безкрайни.

Всъщност OpenShot ползва Blender 3D за да създава 3D анимациите си, което е по-удобно, отколкото да влизаш в блендера, да твориш там, да експортираш, после да импортираш в OpenShot - тоест автоматизира нещата до голяма степен. Сам по себе си Blender има и цялата нужна функционалност и за видеоредактиране - тоест има вграден видеоредактор, който не отстъпва на останалите, така че може човек да го ползва само него без други видеоредактори. С една дума Блендера е велика работа. Който не го признава, не го познава. Аз лично за видеоредактиране не съм го ползвал, понеже ми е труден да си призная - едва научих основните неща за 3D анимация колкото да си свърша нещо дребно и мизерно.

Колкото за сравнението между Сори Вегас и Лайтуъркс, ако използваме аналогията между голфа и мазератито, то според нея излиза че мазератито трябва да струва колкото голфа, понеже и двете програми се продават за около $300. Признавам все пак, че не ги познавам достатъчно за да нагазвам в по-дъбоки спорове.

Това добре но големите професионални едитори дето ги споменавате по горе дали имат такава функционалност.

Cinelerra със сигурност не може, понеже съм я ползвал най-много и знам. За другите които съм ползвал Kdenlive и OpenShot, съм почти сигурен че също не могат. Проблема с повторното рендериране/конвертиране, не е толкова в загубата на качеството защото при видео битрейт над 10000 при конвертиране на HD видео, загубите в качеството са незабележими с просто око, но времето е доста часове ако конвертираш едночасово видео например с обикновен компютър.
169  Програмиране / Web development / Re: Търся алтентаривни програми, които да кървят под линукс -: Jun 16, 2017, 10:29
Цитат
Единственото близко до идиотщината на Сони е Kdenlive. Нищо от останалите наши програми не прилича на тоя буламач.

Според мен ОpenShot прилича повече на Сори Вегас, понеже поддържа 3D надписи.
170  Програмиране / Web development / Re: Търся алтентаривни програми, които да кървят под линукс -: Jun 12, 2017, 19:39
На Sony Vegas освен Kdenlive, други безплатни алтернативи са Cinelerra: https://cinelerra-cv.org/index.php, Openshot: http://www.openshot.org/ и Pitivi: http://www.pitivi.org/. Платена алтернатива е Lightworks: https://www.lwks.com/.
Освен изброените има и още. На мен любима ми е Cinelerra, понеже я ползвам отдавна и съм и свикнал, но е малко трудна за работа.
171  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Проблем с WINE -: May 30, 2017, 12:03
Най-добре си сложи Playonlinux - той пак е Wine, но с приятелски и нтерфейс и си има в него вградени за много уиндоуски програми и игри готови скриптове които инсталират необходимите библиотеки за да тръгне програмата или играта. Аз например с него в къщи играя starcraft 2 без проблеми и съм инсталирал също photoscape, която също работи нормално. За всяко приложение можеш да избираш с коя версия на wine да се стартира и т.н.
172  Сигурност / Системна Сигурност / Re: Голямата ransomware атака -: May 16, 2017, 09:57
Ние на работа имаме един вълшебен служебен комп, на който каквато и страница да отвориш, освен нея се отварят още пет с дибидюс голи жени - всичките ужасно самотни и искат да си чатят с мен (ех да не бях женен...), реклами с много изгодни играчки за пораснали и евтини и безвредни медицински продукти помагащи да уголемиш самолета, да го вдигнеш и да удължиш удоволствието от полета. Това често разведрява иначе напрегнатата служебна атмосфера, изпълва с оптимизъм и най-често забравяме заради какво сме седнали първоначално на компютъра. Понякога е малко конфузно ако някоя колежка се навърта наоколо и случайно види какви страници съм ги отворил, но то аз да не съм искал - те бацилите в компютъра сами ги отварят - това всички в службата го знаят. Конфуза идава по-скоро от това ако вземеш че се загледаш по-дълго преди да затвориш страниците, ама човещинка, какво да се прави - любопитство човешко. Гледай ти какви бацили има в 21-ви век  >:D Ние едно време учехме по биология само за бацила за киселото мляко...
173  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Звукът в Линукс -: May 04, 2017, 23:58
Благодаря на отговорилите на моя въпрос. Инсталирах си Music Pump XBMC както ме посъветва Odido и стана. Опитах и с още една програмка наречена Yatse и с нея също стана. С тях можеш да гледаш музикалните и видео файлове от Kodi към телефона и обратното (музиката и видеото от телефона към Kodi) а също и да ги ползваш за дистанционно за Kodi. С втората програмка: Yatse можеш да ги редиш песните на опашка, но пък с нея нещо трудно се оправям. След като я конфигурирах успях да пусна песни и видео от телефона към Kodi и излязох от къщи доволен. Като се прибрах пак свързах телефона с Wifi рутера и въпреки че е свързана с Kodi и го командва като дистанционно не искаше да стриймва.
174  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Звукът в Линукс -: May 03, 2017, 15:11
Питам дали става по същия начин както това става с безжичните тонколони.
Ситуацията е следната - имам в хола един голям телевизор свързан с компютър с HDMI. Телевизора отделно е свързан с оптичен кабел с DAC, който е свързан с усилвателя а последния с големи тонколони. На компютъра имам XUBUNTU с Kodi, а компютъра командвам с дистанционно. Вариантите които споменаваш Odido са ми ясни и съм ги правил, но за да ръгна жака както казаваш трябва да стана от дивана от хоризонтално в право положение да отида до усилвателя, да се гъзурча там и т.н. гимнастики. Подобни са неудобствата с прехвърлянето на песните. Няма ли начин с Bluetooth или с някакъв медиен сървър-клиент който се инсталира да стане лесно, така че като си пуснеш песента на плеъра на телефона, да тръгне на големите колони без да свързваш кабели и да копираш файлове.
175  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Звукът в Линукс -: May 03, 2017, 10:23
Здравейте, може ли някой да ми каже как/дали лесно може да стане да стриймвам музика от телефон с андроид към компютър с линукс.
176  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Звукът в Линукс -: Apr 26, 2017, 11:57
И от мен един линк: http://audioplatinum.com/ на фирма от Варна които продават дакове и кит за сглбяване на лампов усилвател за 240лв без ДДС ако на някой му се запоява.
177  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Звукът в Линукс -: Apr 20, 2017, 22:26
Цитат
интересно ми е, коя марка са едните и другите? Английските и Немските?

Немските тонколони които купих са Quadral Quintas 404: http://www.quadral.com/lautsprecher/quintas-404/, които са двойка централни колони и са част от по-голям комплект за домашно кино наречен Quadral Quintas 5000 II. Oт английските си спомням тогава че слушах Tannoy - не помня модела, но е бил горе долу на сходна цена с моите.  Не помня марките и моделите на останалите, защото оттогава минаха 3-4 години. Слушах ги тогава в технополис. За Tannoy съм сигурен и ги запомних понеже тогава коментирах случката с колега който се интересува от тези неща и беше много учуден че немските свирят по-хубаво специално от Tannoy. Той предположи че последните не са били още разработени и затова не съм им харесал звука.   
178  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Звукът в Линукс -: Apr 20, 2017, 18:38
Цитат
Това не означава ОБАЧЕ, да не четем древните книЖжки, щото като отидеме в магазина, да купуваме колони, или усилвател, ще гледаме като  "Коза на афиш" Маяковского.....както и демократичната продавачка чалгаджийка, и няма да направим интелигентният избор., незнаейки, че 8 Омов усилвател иска 8 омови колони, камо, ли пък да създадем нещо със свои ръце.

Аз така, четох, четох, надъхах се от четенето на ревюта да си купя едни тонколони, пък после отидох в магазина и за всеки случай - я ми ги пусни да ги чуя как сврят, я на същата песен и на същия усилвател другите, после други и други все на същата песен, на същия плеър и на същия усилвател и накрая се оказа че съвсем други колони свирят забележимо по-хубаво от тези дето бяха прехвалени в ревютата дето съм чел, та викам може аз нещо да не съм в ред. Върнах се в къщи и започнах да чета мнения специално за тези колони дето най ми харесаха, та се оказа че има две групи мнения - на официалните ревюта написани от изтъкнати разбирачи, в които въпросните колони се оплюват много яко и на втората група хора като мене, дето са ги чули как свирят, гледат ревютата и не вярват на ушите си. Казах майната му, купих си чифт от въпросните колони и спрях по-нататъка да си мътя главата с четене. Явно обаче съм продължил да разсъждавам подсъзнателно защо има такова разминаване, защото скоро след това ме осени следното прозрение:
Значи, аз съм учил английски и чета англоезични ревюта в които явно се фаворизират предимно английски тонколони, а тези които харесах накрая в магазина се оказаха че били немски не щеш ли. Та хората си хвалят тяхното, оплюват чуждото и който като мен сляпо вярва на написаното да лапа мухите.
179  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Звукът в Линукс -: Apr 12, 2017, 23:40
Когато се интересувах от тия работи посещавах разни форуми и четях по въпроса. Накрая естествено че нищо не направих, но придобих някаква представа относно тонколоните, та те са най-общо два типа - затворени и отворени. Затворените са тези, които сме свикнали да виждаме почти навсякъде, като се делят на такива със заден басрефлекс и с преден басрефлекс. Ако си купиш със заден басрефлекс трябва да са поне на метър пред стената за да свирят хубаво (което в моя случай означава че трябва да са почти в средата на хола).

Втория главен тип тонколони са от отворен тип и се наричат хорни (horns, horn speakers), та по тях най-много припадат аудиофилите защото според тях свирят по-хубаво.  Структурата им представлява нагънатa фуния, нещо като дълъг и нагънат рог или рупор: https://en.wikipedia.org/wiki/Horn_loudspeaker, http://www.bgaudio.org/forums/viewtopic.php?f=16&t=6202,https://www.pinterest.com/superjs/audiophiles/. Проблема при хорните обаче че свирят толкова по-хубаво, колкото са по-големи (най-добре е ако са високи колкото гардероба). Тук обаче вече се намесва един много важен и широко дискутиран в аудиофилските среди по цял свят фактор, наречен WAF - фактор (Wife acceptance factor): https://en.wikipedia.org/wiki/Wife_acceptance_factor или за колко време ще те изгони жената ако докараш вкъщи две на брой високи колкото гардероб скъпи тонколони.  :)

Има и друг проблем при озвучителните тела, който е свързан с акустиката на стаята - тоест в магазина свирят хубаво, защото там залата обикновено е голяма и има хубава акустика, а като ги занесеш в къщи в малката стая звука не е същия. Затова най-големите маниаци на качествения звук слушат музика със слушалки и слушалков усилвател.

Иначе за теорията на озвучителните тела и как да си ги направиш има бая даже и в гугъла: "acoustic theory of loudspeakers", "diy loudspeakers", "diy speaker horns".
180  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Звукът в Линукс -: Apr 09, 2017, 18:38
@runtime,
Предполагам питаш за алтернатива на foobar 2000 във връзка с въпросните SACD ISO-файлове. Аз доколкото знам в линукс няма плеър с който директно да се пускат. Първо трябва да се разархивира ISO-файла до отделни песни с разширение *.dsf. За целта се използва програма наречена sacd_extract. Преди я бях намерил като сорс който се компилира, а сега нещо не мога да я открия по тоя начин, но пък а има готова компилирана заедно с gui към нея, като цялото нещо се нарича Sonore - ISO2DSD : http://www.sonore.us/iso2dsd.html.
Като я стартираш и след като избереш ISO файла в левия прозорец, след това в дясно от падащото меню избираш вместо Phillips DSDIFF да е Sony DSF и накрая натискаш бутона Execute. Готовия разархивиран албум се появява като папка в папката на iso2dsd.
Сега вече плеъра с който се пускат тези файлове е DeaDBeeF : http://deadbeef.sourceforge.net/. Ако си с Убунту има и PPA: https://launchpad.net/~starws-box/+archive/ubuntu/deadbeef-player.
Изтегли си едно SACD ISO ако нямаш и пробвай. Аз днес си изтеглих едно такова https://arenabg.com/svali-torent-concord-jazz-2003-sacd-sampler-1-sacd-557852/ на настолния компютър с калпавите колонки и пак разликата в качеството е голяма спрямо другите формати или аз си внушавам - и аз вече не знам, затова пробвайте и кажете какво мислите.
Страници: 1 ... 10 11 [12] 13 14