Покажи теми - vektorman
Виж публикациите на потр. | * Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1]
1  Програмиране / Общ форум / Давид срещу Голиат -: Dec 18, 2020, 01:00
Здравейте, замислих се над този въпрос, понеже в сферата на образната диагностика, където работя, напоследък съм свидетел на огромни разлики по отношение на скоростта на софтуера. Получава се така, че малка програма, създадена от никому неизвестна полска фирма, с размер на инсталатора 6мб, бие по скорост и лекота на работа ВСИЧКИ други комерсиални и некомерсиални програми които съм виждал, като ВСЯКА от другите е от много, до стотици или хиляди пъти по-бавна и по-голяма от нея. Става въпрос за https://www.radiantviewer.com/ Нямам друга причина да им правя реклама, освен тази, че съм удивен. Освен че е супер лека и интуитивна програма, работи и на най-бавните и стари компютри, така сякаш са току що купени от магазина и то ако не по-бързо то поне със същата скорост в сравнение със специално нагодени фирмени работни станции, чиято цена не ми казват, даже да посмея да питам. Почти всички мои колеги в цялата страна, освен софтуера който им е предоставен, по практически причини се принуждават да си инсталират и RadiAnt за да могат да си вършат работата. Програмата не е никак евтина ако трябва да я купуваш цялата, но най-важните и функции могат да се ползват безплатно до безкрайност. Не знам на какъв език е писана, но много подозирам Асемблер.
Та въпроса ми е, възможно ли е да е ОГРОМНО съотношението в скоростта и размера на програмите между С и Асемблер, или има и други фактори в цялата работа.
2  BSD секция / Системни настройки / Инсталиране на Кубунту 18.04.2 LTS EFI дял -: Apr 28, 2019, 09:32
Здравейте, един приятел ме помоли да му инсталирам ново КУБУНУ на компютъра, понеже старото му остаря. Изтеглих Кубунту 18.04.2 LTS, направих жива флашка и тръгнах с ръчна инсталация както си знам, за да се запази потребителя и информацията в /home. На компютъра има два харддиска - единия му е по-стар с 300гб и по-нов 1ТБ. Стария диск не е разделен и се води sda1. Втория диск е sdb и съотвитно е разделен на sdb1 30ГБ за / , sdb5 - 900гб /home и 4ГБ swap.
Аз запазих дяловете, като само му казах да форматира / дяла. Като му дадох да инсталира се оплака че няма EFI дял и вероятно няма да стане моята работа. Аз за пръв път виждам такова съобщение и не знам за какво е тоя дял изобщо, затова не обърнах внимание на съобщението. Инсталацията приключи и след рестарт ми излезе "grub rescue". Пробвах наново да инсталирам, този път създадох EFI дял в sdb7 2ГБ и инсталацията втория път мина без съобщения за грешки, но след рестарт пак ми излиза "grub rescue". Някой ако може да ми помогне с някакви идеи.
3  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Проблем с флашка -: Aug 20, 2018, 23:35
Днес направих една велика простотия - преместих папка със снимки (чрез cut -> paste) във флашка. Изчаках да се извърви докрай тъй-наречения progress bar, след което в десктопа на иконата на флашката дадох демонтиране, след което иконата на флашката изчезна и аз реших че мога да я извадя. Когато я извадих ми изписа грешка обаче и аз усетих че съм загазил. Папката беше се появила на флашката, обаче беше празна. От оригиналното местоположение на харддиска беше изчезнала. В кошчето няма нищо. Някой сеща ли се дали нещо не може да се направи, или да пия една студина вода  :(   
4  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Писане на кирилица в elive -: Mar 23, 2007, 23:39
Преди 3 месеца си инсталрах Elive revolution на компютъра. Преди това не съм се занимавал с Линукс. Веднага ми направи впечатление че не мога да сменям в движение keymap-a от кирилица на латиница и обратно когато въвеждам текст в браузъра, в Open ofiice, Abiword и изобщо никъде из enlightenment, както правя това в windows чрез натискане на ALT+Shift или чрез използване на flex type.
      В крайна сметка открих един начин, който е подходящ за начинаещи като мен. Излагам го по-долу стъпка по стъпка:

1.Щракнете с  левият бутон на мишката в десктопа на Elive DR17
2.В отвореното контекстно меню преместете мишката върху "Configuration"
3.Отваря се подменю, където щраквате върху "Configuration Panel"
4.В "Configuration Panel" избирате "Key Binding Settings"
5.В последното избирате "User Defined Actions" (намира се най отдолу)
6.В дясната част на панела кликвате върху полето "Action 0: CTRL+ALT+Insert"
7.В полето "Params" напишете: "setxkbmap us"
8.Кликвате върху "Apply"
9.Избирате "Action 1: CTRL+ALT+E"
10. В полето "Params" напишете "setxkbmap bg"
11.Пак "Apply"

... и сте готови - с "CTRL+ALT+E" пишете на кирилица по БДС
                       - с "CTRL+ALT+Insert" превключвате обратно на латиница
Това е най добрият начин който съм открил засега. Ако Вие намерите по-добър способ, моля да ми пишете.
Страници: [1]