Покажи Публикации - dilyan_rusev
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 ... 5
1  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Как да накарам xvideo да проработи? -: Oct 13, 2008, 20:27
Ами омръзна ми да се занимавам с глупости и да губя продуктивност и затова прибягнах до доста радикално решение. Сложих openSuSE и изведнъж: xv работи перфектно. Явно това е някакъв бъг в 64-битовата версия, тъй като с убунту досега проблеми не бях имал. Впечатлен съм от суската; отдавна не я бях пробвал. Мога само да кажа: уау!
2  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Как да накарам xvideo да проработи? -: Oct 04, 2008, 11:34
Няма промяна. Mplayer дава същата грешка, а xvinfo - същия резултат.

Благодаря за отговора.
3  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Как да накарам xvideo да проработи? -: Oct 04, 2008, 10:20
Значи проблемът ми е следният: не мога да гледам филми като хората. Ползвам SMplayer, който от своя страна ползва mplayer. Като video output съм свикнал да слагам XVideo (-vo xv). Но Smplayer не ми показва екрана за просвирване - т.е. имам само звук. Озадачен, отивам си аз на настройките и гледам: използва xv. Пускам си филмчето с mplayer от конзолата и гледам:
Примерен код
[VO_XV] It seems there is no Xvideo support for your video card available.
[VO_XV] Run 'xvinfo' to verify its Xv support and read
[VO_XV] DOCS/HTML/en/video.html#xv!
[VO_XV] See 'mplayer -vo help' for other (non-xv) video out drivers.
[VO_XV] Try -vo x11.
Error opening/initializing the selected video_out (-vo) device.
. Проверявам със xvinfo и получавам следното:
Примерен код
X-Video Extension version 2.2
screen #0
 no adaptors present
Драйверите за виедокартата са инсталирани, така че решавам да пробвам -vo gl2 - всичко е наред, само дето всяко opengl приложение "мига" когато са включени глезотийките от compiz-а. Тъй като не успях да махна това дразнещо мигане, просто ги изключих. Реших да пробвам компромисен вариант: -vo sdl. Но по този начин (освен ако не го форсирам с -nozoom -nofs) се стартира на цял екран, който не е центриран правилно (центъра е изнесен горе в ляво), а от горе на всичко няма начин да изляза  от mplayer, защото по незнайни причини бързите клавиши са изключени: нито q, нито f - нищо. Единствения начин е да убия x, което не е оферта. За -vo x11 и дума не може да става, защото просто филмите са като картички от забавения кадър на матрицата (особено на цял екран).

След като помислих малко, стигнах до заключението, че може би нещо в xorg.conf е повредено от инструментите на ubuntu (което досега не ми се е случвало с нито една дистрибуция). Та ето и частите от него, които смятам, че се отнасят за проблема ми:
Примерен код
Section "Device"
        Identifier      "Configured Video Device"
        Driver          "fglrx"
        
        Option          "VideoOverlay"          "on"
        Option          "OpenGLOverlay"         "off"
        Option          "UseInternalAGPGART"    "no"

EndSection

Section "Module"
        # edit
        Load    "GLcore"

        #Load   "extmod"
        
        SubSection "extmod"
                Option  "omit xfree86-dga"
        EndSubsection

        # edit

        Load    "i2c"
        Load    "bitmap"
        Load    "ddc"
        Load    "dri"
        Load    "freetype"
        Load    "glx"
        Load    "int10"
        Load    "vbe"

EndSection

Section "DRI"
        Mode    0666
EndSection
Това с "dri" го нямаше, но досега винаги съм го имал, и реших, че не е лошо да го сложа и него. Не съм забелязал да има каквато и да било разлика с и без него. Когато включа 3d-ефектите ми се включва xgl. Това ме притеснява, защото си мислех, че вече ati са имплементирали aiglx, но това не мисля, че е пряко свързно с проблема.

Вече от няколко дена търся решение и реших да ви попитам. Благодаря предварително.
4  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Дебиана не ми засича мишката... -: Sep 27, 2008, 13:23
омг, а в lspci и lsusb пише ли нещо за мишока? Бах го, я виж xorg.conf да не е получил разстройство... Таквоз нещо до сега не бях виждал - мишок да не работи...
5  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Видео плеър без x -: Sep 27, 2008, 00:09
мисля, че mplayer може да ползва и framebuffer-а като изход. пробвай това.
6  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Инсталиране на mysql за slacware -: Sep 24, 2008, 22:28
Можеш и lamp да пробваш ако без никакви настройки искаш да минеш.

http://www.apachefriends.org/en/xampp-linux.html
7  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Миграция mandriva - debian -: Sep 22, 2008, 19:20
Ами значи то аз линукс от доста време не съм ползвал заради .net, но си спомням (като си играех да си направя сам нещо като linux from scratch...), че всяко устройство от компютъра е забранено за достъп от нормален потребител по подразбиране (няма дори read prermissions). Затова се създават "помощни" групи: cdrom, sound и прочее - почти за всичко в /dev. Аз лично тогава направих собственик root, а група на устройството - със съответното име. Без тези групи не само звук няма да имаш, а и X дори няма да можеш да си пуснеш '<img'>. Не знам дали имената на тези групи са стандартни, пък и техните id-та в различните дистрибуции почти 100% са различни. Например в една дистрибуция user-ските id-та за user-и почваха от 500, а масово по другите - от 1000. root май навсякъде беше 0 или 1 (поне един стандарт за име + id).

Защо казвам всичките тези неща? Ами различните дистрибуции могат да направят използването на тези групи по различен начин => твоята home директория е конфигурирана със съответните групи и права (забележи - по id-та), така че като се преместиш на друга дистрибуция нищо чудно (ако имаш повече от един потребител) на домашната ти папка като owner да пише примерно pesho вместо blagoi и да не си член на необходимите групи. Защото user-id-то  се асоциира с различни group-id-та в различните диструбуции. В зависимост как си си създал потребителя, може да се окаже, че няма да имаш нито нет, нито x, нито звук и да се чудиш защо, аджеба, lsmod ти дава заредения драйвер, а ти нямаш нет. Моят съвет когато сменяш диструбуции: не използвай никакви туулове за "прехвърляне" на потребители. Просто създай нов редовен потребител от новата дистрибуция, задай домашната му папка да е твоята стара домашна папка, ако се наложи - със chown твоето_потребителско_име:users /home/твоето_потребителско_име или там какъвто беше синтаксиса. По този начин ще забравиш за всякакви проблеми.

Мдр - ctrl-alt-fx не убива х. Вашата сесия си седи на 6-тата конзола и винаги можете да се върнете там с alt-f6. Убиването на X e различно в дистрибуциите, но най-често става с ctrl-alt-backspace. ctrl-alt-fx просто сменя на съответната конзола (ttyx). От 6 нагоре са резервирани за x, от 1 до 5 - ваши.

редакция:
абе тоя debian ми беше любимата дистрибуция, ама много ми падна в очите. С новия комп заради вградената мрежова карта трябва да правя ебаси гимнастиката, за да подкарам net-install-а. При положение, че съответния драйвер от край време си седин по default в ядрото (от февруари някъде). Докато нямам повече време ще ми се наложи да карам с ubuntu, колкото и да ми харесва debian. Zenwalk е прекрасен, но не може да достигне броя на пакетите в debian и ubuntu, а пък и съм свикнал на български огледала (=> ban на останалите'<img'> )



8  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Cedega -: Mar 08, 2008, 19:16
Ами по мои спомени има и безплатна версия на програмата, която обаче се сваля през cvs или subversion. Не знам дали още е актуално, тъй като аз си ползвам wine

инструкции за инсталиране на cedega

как се настройват някои игри с wine и/или cedega

То принципно в сайта на wine си има инструкции за всяка игра поотделно, а някои вече си вървят перфектно. Аз лично съм играл в battle.net warcraft 3: tft. Шрифтовете бяха леко бъгави, но това е от смотаните драйвери на ати, щото същия проблем и под бозата го имах.
9  Хумор, сатира и забава / Кошче / Nvidia geforce 6600 le  никьде няма драйвери -: Mar 08, 2008, 14:01
Ами ето какво съм писал в няоки стари инсталации. Тоя първия работеше под дебиан (бившия testing, сегашния stable)
Примерен код
Section "InputDevice"
   Identifier   "Generic Keyboard"
   Driver      "kbd"
   Option      "CoreKeyboard"
   Option      "XkbRules"   "xorg"
   Option      "XkbModel"   "pc105"
   Option      "XkbLayout"   "us,bg,bg"
   Option      "XkbVariant"   ",phonetic,bds"
   Option      "XkbOptions"   "grp:ctrl_shift_toggle,grp_led:scroll"
EndSection


Ето това работеше под слак, ако не ме лъже паметта:
Примерен код
Section "InputDevice"
   Identifier   "myKeyboard"
   Driver      "kbd"
   Option      "CoreKeyboard"
   Option      "XkbRules"   "xorg"
   Option      "XkbModel"   "pc105"
   Option      "XkbLayout"   "us,bg"
   Option      "XkbVariant"   ",phonetic"
   Option      "XkbOptions"   "grp:ctrl_shift_toggle"
EndSection


Няма никаква съществена разлика спрямо предишните конфигурации. Съветвам те да си качиш някъде твоя /etc/X11/xorg.conf и да дадеш връзка към него. Някой тука ще го оправи и ще ти посочи къде си сгрешил. Другото е хвърляне на боб щото не знам дали правиш нещо и какво след като четеш отговорите ни.

А и между другото не разбирам защо ползваш стария слак? Поне ъпдейтнал ли си го? Ако не се лъжа Патрик каза в едно интервю, че ако излезе 4.1 на КДЕ скоро време, нищо чудно направо да влезе и в следващата версия на слак, което си е супер направо, като имаме предвид колко време отне на 2.6 да замени 2.4, напр.

Айе късмет!
10  Хумор, сатира и забава / Кошче / Nvidia geforce 6600 le  никьде няма драйвери -: Mar 07, 2008, 23:53
Ами пич то това дето го виждам проблема е лесен. В този конфигурационен файл всичко след символа "#" се приема за коментар. Ако не знаеш какво е това, туй ще рече, че се игнорира (все едно не си го написал). Просто махни няколко коментара и остави да има вътре само:
Примерен код
Section "InputDevice"

   Identifier "Keyboard1"
   Driver "kbd"
  
   # ако има проблеми смени 104 с 105 или 103
   Option     "XkbModel"      "pc104"

   Option     "XkbRules"      "xorg"
   Option     "XkbModel"      "pc105"
   Option     "XkbLayout"     "us,bg"
   Option     "XkbVariant"    ",phonetic"
   Option     "XkbOptions"    "grp:ctrl_shift_toggle,grp:lwin_switch,grp_led:scroll"
EndSection


Пред "phonetic" има запетая. Празното пред запетаята означава, че за английския език искаш дифолтната подредба. Тоест за всеки XkbLayout (език и подредба) ти даваш XkbVariant (тоест подтип - в случая ако се остави празно за bg ще е bds, а за английския - не знам, май пак us). Ако искаш да имаш и bds, и phonetic, просто промени двата реда на:
Примерен код
Option     "XkbLayout"     "us,bg,bg"
  Option     "XkbVariant"    ",phonetic,"


Айе със здраве да си го ползваш слака!
11  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Mplayer -: Jan 08, 2008, 14:45
Ами аз ползвам като front-end на mplayer SMPlayer. Иначе ~/.mplayer/config и ~/.mplayer/subfont.ttf са нещата, които ти трябват. (както вече са ти казали). За пропорционални надписи използвам диагонала на екрана - при мене не се получава припокриване. Използвам и синхронизация на звук и картина (ако пц-то се натовари повечко иначе звука върви напред, а след това картината "наваксва" като кадрите за 5 сек ги показва в 1. Като се вкл тази настройка просто има забавяне и на двете - по-скоро пауза)
12  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Visual studio + .net + vmware -: Oct 10, 2007, 02:21
Не съм 100% сигурен къде да пусна темата, така че модераторите да се намесят (както винаги).

Та въпросът ми е: възможно ли е с помощта на VMWare (или някоя подобна програма) да подкарам Visual Studio-то - трябва ми за .Net. Знам за Mono, но там не са имплементирали на 100% дори 1.1, 2.0 е в процес на разработка, а за 3.0 и задаващото се 3.5 да не говорим. Предполагам, че ще стане, но искам да чуя Вашето мнение по въпроса (най-вече как). Това, което ме притеснява особено е, че може да върви прекалено бавно.

Тъй като съм студент на ТУ и съм в подходящия факултет, всички продукти на MS ми се полагат безплатно (за справка - google + MSDN AA), но ми се иска да си ползвам linux. Това беше първото, което ми хрумна. .Net обезателно ми трябва.

Благодаря предварително.
13  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Компютърът не се изключва под КДЕ -: May 18, 2007, 12:07
ako e конфигурирано с поддръжка на /proc/config.gz '<img'>

та наистина по-добре питай във форумите на убунту. то вярно че в убунтуто фонфигурационните файлове са малко смахнати, на чак пък /etc/inittab да няма... също така и не ми се вярва вече компилираното ядро на убунту да няма поддръжка за такива елементарни неща.

мдр ако няма поддръжка за /proc/config.gz провери в /boot дали има `uname -r`.config . с uname -r се вижда коя версия на ядрото е заредена в момента.
14  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Ntfs - дяловете, въпрос -: May 17, 2007, 13:06
Абе тея "разбирачи" дето само повтарят RTFM или прочети тая-оная книга... Думи нямам за вас, момчета! Чудя се дали нещо разбирате и дали сте допринесли с нещо за обществото, че да се правите на толкова важни...

Ами те другите са ти го казали преди мене. "Проблема" си го има от доста време, като това, което ти казаха за скриптовете, е реално. В крайна сметка /etc/fstab  е просто файл, който после се свежда до изпълняване на няколко команди (колкото записа има във файла), което в крайна сметка си е скрипт "зад кулисите", така че няма какво да говорите за rc.local. Така или иначе това става, няма нищо лошо да се направи ръчно. Това е, че fstab е измислен с цел улеснение и стандартизация. Тъй като виждам , че си запознат с командната линия, виж какво ще ти даде man fstab. Предполагам, че знаеш какво е man. Аз лично така правя с някои нови програми (за мене нови, де), които не мога да ползвам "от раз" по интуиция.

Дано съм бил полезен.
15  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Разделяне на hd -: May 17, 2007, 12:54
Хмм. За разделянето на дисковете. Това беше и моя пръв въпрос ;P

Така, то си зависи от тебе. Избори - бол, както се вика. Както можеш да си настроиш Windows на няколко дяла - един само за Windows, един само за програми и един за всичко останало (мултимедия + игри). По същия начин можеш да разделиш и Линукс.

Разликите са съществени обаче. За разлика от Windows, в Linux НЕ можеш да избираш къде да ти се инсталира дадена програма. Не че не съществува начин, но е голяма играчка и на повечето дистрибуции трябва да си обърнеш компютъра с главата надолу, за да се получи желания ефект. Затова и трябва да заделиш повечко място за дяла с операционната система.

Като еквиваленти - например, ако в Windows C: ти е за Windows плюс малко място за swap (май му се викаше виртуална памет в Windows, но общо взето е същата работа), D: ти е за програми, а E: ти е за игри + филми + музика, то в линукс съотношението е следното:
/ = C: + D:
/swap = 2 * RAM
/home = My Documents
/local (например; аз съм си го кръстил /mnt/share, а други - /usr/local) = Е:

Много "разпространено" е следното:
/ = C: + D:
/swap = 2 * RAM
/home = My Documents + E:

Други си раздробяват диска и на повече, но за това раздробяване ти трябват малко по-големи познания, за да изпиташ нуждата от тях. Изводът от всичко дотук, обаче, е следния: на root (/) трябва да имаш повече място, отколкото смяташ, че ще ти трябва при максимален брой инсталирани програми. Защо така? Ами първо, защото по подразбиране /tmp се намира на root. Ако не ти остане място, много програми няма да могат да работят. Например представи си, че искаш да копираш диск (DVD). Програмата, която прави това под линукс (не е само една, но една е като стандарт за всички останали), прави копие на диска върху /tmp и после използа това копие, за да запише втория. Програмата, която чете pdf файлове, е много по-бърза от Acrobat Reader (разбирай МНОГО), но ако нямаш място на /tmp, тя няма да ти работи. Програмта, с която използваш torrent-и също използва временни файлове. Вярно, повечето програми могат да се настроят, но това е ненужно неудобство. Някои хора решават проблема по хамалския начин - отделят място за нов дял - /tmp. Но това означава няколко гигабайта, които са хвърлени на вятъра. По-елеганто решение на проблема би било да създадеш папка на дяла с най-много място, която да съдържа тази информация. После триеш /tmp и и правиш символна връзка към тази папка на мястото на /tmp. Така няма да ти се налага да оставяш прекалено много място за /, а свободното място ще се използва оптимално.

Другата причина да оставиш повече място за / е, че никога не знаеш какво ще инсталираш. Предстви си, например, че освен Windows-ки игри, които можеш да инсталираш навсякъде, ти се доиграят и Linux-ски. Даааа, тука идва големия праз. Всички те се исталират в / и е голяма играчка да ги местиш другаде. А в твоя случай - това е непосилна задача, защото си нов в света на Linux. И какво се оказва? / може да послужи не само за програми и ОС, но и за игри! Следователно за / ти трябва повечко място.

Аз лично как бих разделил твойте 17гб?
/swap - два пъти размера на RAM-та
/root - малко по-малко от половината след като си сложил swap (ако сериозно смяташ да ползваш линукс, 5гб нищо чудно да ти се видят малко)
/home - всичко останало

Дано съм ти бил полезен.
Страници: [1] 2 3 ... 5